Hangi koronavirüs aşısı daha iyi | Aşı seçme şansımız olacak mı? Flaş yanıt

Türkiye hangi korona aşısını alacak | Kovid-19 pandemisini bitirmesi beklenen koronavirüs aşılarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Vatandaşlar en çok, "Çin aşısı mutasyona karşı etkili mi? Aşı seçme hakkımız olacak mı?" sorularının yanıtlarını bekliyor. İşte konuya ilişkin uzman isimden çarpıcı açıklamalar
PFİZER'İN AŞISI VATANDAŞA ÜCRETSİZ UYGULANACAK MI?
Hürriyet'in haberine göre; Sağlık Bakanlığı'nın 7 Ocak tarihli basın açıklamasından anlaşıldığı üzere Türkiye inaktive virüs aşısı için 50 milyon ve mRNA aşısı için şimdilik 4.5 milyon dozluk anlaşma yapıldığı ve bu aşıları vatandaşa ücretsiz ulaştırmayı sağlayacakları belirtilmiştir. Bu açıklamaları dikkate alarak hangi aşı olursa olsun aşının vatandaşa ücretsiz yapılacağı düşünülebilir.
AŞI SEÇME ŞANSIMIZ OLACAK MI?
İmzalanan anlaşmalarla sağlanacak aşı miktarının toplam ihtiyacın ancak yüzde 60'ını karşıladığı göz önüne alınırsa vatandaşın şu gün itibariyle aşı seçme hakkının olamayacağı kendisine önerilen aşıyı yaptırmak zorunda kalacağını düşünebiliriz.
BU AŞI GELİŞTİRME HIZIYLA İNSANLAR BUNDAN SONRAKİ SALGINLARDA GÜVENDE OLUR DİYEBİLİR MİYİZ?
Pandemi döneminde aşı çalışmaları ile ilgili çok önemli ilerlemeler sağlandığı ve çok büyük deneyim kazanıldığı aşikardır. Bu bilgi birikiminin ve deneyimin bundan sonraki çalışmalara olumlu yansıyacağı kesindir. Ancak bundan sonraki salgınlarda güvendeyiz diyebilmek ileride karşılaşabileceğimiz salgınlara neden olacak mikroorganizmaların türü, bulaşma yolu, korunma yolları, bulaşma ve hastalığa neden olma hızı, öldürücülüğü, tedavi olanakları gibi özelliklerine doğrudan bağlı olacaktır.

