CANLI | Hürmüz'de helikopter krizi! ABD-İran misilleme saldırılarını durdurdu

CANLI | Hürmüz'de helikopter krizi! ABD-İran misilleme saldırılarını durdurdu

Hürmüz'de düşen helikopter sonrasından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Tahran'ı suçlayarak, "İran helikopterlerimizden birini düşürdü. Tahran'a yanıt vermek zorundayız." dedi. Bu açıklamadan saatler sonra ABD ordusu İran'a yönelik saldırı başlattı. CENTCOM, operasyonların İran'a verilen "orantılı bir yanıt" olduğunu duyururken, ABD ordusu daha sonra saldırıların tamamlandığını açıkladı. Öte yandan İran'dan gelen açıklamada ise ABD'ye karşı başlatılan misilleme saldırıların bittiği duyuruldu.

ABD, İran, İsrail ve Lübnan cephesindeki tüm gelişmeleri canlı anlatım sayfamızdan anbean aktarıyoruz.

Son yaşananaların özeti şöyle;

ABD CEPHESİ: Başkan Donald Trump, İran ve İsrail'e saldırıları durdurma çağrısı yaptı. Trump, Netanyahu'ya İran'la yeniden savaşa dönmesi halinde yalnız kalabileceği mesajını verdi. Trump ile Netanyahu arasında Lübnan ve İran politikaları nedeniyle görüş ayrılıkları ortaya çıktı. ABD'nin Lübnan Büyükelçisi Michel Issa, Lübnan-İsrail görüşmelerinin Washington'da yeniden başlayacağını açıkladı. ABD basını, ABD ordusuna ait Apache helikopterinin Hürmüz Boğazı yakınlarında kaza yaptığını ve iki pilotun kurtarıldığını bildirdi.

İRAN CEPHESİ: Tahran yönetimi, İsrail'e yönelik son saldırı dalgasının sona erdiğini açıkladı. İran, İsrail'in Lübnan'daki operasyonlarını sürdürmesi halinde yeniden saldırıya geçebileceği uyarısında bulundu. İranlı yetkililer, Washington ile görüşmelerin "aşırı şüphe" ortamında sürdüğünü ifade etti. İran, yaptırımların kaldırılması ve dondurulan varlıklarının serbest bırakılmasını talep ediyor. Hürmüz Boğazı üzerindeki gerilim küresel enerji piyasalarının ana gündem maddelerinden biri olmayı sürdürüyor.

İSRAİL CEPHESİ: İsrail, İran'ın hava savunma sistemleri ile balistik füze üretiminde kullanıldığını öne sürdüğü tesisleri hedef aldı. Netanyahu yönetimi, İran ve Hizbullah tehdidi tamamen ortadan kalkana kadar operasyonların süreceğini savunuyor. İsrail, Lübnan cephesinin İran ile yürütülen ateşkes sürecinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. İsrail işgal güçleri, Yemen'den gelen şüpheli bir hava hedefini etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

LÜBNAN CEPHESİ: İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar ateşkes açıklamalarına rağmen sürüyor. İran, bölgesel bir anlaşmanın parçası olarak Lübnan'da tam ateşkes talep ediyor. Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırıları devam ederken İsrail de Lübnan'ın güneyindeki operasyonlarını sürdürüyor. Washington'da Lübnan-İsrail görüşmelerinin yeniden başlaması bekleniyor.

İŞTE ORTA DOĞU'DAN DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

CANLI ANLATIM

İRAN: MİSİLLEMEMİZ BİTTİ

ABD'nin Hürmüz'de düşürülen helikopterin ardından başlattığı operasyonların tamamlandığını açıklamasının ardından, İran'dan da dikkat çeken bir açıklama geldi. Tahran yönetimi, ABD saldırılarına karşı yürütülen misilleme sürecinin sona erdiğini duyurdu.

İRAN: ABD'YE AİT İHA DÜŞÜRÜLDÜ

İran, ülkenin güneyindeki Buşehr eyaletinde ABD'ye ait MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Hürmüz Boğazı'nda devam eden hava muharebeleri sırasında, Fars Körfezi'nin kuzeyinden muharebeye müdahale etmeye çalışan bir MQ-9 insansız hava aracı, Buşehr'in Cem şehri semalarında vurularak imha edildi." ifadelerine yer verildi.

 

ABD ORDUSU: İRAN'A SALDIRILAR TAMAMLANDI

ABD ordusu Hürmüz'de düşen helikopter olayının ardından İran'a yönelik başlattığı saldırıları tamamladığını açıkladı. 

STRATEJİK NOKTALAR HEDEFTE: ABD’DEN ÇOK AŞAMALI HAREKAT

Ortadoğu’nun kalbinde, Hürmüz Boğazı’nda tansiyonun zirveye çıktığı anlarda, İran’ın bölgede devriye görevi yapan bir Amerikan Apache helikopterini hedef almasıyla kriz yeni bir aşamaya geçtiğini belirten A Haber Washington Muhabiri İrfan Sapmaz, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamasında, "İran, Hürmüz Boğazı üzerinde görev yapan, son derece gelişmiş bir Apache helikopterini düşürdü. Helikopterde bulunan iki pilot kurtarıldı ve sağlık durumları iyi ancak Amerika Birleşik Devletleri buna karşılık vermek zorundadır" ifadelerini kullanarak intikam operasyonlarının sinyalini verdiğini bildirdi.

Trump’ın talimatıyla birlikte Centcom, İran’a yönelik misilleme operasyonlarının düğmesine bastı. İlk dalgada Hürmüz Boğazı çevresindeki İran radar sistemleri, hava savunma unsurları ve kritik askeri noktalar yerle bir edildi. Centcom tarafından yapılan resmi açıklamada, "Operasyonlar meşru müdafaa kapsamında yürütülmektedir" denilerek harekatın hukuki zemini vurgulandı. Ancak Washington’dan gelen bilgiler, saldırıların tek seferlik bir gözdağı olmadığını ortaya koydu. Pentagon kaynakları, "Saldırılar tek seferlik bir karşılık değil; birden fazla aşamadan oluşan planlı bir operasyon zinciri şeklinde devam ediyor" sözleriyle askeri harekatın kapsamının genişleyeceğini bildirdi.

İKİNCİ DALGA OPERASYON: İRAN’IN ASKERİ ALTYAPISI FELÇ EDİLDİ

ABD kuvvetleri, ilk saldırının dumanı tüterken ikinci bir dalga ile İran’ın güney kıyılarını hedef aldı. Bu operasyonda İran’ın askeri tesisleri, gelişmiş radar ağları ve bölgedeki hava savunma sistemleri yoğun ateş altına alındı. Washington’un asıl hedefinin, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki askeri kapasitesini tamamen zayıflatmak olduğu değerlendiriliyor. Özellikle son haftalarda bölgede ticari gemi trafiğini tehdit eden İran’ın deniz mayınları, insansız hava araçları (İHA) ve füze sistemlerine yönelik kapasitenin sınırlandırılması, ABD stratejisinin merkezine oturdu.

BEYAZ SARAY’DA BÖLÜNME: DİPLOMASİ Mİ YOKSA TOPYEKÜN SAVAŞ MI?

Washington’daki siyasi atmosfer, askeri operasyonların şiddetiyle paralel bir seyir izliyor. Associated Press’in (AP) değerlendirmelerine göre, ABD yönetimi içerisinde İran’a verilecek yanıtın kapsamı konusunda derin fikir ayrılıkları yaşanıyor. AP, "Yönetim içerisindeki bir grup daha sert askeri adımlar atılmasını isterken, diğer bir kesim operasyonların sınırlı tutulması gerektiğini savunuyor" diyerek Beyaz Saray’daki çatlağa dikkat çekti. Axios ise Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberinde, "Trump yönetimi bir yandan askeri baskıyı artırırken, diğer yandan diplomatik kanalları tamamen kapatmak istemiyor" bilgisini paylaşarak Washington’un "havuç-sopa" taktiği yürüttüğünü aktardı.

DÜNYA MEDYASINDA SAVAŞ ÇIĞLIKLARI

Hürmüz Boğazı’ndaki sıcak temas dünya medyasında da geniş yankı buldu. Reuters haber ajansı yaşananları, "ABD-İran savaşında yeni bir tırmanma aşaması" olarak nitelendirirken; analizlerinde "Operasyonlar tek bir misilleme olmaktan çıkıp, aşamalı bir askeri kampanyaya dönüşebilir" uyarısında bulundu. CNN ve NBC News yorumcuları ise Hürmüz Boğazı’nın hayati önemini hatırlatarak, "Dünya petrol ticaretinin yaklaşık beşte birinin geçtiği bu su yolunda yaşanacak yeni bir kriz, küresel enerji piyasalarını doğrudan sarsabilir" şeklinde konuştu.

PETROL PİYASALARINDA "FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK"

ABD’nin ağır saldırılarına rağmen petrol fiyatlarında ilk etapta beklenmedik bir gerileme yaşandı. Uzmanlar bu durumu, Trump’ın "Anlaşma hala mümkün" mesajlarının piyasada karşılık bulmasına bağlıyor. Ancak enerji uzmanları, "İran’ın yeni saldırılara karşılık vermesi, Hürmüz Boğazı’ndaki geçişleri yeniden tehdit etmesi veya petrol altyapılarını hedef alması durumunda Brent petrolün yeniden 100 doların üzerine çıkması kaçınılmaz bir ihtimaldir" sözleriyle dünya ekonomisi için yaklaşan tehlikenin altını çizdi. Ortadoğu’da ateş hattı genişlerken, Washington’un bir sonraki hamlesinin bölgeyi bir barış masasına mı yoksa küresel bir felakete mi sürükleyeceği henüz belirsizliğini koruyor.

 

ABD İKİNCİ TUR SALDIRILARI BAŞLATTI

Hürmüz'de düşen ABD'ye ait helikopter olayının ardından bölgede tansiyon daha da yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın "yanıt verilecek" yönündeki açıklamalarının ardından Amerikan ordusu İran'a yönelik saldırıları başlattı. ABD basınında yer alan haberlere göre ilk saldırı dalgasının ardından operasyonlar genişletildi ve ikinci bir saldırı dalgası devreye alındı.

IRAK SEMALARINDA İRAN DRONLARI İDDİASI

Irak semalarında görüntülenen insansız hava araçları (İHA), bölgede yeni bir gerilim ihtimalini gündeme getirdi. Söz konusu dronların İran tarafından gönderildiği öne sürülürken, görüntülerdeki araçların İran yapımı "Şahid" tipi kamikaze dronlara benzediği değerlendiriliyor.

Öte yandan uzmanlara göre, bölgede yaşanan gelişmelere temkinli yaklaşılması gerektiğine dikkat çekerken daha önce İsrail'in İran'a ait İHA'ları taklit eden benzer sistemler geliştirdiği ve bu araçlarla "sahte bayrak" operasyonları gerçekleştirdiğine yönelik iddiaların da gündeme geldiği hatırlatılıyor.

İran'ın savaşın ilk günlerinde özellikle ayrılıkçı silahlı grupların faaliyetlerine karşılık vermesinin beklendiği belirtilirken, son dönemde bölgede nispeten sakin bir atmosferin oluştuğu ifade ediliyor. Ancak Irak semalarında görülen dronların ardından yeni saldırıların başlamasıyla birlikte bölgede gerilim yeniden yükseldi. İşte A Haber ekranlarında yayımlanan o görüntüler...

CASK KENTİNDE YENİ PATLAMA SESLERİ

İran basını, ülkenin güneyinde Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask kentinde yeni patlama sesleri duyulduğunu bildirdi. ran devlet televizyonunun haberinde, "Saat 02.35'te Cask'ta birkaç patlama sesi duyuldu." ifadesine yer verildi.

ERAKÇİ: HİÇBİR SALDIRI CEVAPSIZ BIRAKILMAYACAK

İran Dışişleri Bakanı Erakçi, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından, ABD'nin ülkenin güneyine düzenlediği saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Erakçi, açıklamasında şunları kaydetti:

"Savaş meydanındaki yenilgilere rağmen, ABD bizim kararlılığımızı test etmeyi seçti. Güçlü silahlı kuvvetlerimiz hiçbir saldırıyı veya tehdidi cevapsız bırakmayacak." 

ABD'nin "güvende olmak istiyorsa" bölgeyi terk etmesi gerektiğini vurgulayan Erakçi, "Fars Körfezi'nin tarihi, izinsiz bölgeye gelen yabancıların vahim akıbetlerine dair pek çok bölüm içerir." ifadelerini kullandı. 

İRAN: ABD SALDIRILARINA KESİN YANIT VERİLECEKTİR

İran basını, İran'ın helikopterin düşürülmesi bahanesiyle yapılan ABD'nin saldırısına kesin yanıt vereceğini belirtti.

Tesnim Haber Ajansının haberinde, "İran, daha önce de uyarıda bulunduğu gibi helikopterin düşürülmesi bahanesiyle yapılan ABD'nin saldırısına kesin yanıt verecektir." ifadelerine yer verildi.
 

ABD BASINI: HÜRMÜZ ÇEVREİNDEKİ HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ HEDEF ALINDI

ABD ordusunun, Hürmüz Boğazı çevresindeki bazı İran hava savunma sistemleri ile radar sistemlerini hedef aldığı iddia edildi.

Üst düzey ABD'li yetkililer, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) İran'a yönelik "karşı saldırılar" düzenlemeye başlamasına ilişkin Axios'a açıklama yaptı.

Yetkililer, ABD ordusunun İran'a ait bazı hava savunma bataryaları ve radar sistemlerine saldırı düzenlediğini ileri sürdü.

Saldırıların Hürmüz Boğazı çevresinde gerçekleştirildiğini savunan yetkililer, operasyonun kapsamına ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

TRUMP: HELİKOPTERİMİZİ DÜŞÜRDÜLER VE KARŞILIK VERİYORUZ

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'ye ait bir Apache helikopterinin düşürülmesine karşılık olarak İran'a saldırılar düzenlediklerini kaydetti.

ABD Başkanı Trump, Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) İran'a yönelik "karşı saldırılar" düzenlemeye başladıklarını açıklamasının ardından ABC News kanalına bir açıklama yaptı.

Trump, açıklamasında, "Karşılık vermenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir helikopterimizi düşürdüler ve şu anda buna karşılık veriyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Söz konusu saldırıları ABD helikopterinin düşürülmesine bir "yanıt" olarak gördüğünü vurgulayan Trump, "Bence bu yanıt çok sert, çok güçlü olmalıydı, işte bu öyle bir karşılık." yorumunu yaptı.

İRAN'DA KEŞM VE CASK ADALARINDA PATLAMA SESLERİ

İran basını, ABD ordusunun saldırı başlattığını duyurmasının ardından Keşm ve Cask adalarında da patlama sesleri duyulduğunu bildirdi. 

ABD'DEN İRAN'A MİSİLLEME: SALDIRI BAŞLATILDI

Tahran'a yanıt verildiğini açıklayan ABD "İran'a karşı savunma saldırıları başlatıldı" dedi. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM), ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, AH-64 Apache tipi helikopterin, TSİ 02.33'te devriye gezdiği sırada Umman kıyıları yakınlarında düştüğü ifade edildi.

Açıklamada, helikopterdeki 2 mürettebatın kurtulduğu, bu askerlerin yaklaşık 2 saat içinde olay yerinden alındığı ve durumlarının stabil olduğu aktarıldı.

Olayın sebebine ilişkin soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

ABD'DE ANLAŞMA MESAJI: AYLARCA SÜREBİLİR

 ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran ile anlaşmaya varmaya çok yaklaştıklarını, fakat bunun aylarca da sürebileceğini bildirdi.

​​​​​​​Vance'in CBS News kanalına verdiği ancak henüz tamamı yayımlanmayan röportajdan kesitler paylaşıldı.

ABD'nin "İran'ın nükleer programını uzun vadeli olarak ele alacak" bir anlaşmaya varmaya "çok yakın" olduğunu söyleyen Vance, bunun "ABD'ye ekonomik açıdan da fayda sağlayabileceğini" dile getirdi.

Vance, "Sanırım (kasımdaki) ara seçimlere kadar birçok şey öğrenmiş olacağız. Bence anlaşma gelecek hafta olabileceği gibi bundan aylar sonrasında bile olabilir." dedi.

İran tarafının, ABD Başkanı Donald Trump'ı "oyaladığını düşünmediğini" belirten Vance, "Sanıyorum ki onların sisteminde uzlaşmaya varmak çok uzun sürüyor." ifadesini kullandı.

Vance, kendisine "İranlılara güvenip güvenmediğini" soranlara, Trump'ın "Ben kimseye güvenmem. Güvendiğim tek şey kendi müzakere yapma yeteneğimdir." sözleriyle cevap verdiğini anlattı.

İRAN: ABD HELİKOPTERİ KASTEN HEDEF ALINMADI

İran Dışişleri Bakan Yardımcısının, dün Hürmüz Boğazı üzerinde düşen ABD'ye ait Apache helikopterinin İran tarafından kasten hedef alınmadığını söylediği bildirildi.

İsmi açıklanmayan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'ın ABD ordusuna ait bir helikopteri düşürdüğü ve yanıt vermek zorunda olduklarına dair açıklamasına ilişkin Al Jazeera televizyonuna demeç verdi.

Hürmüz Boğazı üzerinde dün düşen ABD'ye ait Apache helikopterinin İran tarafından kasten hedef alınmadığını ifade eden İranlı yetkili, saldırının arkasında İran'ın olmadığını ancak bölgedeki gergin durum nedeniyle bu tür olayların "kasıtsız" olarak meydana gelebileceğini de sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Trump, Hürmüz Boğazı üzerinde devriye gezerken dün düşen Amerikan ordusuna ait bir Apache helikopterin İran tarafından düşürüldüğünü belirterek, "ABD'nin bu saldırıya zorunlu olarak karşılık vermesi gerekmektedir." demişti.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi de Trump'a yanıt olarak, paylaştığı mesajında, helikopterin İran tarafından düşürülüp düşürülmediğini belirtmeden, İran yakınlarındaki yabancı güçlerin "kendi insan hataları, basit kazalar veya çapraz ateşe yakalanma ihtimali nedeniyle sürekli risk altında olduğunu" vurgulayarak, "Riski azaltmak için en iyi çözüm, onların çekilmesidir." ifadelerini kullanmıştı.

İRAN: SÖZLER TUTULMAZSA EN İYİ KONUŞTUĞUMUZ DİLE GEÇECEĞİZ

İran Meclisi ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, verilen sözler tutulmazsa en iyi konuştukları dile geçeceklerini bildirdi.

İran Meclisi ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda, diplomasi dilini tercih ettiklerini belirtti. Diğer dilleri çok daha akıcı konuştuklarını kaydeden Kalibaf, “Verdiğiniz sözleri tutmazsanız biz de en iyi konuştuğumuz dile geçeceğiz” ifadelerini kullandı. 

İRAN'DAN ABD'YE MÜZAKERE ÇIKIŞI: DÜŞMANIN VAATLERİNE GÜVENMİYORUZ

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Mecid Musevi, ABD ile yürütülen müzakere görüşmelerine ilişkin, “Düşman savaş alanında elde edemediği şeyleri müzakerelerde de elde edemeyecek.” dedi.

Musevi, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’ın, İran’a yönelik saldırıların ve ortaya konan “mücadelenin” üzerinden 100 gün geçmesine ilişkin paylaşımını alıntılayarak, “Düşman savaş alanında elde edemediği şeyleri müzakerelerde de elde edemeyecek.” mesajını yayımladı.​​​​​​​

Musevi ayrıca, “İran ne teslim olur ne de kandırılır. Düşmanın vaatlerine güvenmiyoruz.” dedi. 

İRAN: YABANCI GÜÇLER BÖLGEDEN AYRILMALI

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, "Topraklarımızın yakınındaki yabancı güçler, kendi insan hataları, basit kazalar ya da muhtemel çapraz ateşin arasında kalma riski nedeniyle sürekli bir tehlike altında bulunmaktadır. Bu riski azaltmanın en iyi yolu bölgeden ayrılmalarıdır" dedi.   
  
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD-İran arasında yükselen gerilim ardından açıklama yaptı. Arakçi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yabancı ülkelerin Körfez bölgesi çevresinde konuşlu askeri unsurlarına ilişkin güvenlik uyarısında bulundu. Arakçi, "Topraklarımızın yakınındaki yabancı güçler, kendi insan hataları, basit kazalar ya da muhtemel çapraz ateşin arasında kalma riski nedeniyle sürekli bir tehlike altında bulunmaktadır. Bu riski azaltmanın en iyi yolu bölgeden ayrılmalarıdır" dedi. 
  
Arakçi, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf'ın geçtiğimiz saatlerde kullandığı ifadeleri yineleyerek, "Diplomasinin dilini tercih ederiz, ancak başka dilleri de konuşabiliriz" açıklamasını yaptı. 
  
İran Dışişleri Bakanı açıklamasında ayrıca, "Hürmüz Boğazı uluslararası sular değildir; İran ile Umman arasında ve ABD'den binlerce mil uzakta bulunmaktadır. Deniz sınırları apaçık ortadadır. Güçlü silahlı kuvvetlerimiz İran hava sahası, kara ve deniz sınırlarına yönelik ihlallere karşı her daim tetiktedir" ifadelerini kullandı. 
 
TRUMP, "ABD BU SALDIRIYA KARŞILIK VERMEK ZORUNDA" DEMİŞTİ
  
ABD Başkanı Donald Trump, dün Hürmüz Boğazı yakınlarında düşen ABD ordusuna ait taarruz helikopterinin İran tarafından vurulduğunu iddia etmişti. Trump açıklamasında, bu konuda ABD ordusu tarafından bilgilendirildiğini kaydederek, "Dün gece İranlılar, Hürmüz Boğazı üzerinde devriye görevi yürüten son derece gelişmiş bir Apache helikopterimizi düşürmüş. Olayda iki pilot görev yapıyordu. Her ikisi de güvende ve herhangi bir yara almadı" ifadelerini kullanmıştı. 
  
Trump, ABD ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlemek zorunda olduğunu savunarak, "ABD bu saldırıya karşılık vermek zorunda" demişti. 

"ABD'DEN BU GECE YA DA ÖNÜMÜZDEKİ SAATLERDE SALDIRI GELEBİLİR"

ABD Başkanı Donald Trump'ın Hürmüz'de düşen Apache helikopterinin ardından İran'a saldırı tehdidinde bulunmasının yankıları sürüyor. A Haber muhabiri İrfan Sapmaz başkent Washington D.C'de Trump'ın açıklamalarındaki son gelişmeleri aktardı. Sapmaz Trump'ın İran'a yönelik tehditlerinin ardından bu gece ya da önümüzdeki saatlerde hava saldırıları gerçekleştirebileceğini belirtti.  

SEÇİM ARİFESİNDE HELİKOPTER KRİZİ 

Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘Labor Day’ yani İşçi Bayramı kutlanırken, başkent Washington’da siyaset kazanı kaynamaya devam ediyor. İran’ın Amerikan askeri varlığına yönelik hamleleri, Donald Trump’ın sert tepkisine neden oldu. İrfan Sapmaz, "İran’ın lehine gelişen olaylar ve ekranlarımıza da yansıyan bu konuyla ilgili olarak Donald Trump, ‘İran’a mutlaka cevap vermeliyiz’ ifadelerini kullandı" şeklinde konuştu. Trump’ın bu çıkışının arkasında yatan temel nedenin ABD’deki seçim süreci olduğunu vurgulayan Sapmaz, "Amerika’da ülke çapında bir hareketlilik başlamıştı ve Trump için Kongre ve Temsilciler Meclisi seçimleri süreci resmen start aldı" sözleriyle bölgedeki siyasi atmosferi özetledi.

TRUMP’IN ZAYIFLIK KORKUSU VE ASKERİ HEDEFLER

Donald Trump’ın askeri bir karşılık verme noktasındaki kararlılığının, seçimlerdeki imajıyla doğrudan bağlantılı olduğu belirtiliyor. İrfan Sapmaz, "Şu anda Donald Trump, bu helikopter düşürülmesine karşılık bir cevap verebileceğini çok açık ve net bir şekilde dile getirdi; şayet bunu yapmazsa seçim sürecinde bu durum bir zayıflık olarak ortaya çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu. Olası operasyonun kapsamına dair öngörülerini de paylaşan Sapmaz, "Çok büyük çaplı bir saldırı beklemiyorum ancak belirlenmiş bazı stratejik hedefler vurulabilir; ABD'den özellikle bu gece ya da önümüzdeki saatler içerisinden hava saldırıları yoluyla karşı cevap gelebilir." ifadelerini kullandı.

100 GÜNLÜK SAVAŞIN ACI BİLANÇOSU VE DEHŞET ANLARI

İran, Amerika ve İsrail arasındaki gerilim 100. gününü devirirken, bölgedeki dehşet anları rakamlara da yansıdı. İrfan Sapmaz, "Şu ana kadar 100. günü geride bırakırken, İran-Amerika ve İsrail savaşında Amerika Birleşik Devletleri 12 askerini kaybetti ve 400’e yakın da yaralısı var" diyerek sahadaki tabloyu aktardı. 

ANLAŞMA ZAMAN KAZANMA TAKTİĞİ Mİ?

Donald Trump’ın "2-3 gün içinde anlaşma imzalayabiliriz" yönündeki iyimser açıklamaları ise soru işaretlerine neden oluyor. İrfan Sapmaz, "Donald Trump sadece bu helikopterin düşürülmesinin ardından önemli bir aşamaya gelindiğini belirtiyor ve ‘2-3 güne kadar bu sorunu çözebiliriz’ diyor" ifadelerini kullandı. Ancak Sapmaz, bu duruma temkinli yaklaştığını ifade ederek, "Ben Donald Trump’ın Kasım seçimlerine kadar zaman kazanmaya çalıştığını düşünüyorum; Trump sürekli olarak kesin ifadeler kullanıyor ama Beyaz Saray muhabirleri olarak biz bu ‘2-3 gün’ lafını daha önce de duyduk" sözleriyle tarihe tanıklık ettiği anları hatırlattı.

TEMKİNLİ BEKLEYİŞ: ANLAŞMA MASASI BARUT KOKUYOR

Trump’ın "Anlaşma Sanatı" kitabına atıfta bulunarak yürüttüğü diplomasinin sahadaki karşılığı henüz netleşmiş değil. İrfan Sapmaz, "Tam olarak bir anlaşmaya varılacağı konusunda kesin bir dil kullanmak istemiyorum; Trump’ın ne yapmak istediğini az çok kestirebiliyoruz ancak sahadaki barut kokusu anlaşma masasını gölgeleyebilir" diyerek bölgedeki belirsizliğin sürdüğünü ifade etti.   

TRUMP'TAN İRAN'A SALDIRI TEHDİDİ: YANIT VERMEK ZORUNDAYIZ

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'ye ait Apache helikopterinin İran tarafından düşürüldüğünü bildirdi.

Trump, açıklamasında, Hürmüz Boğazı üzerinde devriye gezen Amerikan ordusuna ait bir Apache helikopterinin İranlılar tarafından düşürüldüğü bilgisinin kendisine iletildiğini ifade ederek, "Olayda iki pilot yer alıyordu, her ikisi de güvende ve yaralanmadı. Bununla birlikte, ABD'nin bu saldırıya zorunlu olarak karşılık vermesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

İRAN'DAN İSRAİL'E REST: LÜBNAN VURULURSA SALDIRIRIZ

İsrail'in İran'a saldırmasının ardından 16 saatlik çatışma sona ermiş olsa da bölgede savaş gerilimi devam ediyor. Hürmüz Boğazı'nda ABD'ye ait uçağın düşmesiyle savaş tehdidi sürerken Tahran'daki son gelişmeleri A Haber muhabiri Ekber Karabağ aktardı. 

GÜNEY LÜBNAN ATEŞ HATTINDA

Bölgedeki gerilimin fitili İsrail’in bitmek bilmeyen saldırılarıyla yeniden ateşlendi. İran’ın operasyonlarını durdurmak için öne sürdüğü Lübnan şartı İsrail tarafından hiçe sayılırken A Haber Muhabiri Ekber Karabağ, "İran İsrail’e yönelik saldırılarını durdurduğunda, İsrail’in bir daha Lübnan’a saldırmayacağı şeklinde bir şerh koymuştu; ancak buna rağmen İsrail Lübnan’ı vurmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. İsrail’in saldırgan tutumunun bölgedeki kırılgan barışı tehdit ettiğini belirten Karabağ, "İran’ın uyarılarının İsrail tarafından dikkate alınmadığını net bir şekilde ifade edebiliriz" şeklinde konuştu.

LÜBNAN’DA TAHLİYE: SUR ŞEHRİ BOŞALTILIYOR

İsrail ordusunun operasyon sahasını genişletmesi sivil halkı büyük bir paniğe sevk ettiğini belirten Ekber Karabağ, "Bazı bölgelerde, özellikle Sur gibi şehirlerde ve civarı için İsrail ordusu boşaltma ve tahliye kararı aldı" sözleriyle bölgedeki insani krizin derinleştiğine dikkat çekti. Bu kararın ardından bölgede yaşayan binlerce sivilin can havliyle güvenli bölgelere kaçmaya çalıştığı öğrenildi.

İSRAİL SALDIRISINDA İRANLI NEFERLER ŞEHİT DÜŞTÜ

İran kanadından gelen kayıplara ilişkin bilgiler de netleşmeye başladı. Başlangıçta inkar edilen can kayıpları bugün resmi makamlarca doğrulandı. Ekber Karabağ, "Dün İran’dan gelen açıklamada saldırılarda kimsenin ölmediği ifade edilmişti ancak bugün iki kişinin öldüğü açıklandı; bu iki kişinin orduda hava savunmada görevli olduğu İranlı yetkililerce belirtildi" sözleriyle acı haberi aktardı. Bu durumun İran kamuoyunda İsrail’e yönelik intikam seslerini yeniden yükselttiği bildiriliyor.

DENİZDE DEHŞET ANLARI: TİCARİ GEMİLER HEDEFTE

Helikopter kazasından hemen önce bölgede tansiyonu zirveye çıkaran bir başka olay daha yaşandı. Karabağ, "ABD, İran limanlarına doğru hareket eden bir ticari gemiyi hedef almıştı; bu durum İran’ın oldukça tepkisini çekti" sözleriyle denizdeki tehlikeli oyunu deşifre etti. 

Tüm bu çatışma ortamının gölgesinde diplomatik görüşmelerin de sürdüğü bilgisine ulaşıldı. İran’ın anlaşma masasına oturmak için kesin bir şartı bulunuyor. Ekber Karabağ, "İran olası bir anlaşma yapılacaksa ablukanın tamamıyla kaldırılması gerektiğini ifade ediyor" dedi. Görüşmelerin seyri hakkında da bilgi veren Karabağ, "Hem Mesut Pezeşkiyan’dan hem de İran’ın BM temsilcisinden görüşmelerin sürdüğüne dair açıklamalar geldi; ancak elle tutulur bir sonuç henüz yok" ifadelerini kullandı.

ABD’DEN OLUMLU MESAJLAR ANCAK İMZALAR ATILMADI

ABD kanadında ise seçim atmosferinin de etkisiyle daha ılımlı bir dil kullanıldığı gözlemleniyor. Karabağ, "Donald Trump ve J.D. Vance sürekli olumlu konuşuyor, ABD tarafı olumlu bir tablo çiziyor ancak ateşkesin ilk gününden beri hiçbir net meseleye imza atılmış değil" şeklinde konuştu. 

İRAN'DAN İSRAİL’E SERT REST: "ÇOK DAHA ŞİDDETLİ VURURUZ!"

İran, İsrail’in Lübnan’ın güneyini hedef alan saldırılarına karşı son uyarısını yaptı. Bölgedeki askeri hareketliliğin devam etmesi durumunda İran’ın saldırı dozunu artıracağı açıklandı. Karabağ, "İran dün yaptığı uyarıda eğer İsrail Lübnan’ın güneyini vurmaya devam ederse bu kez çok daha şiddetli bir şekilde İsrail’i vururuz restini çekti" sözleriyle bölgedeki dehşet senaryosunun her an hayata geçebileceğini belirtti.  

CENTCOM'DAN DÜŞEN HELİKOPTER AÇIKLAMASI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM), ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, AH-64 Apache tipi helikopterin, TSİ 02.33'te devriye gezdiği sırada Umman kıyıları yakınlarında düştüğü ifade edildi. Açıklamada, helikopterdeki 2 mürettebatın kurtulduğu belirtilerek, bu askerlerin yaklaşık 2 saat içinde olay yerinden kurtarıldığı ve durumlarının stabil olduğu bildirildi. Olayın sebebine ilişkin soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

HİZBULLAH'TAN LÜBNAN YÖNETİMİNE "İRAN İLE İLİŞKİLERİ DÜZELTMESİ" ÇAĞRISI

Hizbullah, Lübnan yönetimine İran ile resmi ilişkileri düzeltme ve Tahran'ın desteğinden yararlanma çağrısında bulundu.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısının, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları ve ateşkes ihlallerine karşı Lübnan halkını savunma amacı taşıdığı öne sürüldü.

Açıklamada, İran'ın bu adımla Lübnan'a yönelik siyasi, ahlaki ve sahadaki desteğini ortaya koyduğu belirtilerek, bölgesel istikrarın sağlanabilmesi için İsrail'in uluslararası anlaşmalara uyması gerektiği ifade edildi.

Yemen'deki Husilerin desteğinin de İsrail'i caydırmaya yönelik ortak bir çabanın parçası olduğu kaydedilen açıklamada, İran'ın Lübnan'ın yanında durduğu ve bunun karşılığında herhangi bir çıkar beklemediği iddia edildi.

Bazı Lübnanlı yetkililerin İran'a yönelik eleştirileri reddedilen açıklamada, bu tutumun Lübnan'ın çıkarlarına aykırı olduğu ve yalnızca İsrail'e hizmet ettiği öne sürüldü.

Açıklamada, "Lübnan yönetimini, iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek şekilde İran ile resmi ilişkilerini düzeltmeye ve ulusal hedeflerimizin gerçekleştirilmesi için Tahran'ın desteğinden yararlanmaya çağırıyoruz." ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın sonunda Hizbullah, İran yönetimine ve halkına teşekkür ederek, Lübnan'ın haklarını "direniş yoluyla" savunmayı sürdüreceğini belirtti.

İsrail işgal güçleri 7 Haziran'da ateşkese rağmen Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenlemiş, İranlı yetkililer İsrail'in bu saldırısına tepki göstererek karşılık vereceklerini açıklamıştı. İran'dan aynı gün akşam saatlerinde üç dalga halinde ateşlenen füzeler nedeniyle İsrail'in kuzeyindeki birçok kentte sirenler çalmıştı.

İSRAİL'İN İRAN'A YÖNELİK SON SALDIRILARINDA İKİ ÜST DÜZEY ASKERİ YETKİLİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in İran'a düzenlediği son saldırılarda İran Ordusu Hava Savunma Kuvvetleri'ne bağlı iki üst düzey askeri yetkilinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İran devlet televizyonu, iki üst düzey askeri yetkilinin, İsrail saldırıları sonucu yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Buna göre, İsrail'in İran'a yönelik son saldırılarında hava savunma kuvvetlerine bağlı Seyyid Behmen Hüseyni ve Ali Rıza Abiri isimli iki askeri yetkili hayatını kaybetti.

Askerler için bugün başkent Tahran'da cenaze töreni düzenleneceği belirtildi.