Değerlendirme raporu yayınlandı: Depreme yol açan faylanma 17 saniye sürdü
Son dakika haberi... Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Ege Denizi'nde merkez üssü Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirme raporu yayımladı.
SAÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Jeofizik Mühendisliğinden Prof. Dr. Murat Utkucu, Prof. Dr. Emrah Doğan ve Arş. Gör. Dr. Emrah Budakoğlu, depremin ilk değerlendirme raporunu hazırladı. Ege Denizinde son 3 yılda olan depremlerin gelecekte oluşacak depremlerin ayak sesleri olduğu belirtilen raporda, "Bu gözlem depremlerin izlenmesinin, kayıt altına alınmasının, deprem bilim çalışmalarının ve bu konuda yetişmiş uzmanların önemini gözler önüne sermektedir" denildi.
Depremin Kuşadası Körfezi içinde yer alan Sisam Adası'nı kuzeyden sınırlayan normal fay üzerinde oluştuğu belirtilen raporda, dalga şekli analizi sonuçlarına göre ise normal faylanma sonucu oluşmuş bir deprem görüşünü desteklediği kaydedildi. Batı Anadolu ve Adalar Denizi'nin oldukça diri bir tektonizmaya ve depremselliğe sahip olduğu ve Batı Anadolu'da son 30 yıl içinde 3 yıkıcı büyük deprem meydana geldiği aktarılan raporda, Türkiye'nin 2017'de Adalar Denizi sahilleri boyunca 3 yıkıcı depreme maruz kaldığı anımsatıldı. Depremin Türkiye'de Adalar Denizi sahillerinde 2017 yılından bu yana meydana gelen dördüncü yıkıcı deprem olduğu ifade edilen raporda, 2020 Kuşadası Körfezi Depremi'nin oluşumunun bu açıdan bir sürpriz olarak düşünülemeyeceği aktarıldı.
DEPREME YOL AÇAN FAYLANMA 17 SANİYE SÜRMÜŞTÜR
Adalar Denizi sahillerinde doğal güzellikleri ile göze çarpan çok sayıda körfez ve koyların faylar boyunca oluşan tektonik hareketler ile oluştuğunun anımsanması gerektiği kaydedilen raporun devamında, "Son 50 yıl içinde İzmir yakınlarında büyüklüğü 5.4 - 6.0 arasında olan 6 adet deprem meydana gelmiştir. 2017 Karaburun-Midilli ve 2017 Gökova-Bodrum depremleri dış merkezleri civarındaki ve Kuşadası Körfezi'ndeki depremler dikkat çekicidir ve belki de gelecekte oluşacak adı geçen depremlerin ayak sesleridir. Bu gözlem depremlerin izlenmesinin, kayıt altına alınmasının, deprem bilim çalışmalarının ve bu konuda yetişmiş uzmanların önemini gözler önüne sermektedir. Tarihsel dönemde de deprem kaynak bölgesi civarında birçok yıkıcı deprem meydana gelmiştir. 2020 Kuşadası Körfezi depremi dış merkezi yakınında meydana gelenler arasında 1881 Çeşme ve 1899 Büyük Menderes depremleri gösterilebilir.