Evlenecek çiftlerin yeni çılgınlığı: Save the date
Şimdilerde evlenecek çiftler düğün tarihlerini sosyal medyada sevdiklerine hatırlatmak için Save the Date adı verilen düğün öncesi video ve fotoğraf çekimleri yaptırıyor. Çekim masrafları 7-8 bin TL’ye kadar çıkıyor… EZGİ GÜLER
Yıllardır düşlediğiniz düğün gününüz geldi çattı. Tüm hazırlıklar yapıldı, heyecanlı bekleyiş başladı. Davetiyeler tamam… Peki, ya "Save the Date" çekimleri" Save the Date, özellikle sosyal medyada düğün davetiyesini fotoğraflarla sunmanın farklı ve eğlenceli bir yolu. Çiftler, Save the Date ile düğün tarihinden önceki bir günde, belirlenen bir konsept çerçevesinde fotoğraf veya video çekimi yaptırıp daha sonra bunları düğün davetiyesi mantığı ile sosyal medya veya e-mail yolu ile paylaşıyor. Batı ülkelerinde oldukça yaygın olan uygulama Türkiye'de de sosyal medya araçlarının yaygın kullanımıyla iyiden iyiye hayatımıza girdi. Düğün öncesi fotoğraf ve video çekimleriyle düğün tarihlerini sevdiklerine hatırlatan çiftler, bunun için 7-8 bin TL'ye kadar masraf yapıyor. Özellikle ABD, Japonya, Uzak Doğu ve İngiltere'de sosyal medyada görünür olma isteğinin de etkisiyle Save the Date çılgınlığı giderek artıyor. Bu çekimleri konsepte göre oldukça masraflı ve uğraş gerektiriyor. Özellikle fotoğrafçılığı seven ve benimseyen herkesin kendisini geliştirebileceği bu alan, yeni iş fırsatları yaratması bakımından da önemli bir potansiyel taşıyor. 200 TL'den başlayıp 8 bin TL'ye kadar kazanç elde edebileceğiniz bu alana kişisel yetkinliklerinizi geliştirerek yatırım yapmanız mümkün. Save the Date, yani Türkçesi ile "tarihi/anı kaydet" çekimlerinin detayına geçmeden önce uzmanlara sormakta fayda var. Nedir bu trend ve neden bu kadar yaygınlaştı? Fotoğrafçı İsmail Özyurt düğün günü için fotoğrafçılarıyla anlaşan çiftlerin düğün günü tek çekim yapmaktan ziyade düğünün öncesinde ve sonrasında da çekim yapmak istediğine ve Save the Date trendinin bu nedenle ortaya çıktığına dikkat çekiyor: "Düğünden önce yapılan çekimlere ve ayrıca kurgulanıp çekilen, sonrasında davetiye olarak kullanılan fotoğraflara 'Save The Date' deniyor" diyen Özyurt, bu çekimleri düğün günleri hakkında ipuçları içeren, düğün tarihini vurgulayan, tüm arkadaşlarını dostlarını sıcak bir şekilde düğüne çağıran hem dijital hem de basılı davetiyeler olarak tanımlıyor.
SOSYAL MEDYA ETKİSİ BÜYÜK
Son birkaç yıldır trendin yaygınlaştığını söyleyen düğün fotoğrafçısı Ömer Berk Saraç, Save the Date çekimlerinin, çiftlerin düğünleri hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla sosyal medyada paylaşılabilecek elektronik bir davetiye hazırlanması için düğün öncesinde yapılacak fotoğraf çekimini ve davetiye tasarım sürecini kapsadığını söylüyor. Saraç'a göre, sosyal medya sayesinde artık çiftler yurtdışındaki trendleri çok sıkı takip eder hale geldi. Çiftler en özel günleri için en ufak şeyleri bile ayrıntılarıyla düşünüp her şeyin özel olmasını istiyorlar. "Klasik davetiye tasarımları yavaş yavaş yerini Save the Date çekimleri sonrasında hazırlanan davetiyelere bırakmaya başladı" diyen Saraç, bu şekilde hazırlanan davetiyelerin hem sosyal medyada rahatlıkla kullanı labildiğini hem de basılı davetiye haline getirilebildiğini söylüyor.
FİYATLAR 200 TL'DEN BAŞLIYOR
Save the Date çekimlerini sadece fotoğraf olarak değil video olarak da tasarlamak mümkün. Öncesinde gelin ve damadın kararıyla bu çekimlerin yeri, konsepti ve çekimde kullanılacak tema belirleniyor. Bunun için de tabii yapılacak masraf değişiyor. Fotoğrafçı Ufuk Sarışen'den aldığımız bilgilere göre, fotoğrafçıya göre değişmekle birlikte, Save the Date çekimlerinin piyasa fiyatları 200 TL ile 8 bin TL arası değişiyor. Maliyetlere çekimin nerede ve hangi tarihte yapılacağı etki ediyor; şehir dışı veya yurt dışında yapılan çekimlerde masraflar büyük oranda artıyor. Kullanılan aksesuarlar ve styling çalışmaları da maliyete etki eden unsurlardan.
"EN AZ ÜÇ AY ÖNCE ÇEKİN"
Sarışen, Save the Date çekimlerinin düğün gününden en az üç ay önce yapılmasını tavsiye ediyor. "Çünkü videonun hazırlık süreci uzayabiliyor. Bu nedenle duyuru ve paylaşımı düğün gününden bir kaç ay önce yapmanızda fayda var" diyen Sarışen, çekim öncesi süreci şöyle anlatıyor: "Çekim için önceden damat ve gelinle bir araya gelip, kullanılacak aksesuarlar ve hazırlanacak yazı ve görselleri belirliyoruz. Aynı şekilde styling, yani çekimde giyeceğiniz kıyafetler de video ve fotoğrafların hedeflenen etkisi açısından önem taşıyor. Save the Date çekiminde zamanı daha fazla kullanabildiğimiz için ufak kurmacalara girilmesi de mümkün. Bu sizin kişisel zevkinizi yansıtabileceği gibi aranızdaki özel bir anı, özel bir diyaloğu anlatacak şekilde de olabilir. Konsepti belirlerken sizin tarzınızdan, yaşam standardınızdan uzaklaşmamak gerçeklik duygusunu verebilmek adına önemli. Genelde buna dikkat edildiğinde kamera karşısında doğal sonuç alabiliyorsunuz. Konsept belirlerken atölyemizin sinema perdes i n d e örnekleri inceleyebiliyorsunuz. Bunu internet yoluyla örnek videoları inceleyerek de yapabiliyoruz." Save the Date videosu ve fotoğrafına, düğün tarihi, düğünün nerede olacağı gibi bilgilerin eklenmesi tavsiye ediliyor. "Bu arada bu videoları yüksek çözünürlükte ve HD formatında paylaşılabilmesi için video sosyal paylaşım sitelerini öneriyorum" diyen Sarışen, video ve fotoğrafların Vimeo, Youtube, Facebook, Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerine yüklendiğini ekliyor.
KONSEPTİ HAYAL GÜCÜ BELİRLİYOR
Burada aslında nasıl bir konsept tasarlanacağı çiftlerin hayal gücüne bağlı. Kitap ayracı şeklinde davetiye çekimleri yaptıran çiftler de var, isimlerinin baş harflerini ve düğün tarihlerini neredeyse kendi boyutlarında köpük malzemeye bastırıp getirenler de… İsmail Özyurt, "Çiftler Türkiye'de henüz yeni gelişen bu çekim türü hakkında çok bilgili değil. Sadece fotoğrafçının yönlendirmesiyle zihinlerinde bir şablon oluşmakta ve ona göre hareket ediliyor" derken çekimlerin içeriğinin tek bir fotoğraf karesi olabileceği gibi, seri halde çekilmiş fotoğraflardan oluşan kolajlardan da oluşabileceğini ekliyor. Son zamanlarda fotoğraf karesi yerine video çalışmalarına yönelik ilginin arttığı gözleniyor. 2-3 dakikalık bu kısa videolar, düğüne davet niteliğinde oluyor. Bunlar görsel olarak daha etkileyici; ayrıca düğün günü barkovizyonda da gösteriliyor. Video olarak Save the Date çekimlerinin maliyeti ise fotoğraf çekimlerden daha yüksek. 1000 TL'den başlayan video çekimler 3000 TL'ye çıkıyor çünkü sualtında başlayan çekim dağlık bir tepede sona erebiliyor. Ayrıca videolarda kullanılan araç ve uygulamalar da değişkenlik gösterdiği için fiyat artıyor.
"Düğünün provası yapılıyor"
İsmail ÖZYURT / Save the Date fotoğrafçısı
Türkiye'de düğün fotoğrafçılığının geçmişi çok eskilere dayanmakla birlikte, klasik olandan kurtulup stüdyo dışında çekimlerin yaygınlaşması 8-10 yıllık bir süreç. 2008- 2010 tarihlerinden itibaren fotoğrafçılık çok yol kat etti ve fotoğrafa verilen önem bu oranda arttı. Son zamanlarda basılı fotoğrafın verdiği duygunun arttığı inancıyla çekilen fotoğrafların herhangi bir şekilde basılması çiftler tarafından daha çok tercih ediliyor. Bu bağlamda Save the Date fotoğraflarının önemi artıyor. Ayrıca internetin yaygınlaşması, sosyal medya hesapları vasıtasıyla düğün tarihlerinin bu çekimlerle tüm arkadaşlarına duyurulmasına da imkan verdi. Fotoğrafçılarla yapılan çekimin düğünden önce yapılan bir prova niteliğinde olması da ilgiyi artırıyor. Fotoğrafçıları ile düğünden önce çekim yaparak birbirlerini tanıma fırsatı bulan çiftler düğün günü daha rahat oluyor.
Kaynak: EZGİ GÜLER / Para Dergisi
