İstanbul için 4 aşamalı plan! İlk etapta 600 bin konut yıkılacak
6 Şubat'ta yaşanan 11 ili etkileyen asrın felaketi depremlerin ardından İstanbul için çalışmalar hızlandı. İstanbul’un dönüşümü için 4 aşamalı plan hazırlandı. Hızla 1.5 milyon riskli yapının dönüşümü sağlanacak. İki yakada rezerv alanlarda 350 bin konut yapılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “İstanbul’a özel yasa çıkacak. Benim düşüncem, yüzde 50 şartını sağlayan binanın dönüşüme girmesi. Yasada bunu teklif edeceğiz” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul için 4 aşamalı plan hazırladı. İlk aşamada İstanbul'da 600 bini yıkılmak üzere olan 1.5 milyon riskli yapının dönüşümü sağlanacak.
Şehrin Anadolu ve Avrupa yakasında belirlenen rezerv alanlarda 350 bin konut yapılacak. Dönüşüm için hazırlanan 'Yarısı Bizden' kampanyasına başvuran vatandaşların evleri acil dönüştürülecek. İstanbul'un dönüşümü için özel yasa çıkarılacak.

5 YILDA TAMAMLANIR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yasada dönüşümü hızlandıracak tedbirlerin olacağını belirtirken, "Bizim hızlı davranmamız icap ediyor. Biran önce işi hızlandıracak tedbirleri alıp bu yasayı çıkarmak istiyoruz. Eskiden bir binanın değişimi için yüzde 100 muvafakat gerekiyordu, daha sonraki dönemde bu 3'te 2'ye kadar düştü. Fakat bina içerisinde itiraz edenler engeller oluşturdu. 3'te 2 sağlasanız bile iş başına geçtiğinizde yasa sizi uzunca bir güzergaha sokuyor. Orada karar alıp bir an önce işe başlayamıyorsunuz. Benim şahsi düşüncem yüzde 50 şartını sağlayan binanın dönüşüme girmesi... Yasada bunu teklif edeceğiz" dedi.

Yasal düzenleme bu şekilde çıkarsa, 10 dairenin olduğu bir bina 5 dairenin onayıyla dönüştürülebilecek. Özhaseki, İstanbul'un dönüşümünü 5 yılda tamamlayabileceklerini söyledi.






