Kanal İstanbul'un resmi ilk kez paylaşıldı! Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu canlı yayında gösterdi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu canlı yayında önemli açıklamalarda bulunurken Kanal İstanbul'un bire bir ölçeğindeki resmini ilk kez paylaştı. Kanal İstanbul'un bitiş tarihine de değinen Bakan Karaismailoğlu, bu noktada güvenli bir su yolunun oluşacağını da ifade etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı canlı yayında Kanal İstanbul ve diğer önemli projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kanal İstanbul'un 5 yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü söyleyen Bakan Karaismaiiloğlu, bu sayede güvenli bir alternatif su yolu oluşturulacağını söyledi. Bakan Karaismailoğlu ayrıca, canlı yayında ilk kez Kanal İstanbul'un bire bir ölçeğinde resmini de paylaştı.

"Avrasya'nın tam merkezindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalı'nda bir kaza oldu, kanal kapandı. Bir günlük maliyeti 9 milyar dolar. Lojistik koridorlar artıyor. Denizden taşımacılığın oranı her yıl arıyor. Bugün İstanbul'da güvenli geçmesi gereken gemi sayısı 25 bin, ama biz arkadaşlarımızla birlikte 43 bin gemiyi güvenli olarak geçirmeye çalışıyoruz. bu yıllar boyunca artacak ve ilerde yetmeyecek. 2050 yılında 78 bin geminin geçmesi bekleniyor. Kanal İstanbul projesiyle Türkiye lojistik üst olacak.

NE KADAR SÜRE SONRA BİTECEK?
Haziran itibarıyla projemize başlamış olacağız. Bizim 10 yıldan sonra Kanal İstanbul'a ciddi bir şekilde ihtiyacımız olacak. Gemilerin bekleme süreleri uzayacak, bunların bekleme maliyetleri lojistik maliyetleri düşünüldüğünde Kanal İstanbul'dan geçmek daha avantajlı olacak. 5 yılda bitirmeyi planlıyoruz.
Sazlıdere Barajı İstanbul'un su ihtiyacının 2,9'unu karşılıyor. Yapılan barajlarla kayıptan daha fazla su ihtiyacı yaratılacak. Güzergah üzerinde orman alanı bulunmamaktadır.






