'Katar Yatırım Otoritesi'den 400 milyar doları aşkın yatırım! Listede Türkiye de var
Katar, ülkenin petrol ve doğalgaz gelirlerini yönetmek amacıyla kurduğu Katar Yatırım Otoritesi aracılığıyla yurt dışında 400 milyar doları aşkın yatırım gerçekleştirdi. QIA’nın, altyapı, perakende, sağlık, bankacılık, otomotiv, spor, yatırım bankacılığı, gayrimenkul ve inşaat, turizm, tarım, ham madde ve ticaret sektörleri gibi çeşitli alanlarda yatırımları bulunuyor.
Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) zengini Katar, 40'dan fazla ülkede 400 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirirken, pek çok tanınmış dünya markasının da hissedarları arasında yer alıyor.
Katar'ın yurt dışında yaptığı yatırımlar ve satın almalarının arkasında olan Katar Yatırım Otoritesi'nin (QIA) Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk hissesinin devri için anlaşma imzalaması, bu ülkenin yurt dışındaki yatırımlarını yeniden gündeme getirdi.

Ana gelir kaynağı doğalgaz olan Katar, pek çok tanınmış dünya markasının hissedarları arasında yer alıyor. Katar'ın 40'dan fazla ülkedeki yatırımlarının değerinin de son dönemde borsalardaki yükselişle 400 milyar dolardan fazla olduğu hesaplanıyor.
2005'de ülkenin petrol ve doğalgaz gelirlerini yönetmek ve ülke ekonomisini çeşitlendirerek güçlendirilmek amacıyla kurulan QIA'nın yurt dışında yaptığı yatırımların çoğunun stratejik sektörlerde ve uzun vadeli olması dikkati çekiyor. QIA'nın, altyapı, perakende, sağlık, bankacılık, otomotiv, spor, yatırım bankacılığı, gayrimenkul ve inşaat, turizm, tarım, ham madde ve ticaret sektörleri gibi çeşitli alanlarda yatırımları bulunuyor.
Dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Katar, özellikle Avrupa'da gayrimenkule, lüks markalara ve futbol kulüplerine yaptığı yatırımlarıyla dikkati çekiyor.

Ulusal Varlık Fonu Enstitüsü'ne göre (SWFI), QIA, dünyanın en büyük 11'inci ulusal varlık fonu konumunda.
Öte yandan, diğer Körfez ülkeleri yatırımlarda daha çok kendi ülkelerine odaklanırken, Katar, bölge ülkeleri arasında yurt dışında en fazla yatırım yapan ülke olarak öne çıkıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (WB) verilerine göre, dünyanın üçüncü büyük gaz rezervine sahip ülkesi olan Katar, Bursa'dan daha küçük bir nüfusa sahip olmasıyla da dikkati çekiyor.
2 milyon 832 bin nüfusu bulunan Katar, gaz ve petrol fiyatlarının düşük seyretmesine rağmen, satın alma gücü paritesine (SGP) göre geçen yıl kişi başına milli gelirde yaklaşık 97 bin dolarla ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı.
QIA'nın yatırım portföyünde ilk sıralarda ise Almanya, İngiltere, Fransa, ABD, Çin, Rusya, Avustralya ve Türkiye yer alıyor.
Katar Yatırım Otoritesi, konumu, güçlü bankacılık sistemi, büyümeyi destekleyen demografik yapısı nedeniyle son yıllarda odağına aldığı Türkiye'de, özellikle finans, medya, enerji ve gayrimenkul alanlarına yatırım yapıyor.
Katar'ın ülke ve bölgelere göre yatırım portföyü şöyle şekilleniyor:





