Gazze'nin yürekleri dağlayan feryadı: Savaştan ölmezsek soğuktan öleceğiz!

Gazze'nin yürekleri dağlayan feryadı: Savaştan ölmezsek soğuktan öleceğiz!

1 yılı aşkın süredir terör devleti İsrail'in barbar saldırılarına maruz kalan Gazze'de yaşam şartları giderek zorlaşıyor. İsrail'in insani yardımları ulaştırmadığı Filistin'de bombalardan kaçan siviller, bu kez de derme çatma çadırlarda soğuk kış şartlarında hayatta kalmaya çalışıyor. Gazze Şeridi'nde, yağışlı havalarda çadırları su ve çamur içinde kalan sığınmacılar, çocuklarının soğuk nedeniyle "donarak ölmesinden endişe ettiği için" uyurken başlarında bekliyor. Hipotermi sonucu 7 yeni doğan bebek acı bir şekilde can verirken Gazzeliler dünyaya seslendi: Savaştan ölmezsek soğuktan öleceğiz…

Barbar İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana soykırım yaptığı Gazze Şeridi'nde tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Bombalardan kaçan Filistinliler, derme çatma çadırlarda soğuk kış şartlarında hayatta kalmaya çalışıyor.

Yağmur nedeniyle çadırlar sular altında kalırken sert rüzgârlar ise çok sayıda çadırı yıktı. Savaşın sıcağında doğan bebekler şimdi soğuk nedeniyle donarak ölüyor.

Foto: AAFoto: AA

Üç haftalık Sıla, hipotermi sonucu yaşamını yitiren 6 yeni doğan bebekten biri olmuştu. Sıla'nın annesi Nariman, insanlık dışı şartları BBC'ye anlattı.

YAZI GÖREMEYEBİLİRLER...

Gazze'nin güney sahilinde bir çadırda yaşayan Nariman, eşi Mahmud Fasih ve iki küçük çocuğuyla hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Foto: AAFoto: AA

Anne Nariman "Çocuklarım hasta, biz hastayız. Göğsümüz ağrıyor, soğuktan ve yağmurdan üşüyoruz. Savaştan ölmezsek soğuktan ölüyoruz" diyerek çaresizliğini dile getirdi.

Foto:AAFoto:AA

Kış şartlarının daha da sertleşmesiyle çok sayıda bebeğin yazı göremeyeceği belirtiliyor. UNICEF Bölge Direktörü Edouard Beigbeder, "Hava sıcaklıklarının daha da düşmesi bekleniyor ve bu koşullarda daha fazla çocuk hayatını kaybedecek" dedi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 34 gündür karadan sürdürdüğü saldırılarda 1500 Filistinliyi öldürdü.

Foto: AAFoto: AA

ABD SOYKIRIMA SERVET AKITTI

ABD yönetimi, İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne başlattığı ve sonrasında Lübnan ve Suriye'ye uzanan saldırılarına destek amacıyla şimdiye kadar 22 milyar doların üzerinde doğrudan askeri yardım ve harekât desteği sağladı.

Foto: AAFoto: AA

TÜRK HEKİMDEN YARDIM ÇAĞRISI

Gazze'ye girmeyi başaran genel cerrahi uzmanı Türk doktor Ömer Faruk Aydoğan, "Sağlık sistemi bitmenin eşiğinde'' dedi. Aydoğan, ciddi bir ilaç ve gıda krizinin yaşandığını belirterek başta antibiyotik olmak üzere acil ilaç ihtiyaçlarının giderilmesi çağrısında bulundu.

Foto: AAFoto: AA

DÜNYA, DOKTOR SAFİYYE İÇİN AYAKTA

Katil İsrail ordusu tarafından Gazze Şeridi'nde alıkonulan Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiyye'nin akıbeti hâlâ belirsiz. Uluslararası Af Örgütü gibi çok sayıda kuruluş ve aktivistler Safiyye'nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Sosyal medyadan da binlerce kişi Safiyye'nin tankların arasındaki fotoğrafını paylaşarak tepki göstermeye devam ediyor.

GAZZELİ ÇOCUKLARIN AİLELERİNDE "SOĞUK ÖLÜM NÖBETİ"

Gazze Şeridi'nde özellikle 29 Aralık Pazar akşamından bu yana şiddetli yağış ve soğuk hava dalgası etkili oluyor. Son günlerde bölgenin çeşitli yerlerinde çok sayıda çadır su altında kaldı, bazıları sağanak yağış ve düşen hava sıcaklıkları nedeniyle yerlerde sürüklendi.

Kıyafet, yatak ve battaniye gibi temel yaşam gereksinimlerine ulaşamayan Gazzeliler, yağmur suyu altında kalan çadırlarını ve yakınlarını korumak için gece boyunca uykusuz kalıyor.

Han Yunus'un batısında El-Mevasi bölgesinde kurulan çadır kampta yaşayan Filistinli anneler de çocuklarının soğuk nedeniyle "donarak ölmesinden endişe ettiği için" uyurken sürekli onları kontrol ettiklerini ifade ediyor.

Foto: AAFoto: AA

"ÇOCUKLAR SOĞUKTAN DONUYOR"

El-Mevasi bölgesinde bir çadırda kalan 26 yaşındaki İslam Ahmed, yaklaşık 15 aydır yaşadıkları insanlık trajedinin kış aylarıyla daha zorlaştığını söyledi.

Artan yağışlar nedeniyle kaldıkları çadırın ve eşyanın su altında kaldığını, çocuklarının ıslandığını ancak ıslak kıyafetlerini değiştirecek imkanlarının bulunmadığını anlatan Filistinli anne, kıyafet, yatak, battaniye ve soba gibi temel yaşam gereksinimlerine ulaşamadıklarını belirtti.

Foto: AAFoto: AA

Açlık ve susuzluğun ardından dondurucu soğukla mücadele ettiklerini vurgulayan İslam Ahmed, "Çocuklar soğuktan donuyor. Isınmaları için hiçbir imkanımız yok. Çadırımızı su bastı. İçerde yatak, yorgan, giysi ne varsa tüm eşyalarımız ıslandı. Çamura batan malzemelerimiz kullanılamaz hale geldi." dedi.

"ANNELER ÇOCUKLARI SOĞUKTAN ÖLMESİN DİYE UYUMUYOR"

Mevasi'deki sığınmacılardan 41 yaşındaki Seha Berbah da "Çocuklarımızın soğuktan ölmesinden korktuğumuz için uyudukları zaman sürekli onları kontrol ediyoruz. Bir gün soğuktan ölecek bir duruma geleceğimiz aklımıza gelmezdi." ifadelerini kullandı.

Çocuklarının ısınması için kendisinin battaniye kullanmadığını aktaran Berbah, dondurucu soğuklar nedeniyle elinde derin çatlaklar oluştuğunu ve ellerinin kanadığını dile getirdi.

Seha Berbah,"Biz bu durumdan böylesine etkilenirken çocuklar ve bebekler nasıl dayanacak?" diye sordu.

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin