Trump'ın Gazze planı: İngiliz gazete topa tuttu! Arap ülkeleri utanç verici bir pozisyonda
ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazzelileri Ürdün ve Mısır gibi ülkelere zorla tehcir ettirme ve Şerid'in ABD tarafından devralınması planına Arap ülkeleri, "Kabul edilemez" olduğunu söylemekle yetinmişti. Skandal tehcir planı karşısında topyekun bir karar almaktan yoksun olan Arap ülkelerini İngiliz The Guardian gazetesi değerlendirdi. Buna göre Arap devletleri Gazze konusunda çıkmazda. İşte ayrıntılar...
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği basın toplantısında skandal açıklamalarda bulunmuş ve Gazzelilerin Ürdün ve Mısır tarafından kabul edilmesi gerektiğini Şeridi'n ise ABD tarafından devralınarak imara açılmasını planladığını açıklamıştı.
Güvenlik gerekçeleriyle 2.3 milyon Gazzeliyi kabul etmeyeceğini belirten Mısır, Ürdün'le birlikte Gazzelileri yerinden etmeden bölgeyi yeniden imar etmek ve kalıcı barışı sağlamak üzere bir plan üzerinde çalıştıklarını belirtmişti.
Trump'ın açıklamalarının üzerinden haftalar geçmesine rağmen Arap devletleri, herhangi bir plan ortaya koymazken 19 Ocak'ta Hamas ile İsrail arasında imzalanan Gazze anlaşmasının ikinci aşamasına geçilip geçilmeyeceği de belirsizliğini koruyor.
İşgalci İsrail yetkilileri Trump'ın Gazzelileri sürgün etme planına adeta sarılırken Arap devletlerinin içinde bulunduğu çıkmazı İngiltere merkezli The Guardian gazetesi merceğine aldı.
The Guardian ekran görüntüsü
"Trump'ın Gazze planı Arap ülkelerini imkansız bir tercihle karşı karşıya bırakıyor" başlığıyla yayınlanan analizde, "Utanç verici ikilem bölgenin ruhuna dokunuyor ve liderleri bunu kendi başlarına getirdiler." denildi ve Arap devletleri tek tek analiz edildi.
"ÜRDÜN KRALI TRUMP'IN KARŞISINDA KIVRANDI"
Trump'ın daveti üzerine Washington'a giden Ürdün Kralı Abdullah, 2 saatlik bir görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
The Guardian'a göre Kral Abdullah geçen hafta Oval Ofis'te basının kendisine ve Donald Trump'a Gazze planı hakkında soru sormasıyla kıvranıyordu. Sıkıntılı bir durumda, Trump'ı kendi tarafında tutmak isterken aynı zamanda Gazze'nin etnik temizliğine onay vermiş olmak istemiyordu.
Ürdün Kralı Abdullah ve ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
"MISIR KENDİ İÇİNDE BİR MUHALEFETLE KARŞILAŞACAK DURUMDA DEĞİL"
Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, konuya ilişkin kendi ağzıyla bir açıklamada bulunmazken Mısırlı güvenlik kaynakları, Sisi'nin Gazze yerinden etme planı gündemde olduğu sürece Washington'ı ziyaret etme davetini kabul etmeyeceğini söyledi.
The Guardian'a göre Sisi adına yapılan açıklamalar, Mısırlıların Gazze konusundaki hassasiyetinin bir sonucu ve Kahire yönetimi ülke içerisinde bir muhalefeti kaldıracak konumda değil.
Yayınlanan analizde "Ancak yine de Trump'ın ABD'nin en yakın müttefiklerinin bile onayını almasının ne kadar zor olduğunu gösteriyor." ifadelerine yer verildi.








