Gözler şubat yağışlarında! Tarımda kırmızı alarm yok
Türkiye son 50 yılın en kurak kış mevsimlerinden birini geçiriyor. Bu yıl kurak bir kış yaşansa da tarımda henüz kırmızı alarm durumu yok. TMO fiyatlarının üretici iştahını kabarttığını aktaran çiftçiler, “Buğdayın % 15, arpanın % 20 ekimi arttı. Şubatta kar yağarsa kayıp telafi edilir” diyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre, 2022 yılı aralık ayı yağışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57 azaldı. Barajlarda doluluk oranları ise yüzde 30'un altına geriledi. Bu durum "Tarımsal üretim nasıl etkilenecek?" sorusunu da akıllara getirdi.

Çiftçilerin verdiği bilgilere göre yağışlar düşük seyretse de henüz kırmızı alarma geçilmedi. Eğer şubatta beklenen yağışlar düşerse verim kaybı yaşanmadan bu dönemin hasadı gerçekleşecek.

ÜRETİCİ İŞTAHI KABARDI
Kuraklıktan en fazla etkilenecek ürünler buğday, arpa ve kırmızı mercimek. Çünkü buğday ve arpa ekilişi ekim ayında başlayıp aralık ortasında bitiyor. Kırmızı mercimek ise kasım sonu başlayıp aralık sonunda tamamlanıyor. Çeltik, mısır, fasulye, nohut, yem bitkileri ve sebzenin ekilişleri ise ilkbaharda başlıyor. Dolayısıyla ekimocak yağışlarından en fazla buğday, arpa ve kırmızı mercimek etkileniyor.




