aHaber
03 Mart 2021, Çarşamba
  • ANA SAYFA
  • CANLI YAYIN
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      • Medya
      Özel Video Haber Özel Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza Belgesel Kuşağı Klipler Portre Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Bir insan bir hikaye Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Erkan Tan İle Sabah Ajansı 15 Temmuz
  • ÖZEL VİDEO
  • KLİPLER
  • A HABER RADYO
  • ANALİZ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL VİDEO
  • ÖZEL HABER
  • CANLI
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
      • Apara Radyo
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • GALERİ
  • TÜRKİYE KUPASI
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Kuruluş Osman Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Hercai Bir Zamanlar Çukurova Akıncı Maraşlı Kardeşlerim Hercai Eski Diziler
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Özel Haber Klipler Analiz Portre Yazarlar Son Dakika Yaşam Magazin Teknoloji Otomobil Din Tarih Sağlık Medya Ramazan
      Galeri Doğduğun Ev Kaderindir’in Zeynep’i Demet Özdemir'in estetiksiz hali pes dedirtti Hazal Filiz Küçükköse ve Alp Güler sessiz sedasız ayrıldı Aleyna Tilki: Dünya starlarından farkım Konya’da doğmam Kontrollü normalleşmede süreci hakkında sıkça sorulan sorular cevaplandı! Lokanta ve kafelere HES kodu ile mi girilecek? Yürüyüşe çıktı hayatı değişti! Değeri dudak uçuklattı Bir Zamanlar Çukurova’da Ümit rüzgarı! Demir boşanmaya karar veriyor Sadakatsiz’in Gönül’ü Gözde Seda Altuner yaşıyla herkesi şaşırttı! Kimse böyle beklemiyordu Eser Yenenler ve Berfu Yenenler’in oğlu Kuzey hastanelik oldu
      Üye Girisi / Üye Ol Namaz Vakitleri RSS Bize Ulaşın Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası
  • BİZE ULAŞIN
Namaz Vakitleri şehir ara
    Haberler Yaşam Haberleri Bilim Kurulu Üyesi yoğun bakımdaki koronavirüs mücadelesini anlattı: Çok önemli işler yaptık

    Bilim Kurulu Üyesi yoğun bakımdaki koronavirüs mücadelesini anlattı: Çok önemli işler yaptık

    Sağlık Bakanı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım'da ekibiyle birlikte koronavirüs karşı yürütülen mücadeleyi anlattı. Yamanel, "Burada çok önemli işler yaptığımıza inanıyorum. O nedenle ekibimle gurur duyuyorum. Şehir hastanelerinin olması Covid-19 ile mücadele açısından çok isabetli oldu, böylece hiç yoğun bakım sıkıntısı çekmedik." dedi.

    YAŞAM
    Giriş Tarihi: 26.05.2020 Güncelleme Tarihi: 26.05.2020
    ABONE OL
    Bilim Kurulu Üyesi yoğun bakımdaki koronavirüs mücadelesini anlattı: Çok önemli işler yaptık

    Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koordinatörlüğünü yürüttüğü Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım'da, ekibiyle birlikte Covid-19'a karşı yürüttükleri mücadeleyi anlattı. Yamanel, "Burada çok önemli işler yaptığımıza inanıyorum. O nedenle ekibimle gurur duyuyorum. Bu süreçte ekibimiz hep buradaydı. 24 saat çalıştılar" dedi.

    Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi ilan ettiği koronavirüs salgınından dolayı birçok gelişmiş ülkenin sağlık sisteminde ciddi sıkıntılar ortaya çıkarken Türkiye bu süreci kontrollü ve düzgün bir şekilde götüren nadir ülkelerden biri oldu. Açılışını geçtiğimiz yıl Mart ayında bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Ankara Şehir Hastanesi, koronavirüsle mücadelede Türkiye'nin kalelerinden biri oldu. Türkiye'de ilk kez bir bilim kurulu üyesiyle koronavirüsle mücadelenin merkezlerinden olan Ankara Şehir Hastanesi'nde, Covid-19 pozitif hastaların olduğu yoğun bakıma girildi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel ve ekibi, Covid-19'un Türkiye'de görülmesinden bugüne kadar virüse karşı verdikleri mücadeleyi anlattı.

    "700 HASTA TEDAVİ ETTİK"

    Aynı zamanda Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakımlar Koordinatörü görevini de yürüten Yamanel, koronavirüs sürecinin başlamasının ardından hastaneye gelen hastaların ilk olarak acil servise müracaat ettiklerini belirterek, "Daha sonrasında kişi hem Covid-19 şüphesi olup olmadığına hem de yoğun bakım ihtiyacı olup olmadığına göre değerlendiriliyor. Eğer Covid şüphesi olup yoğun bakım şüphesi varsa hastalarımızı hemen yoğun bakımlarımıza alıyoruz. 11 Mart'tan itibaren yoğun bir hasta girişimiz oldu ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği'nde yaklaşık 700 hasta tedavi ettik. Bu vakalarımızın yüzde 80-90'ını taburcu ettik. Kaybettiğimiz hastalar da oldu. Bunlara çok üzüldük. Ama ölüm oranlarımız Türkiye ortalamalarının da altında. Burada tabi ki hem fiziki şartlarımızın iyi olması, hem ekipmanımızın iyi olması hem de kaliteli bir ekibimizin olmasının çok büyük önemi var ve başarılı bir şekilde de bu süreci atlattığımıza inanıyorum" dedi.

    "EKİBİMLE GURUR DUYUYORUM"

    Yamanel, virüs ile mücadelede en büyük kalelerden birisinin Ankara Şehir Hastanesi olduğunu ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği olarak çok büyük bir mücadele verdiklerini belirterek, şunları kaydeti: "Burada çok önemli işler yaptığımıza inanıyorum. O nedenle ekibimle gurur duyuyorum. Bu süreçte ekiplerimiz hep buradaydı. 24 saat çalıştılar. Bu süreçte günlük toplantılar yaptık ve hangi hastalarımızı nasıl tedavi edeceğimize dair kararlar aldık. Burada hem ilaçları kullandık, hem immum plazma tedavisini uyguladık. Çok yüksek tedavi modeliteleri oluşturduk ve hastalarımızı özellikle akciğerlerin oksijenizasyonunu sağlamak açısından yüzükoyun pozisyonlara getirip tedavi ettik. Aslında bunlar çok önemli tedavi yöntemleri. İlk zamanlar Çin'den, İtalya'dan gelen görüntülerle hastalığın çok hızlı yayıldığını ve çok miktarda sağlık çalışanında görüldüğünü biliyorduk. Bu nedenle ekipman kişisel koruyucu ekipman kullanımının önemini hep birlikte görmüş olduk ve en başından beri kişisel koruyucu ekipmanın yerinde kullanımıyla ilgili hareket ettik. Şehir hastanelerinin olması Covid-19 ile mücadele açısından çok isabetli oldu, böylece hiç yoğun bakım sıkıntısı çekmedik. Yoğun bakımlarda her zaman boş yataklarımız oldu ve gelen bütün hastalarımıza yoğun bakım hizmeti verdik."

    "YOĞUN BAKIM BU İŞİN EN ZOR KISMI"

    Yoğun Bakım Yandal Asistanı Nöroloji uzmanı Dr. Şule Duman, sürecin dünya ve kendileri açısından zor bir süreç olduğunu söyledi. Yoğun bakımda kimi zaman çok üzüldüklerini, kimi zaman da hastaların çabuk toparladığını görüp sevindiklerini belirten Duman, "Yoğun bakım bu işin en zor kısmı. Şuan süreç daha kontrollü gidiyor ve bu da bizi sevindiriyor" diye konuştu.

    Yoğun bakımda görevli doktorlardan biri olan Zeynep Atlı ise pandeminin ilk başlangıç sürecinden beri kendilerinin bu işin içerisinde olduğunu ve çok tedirgin bir süreç geçirdiklerini söyleyerek, "Hastaların sağlıklarıyla ilgili ne yapmamız gerektiğine dair tereddütlerimiz varken bir yandan kendimizi korumak bir yandan da evde aile hayatımızı sürdürmek gibi kaygılarımız vardı. O nedenle bizim için unutulmayacak zor bir süreçti. Benim 2 çocuğum var, onlara babaanneleri bakıyor. Çünkü eşim de doktor. İkimiz de çalışıyoruz. Onları çok kısıtlı görüyorum. Onlar bizim için endişeliler, biz de onları özlüyoruz. Burada hastalar görüyoruz. Bir yandan onlar için endişeleniyoruz" ifadelerini kullandı.

    "HALKIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM"

    Yoğun Bakımda Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Işıl Özkoçak Turan da, Şehir Hastanesi'nde pandemiyle ilk karşılaşan kulenin çalışanlarından biri olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Arkadaşlarımla birlikte M3 kulesinde ilk hastaları biz karşılamaya başlamıştık. Hastalar artıkça zaman içerisinde 9 üniteye çıktık. Şuan 16 yataktan oluşan 9 üniteyi çalıştırıyoruz. Bu zaman zarfında 400'den fazla hasta kabul ettik. İyileşme oranlarımız gayet güzel. Bu pandemi gerçekten zor bir süreç. Ekibimiz daha önce Kırım Kongo ve H1N1 ile de mücadele vermişti, taşınmadan önceki hastanelerimizde. Bu yüzden ekibimiz tecrübeli. Bizden yaşça küçük çalışan doktor ve hemşire arkadaşlarımıza bu sürede sürekli destek olmaya çalıştık. İlk olarak onların sağlığı bizim çok önemliydi ve bu duygumuzu onlara yansıttık. 'Öncelikle sağlığınız önemlidir' diyerek kişisel korunma eğitimlerini verdik ve bu konuda onları da sürekli takip ettik. Ayrıca halkımıza da çok teşekkür ediyorum. Çeşitli vesileler yaratarak buradaki çalışanlara destek olmak adına birçok proje ürettiler. Onlara teşekkür ediyorum."

    "SÜRECİN EN BAŞINDAN BERİ ÇALIŞMAYA GÖNÜLLÜ KATILDIK"

    Pandemi Kulesi Yoğun Bakımlar Sorumlusu Doç. Dr. Deniz Erdem ise, sürecin en başından beri çalışmaya gönüllü olarak katıldıklarını belirtti. İlk hastayı 18 Mart'ta aldıklarını kaydeden Erdem, "Ancak daha öncesinde ülkemizde pandemi söz konusu olduğunda sayın bakanımızın ve devletimizin aldığı önlemler sayesinde öncelikle zaten hastalığın ilk anda bize gelmemesi sağlanmıştı. Biz de bu arada tüm hazırlıklarımızı bu yönde yaptık. Eğitimlerimizi yaptık, ekipmanlarımızı tamamladık, yataklarımızı hazırladık. Ve bu zamanlara başarılı bir şekilde gelmiş olduk" dedi.

    Şehir Hastanesinde Yoğun Bakım Sorumlusu Ramazan Kaymak da, Türkiye'de koronavirüs verilerinin günden güne daha iyiye gittiğini hatırlatarak, "Bu sürecin sonunda daha da iyi olacağız inşallah. Bu süreçte insanlardan istediğimiz tek şey var evde kalmaları ve sağlıklı kalmaları. Benim eşim de hemşire ve o şuan başka hastanede görev yapıyor. İlk zamanlar eve her geldiğimde tedirginlik seviyesi 2 kat artıyordu, 'acaba benden ötürü eşim bir zarar görür mü' diye. O yüzden evdeki süreçte elimizden geldiğince aynı evde kalıp izole bir yaşam sürmeye çalıştık. Bu da doğal olarak bizi zorlamış oldu. Bu süreçte psikolojik olarak baya yıprandığımızı düşünüyorum" diye konuştu.

    "OĞLUM BANA 'ANNE HASTALIK NE ZAMAN BİTECEK?' DİYE SORUYOR"

    Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Şenay Demirci Gülenç ise, 2 aydır evine gitmediğini ve Sağlık Bakanlığı'nın tahsis ettiği bir otelde kaldığını ifade ederek, "Ailemle yüz yüze görüşmüyorum, telefonda görüşüyorum. 3.5 yaşında bir oğlum var. Onla da maalesef şu zamanlar görüşemiyorum. Oğlum bana 'anne hastalık ne zaman bitecek?' diye soruyor. 'Dışarıda hastalık var anne, seni özledim' cümlelerini kullanıyor. Ben de ona 'hastalara bakıyorum, onlar iyileşince geleceğim, ben hemşireyim' diyorum. Hastalık bitince kavuşacağımızı söylüyorum" ifadelerini kullandı.

    Canlı Corona Virüsü Haritası - Corona Virüsü Ölü ve Vaka Sayısı Son Durum
    GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
    • A A
    DİĞER
    ahaber.com.tr
    • VİDEO
    • CANLI YAYIN
    • PROGRAMLAR
      • Düşünce Atlası
      • Yaz Boz
      • Kadraj
      • Toplumsal Hafıza
      • Canan Barlas ile Gündem
      • Arka Plan
      • Memleket Meselesi
      • Seyahatname
      • Belgesel Kuşağı
      • Diplomasi
      • Söz Teması
      • Medya Dünyası
      • İş'in sırrı
      • Dijital Çağ
      • Z Raporu
      • 1.Sayfa
    • Üye Girişi
    • Üye Ol
    • A HABER ÖZEL
    • GÜNDEM
    • EKONOMİ
    • SON DAKİKA
    • YAŞAM
    • DÜNYA
    • SPOR
    • MAGAZİN
    • TEKNOLOJİ
    • OTOMOBİL
    • DİN
    • TARİH
    • SAĞLIK
    • YAZARLAR
    • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
    • GALERİ
      • En Yeniler
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Ekonomi
      • Magazin
      • Spor
      • Otomobil
      • Teknoloji
    • RSS
    • BİZE ULAŞIN
    • KÜNYE
    • VERİ POLİTİKASI
    • KARİYER
    • FREKANSLAR
    • ARŞİV
    • YAYIN AKIŞI
    • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
    Daha Fazla Gör
    • Son dakika video izle
    • Son dakika haberleri
    • A Haber analiz
    • Gündem haberleri
    • Ekonomi haberleri
    • Otomobil haberleri
    • Namaz vakitleri
    • Hava durumu
    • İstanbul Yol durumu
    • Atv canlı yayın izle
    • Spor haberleri
    • Foto galeri
    • Son dakika emekli haberleri
    • Teknoloji haberleri
    • A Haber programlar
    • Sabah – Takvim yazarları oku
    • Kuruluş Osman izle
    • Gazete manşetleri
    • Instagram dondurma
    • Kamu işçisi için kritik süreç! Kamu işçisinin enflasyon farkı ne olacak 2021? Toplu sözleşme...
    • Kafe, restoran, kıraathane ve lokantalarda HES kodu zorunlu mu? HES kodu nereden, nasıl alınır? İşte detaylar...
    • Resmi açıklama: Kahvelerde oyun yasağı kalktı mı? Kıraathane ve kahvehanelerde okey, kağıt, tavla serbest mi?
    • "Saatler değişecek" Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı için yeni adım! 21:00'dan sonra...
    • SGK son dakika: Milyonlarca çalışan ve emekliyi ilgilendiriyor! Emeklilikte o şart kaldırıldı! Yaşlılık aylığı...
    • Uzmanlar uyardı: İkinci el araba alım-satım yapılır mı? İkinci el araç fiyatları düşecek mi, artacak mı? Normalleşme ile...
    • Ankaragücü Galatasaray maçı canlı nasıl izlenir? 2021 Ankaragücü GS maçı saat kaçta, hangi kanalda?
    • Son dakika: Yunanistan'da 6,2'lik deprem! Çanakkale ve Muğla'da da hissedildi! 3 Mart AFAD son depremler listesi
    • Son dakika: Milyonlar rahat nefes alacak! Ziraat Bankası kampanyayı duyurdu! 100.000 TL, 500.000 TL...
    • Genelge yayımlandı! Cumartesi sokağa çıkma yasağı var mı? 6 Mart'ta hangi illerde sokağa çıkma yasağı olacak?
    • Yeni normalleşme: Şehirler arası seyahat yasağı var mı? Hangi illere giriş-çıkış yasak? Risk grubu illerde...
    • Tarih açıklandı! Şubat ayı kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak? 2021 KÇÖ ne zaman bitiyor, uzatılacak mı?
    • ahaber.com.tr
    • iPhone iPhone
    • Android Android
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Flipboard Flipboard
    • Youtube
    • RSS
    Copyright © 2021 Tüm hakları saklıdır. TURKUVAZ HABERLEŞME VE YAYINCILIK ANONİM ŞİRKETİ
    ANA SAYFA