A HABER GALERİ
Emekli ikramiyesi ne kadar artacak? İşte iki formül ve örnek hesaplama | İkramiye ne zaman yatacak?
Son dakika ekonomi haberi... Milyonlarca vatandaş emekli ikramiyelerindeki artışı merak ediyor. Peki ikramiyeler artacak mı? Torba yasa Meclis'e ne zaman gelir? Emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Dul yetim ikramiyeleri kaç lira olacak? Bayram ikramiyeleri nasıl alınacak? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında detayları anlattı. Erdem, vatandaşları gelen SMS'lere karşı uyardı.
Vatandaşlar emekli ikramiyelerinin ne kadar olacağını merak ediyor. Milyonların gözü Meclis'e gelecek olan torba yasada. Peki masadaki formüller neler? Emekli ikramiyeleri ne kadar artacak?
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili detayları anlattı ve örnek hesaplama yaptı.
İşte o açıklamalardan satır başları;
Emekli ikramiyene az kaldı. Ramazan ayının sonunda bayramdan hemen önce 25 ile 30 Nisan arasındaki hafta TC numarası son rakamına göre yatırılıyor.
İki formül üzerinde duruluyor. Birincisi enflasyona göre sabit artış: 3.000 TL. Yani 1.500 TL yapılması. Biraz daha buna yakın duruyor Meclis'te düzenleme yapanlar. Çünkü her yıl biz ikramiye artacak mı artmayacak mı diye konuşuyoruz. Her artışta da yeni bir düzenleme yapma ihtiyacı hissediliyor.
Çünkü bu yasa ile gelen bir şey ikramiye artırdığınız zaman yeni bir düzenleme yapmanız lazım. O yüzden de bir kere düzenleme yapalım enflasyona sabitleyelim bundan sonra da böyle bir tartışma ortadan kalksın düşüncesi biraz ağır basmış. Buna göre de 2021'in enflasyonu yüzde 36 civarındaydı o artışa baktığınız zamanda 1.100 lira 1.500 liraya çıkıyor toplamda da 3.000 lira.
İkinci görüş de şu bu yıl ikramiyeyi 2.000 lira yapalım tek bir düzenleme yapalım torba yasanın içine koyalım. Bu formül işlerse de ikişer binden 4.000 lira olacak emeklinin ikramiyesi. Ama birinci formüle biraz daha yakın durdukları noktasında bir haber geldi.
"BENİM BEKLENTİM..."
Zaten SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşları da enflasyona göre belirleniyor. 6 aylık enflasyon ne olmuşsa o kadar artış yapılıyor. Enflasyon artışı yapılıyor aslında. Memurlara ve memur emeklilerine toplu sözleşme artı enflasyon farkı yapılıyor. Dolayısıyla ikramiyenin de enflasyonla birlikte artırılması enflasyon kaç çıkmışsa o kadar artırılması gündemde. İki formül var. Benim beklentim bu hafta torba yasayla birlikte bu düzenlemenin gelmesi. Çünkü önümüzdeki hafta zaten ödeme takvimi gelecek.
GELEN SMS'LERE DİKKAT!
Emeklilere bazı SMS'ler gidiyormuş işte ikramiyenizi almak için bilgilerini verin diye kimseye kanmayın. Burada bir başvuru yok. Herhangi bir işleme gerek yok. Bekleyeceksiniz TC numaranızın son rakamına göre maaşınızın yatırıldığı bankaya bu para yatırılacak.
KESİNTİ YAPILAMIYOR
Bir şey daha hatırlatayım. İkramiyelerden kesinti yapılamıyor. Haciz yapılamıyor.
EMEKLİ İKRAMİYESİNDE İKİ FORMÜL
ENFLASYONA GÖRE SABİT ARTIŞ: 3.000 TL
BU YILA ÖZEL ARTIŞ: 4.000 TL

