İran'ın ABD'yi vurması sonrası tüm sıcak gelişmeler A Haber'de

İran ABD'yi vurdu, tüm dünya gözünü Orta Doğu'ya çevirdi. Pentagon ve Beyaz Saray, Irak'taki hava üslerinin vurulduğunu doğrularken, ABD Başkanı Trump da ekibini acil toplantıya çağırdı. Yaşanan gelişmelerden sonra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, İran devlet televizyonundan açıklama yapacağı bildirildi. Gelişmelerin sıcak detaylarını A Haber'den takip ediniz...

İRAN ABD ÜSSÜNÜ BOMBALADI

ABD'nin Kasım Süleymani'yi öldürülmesinden sonra dünyayı titreten ve ABD-İran savaşına doğru giden gerilimde sıcak gelişmeler yaşanıyor.Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Anbar vilayetindeki ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle saldırı düzenledi. İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı da saldırıyla ilgili görüntüleri paylaştı.

BEYAZ SARAY DOĞRULADI

Beyaz Saray Sözcüsü Grisham, Irak'taki ABD üslerine saldırı konusunda Trump'ın bilgilendirildiğini ve durumun yakından takip edildiğini açıkladı.

PENTAGON: İRAN ÜSLERİMİZE SALDIRI DÜZENLEDİ
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Irak'taki el-Esed ve Erbil üslerine 12'den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediğini ve ilk hasarların değerlendirilmeye çalışıldığını açıkladı.
Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman yaptığı yazılı açıklamada, "7 Ocak'ta ABD Doğu Yakası saatiyle akşam 5.30 sularında İran, Irak'taki ABD ve koalisyon kuvvetlerine bir düzineden fazla füze ile saldırı düzenledi. Bu füzelerin İran'dan fırlatıldığı ve ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlandırıldığı El Esed üssü ile Erbil üslerini hedef aldığı açıktır. İlk hasarları değerlendirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

İRAN MEDYASI: İKİNCİ DALGA FÜZE SALDIRISI BAŞLADI

İran medyası, ABD'nin Irak'taki üssüne yönelik "ikinci dalga" füze saldırısının başladığını duyurdu. Pentagon, İran'ın ABD askerlerinin konuşlandığı Irak'taki el-Esed ve Erbil üslerine 12'den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediğini açıkladı.

'ÇOK DAHA SERT VE EZİCİ KARŞILIK VERİRİZ'
İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle gerçekleştirilen saldırıya ABD'nin yanıt vermesi halinde, "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceğini açıkladı.
Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani'nin intikam operasyonu kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtildi.

Açıklamada, ABD'nin saldırıya yanıt vermesi halinde İran tarafından "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceği uyarısında bulunuldu.
Bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, "Her durumda İran'a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi.

BEYAZ SARAY'DA ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI
Öte yandan söz konusu saldırıların hemen ardından Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyinin bir toplantı gerçekleştirdiği kaydedildi.
Toplantı için Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yanı sıra Beyaz Saray'a gelen Savunma Bakanı Mark Esper'in elinde kalın bir dosya olduğu bilgisi Amerikan medyasına yansıdı.

Diğer yandan Pence'in ofisi, Başkan Yardımcısının, söz konusu saldırılar hakkında Kongre'yi bilgilendirdiğini açıkladı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani'nin "intikam operasyonu" kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtilmişti.

BEYAZ SARAY: TRUMP, ABD ÜSLERİNE SALDIRILARI YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, Irak'taki ABD üslerine saldırı konusunda Başkan Donald Trump'ın bilgilendirildiğini ve durumun yakından takip edildiğini açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Grisham, İran'ın Irak'taki bir Amerikan üssüne füzelerle saldırı düzenlediği haberlerinin ardından yazılı bir açıklama yaptı.
Grisham, açıklamasında, "Irak'taki ABD tesislerine yönelik saldırı haberlerinin farkındayız. Başkan konuyla ilgili bilgilendirildi, durumu yakından takip ediyor ve ulusal güvenlik ekibiyle temas halinde." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Irak'taki üslerini vurması sonucu ekibiyle acil kodlu toplantıya başladı.

TRUMP'TAN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA
ABD Başkanı Donald Trump, Irak'taki 2 ABD üssüne İran tarafından yapılan saldırılara ilişkin, "İran'dan fırlatılan füzeler Irak'taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda." değerlendirmesinde bulundu.
ABD Başkanı Trump, İran'ın Amerikan üslerine yönelik saldırısı sonrasında Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Saldırı sonrasında Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyi ile bir toplantı yapan Trump, paylaşımında seçtiği ifadelerle rahat bir tavır ortaya koymaya çalıştı.
Konuyla ilgili olarak sabah bir açıklama yapacağını belirten Trump, "Her şey yolunda. İran'dan fırlatılan füzeler Irak'taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda. Dünyadaki en güçlü ve donanımlı orduya sahibiz." ifadelerini kullandı.

"ABD MÜDAHALESİ TOPYEKÜN SAVAŞA NEDEN OLUR"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanlarından Hüsamettin Aşena, ABD'nin karşı bir askeri eyleminin bölgede topyekün bir savaşa neden olacağını belirtti.

Aşena tweetinde "ABD'nin karşı bir askeri eylemi, bölgede topyekün bir savaşa neden olur. Ancak Suudiler farklı bir yol seçebilirdi - tam barış içinde olabilirlerdi" yazdı.

"GERİLİM TIRMANDIRMAK VE SAVAŞ İSTEMİYORUZ"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD üslerine saldırı ile ilgili 'İran, vatandaşlarımıza ve üst düzey yetkililerimize korkakça düzenlenen silahlı saldırının ardından Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa adına orantılı adımlarını atmış ve tamamlamıştır. Gerilimi tırmandırmak ve savaş istemiyoruz, ancak kendimizi herhangi bir saldırıya karşı koruyacağız.' açıklamasında bulundu.

TELEKOMÜNİKASYON BAKANI'NDAN ABD'YE...

İran Telekomünikasyon Bakanı Mohammad Javad Azari Jahromi ABD'nin Irak'taki füze saldırısının ardından "Bölgemizden defol!" tweeti attı.

İRAN'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

Ukrayna Havayollarına ait bir yolcu uçağının teknik nedenlerden dolayı düştüğü açıkladı. İran'da Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa süre sonra düştü.

İran devlet televizyonunun haberine göre Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı kısa süre sonra teknik arıza nedeniyle düştü. Uçakta 180 yolcunun olduğu belirtildi.

İRAN'DA NÜKLEER TESİS YAKINLARINDA DEPREM

İran'da nükleer santralin bulunduğu Buşehr eyaletinde 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Tahran Üniversitesi Sismoloji Merkezi, merkez üssü Buşehr eyaletine bağlı Borazcan kenti olan depremin yerel saatle 05:50'de yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedildiğini açıkladı. Depremde can ve mal kaybı olup olmadığına dair henüz açıklama yapılmadı.

ZARİF: TEMENNİ EDERİM ABD DÜNDEN DERS ALIR

ABD üsslerinin vurulmasının ardından açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Temenni ederim ABD dünden ders alır." ifadelerini kullandı..

RUHANİ DEVLET TELEVİZYONUNA KONUŞTU

Ruhani devlet televizyonlarına önemli açıklamalarda bulundu. Ruhani, "Amerika Süleymani'nin elini kesebilir fakat İran buna bacağını keserek yanıt verecek" ifadelerini kullandı.

HAMANEY KAMERALAR KARŞISINA GEÇTİ

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Generali Kasım Süleymani'nin geçtiğimiz cuma günü ABD'nin hava saldırısında öldürülmesinden sonra İran gece saatlerinde Irak'ta dün gece 2 ABD üssünü balistik füzelerle vurdu ve 80 ABD askerinin öldürüldüğünü açıkladı. ABD bu iddianın doğru olmadığını belirtirken İran dini lideri Ayetullah Hamaney kameralar karşısına geçti ve açıklamalarda bulundu.

İran dini lideri Ayetullah Hamaney yaptığı açıklamasında, "Yaşanan gelişmeler tarihin seyrini değiştirdi. Sadece askeri güce sahip değiliz, halkımızda da gerekili ekipmanlar var. Kasım Süleymani bilge ve cesur bir adamdı. Dün gece ABD'nin suratına bir tokat attık." ifadelerini kullandı.

İRAN DİNİ LİDERİ HAMANEY'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İşte İran dini lideri Hamaney'in açıklamalarından satır başları;

"Bugün de gördüğümüz gibi büyük bir şey yaşandı aslında bu bir devrim gibi nitelendirilebilir. Dünyayı sarstı tarihi değiştirdi diyebiliriz. Bölgedeki tarihi de değiştirdi. Bu perspektiften buna bakmalıyız.

"BİZİM YÜCE BİR YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR"

Bizim yüce bir yardıma ihtiyacımız var diyebiliriz. Bugün de insanlar bunu gördü. İran'daki halk da bazı ekipmanlara elbette sahip ama sadece askeri güce sahip değiller. Bunu kullanabilirler. Aynı zamanda bir inanca da bağlılar. Bir şeyler daha ileriye gidebilir.

"UMUYORUZ Kİ ASKERİ GÜCE BAŞVURULMAZ"

Aslı olan şey inanç içinde yaşamaya devam etmek. Umuyoruz ki askeri güce başvurulmaz ama dini prensiplerden de yola çıkarak gençlik de kültürel bölgeler de bu şekilde düşünüyor. Gözlerimizin önünde gerçekleşen bu durumdan sonra bir ders aldık diyebiliriz.

"SÜLEYMANİ BİLGE BİR ADAMDI"

Ve bugün inancı sağlam insanlarımızın çokluğu ile birlikte bugünkü durumda memnuniyetsiz değiliz ama dikkatli olmalıyız. Doğru yolda ilerlemeye devam etmeliyiz. Bu büyük bir Kur'an dersidir. Allah bizim yardımımıza geliyor. Şehit Süleymani cesur bir adamı. Aynı zamanda bilge bir adamdı. Sadece cesur değildi. Bazı insanlar bilgilidir ancak bunları hayata geçirecek cesarete sahip değildirler.

"CESUR BİR ADAMDI VE AYNI ANDA BİLEĞE BİR ŞAHSİYETTİ"

Bizim şehidimiz hem cesur bir adamdı ve aynı anda bileğe bir şahsiyetti. Kendisi ve tüm askerleri cesur bilge ve tedbirliydiler. Her zaman yaptıklarında bir mantık vardı. Ve bu cesaret ve bu temkin sadece askeri cephe alanında kullanılmadı siyasi alanda da kullanıldı. Siyasi cephedeki siyasetçilerimize de bunu aktardı. Kendisi hem siyasi arenada cesurdu. Söyledikleri etkiliydi. Tüm bunlarla birlikte gerçek bir mümindi.

"ABD VE DİĞER GÜÇLERİN KARŞISINDA DURMAYI BAŞARDI"

Kendi etrafındaki inanların hayatlarını da korumak için kendini adamış bir insandı. Fakat içişlerine geldiğimizde hiçbir siyasi partinin yanında yer almazı. Büyük bir devrimciydi. Kendisinin devrim ideolojisi ve görüşleri vardır.Hiç kimse onu kendi yanına çekmeyi başaramamıştır. Devrim onun her zaman önceliği ve tutkusu olmuştur. Düşmanları onu çok iyi tanırlardı. Bölge uluslarının da katkılarıyla birlikte her zaman girişimlerinde tüm gayrı meşru ABD ve diğer güçlerin karşısında durmayı başardı.

"SAVAŞA VE MÜCADELEYE CESARET EDEMEDİLER"

ABD'lilerin Filistin konusunda planları vardı. Filistin'in unutulmasını istediler. Filistin'in kendi kontrolleri altında olmasını istediler. Savaşa ve mücadeleye cesaret edemediler. Ve bu adam Gazze şeridinde tüm bu iddialara karşı bir iş gerçekleştirdi. 48 saat içerisinde İsrailliler ateşkes istediler. Süleymani'nin yaptıklarından birisi de budur.

Süleymani her zaman toplantılarda köşede sessiz sakin oturan bir adamdı. Her zaman alçak gönüllü ve sakin bir şekilde toplantıları izlerdi. Bazen nerede olduğunu görmek için bakmanız gerekirdi. Suriye ve Lübnan'da çalışmalar gerçekleştirdi. Direniş hareketleri Lübnan'ın da ABD'liler kaybedilmesini istemektedirler. Beyrut'a kadar gidip daha önce yaptıkları gibi tutuklama yapmak istemektedirler.

ÇAVUŞOĞLU IRAK'A GİDECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bölgede yaşanan son gelişmelerin ardından yarın Irak'a gidecek. Günübirlik ziyarette bölgesel konular ve ikili ilişkiler ele alınacak. Öte yandan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile telefonda görüştü.

AB'DEN ÖNEMLİ ÇAĞRI: SİLAHLAR SUSMALI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Orta Doğu'daki gerginliğin sadece bölgeyi değil tüm dünyayı etkilediğini belirterek, "Silahların acilen susması gerekiyor." dedi. Von der Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Orta Doğu gündemiyle toplanan Komisyonun ardından basına açıklamalarda bulundu. Von der Leyen ve Borell, İran'da düşen Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Von der Leyen, toplantıda Irak, İran ve Libya'daki gelişmelerin ele alındığı bilgisini paylaşarak, "Bölgedeki gerginlik hepimizi etkiliyor. Silahların acilen susması ve diyaloğa yer açması gerekiyor." dedi.

Krizin ulaşım, enerji, ekonomik kalkınma ve göç gibi alanlara da etkisi bulunduğuna dikkati çeken Von der Leyen, AB'nin bölgede gerginliğin azaltılması için katkı sağlayabileceğini ifade etti.

"ŞİDDETİ ARTIRMANIN KİMSEYE FAYDASI YOK"

Yüksek Temsilci Borrell ise İran, Irak ve tüm bölgedeki gerginliğin çok endişe verici olduğunu söyledi. Borrell, "Irak'ta ABD ve aralarında Avrupalıların da bulunduğu koalisyon güçleri tarafından kullanılan hava üslerine düzenlenen son saldırı, artan gerginliğin ve çatışmanın son örneği. Şiddeti artırmanın kimseye faydası yok." değerlendirmesinde bulundu.

IRAK BAŞBAKANI MEHDİ AÇIKLAMA YAPTI

Irak Başbakanı Abdül Mehdi, İran'ın füze saldırılarıyla ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. Irak Başbakanı Abdül Mehdi, "Üslerde ordumuzdan kayıp yok." ifadelerini kullandı.

"FÜZELER DÜŞERKEN ABD'DEN ÇAĞRI ALDIM"

Irak Başbakanı Abdül Mehdi, "Saldırı öncesi İran'dan bir kelimelik mesaj aldım. Saldırının yalnızca ABD askerlerinin bulunduğu alanlarda olacağı söylendi, tam konum paylaşmadı. Hava üssüne ve diğer alanlara füzeler düşerken ABD'den çağrı aldım." dedi.

"BU TEHLİKELİ KRİZ DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR"

Abdül Mehdi, "Saldırıdan haberim olduğu anda ivedilikle Irak güçlerini uyardım. Bu tehlikeli kriz Irak, bölgemiz ve hatta dünyayı tehdit ediyor. Şuan yaşananları yakından takip ediyor ve krizi yatıştırmak için gerekli görüşmeleri yapıyorum." diye konuştu.

HAŞDİ ŞABİ MİLİSLERİ: SALDIRI VAKTİ GELDİ

İran, batı komşusu Irak'taki ABD üslerine gece yarısı peş peşe füzeler fırlattı, bir misilleme bekleyen dünya anında bölgeye kilitlendi. İran resmi televizyonu saldırılarda 80 ABD'li askerin öldüğünü duyurdu ancak Amerikalı yetkililer hiçbir askerin hayatını kaybetmediğini duyurdu.

"AMERİKALILARIN YÜZÜNE TOKADI İNDİRDİK"

Dini lider Hamaney ise, "Amerikalıların yüzüne tokadı indirdik. ABD, Irak'ı Suudi Arabistan rejimine dönüştürmeye çalışıyor, Irak'ı sağılacak ineğe çevirmeye çalışıyor" dedi. Irak'taki Haşdi Şabi milisleri de ABD'ye saldıracağını duyurdu.

SALDIRI VAKTİ GELDİ

Irak'taki Haşdi Şabi milisleri, İran'ın misillemesinin gerçekleşmesinden sonra kendileri için ABD hedeflerine saldırı vaktinin geldiğini açıkladı. Haşdi Şabi, ABD üslerine gerçekleşecek saldırının İran'ın misillemesinden küçük olmayacağını duyurdu.

ABD SAVAŞ JETLERİ PEŞ PEŞE HAVALANDI!
ABD ile İran arasında yaşanan gerilim yeni bir boyut kazandı. AP'nin dünyaya servis ettiği son dakika fotoğraflarına göre ABD savaş uçakları peş peşe havalandı.

İran'ın füze saldırısının ardından bölgedeki tüm Amerikan üslerinde hareketlilik var. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nden havalanan ABD savaş uçaklarının fotoğrafını servis etti.

Ramstein Hava Üssü, ABD'nin Avrupa'daki hava kuvvetlerinin ana karargahı ve özellikle asker sevkiyatında kilit bir role sahip.Fotoğraflarda ABD'ye ait savaş uçaklarının peş peşe havalandığı görülüyor. Öte yandan dünya ABD Başkanı Trump'ın Türkiye saati ile 19.00'da yapacağı açıklamaya kilitlendi.

Fotoğraflarda ABD'ye ait savaş uçaklarının peş peşe havalandığı görülüyor. Öte yandan dünya ABD Başkanı Trump'ın Türkiye saati ile 19.00'da yapacağı açıklamaya kilitlendi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.