A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
22 Aralık 2025, Pazartesi
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri MSB 1113 sürekli işçi alımı İŞKUR: Kimler başvurabilir? Meslekler ve iller listesi SSK, Bağ-Kur, 4C’liye TES avantajı: 3600 günle çifte emekli maaş fırsatı Gram altın rekora doymuyor! İslam Memiş 2026 Temmuz için rakam verdi Tren makinisti olmak isteyenlere fırsat: İŞKUR 169 kursiyer alıyor! İşte şartları Depresyon tedavisinde yeni dönem: Bu mantar beyindeki döngüleri kırıyor Gümüş zirvede, altın rekor kırdı: 6 bin TL sonrası beklentiler Bilim insanları şaşırdı: Bu gezegenin havası var 2025 Adalet Bakanlığı sınav sonuç tarihi belli oldu mu? ÖSYM duyurusu
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Namaz Vakitleri şehir ara
    Haberler Canlı Anlatım Gündem Haberleri

    Kartalkaya'da 78 kişinin öldüğü otel yangınına ilişkin davanın duruşmasında 5'nci gün

    CANLI ANLATIM GÜNDEM
    ahaber.com.tr Haber Merkezi
    Giriş: 07.07.2025 06:09 Güncelleme: 12.07.2025 01:15
    Bolu’daki Grand Kartal Otel davasında 4.gün

    Bolu'da Grand Kartal Otel yangını davasında mahkeme heyeti, güvenlik kamerası görüntüsündeki parlama nedeniyle mutfak personeli ve teknik ekipten parlamanın nedenini ve görüntüleri açıklamalarını istedi. Kürsüye çıkan sanıklar, parlamanın benmari cihazının bulunduğu alana monte edilen LED ışıklardan kaynaklandığını öne sürdü. Avukat savunması sırasında çıkan tartışma sonucu ise bazı sanık avukatları duruşmayı terk etti. Grand Kartal Otel'in Yönetim Kurulu Başkanı Halit Ergül savunmasında her katta yangın tüpü olduğunu ve duman dedektörünün olduğunu belirtti. Ergül ayrıca otelde yangın eğitimi alınmadığını burada öğrendiğini belirterek "Otelde güvende hissetmeseydim misafirlerimi tehlikeye atmazdım" dedi.

    Bolu Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta meydana gelen yangın nedeniyle 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin de yaralandığı olaya ilişkin 32 kişi hakkındaki iddianame Bolu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Faciayla ilgili 5. günün duruşması Bolu Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.

    CANLI ANLATIM
    01:06 12 Temmuz 2025

    BOLU BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI SAVUNMA YAPTI

    Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ilişkin, aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın beşinci gününde Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener savunma yaptı. 

    Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Sosyal Bilimler Lisesinin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Sedat Gülener, uzun yıllar belediyede çalıştığını, 2023 Ocak'ta Belediye Başkan Yardımcılığına getirildiğini, olaydan 6 ay önce itfaiyenin kendisine bağlandığını söyledi.

    DENETİM SÜRECİ NASIL OLDU?

    Gülener, itfaiyenin, oteldeki ve kiraya verilen yerdeki denetim sürecini anlatarak, "Ne yapılan denetimden ne dilekçeden ne bulunan eksiklikten haberim yoktu. Olması mümkün değil. Altımda idari birimler olduğu için onlar yönetiyordu." diye konuştu.

    Mücavir alan dışındaki turizm tesislerini denetleme yetkilerinin olmadığını, bunun talep üzerine gerçekleştirildiğini söyleyen Gülener, iptal işleminin de firma tarafından yapıldığını ifade etti. 

    İmza attığı için işlemleri rapor haline geldikten sonra görebildiğini belirten Gülener, 24 Aralık 2024'te iptal için başvuruyu da göremeyeceğini söyledi.

    Gülener, bilirkişi raporunda kendisi hakkında risk analizi yapılmasının beklendiğini belirterek, "Ben bu denetim formlarının hiçbirini görmem. Görmediğim için de risk analizi yapmam." dedi.

    "İPTAL TALEP ÜZERİNE OLDU"

    Belge iptalinin talep üzerine olduğunu dile getiren Gülener, "Resen bir iptal olmamıştır. İptal yazışmasını ekrana düştüğünde fark edebilirim. İlk gördüğüm yer orasıdır. Öncesinde kimseye yönlendirme yapmam ve bilgi vermem mümkün değildir. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum, tutukluluğumun sonlandırılmasını istiyorum." ifadesini kullandı.

    Gülener, mahkeme başkanının, bilirkişi raporundaki belediye yetkililerinin tespit ettikleri eksiklikleri kayıt altına alma, bildirme, haber vermesiyle ilgili kısmı okuyarak sorduğu soru üzerine, "Müdürlük tarafımıza bağlandığında ilgili yönetmelikleri okuyoruz ama ne kadar aklımızda kalıyor anca olaydan sonra tekrar bakınca idrak edebiliyoruz. İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak sistemimiz yok. Paylaşılabilir kelimesi, emir telakki etmiyor." dedi. 

    EVRAKLAR YAKILIP KAMERA GÖRÜNTÜLERİNİ SİLİNDİ Mİ?

    Mahkeme başkanının, bir tanığın "(İtfaiye müdür vekili tutuklu sanık) Kenan Coşkun ve Sedat Gülener'in itfaiye odasında bir evrak yaktığı ve kamera görüntülerini de silmeye çalıştığı" iddiasına ilişkin sorusuna Gülener, "Olay gününden bahsediyorsa o gece İzmir'de görevliydim." cevabını verdi.

    Gazelle Otel Genel Müdürü tutuklu sanık Ahmet Demir ile görüşüp görüşmediği sorulan Gülener, "Ahmet Demir hatırladığım kadarıyla itfaiyeyle alakalı bir evrakı olduğunu söyledi. 'Konuları bilmem itfaiye ile görüşürseniz size yardımcı olur.' diye cevap verdim." ifadesini kullandı.

    Gülener, hangi birimlerin kendisine bağlı olduğu sorusuna, insan kaynakları, destek hizmetleri, itfaiye müdürlükleri ile AFAD'ın bağlı olduğunu söyledi.

    "Ahmet Demir ile dilekçenin iptali konusunda görüştünüz mü?" sorusu üzerine Gülener, "Ne Ahmet Demir ile ne kendi personelimle konuşmadım. Teknik konu olduğu için ben o an dilekçenin iptal edilebileceğini bilmem." dedi. 

    "Ahmet Demir, 'Evrakı hızlandırabilir miyiz?' dedi mi?' sorusuna, "Hayır" cevabını veren Gülener, "Konuyu öğrenelim yardımcı oluruz?' dediniz mi?" sorusuna, "O, 30 Aralık'ta yapılan arama." yanıtını verdi.

    Gülener, "(Muhasebe müdürü tutuklu sanık) Kadir Özdemir'i tanıyor musunuz?" sorusunu, "Tanımıyorum. Ahmet Demir harici kimseyi tanımıyorum, onunla da hiçbir samimiyetim yok." şeklinde yanıtladı.

    HTS KAYITLARI

    Mahkeme başkanının HTS kayıtlarını okuyarak, "Ahmet Demir ile Kenan Coşkun arasında irtibatı sen mi sağladın?" diye sorması üzerine Gülener, "Hayır, evrakla alakalı bir bilgim yok, 'İtfaiyeyle görüşün.' dedim." beyanında bulundu.

    Mahkeme başkanının, benzer iptal kararlarının olup olmadığını sorduğu Gülener, "Hatırlamıyorum ama diğer müdürlüklerden gelir, itfaiyeden böyle bir şey geldiğini hatırlamıyorum." dedi.

    Daha sonra bir müşteki avukatının "(İtfaiye eri tutuksuz sanık) İrfan Acar'ın müdürlüğe vekaleten atamasını siz mi yaptınız?" sorusuna, "Evet, ben yaptım. İnsan kaynakları üzerinden geldi." cevabını veren Gülener, "İrfan Acar'ın tespitlerinden haberdar mıydınız?" sorusuna karşılık "Hayır." dedi.

    Gülener, "Bunu düzeltin diyen, size talimat veren, telkinde bulunan, tavsiyede bulunan üst düzey belediye görevlisi oldu mu?" sorusuna "Olmadı." cevabını verdi.

    Sanık avukatının, "Kadir Özdemir ile dilekçenin iptaline ilişkin temasınız oldu mu?" sorusu üzerine Gülener, "Hayır, bende telefonu da yok." dedi.

    Söz alan müşteki avukatları, İrfan Acar ile Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri tutuksuz sanıklar İbrahim Polat ile İsmail Karagöz'ün tutuklanmalarını talep ederken, sanık avukatları duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılmayı talep etti.

    DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

    Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, taleplerin reddine karar verilmesini istedi. Sanıklar ve avukatları da tutuklama talebinin reddine karar verilmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, SEGBİS talebinin reddine, tutuklama taleplerinin celse sonunda değerlendirilmesine karar verdi.

    5 gündür devam eden yargılamada 32 sanığın savunması tamamlanırken, duruşmaya sabaha kadar ara verildi.

    11:51 11 Temmuz 2025

    MAHKEME BAŞKANI: DÜZENİ BOZANLARI TUTUKLARIM

    Grand Kartal Otel yangını duruşması, otel sahibi Halit Ergül'ün çapraz sorgusuyla devam etti. Çapraz sorgu öncesi mahkeme başkanı, dün akşam mahkeme salonunda yaşanan arbede nedeniyle katılımcıları uyardı ve bir daha yaşanmamasını isteyerek, "Duruşmanın düzenini bozanlara disiplin hapsi uygulayacağım. Söz verilmeden konuşanları, düzeni bozanları tutuklarım. Avukatlardan izin almadan söz alanlar dışarı atılacak" dedi.

    'KENDİMİZİ GÜVENDE HİSSETTİK'

    Sorgusuna geçilen Halit Ergül, otele düzenli şekilde denetimlerin yapıldığını ifade ederek, "Uzun yıllardır turizm sektöründeyim. İki tane otelimiz var. Turizm Geliştirme Ajansı'nda yönetim kurulu üyesiydim. Denetime gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı ekipleri denetimde tutanak tutmuştur. Denetim ekibi 'uygun' dediği için biz de kendimizi güvende hissettik. Denetimde can ve mal güvenliği için eksiklikler olduğunu belirlemiş olsalardı kapatırlardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı denetçilerinin Gazelle Otel'de kaldıklarında fatura kesilip kesilmediğini bilmiyorum. Para almazsak bizim kusurlarımızı görmezden mi gelecekler?" dedi.

    'DENETİM YAPMAYANLAR SORUMLU'

    Mağdur avukatının "Yangın sonrası banka hesaplarında bir kuruş bulamadık" sözü üzerine Ergül, "Otel kapandı, personel tazminatları vardı" dedi. Avukatın, "Sizin de otelinizde yangın çıktı. Siz birinizden şikayetçi olacak mısınız?" sorusuna ise Ergül, "Denetim yapmayanlar sorumlu" yanıtını verdi.

    MAĞDUR YAKINI 'KATİL' DİYE BAĞIRDI

    Mağdur avukatlarından birinin "Otelin 11 ve 12'nci katlarında izinsiz yapı mı yapıldı?" sorusunun ardından, Ergül'ün o kattaki asansörlerin ruhsatlı olduğunu söylemesi üzerine avukat, soruya net cevap vermesini istedi. Bu sırada Ergül'ün, avukatın sözünü keserek yüksek sesle konuşması salonda gerginlik yarattı. Mağdur yakınları, sesini yükselten Ergül'e arka sıralardan "Katil!" diye bağırdı

    00:20 11 Temmuz 2025

    "ZALİMİN ZULMÜ VARSA MAZLUMUN ALLAH'I VAR"

    Salonda çıkan arbede sonrası ara verilen duruşmanın ardından yangında 8 yakınını kaybeden Avukat Yüksel Gültekin, gazetecilere açıklama yaptı. "Çok vahim bir durumla karşı karşıyayız. Şimdi Halit Bey’in ifadesinden önce, benim için en önemli meseleyi arz etmek istiyorum. Otele, tahmini bir hafta önce gelen denetim elemanları Halit Bey’in sahibi olduğu Gazelle Otel’de kalıyorlar. Muhtemelen ücretsiz kalıyorlar. Ücretli kalsalar bile, çok ciddi bir indirim aldıkları açık. Şimdi Türkiye’nin geldiği duruma, etik pozisyona bakın. Halit Bey’in otelini denetlemeye gelen elemanlar Grand Kartal’a değil, Gazelle Otel’e gidip orada kalıyorlar. Bu bile başlı başına nasıl bir organizasyon, ben artık açıkça ‘suç örgütü’ diyorum, karşı karşıya olduğumuzu gösteren en büyük delildir" diye konuştu.

    ‘SANIK VEKİLİ, SORU SORMAMIZI ENGELLİYOR’

    Gültekin, sanık avukatlarının mağdur avukatlarının soru sormasını engellediğini ifade ederek, “Sanık vekilleri, özellikle Halit Bey’in vekili, baştan beri her soru soran meslektaşımıza müdahale etti. Mahkeme reisinden, çok nazik bir şekilde buna engel olmasını arzu ettim, söyledim. Ancak netice itibariyle aynı şekilde müdahaleler devam etti. Diğer meslektaşlarımız sabır gösterdiler. Ama takdir edersiniz ki burada benim iki vasfım var. Birincisi, evet, 35 yıllık bir hukukçuyum; hukuku ve usulü biliyorum. Başından beri de buna azami şekilde uymaya gayret ediyorum. Yargılamanın usule uygun şekilde yürütülmesine çalışıyorum” dedi.

    ‘ORGANİZE CİNAYET ŞEBEKESİ’

    Gültekin, adaletin yerini bulacağını söyleyerek, “Mahkemenin içeriğiyle ilgili karar anlamında bir şey söylemek istemiyorum. Ama şunu net şekilde ifade etmek istiyorum: Yaşadıklarımız, akıl tutulmasıdır. 21’inci yüzyıl Türkiye’sinde, 2025 yılında, neredeyse bir organize cinayet şebekesi ile karşı karşıyayız. Çok vahim bir durum var. 15 gün önce bir başvuru yapılıyor. 70 metrekarelik bir kafeterya ile ilgili. Sonra burada yangınla ilgili problemler çıkıyor. Özel İdare, burada yangın önlemleri alınması gerektiğini tespit ediyor. Deniyor ki, 'Geri çekelim o zaman başvuruyu.' Hemen devreye kim giriyor? Gazelle Otel’in müdürü. Neden? Çünkü hepsi aynı şebekenin elemanı. Gazelle'nin müdürü devreye giriyor, torpille, belediye başkan yardımcısına ulaşıyor vs. Sonuçta başvuru geri alınıyor. Ama bu geri alma işlemiyle kurtulduklarını zannediyorlar. Oysa olay tespit edilmiş. Deniyor ki, 'Kardeşim burada yangın riski var. Bu önlemler tamamlanmadan biz buraya onay vermeyiz.' Ama bunlar geri çekince meseleyi kapandığını zannediyorlar. Çok ilginç, trajikomik bir durum. Ben hala adaletin yerini bulacağına inanıyorum. Önemli olan, bu otellerde kalan, denetim görevini yapmayan, işbirlikçi Turizm Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin bu davaya dâhil edilmesidir. Türkiye açısından önemli olan budur. Mutlaka adalet yerini bulacaktır. Hukuk bunlardan hesap soracaktır. Ama kamuoyundan ricam, lütfen bu meseleyi unutmayalım. Bu mesele bugün böyle oldu, yarın başka türlü olabilir. Burada göz göre göre 78 can cinayete kurban gitmiştir. Faillerin bir kısmı dışarıdadır. Şu an yatlarda, katlarda gezmektedirler. Ama ben devletin elinin uzanacağına olan inancımı korumak istiyorum. Ben sükunetle ve suhuletle bu meselenin çözülmesini bekliyorum. Halit Bey’in gelmesiyle ilgili bir beyanda bulundu. Otele gelmesiyle ilgili. Ben yalnızca bir soru sormak üzere söz aldım” dedi.

    ‘ZALİMİN ZULMÜ VARSA, MAZLUMUN ALLAH’I VAR’

    Duruşmada arbede çıktığını da hatırlatan Gültekin, “Bu arada esas olayı alevlendiren şeyin, Halit Bey’in damadının 'Yeter lan' diye bağırması olduğu söylendi. Ben onu duymadım. Bir de Ceyda’nın eşi, dışarı çıkarken 'Bu nasıl bir yüzsüzlük' diyerek müştekilere saldırmış. Anlatabiliyor muyum? Zalimin zulmü varsa, mazlumun Allah’ı var. Bunlardan hesabı soracağız” dedi. 

    22:53 10 Temmuz 2025

    "İÇERİYE CİDDİ YATIRIM YAPACAKTIK"

    Grand Kartal Otel bünyesindeki kafeyi kiralayan Mudurnu Enerji şirketi yetkilileri savunma yaptı. Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmanın dördüncü gününde savunma yapan Mudurnu Enerji şirketi yetkilisi tutuksuz sanık İbrahim Polat, firmanın yatırımcısı ve yönetim kurulu başkanı olduğunu belirterek, ürünlerini satmak için Grand Kartal Otel'in birinci katında bulunan kafe restoran bölümünü fırsat olarak gördüğünü söyledi.

    "White Fox" isimli kafe restoranı açmak için Grand Kartal Otel ile kira sözleşmesi yaptığını dile getiren Polat, kafenin açılmasıyla ilgili çalışmaları yürütmesi için Mudurnu Enerji şirket yetkilisi tutuksuz sanık İsmail Karagöz'e talimat verdiğini kaydetti.

    Polat, yangından 03.35-03.45 saatlerinde 12. katta konaklayan restoran personelinin haber vermesiyle haberdar olduğunu aktararak, "Onlara sakin olmalarını, yardım göndereceğimi söyledim. Ardından İsmail Karagöz'ü aradım hızlıca yukarı çıkmasını ve yardımcı olmasını istedim. Oteldeki insanlara ulaşmaya çalıştım. 12. kattaki arkadaşlarımla bir kez daha konuşma fırsatım oldu. Durumun kötüleştiğini söylediler. İlerleyen dakikalarda irtibatım kesildi." diye konuştu.

    Daha sonra Bolu'ya gelerek hastanedeki çalışanının yanına gidip onunla ilgilendiğini dile getiren Polat, ifade için jandarmaya çağırıldığını, ertesi gün tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini anlattı.

    Mahkeme başkanının sorularına cevap veren Polat, kira sözleşmesini kendisinin imzaladığını ve kira bedelinin aylık 2 bin lira olduğunu belirterek, "İçeriye ciddi yatırım yapacaktık. Bu yüzden sembolik kira belirlendi." dedi.

    Polat, yangın güvenliğiyle ilgili itfaiyenin otelin tümüne ilişkin tespit ettiği eksikliklerden haberi olmadığını ileri sürerek, "Gereken her türlü başvuruyu İsmail Karagöz'ün yaptığını biliyordum. Restoran tam anlamıyla faaliyete geçmemişti, hala eksiklikleri vardı. Resmi açılışını yapmamıştık. Ruhsat işlemleri tamamlanmamıştı. Hazırlıklar için personel almamız gerekiyordu. 28 Aralık tarihinden itibaren personel deneme çalışmalarına başladı. Zaten çok geç kalmıştık, sömestr tatiline yetiştirmeye çalışıyorduk." ifadelerini kullandı.

    TUTUKSUZ SANIK İSMAİL KARAGÖZ: UYGUNLUK BELGESİ VARDI 

    Mudurnu Enerji şirket yetkilisi tutuksuz sanık İsmail Karagöz de İbrahim Polat'ın kafeyi açmak istemesi üzerine kira sözleşmesi ve resmi muhasebe birimi tarafından şube açılış işlemleri yapıldığını belirterek, sonrasında iş yeri açma belgesi almak için resmi belgelerle İl Özel İdaresine gittiğini söyledi.

    Ruhsat başvurusunu Ruhsat ve Denetim Şube Müdürlüğüne yaptığını aktaran Karagöz, kendisinden evrak istendiğini, bunlardan birinin de otelin itfaiye uygunluk belgesi olduğunu kaydetti.

    Karagöz, bunun üzerine otelin muhasebe müdürü tutuklu sanık Kadir Özdemir'den otelin itfaiye uygunluk raporunu istediğini dile getirerek, "Birkaç gün geçmesine rağmen dönüş yapmadı. Telefonla aradım, 'Arşivde bulamıyorum.' dedi. Bunun üzerine 'İl Özel İdareye ricacı ol ya da belediye arşivine git. Bulabilirsin.' dedim." diye konuştu.

    Sonrasında Kadir Özdemir'in kendisini aradığını ve otelin değil, Mudurnu Enerji'nin itfaiye uygunluk belgesinin istendiğini söylediğini anlatan Karagöz, "Bu talebimizi elektronik yapabilir miyiz dedim. Kadir Bey 'Sizin yerinize yapabilirim.' dedi ve Bolu Belediyesine müracaatımızı yaptı. Birkaç gün sonra belgenin çıktığını söyledi. Sonra Özel İdareye teslim ettiğinin bilgisini verdi." ifadelerini kullandı.

    Karagöz, bundan 2-3 gün sonra Bolu İl Özel İdaresine gittiğini belirterek, şöyle devam etti:

    "Başka eksiklik olmadığını düşünerek İl Özel İdaresine gittiğimde çalışma belgesini alabileceğimi düşündüm. 'İş yerinde incelemede bulunmamız gerekiyor.' dediler. 1-2 gün sonra gelip incelemeyi yapmışlar, uygun görmüşler. Sonrasında tekrar Özel İdareye gittim. 'Onay için jandarmaya gönderdik, oradan cevap bekliyoruz.' dediler. Alkollü mekan olduğu için vali beyin imza atması gerekiyormuş. Jandarmadan onay geldikten sonra vali beyin imzasına gitmişti. İmza beklerken yangın gerçekleşti."

    Mahkeme başkanının sorularını yanıtlayan Karagöz, itfaiyenin otelin tamamı için yaptığı yangın denetiminden ve tespit edilen eksikliklerden haberlerinin olmadığını iddia etti.

    21:00 10 Temmuz 2025

    OTEL SAHİBİ'NİN İFADESİ PES DEDİRTTİ: GÜVENDE HİSSETMESEYDİM MİSAFİRLERİMİ TEHLİKEYE ATMAZDIM

    Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Sosyal Bilimler Lisesinin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Halit Ergül, Grand Kartal Turizm AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu söyledi.

    Ergül, şirket bünyesinde 6 iş yerinin olduğunu aktararak, "Grand Kartal Otel, Gazelle Resort Otel, Han Restoran, Macera Parkı, Gölcük Restoran, güneş enerji santrali. Yangın gecesi Gazelle Otel'deydim. İlk ifademle çelişiyor olabilirse de zaman farkını bilemediğim için eşim saat 03.00-03.30 arası aradı, 'Halit çok kötü yanıyoruz.' dedi. Hemen giyindim, süratle yola çıktım. Yolda 112'yi aradım, 'Haber verdiler, gidiyoruz.' dediler. Mehmet Güner aradı, durumu sordu, yolda olduğumu söyledim. 15 kilometre kala Kartalkaya görünüyor. Baktım, kızıllık var, 'Eyvah.' dedim. Otele vardım ki her tarafı zaten sarmış, felaket durumdaydı." diye konuştu.

    Yolun 45 dakika-1 saat sürdüğünü belirten Ergül, "Otele vardım, çok az sonra da itfaiyeler peş peşe gelmeye başladı. İçeri girecek oldum, girilecek gibi değildi binanın içi, geri çekildim. Biraz sonra itfaiyeciler çoğaldı, o arada personel merdivenlerle indirebildiklerini indiriyorlardı." dedi.

    "300 PERSONELDEN BİRİNİN HATASINI HEPİMİZ ÇEKİYORUZ"

    Ergül, bir kişinin hayatını kaybettiğini söylediklerini dile getirerek, "Ondan sonra yıkıldım orada. Serseri mayın gibi dolaşırken forkliftle kepçeci geldi. İtfaiyecinin yanaşacağı yerde misafir araçları vardı, pahalı cipler vardı. Kepçeye artık pahalı mahalı kaldırın diye elimle işaret yaptım. Kepçe, arabaları alıp itfaiyeye yol açtı. Yangından haberim bu şekilde." ifadelerini kullandı.

    Damadı ve şirketin genel müdürü tutuklu sanık Emir Aras'ı aradığını anlatan Ergül, "Üstü başı is içindeydi. Zeki'yi (otel müdürü tutuklu sanık Zeki Yılmaz) gördüm, orada uğraşıyordu. İtfaiye ve AFAD'cılar uzaklaştırdılar, kendileri müdahale etti." dedi.

    Ergül, bir süre sonra Kartalkaya'daki karakola çağrıldığını aktararak, "Sonra Bolu'ya geldik. Yangın, 'şov bölümü'nde aşçılar yapmaması gereken bir şeyi yaptılar, herhalde oradan çıkmıştır diye düşündüm. Yine de yanılmamışım, 300 personelden birinin hatasını bugün burada hepimiz çekiyoruz." diye konuştu.

    Bilirkişi raporunda yangının gazın kontrol edilmesi durumunda kendi kendine bile sönebileceğinin yazıldığını iddia eden Ergül, "Daha sonra avukatların dediğine göre Aygaz'da sözleşmemiz varmış. Aygaz'ın senede 2 kez denetim yapması gerekiyormuş ama böyle bir denetim yapan olmamış." dedi.

    "GÜVENDE HİSSETMESEYDİM MİSAFİRLERİMİ TEHLİKEYE ATMAZDIM"

    Ergül, personelin birçoğunun, "Aman bana sıçramasın." diye Gazelle Otel'de çalıştığını söylediğini savunarak, iş güvenliği ve denetim işleriyle muhasebe müdürü tutuklu sanık Kadir Özdemir'in ilgilendiğini anlattı.

    Sanık Özdemir'in kendisi için "İş sağlığı ve güvenliği tutmaya gerek yok." dediği şeklinde ifade verdiğini hatırlatan Ergül, öyle bir şey demediğini savundu.

    Ergül, Özdemir'in Kartalkaya'ya ayda bir gittiğini aktararak, "Hatta bana 'Araba eskidi, Kartalkaya'ya giderken zor oluyor.' dedi. Ben de ona 4x4 araba aldım rahat rahat gitsin diye." dedi.

    İtfaiye raporuna değinen Ergül, şöyle devam etti:

    "Aşağıdaki inşaattayken Emir bana telefon açtı, eksik şeyleri okudu. Listeyi okurken, 'Kadir yanlış bir müracaat yapmış ama geri çekebilirmiş.' dedi. 'Anormal bir şey değilse çeksin ama yapabileceklerinizi yapalım.' dedim ben de. Bir de bizim zaten 2007'de alınmış güncel raporumuz var.

    Bütün tesislerin girişinde 'Bu tesis Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından denetleniyor' diye yazı vardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetleniyoruz. Biz kendimizi güvencede hissediyoruz. Güvencede hissetmeseydim misafirlerimi tehlikeye atmazdım. Kendi torunlarımı da orada yatırıyordum. 12'nci katta özel misafirler değil, kimse kalmıyordu hatta 11'inci kata asansör çıkmaz. Oranın kameralarını izlersek müşteri girip çıkmadığını görebiliriz. Oranın boş olduğunu Zeki Bey de söyledi."

    "YANGIN TATBİKATI YAPILMADIĞINI BURADA ÖĞRENDİM"

    Mahkeme Başkanı'nın sorularını yanıtlayan Ergül, "Emir Aras, bana sormadan bir şey yapmaz. Kadir Özdemir muhasebe müdürüdür ama bayağı yetkilidir, alışları yapar. Büyük alış olursa benim onayımı alır. Cemal (otelin muhasebe personeli tutuklu sanık Cemal Özer) ve Mehmet (muhasebe müdür yardımcısı tutuksuz sanık Mehmet Salun), Kadir'i temsilen Kartalkaya'da durur." dedi.

    Ergül, iki yıl öncesine kadar kendi elektrikçilerinin olduğunu, teknik personel sanıklar Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü'nün iki otelin de elektrik işlerini yaptığını aktararak, "Hüseyin emekli olunca Emir, 'Bu yetişmiş adamdır, kaybetmeyelim lazım olur.' dedi. Bunun üzerine Hüseyin'i aldık. Gazelle'de duruyordu, çok nadir Kartalkaya'ya çıkardı." diye konuştu.

    Teknik personel şefi tutuklu sanık Tahsin Pekcan'ın Grand Kartal Otel'de değil, Gazelle Otel'de görev yaptığını aktaran Ergül, "Zeki Yılmaz müdürdür ama çok yetkisi yoktur, genelde rezervasyonlara bakar, misafirleri gezdirir. Cemal Özer de sıradan eleman. Zeki Yılmaz, Mehmet Salun ve Kadir Özdemir'in imza yetkisi yok. Yangın vanalarının kapatılıp kapatılmadığını bilmiyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı denetmenleri geldiği zaman Emir, duman dedektörlerine, her şeye baktıklarını söyledi. Ben de 'Daha iyi.' dedim, onları çalışıyor sanıyordum. Elektrik tesisatında bir değişiklik olsaydı Hüseyin Bey'in haberi olurdu." savunmasında bulundu.

    Ergül, "Yangın eğitimi verilip verilmediğinden haberiniz var mı?" sorusuna "Burada öğrendim, yokmuş. Gaz bağlantı borusunda değişiklik yapılıp yapılmadığını bilmiyorum, olsa Hüseyin Özer'in haberi olurdu." dedi.

    "Şov alanını denetleyen biri var mı?" sorusuna Ergül, "Oranın komple denetimi aşçıbaşı Reşat Bölük'e aittir hatta dün akşamki konuşmalarda 'Saat 00.00-00.30 gibi açarım saat 04.00'te kapatırım.' dedi. Tam tersine saat 04.00-05.00'te açması lazım. O saatlerde neden açılıyor anlamadım." yanıtını verdi.

    Ergül, yangın müdahale ekibi ve yangın tatbikatıyla ilgili soruları, "Burada gördüm böyle bir şeyi (Yangın müdahale ekibi). Yangın tatbikatı yapılmadığını burada öğrendim. Yangın tüpü her katta vardı. Duman dedektörü vardı, sıkıntı yoktu. Olsaydı zaten Kültür ve Turizm Bakanlığından bize denetime geldiklerinde söylerlerdi. Bize süre verirler, tamamlamazsak oteli kapatırlardı." şeklinde cevapladı.

    Resepsiyonda yangın alarm sisteminin çalışıp çalışmadığından haberi olup olmadığı sorulan Ergül, "Cezaevine girdiğimizde Hüseyin olduğunu söyledi." dedi.

    Ergül, yangın raporuyla ilgili denetimden bilgisi olup olmadığının sorulması üzerine, "Emir'in bana söylediğiyle var. Emir bana 7-8 kalem bir şey okudu. 'Kadir, yanlış müracaat yapmış, bunlar bize eksik olarak çıkmış, geri çekebilirmiş.' dedi. Ben de 'Yasal mı geri çekmesi, bize sorun çıkarmasın.' dedim. 'Yasalmış.' dedi. Ben de 'Tamam o zaman ama yapabildiklerimizi yapalım.' dedim." yanıtını verdi.

    Bir soruya karşı sanık Emir Aras'ın genelde bilgisayar işleri, fiyat araştırması, kampanya yaptığını, sık sık da İstanbul'a gittiğini aktaran Ergül, Kadir Özdemir'in ödeme yetkisinin bulunduğunu kaydetti.

    Ergül, Mahkeme Başkanı'nın, "Kadir Özdemir beyanında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı gerektiğini söylemiş, siz de 'Gerek yok.' cevabını vermişsiniz." demesi üzerine, "Ben öyle bir şey demedim." dedi.

    Denetimlerin takibinin kim tarafından yapıldığı sorulan Ergül, "Kadir Özdemir" cevabını verdi.

    Ergül, eşinin oteldeki konumuna ilişkin soruyu, "Eşim oteldeki hiçbir şeye karışmazdı. Onlar genelde İstanbul'da otururdu. İstanbul'daki evimiz kentsel dönüşümden yıkıldı ama gidince kızlarımız da kalıyordu." diye yanıtladı.

    Kızları ve şirketin yönetim kurulu üyeleri tutuklu sanıklar Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu'na huzur hakkı verilip verilmediği sorulan Ergül, "Hiçbir şeye karışmazlardı. Ben kendim karar verir, kendim yapardım. Huzur hakkı geçen sene vermeye başladık. Mali müşavir kontrolünde herkesin payı oranında belli zamanlarda büyük meblağlar ödeniyordu." cevabını verdi.

    Ergül, "Personele müşterileri uyandırmayın diye bir talimat verilip verilmediğinden haberiniz var mı?" sorusunu, "Duymadım, böyle bir şey olacağını da sanmıyorum." şeklinde yanıtladı.

    Bir soruya karşı Ergül, "Kültür ve Turizm Bakanlığı hemen hemen her sene denetime gelirdi. Zeki Bey veya muhasebe birimiyle denetlerlerdi. Bu sene Gazelle'de kaldı denetmenler. Denetçileri Grand Kartal Otel'e (tutuklu sanık Gazelle Otel Genel Müdürü) Ahmet Demir götürdü." dedi.

    Ergül, "Yangın ikaz kapalı mıydı, bilginiz var mıydı?" sorusuna, "Hüseyin Özer'le konuştuğumuzda çalışıyor olduğunu söylemişti." cevabını verdi.

    Bir soruya karşılık Ergül, "Grill plate (elektrikli pişirme cihazı) bildiğim kadarıyla uzun süredir değişmedi. Zaten servis geliyordu bakıma. Değişmesi gerekseydi söylerlerdi." dedi.

    Ergül, "Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin sözleşmesinden haberiniz var mı?" sorusu üzerine, "Vardı, Emir ilgileniyordu. Yangın raporu başvurusundan haberim yoktu." dedi.

    Daha sonra cumhuriyet savcısının sorularını yanıtlayan Ergül, "LPG projesi daha önceden kayınpederim zamanında yapıldı. 2005'te yapılmış. Ben 2007'de devraldım. 2007'den sonra tesisatın yerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı." ifadelerini kullandı.

    "İlgili müdürler size personelin yangın güvenliği eğitimi alması gerektiği teklifiyle geldiler mi?" sorusunu Ergül, "Gelmediler. Gelseydi kesinlikle 'Hemen yapın.' derdim." şeklinde cevapladı.

    Duruşma, verilen aranın ardından sanığın çapraz sorgusuyla devam ediyor. 

    15:14 10 Temmuz 2025

    OTEL YANGINI DAVASINDA OTEL ÇALIŞANLARI SAVUNMA YAPTI

     Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ilişkin, aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın dördüncü gününde otel çalışanları savunma yaptı.

    Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Sosyal Bilimler Lisesinin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmada savunma yapan mutfak personeli müşteki tutuksuz sanık Reşat Bölük, otelde aşçıbaşı olarak görev yaptığını söyledi.

    Bölük, 8'inci kattaki odadayken saat 03.26'da telefonla aranmasıyla yangından haberdar olduğunu aktararak, camdan çarşafla inerken düştüğünü ve bacağının kırıldığını söyledi.

    Mutfak bölümünün işleyiş yapısı, "grill plate" isimli elektrikli cihaz ve "benmari" cihazının sistemi ve çalışma saatleriyle ilgili bilgi veren Bölük, sezonda yaklaşık 3 ay çalıştıklarını dile getirdi.

    Bölük, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Canımı zor kurtardım, sakatlandım. Şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum." dedi.

    Mahkeme başkanının acil müdahale ekibinin kurulmasıyla ilgili sorusuna "Bilmiyorum" yanıtını veren Bölük, "Yangınla mücadele ekibi lideri Reşat Bölük'ün karşısındaki imza sana mı ait?" sorusunu "İmza bana ait değil, belgeyi düzenleyeni bilmiyorum." diye cevapladı.

    "Davlumbazlarda yağmurlama sistemi var mıydı?" sorusunu "Yoktu" şeklinde cevaplayan Bölük, "Yangın tüpü var mıydı?" sorusuna "Var" karşılığını verdi.

    TARTIŞMA SONRASI BAZI SANIK AVUKATLARI DURUŞMA SALONUNDAN ÇIKTI

    Sanık Bölük'ün çapraz sorgusunun sürdüğü esnada otelin mutfak ve teknik personeli sanıklar kürsüye çağırılarak, yangının çıktığı alanı gösteren güvenlik kamerası görüntüleri izletildi.

    Mahkeme başkanının, görüntülerde yer alan mutfak personeli tutuklu sanık Faysal Yaver'in çalışırken oluşan parlamaya ilişkin sorusu üzerine bazı otel personeli sanıklar, bunun "benmari" cihazının bulunduğu alandaki led ışıkların yanması olduğunu söyledi.

    Öte yandan müşteki sanık Bölük'ün avukatının savunmaya başladığı sırada, yangında 8 yakınını kaybeden avukat Yüksel Gültekin'in tepki göstermesi nedeniyle yaşanan tartışma sonrası bazı sanık avukatları, duruşma salonundan çıktı. Bazı müştekiler, salondan çıkan avukatlara tepki gösterdi.

    Celseye verilen aranın ardından söz alan avukat Gültekin, duruşmanın sükunet içerisinde gerçekleşmesi için yardımcı olacaklarını belirtti.

    Müşteki avukatının "2023 ve 2024 sezon başında tehlike arz eden alet ve edevatın değiştirilmesini istediğinizi kime bildirdiniz?" sorusuna Bölük, "Önce şirketin genel müdürü tutuklu sanık Emir Aras'a bildirdim. Muhasebe müdürü tutuklu sanık Kadir Özdemir'e de mail attım." cevabını verdi.

    Savunmanın ardından bazı sanık ve taraf avukatları, kimi sanıklara mutfak bölümüyle ilgili sorular sordu.

    "YANGIN ALARMI ÇALMADI"

    Otelin resepsiyon görevlisi tutuksuz sanık Yiğithan Burak Çetin de savunmasında İŞKUR vasıtasıyla 3 Aralık 2024'te şirkette göreve başladığını söyledi.

    Gazelle Otel'de oryantasyon eğitimi aldıktan sonra 9 Aralık 2024'te resepsiyon ekibiyle Grand Kartal Otel'e çıktıklarını belirten Çetin, çoğunlukla "gece resepsiyonu" olarak görev yaptığını anlattı.

    Olay anında kuvvetli sarsıntı hissettiğini ve duman yükseldiğini gördüğünü aktaran Çetin, "Ofise geçtim, etrafa bakındım herhangi yangın butonu ve tüpü göremedim. 'Yangın var' diyen mutfak elemanı Yusuf'un resepsiyonda olduğunu gördüm. Telefonu çıkardım ve jandarmayı aradım." dedi.

    Çetin, lobi kısmına geçtiklerini dile getirerek, "Resepsiyondaki telefonu açmaya çalıştım ama dumandan açamadım. Merdivenlerde şiddetli duman vardı. Yukarı çıkmaya çalıştım ama çıkamadım. Bu sırada telefon görüşmelerini sürdürüyordum, jandarma 112'ye yönlendirdi gerekli bilgileri verdim." diye konuştu.

    Tek kişilik koltukları kapının önüne çektiklerini anlatan Çetin, "Kapı önüne çıktığım zaman yukarı doğru bağırmaya başladım. Otel müdürü tutuklu sanık Zeki Yılmaz'ı aradım, 'Yangın var, acil gelmeniz gerekiyor' dedim. 'Tamam geliyorum' dedi, bana herhangi bir talimat vermedi. Daha sonra kurtarma çalışmalarına yardım etmeye çalıştım." ifadelerini kullandı.

    Suçlamaları kabul etmediğini belirten Çetin, beraatini talep etti.

    Çetin, mahkeme başkanının, yangın eğitimi, tatbikat, yangın müdahale ekibi, yangın alarm sistemiyle ilgili soruları üzerine şunları kaydetti:

    "Yangın eğitimi ve herhangi sertifika verilmedi. Otel hakkında verilen kitapçığa tekrar baktım ama yangınla ilgili herhangi bir şey yoktu. Yangın tatbikatı yapılmadı. Yangına müdahale ekibinin kurulup kurulmadığını bilmiyorum. Yangın alarmı çalmadı, kapıyı açmamızın bir nedeni de alarmın çalmasını sağlamaktı. Yangın alarm sisteminin olup olmadığını bilmiyorum. İkinci katta kalan arkadaşlar sigara içiyordu ve alarm devreye girmiyordu."

    Cumhuriyet savcılığındaki ifadesini okuyan mahkeme başkanın, aile üyelerinin nasıl çıktığına ilişkin sorusuna, Çetin, "Şirketin genel müdürü tutuklu sanık Emir Aras ve şirketin yönetim kurulu üyesi Elif Aras'ın tam olarak nereden çıktıklarını hatırlamıyorum ama koşarak çıktıklarını hatırlıyorum. Şirketin yönetim kurulu üyesi tutuklu sanık Ceyda Hacıbekiroğlu'nu sonradan gördüm ama nasıl çıktığını bilmiyorum." yanıtını verdi.

    Cumhuriyet savcısının resepsiyon bölümündeki en yetkiliyle ilgili soru sorduğu Çetin, "Zeki Yılmaz" dedi.

    Daha sonra sanık Çetin'in yangın anında ne yaptığına dair resepsiyon güvenlik kamera görüntüleri izlenerek çapraz sorgusu yapıldı.

    Duruşma, verilen aranın ardından sanık savunmalarıyla devam edecek.

    13:29 10 Temmuz 2025

    PARLAMA GÖRÜNTÜSÜNE SANIKLARDAN "LED IŞIK" AÇIKLAMASI​

    Bolu'da Grand Kartal Otel yangını davasında mahkeme heyeti, güvenlik kamerası görüntüsündeki parlama nedeniyle mutfak personeli ve teknik ekipten parlamanın nedenini ve görüntüleri açıklamalarını istedi. Kürsüye çıkan sanıklar, parlamanın benmari cihazının bulunduğu alana monte edilen LED ışıklardan kaynaklandığını öne sürdü. Avukat savunması sırasında çıkan tartışma sonucu ise bazı sanık avukatları duruşmayı terk etti.

    Bolu Grand Kartal Otel'de 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin ise yaralandığı yangın faciasına ilişkin davada 19'u tutuklu 32 sanığın yargılanmasına 4'üncü günde devam ediliyor. Duruşmanın 4'üncü gününde savunma için söz hakkı verilen 25'inci sanık olan otelin aşçıbaşı tutuksuz müşteki sanık Reşat Bölük konuştu. Sözleşmesi gereği 2023 ve 2024 yıllarında sezonunda 3 ay çalıştığını ifade eden Bölük, otel genel müdürünün Emir Aras, otel müdürünün ise Zeki Yılmaz olduğunu söyledi. Bölük, otel sahibi Halit Ergül'ün, yönetim kurulu üyesi Ceyda Hacıbekiroğlu'nun ise otele hafta sonları ve sömestir tatilinde geldiğini aktardı.

    "CANIMI ZOR KURTARDIM, YARALANDIM"

    Bölük, yangının çıkış noktası olarak değerlendirilen "grill plate" (elektrikli ızgara) cihazının şov alanının içinde, benmari cihazlarının ise şov alanının dışında bulunduğunu ifade etti. Bölük, "Aşçı Faysal Yaver, 1 veya 1,5 ay önce işe başlamıştı. Personelle bir toplantımız olmuştu, orada ekipmanları ve teknik terimleri anlatmıştık. Ben üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Çünkü ben canımı zor kurtardım, yaralandım. Şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum" dedi.

    SALONDA GERGİN ANLAR

    Mahkeme heyeti, Reşat Bölük'ün savunması sırasında izletilen güvenlik kamerası görüntüsünde aşçı Faysal Yaver'in bulunduğu anlarda oluşan parlamayla ilgili, tüm mutfak personelini ve teknik ekibi sanık kürsüsüne çağırdı. Parlamanın nedenini ve görüntüleri açıklamaları istenen sanıklar, parlamanın benmari cihazının bulunduğu alana monte edilen LED ışıklardan kaynaklandığını öne sürdü.

    Öte yandan savunma yapmak üzere söz alan sanık avukatının açıklamaları, müşteki avukatı Yüksel Gültekin'in tepkisini çekti. Bu nedenle müşteki ve sanık avukatları arasında tartışma yaşandı. Tartışma sonrası bazı sanık avukatları duruşma salonunu terk etti.

    "HUZURU BOZARSAM BENİ ATIN DURUŞMADAN"

    Heyet, çapraz sorgu sırasında duruşmaya 15 dakika ara verdi. Verilen aranın ardından başlayan duruşmada, yangında 8 yakınını kaybeden avukat Yüksel Gültekin, mahkeme heyeti ve duruşmaya katılanlardan özür dileyerek, "Huzuru bozarsam beni atın duruşmadan, başkası bozarsa onu da atın. Söz veriyorum mahkemenin suhuletle devam etmesi için gerekeni yapacağım" dedi.

    13:27 10 Temmuz 2025

    'AİLEMİZ YARIM KALDI'

    Grand Kartal Otel yangınında ağabeyi Yılmaz Sarıtaş ve yeğenleri Nehir ve Doruk Sarıtaş'ı kaybeden Çiğdem Sarıtaş, duruşma salonu dışında gazetecilere açıklama yaptı. Duruşmayı takip eden Çiğdem Sarıtaş, hayatlarının olumsuz etkilendiğini belirterek, "Altı aydır sadece nefes alarak yaşıyoruz. Aslında bütün yaşantımız, bizim de o yangının olduğu gün bitti. Çünkü ailemiz yarım kaldı. Çekirdek ailemin yarısını katlettiler. Kalan yarısı annem ve babam. Zaten yaşantımıza devam etmeye çalışıyoruz. Eğer buna yaşantı denirse" dedi.

    'AYRICALIKLI MİSAFİRLERİNİ KURTARDILAR'

    Sarıtaş, otelde öncelikli misafirlerin ve arabaların kurtarıldığını söyelerek, "Biz Ankara'da yaşıyoruz. Ankara'dan geldik. Mücadelemiz boyunca akrabalarımız, arkadaşlarımız da yanımızda oldular. Devam edeceğiz, takibe devam edeceğiz. Olası kastla yargılanmalarını istiyoruz. Çünkü bu bir katliam. Bu, deprem ya da trafik kazası gibi anlık olup biten bir olay değil. Yangın uzmanlarının söylediği gibi, 8 ila 10 dakika 'altın zaman' denilen, insanların tahliyesinin kolaylıkla yapılabileceği bir zaman dilimi vardı ve bu zaman dilimini değerlendirmediler. Arabaları çektiler. Bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi, ayrıcalıklı misafirlerini kurtardılar. Bizim canlarımızı umursamadılar. Tahliye yapılabilecek bir durumdayken onu bile yapmadılar. Zaten yangına dair hiçbir önlem almamışlardı. Almadıklarını bildikleri halde insanları da uyandırmadılar. Bu zaten olası kast kapsamına giriyor" diye konuştu.

    'DAVA GENİŞLETİLMELİ'

    Çiğdem Sarıtaş, davanın genişletilmesi gerektiğini belirterek, "Şimdi bazı HTS kayıtları üzerinden devam edilmeli. Çünkü ilk aramalar, o HTS kayıtlarında; çalışanların birbirine haber vermesi, yönetim kurulunu araması. Bunlar önemli. Bir de benim nezdimde, oradaki otoparktaki araçları kurtaranların da gelmesi lazım. Diğer LPG tesisatını yapan personelin de gelmesi gerekiyor. Çünkü prosedüre uygun teçhizat döşenmemiş. Bunların da eklenmesi gerekiyor. Ayrıca İl Özel İdaresi genel sekreteri, yardımcısı ve ruhsat denetleme eski ve yeni müdürlerinin söyledikleri gibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin de sorgulanması, yargılanması gerekiyor. Çünkü oteller, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı. Denetleyecek kurum onlar. Buradan kaçış yok" ifadelerini kullandı.

    'ŞU AN BUNLARI KONUŞUYOR OLMAYACAKTIK'

    Kurtarmaya imkan varken kimsenin kurtarılmadığını belirten Sarıtaş, "Burada göz göre göre gelen bir ölüm var. Hiçbirimiz kabullenemiyoruz. Saatlerce odada mahsur kalıp, sonrasında çıkamadılar. O zaman dilimini kullanmadıkları için çok kızgınım. Şu an bunların hiçbiri yaşanmıyor olabilirdi. Eğer ki yangını ilk gören 4 kişi, yukarıdan aşağıya bütün kapıları çalarak 'Yangın var, dışarı çıkın' demiş olsalardı, şu an bunları konuşuyor olmayacaktık" diye konuştu.

    'KENDİMİZİ ZOR ZAPT EDİYORUZ'

    Sarıtaş, mahkeme salonunda sanıkları gördüklerinde neler hissettiklerini şöyle anlattı:

    "Aşırı stresliyiz bu konuda. Kendimizi zor zapt ediyoruz. Düşünsenize, 78 cana mal olmuş katiller yanı başımızda. Sessiz kalarak ve metanetimizi koruyarak durmak çok zor.

    11:17 10 Temmuz 2025

    22 YIL 6'ŞAR AYA KADAR HAPİS İSTEMİ

    Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetti, 133 kişi yaralandı. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar hakkında 78'er kez 'Olası kastla öldürme' suçu ile 'Olası kastla kasten yaralama' suçlarından toplam 1998'er yıla kadar hapis cezası istendi.

    22 YIL 6'ŞAR AYA KADAR HAPİS İSTEMİ

    İddianamede ayrıca otelin teknik personeli Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ile İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ile çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ile Muharrem Şen, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel'in 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

    İLK 3 GÜNDE 24 SANIK SAVUNMA YAPTI

    Dava için Bolu Sosyal Bilimler Lisesi içerisinde yer alan spor salonu, 700 kişilik mahkeme salonuna dönüştürüldü. Mahkeme salonu, kamera sistemlerinden altyapısına kadar son teknoloji ile donatıldı. Duruşma öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Türkiye'nin merakla beklediği davanın ilk duruşması 7 Temmuz'da başladı. Duruşmanın ilk gününde; Gazelle Otel Resort Müdürü tutuklu sanık Ahmet Demir, uygunluk değerlendirme şirketi olan FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi'nin çalışanı tutuksuz sanık Aleyna B., aynı şirketin yetkilisi tutuksuz sanık Ali A., teknik personeller tutuksuz sanık Bayram Ü., tutuklu Tahsin Pekcan, tutuklu Hüseyin Özer ile Bolu İl Özer İdaresi Genel Sekreteri tutuklu Sırrı Köstereli, Genel Sekreter Yardımcısı tutuklu Bünyamin Bal ve İl Özel İdaresi Ruhsat Müdürü tutuklu Yeliz Erdoğan, savunma yaptı.

    Duruşmanın 2'nci günü olan 8 Temmuz'da tutuklu sanık Seben İlçe Özel İdare Müdürü Mehmet Özel, Grand Kartal Otel muhasebe çalışanı tutuklu sanık Cemal Özer, Gazelle Otel Muhasebe Müdürü Kadir Özdemir, otelin gaz sistemini kontrol edip bakımını yapan tutuksuz sanık Doğan A., gaz tesisatı teknik servisi sorumlusu tutuklu sanık Muharrem Şen, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı tutuklu sanık Ece Kayacan, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı tutuksuz sanık Kübra D., Grand Kartal A.Ş.'nin Genel Müdürü tutuklu sanık Emir Aras'ın, savunmaları alındı.

    Dün ise otelde muhasebeci olarak çalışan tutuksuz sanık Mehmet S., otelin müdürü Zeki Yılmaz, otelin yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda otel sahibi Halit Ergül'ün kızları olan tutuklu sanıklar Ceyda Hacıbekiroğlu ve Elif Aras, Halit Ergül'ün eşi tutuklu sanık Emine Murtezaoğlu Ergül, otel aşçısı tutuksuz sanık Enver Ö., Otel'in aşçı yardımcısı tutuklu sanık Faysal Yaver savunma yaptı.

    09.00'DA YENİDEN BAŞLADI

    Duruşmanın görülmesine, bu sabah 09.00'da yeniden başlandı. Duruşma salonuna sanıklar, hayatını kaybeden 78 kişinin aileleri, yangından sağ kurtulanlar ve avukatlar alındı. Bölgedeki kalabalığın ilk günlere göre azaldığı görüldü. Davaya katılacak olanlar, polis kontrol noktasından geçirildikten sonra alana alındı.

    10:02 10 Temmuz 2025

    GRAND KARTAL OTEL YANGINI DAVASINDA 4. GÜN

     Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ilişkin, aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanığın yargılandığı dava, dördüncü gününde sanık savunmalarıyla devam ediyor.

    Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesince Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katılıyor.

    Salonun içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı, yerleşke etrafındaki cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı.

    Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayıt altına alınan duruşma, mutfak personeli tutuksuz sanık Reşat Bölük'ün savunma yapmasıyla başladı.

    Duruşmayı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, AK Parti Sakarya Milletvekili Murat Kaya ile siyasi parti temsilcileri de izliyor.

    SÜREÇ

    Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi yaralanmıştı.

    Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 98 sayfalık iddianamede, otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Mürtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve itfaiye eri İrfan Acar hakkında 78 kez "olası kastla öldürme" ile "olası kastla kasten yaralama" suçlarından toplam 1998'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

    Otelin teknik görevlileri Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ile İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ile çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ve Muharrem Şen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ile eski İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel'in de "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep ediliyor.

     

    23:39 09 Temmuz 2025

    DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

    Duruşmaya yarın sabah saat 09.00’a kadar ara verildi.
    23:20 09 Temmuz 2025

    "GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE YANGIN TÜPÜ VARMIŞ"

    Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı. Son olarak tutuksuz yargılanan otelin sıcak yemek ustası Enver Öztürk ve tutuklu aşçı yardımcısı Faysal Yaver savunmasını verdi.

    "YANGIN EĞİTİMİ VERİLMEDİ, TATBİKATI YAPILMADI"

    Yangının çıktığı anlarda uyuduğunu söyleyen Grand Kartal’ın sıcak yemek ustası olduğunu söyleyen tutuksuz sanık Enver Öztürk, "Mutfakta yemekleri yapan ustayım ben. Yangın uyku saatimde olmuştur. 4. katta odamdan çıktım otelin önüne gittiğimde yangın çok büyümüştü. Yanımıza 4 misafir aldıktan sonra dışarı çıktık. Reşat Bölük baş aşçımız ben sıcak yemek usta şefiyim. Mutfakta bölümler ayrıdır. Mutfakta elektrikle çalışan ısıtıcılar var. Ben saat 07.30'da gelir yemek yaparım ben iç mutfakta ustayım. Yangın eğitimi verilmedi, tatbikatı yapılmadı. İş güvenliği uzmanı hiç görmedim" ifadelerine yer verdi.

    "YANGIN ÇIKTI BİR ANDA PANİK OLDUM"

    Yangın esnasında uyuduğunu söyleyen tutuklu sanık aşçı yardımcısı Faysal Yaver, "Bir aydır aşçı yardımcısı olarak çalışıyordum. Kahvaltı için hazırlık yapıyorduk. Yangın çıktı bir anda panik oldum. Reşat ustayı arayıp haber verdim. Yangın var diye bağırmaya başladım. Garaj bölgesine indim demir kapı kapalıydı. Nasıl açılır kapatılır bilmem tekrar içeriye girmeye çalıştım ama giremedim. Garaj kapısını açmaya çalıştık ama açamadık. Garaj kapısı açıldı dışarıya çıktık. 10 dakika orada bekledik arkadaşlarımın yol göstermesiyle müşteri giriş kapısına gittik. Çoğu müşteri inmişti resepsiyon kapısını kapatmışlardı. İnsanlara yardımcı olmaya çalıştım. Grill plate ile ben hiç temasta bulunmadım. Yangının sabahı beni aldılar ben o zamana kadar içerdeyim" diye konuştu.

    "YANGIN TÜPÜ VARMIŞ LAVABONUN ALTINDA AMA BİZ GÖREMEDİK"

    Gözlerinin önünde yangın tüpü olduğunu ancak göremediklerini ifade eden Yaver, "Ben gece 23.00 en geç 00.00 mutfağa girerim ve çalışırım ben kahvaltı şefi olarak ama şef pozisyonunda değilim. Salih Acar kahvaltı şefiydi. Yangından iki gün önce tartışma sebebiyle işi bıraktı. Beni ofise çağırdılar, ‘bizi biraz idare edin’ dediler. Aslında gözümüzün önünde yangın tüpü varmış lavabonun altında ama biz göremedik. Başkada mutfakta yangın tüpü görmedim. Ben gece çalışırım gündüz 11-12’lere kadar çalışırım sonrasında kimseyle muhatap olmam uyurum. Enver Öztürk, sıcak şefi olarak biliyorum. Reşat ise aşçı başımızdı. Grill plate’i açma kapama işi kullananlarındır. Kim kullandıysa o açar, o kapatır. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" ifadelerini yer verdi.

    17:08 09 Temmuz 2025

    "BİRAZ FAZLA DUMAN SOLUSAM BEN DE BURADA BULUNAMAYACAKTIM"

    Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınının duruşmasında, otelin yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda otel sahibi Halit Ergül’ün kızı tutuklu sanık Elif Aras’ın savunması alındı.

    Olaydan 2 ay sonra tutuklanan Elif Aras, yangından şans eseri kurtulduğunu ifade ederek, “Yangından şans eseri kurtuldum. Fiziken yaralanmamış olmam yaralı olmadığım anlamına gelmiyor. Ben 7’nci katta kalıyordum, kızımın odasıyla aramızda bir kapı vardı. Saat 03.30 civarında koridordan gelen sesler üzerine uyandım. Yataktan kalkmadan eşim Emir Aras’a koridorda kavga var herhalde dedim. Eşim çalan telefona bakınca yangın var koşun dedi. Pandemi zamanında kullandığımız maskeleri görüp hemen kızıma da takıp birlikte yürümeye başladık. Herhalde birkaç oda sonra dumanın içinde kaldık. Yangın merdiveni ve camı kırmak gibi bir şey aklıma gelmedi. Kızım bayılır gibi oldu. Onu çekerek merdivenlerden indik. 6'ncı veya 5'inci katlarda nefes bile zor alıyorduk.

    Orada 8 yaşlarında bir oğlan gördüm onu da peşimize takıp çıktık. Dışarıda çocuk oyun görevlisini gördüm. 2 çocuğu ona teslim edip dışarıya çıkardığım çocuğun annesini aramaya başladım. Çok büyük bir panik anıydı. Orada bağırıyoruz insanları yan taraftaki diğer otel olan Kartal Otel’e yönlendiriyoruz. Annem ve kardeşim aklıma geldi. Bu arada 6, 7'nci katlardan otel personeli merdivenlerle misafirler ve personeli tahliye ediyordu. Ben eşim gibi çatıya çıkıp camlardan giremedim. Ben insanlara 'atlamayın, panik yapmayın' diye bağırıyordum. Yardıma ihtiyacı olanlara yardım ediyordum. Kardeşim Ceyda delirmiş gibiydi. İçeride arkadaşları vardı. İtfaiye ekipleri kalabalıklaşmadan, insanlara çekilin yol verin gibi şeyler diyorduk. Sonra itfaiye ekipleri kalabalık olunca sivilleri yaklaştırmadılar. O gün eşim tutuklandı. Çocuğumun psikolojisini toplamaya çalışıyordum, İstanbul’a taşınmıştık. 2 ayımı bu şekilde geçirdim. Eğer ayağım kaysaydı, biraz fazla duman solusam ben de burada bulunmayacaktım” dedi.

    ‘EŞİM BABAMA SORMADAN BİR ŞEY YAPMAZ, HER ŞEYE BABAM KARAR VERİRDİ’

    Şirkette kararları babası Halit Ergül'ün verdiğini ifade eden Elif Aras, “Şirkette nihai kararı babam verirdi, bizim söz hakkımız, imza yetkimiz yoktu. Ben hissemin miktarını bile burada öğrendim. Kardeşim Ceyda’ya sorulan sorular bana da sorulursa bilmiyorum diyeceğim. Türk Ticaret Kanunu’nu bilmem. Bu işlerden de anlamam. Yönetimde bir etkim yoktur. İşletmeye karışmam, sadece sömestirlerde otele giderim. Eksiklikler gibi şeyleri ben hiç bilmem bana söylenmez. Eksiklerin ne olduğunu bilmiyorum. Eşim kendi başına yapabilir mi bilmiyorum. Eşim babama sormadan bir şey yapmaz. Her şeye babam karar verirdi. Eşim ancak kendi alanındaki fiyat, menü, satış gibi işleri yapar. Eşim kağıt üstünde genel müdür olarak geçiyor” dedi.

    "ALARM SESİ HATIRLAMIYORUM"
    Elif Aras, “Yangın sistemlerinin çalışıp çalışmadığını bilmiyorum. Personele yangın eğitimi verilip verilmediğini bilmiyorum. Katlarda yangın dolabı, yangın alarmı var. Odalarda dedektör var. Değişiklik yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Personele talimat verme yetkim yok. Alarm sesini hatırlamıyorum. Yönetim kurulunun yapması gereken işleri yapmıyorum. Yönetim kurulu üyesi gibi çalışmıyorum. Otele sadece tatillerde gidiyorum” diye konuştu. 

    14:05 09 Temmuz 2025

    "EĞLENCE SESLERİ DİYE DÜŞÜNDÜM"

    Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınının duruşmasında otelin yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda otel sahibi Halit Ergül'ün kızı tutuklu sanık Ceyda Hacıbekiroğlu'nun savunması alındı. Olay gecesini anlatan Ceyda Hacıbekiroğlu, "Olay gecesi ben de oradaydım. En yakın arkadaşımı da kaybettim. 6'ncı katta kalıyordum seslere uyandım. Eğlence sesleri, diye düşündüm. Yardımcım kapıyı açarak duman kokusu hissedip beni uyandırdı. 03.30 gibi annemi aradım, o da 6'ncı katta kalıyordu. 'Havlu ıslat kapının altına koy sakın çıkma' dedi. Annemi tekrar aradım, camı açıp sundurmaya çıkıp kaçmamı söyledi. Duman fazla gelmeye başlamıştı. Camda çocuk kilidi vardı ve açılmıyordu. Tahta çekiçle ilk camı kırdım. Çift camlıydı, ikinci camı kıramadım. Küçük bir delik açtım ve camdan sundurmaya indiğimde bayılır gibi oldum" dedi.

    "ÇOCUKLARIMI KİM KURTARDI BİLMİYORUM"
    Sundurmaya indikten sonra merdivenle aşağı indiğini ifade eden Hacıbekiroğlu, "Sundurmaya merdiven dayamışlardı. Oradan indim. Çocuklarımı kim kurtardı bilmiyorum. Anneme de çatıya çıkmasını söyledim, kurtulduğumu söyledim. Annemi de çıkartmışlar. O nasıl oldu bilmiyorum. Yüzümde ve elimde kesikler vardı. Kartal Otel'e geçtim. Elime peçete alıp bastırmaya çalıştım. Benimle aynı katta kalan arkadaşlarım vardı. Onlar da çıkmıştı, otelde oturuyorlardı. Topallayan bir çocuk gördüm, koluna girdim. 'Annemi istiyorum', dedi. Kayak öğretmenleri çocuğu Kartal Otel'e getirdiler. İtfaiyeyi aradım ve bana yolda olduklarını söylediler. Atlayanlar vardı. Bir tanesinde merdiven vardı. Diğer 2 itfaiyede merdiven yoktu. 3 araç gelmişti az olduğunu düşünerek tekrar itfaiyeyi aradım. Sonrasında annem beni arayarak Kartal Otel'e yangının sıçrama ihtimaline karşılık diğer otele geçtik. İtfaiyeyi gördüm ve yangının arka tarafta yoğun olduğunu ve oraya müdahale etmeleri gerektiğini söyledim. Arka tarafa araçlar giremedi. Tuz gerekiyordu. Ben de ellerimle tuz attım. Arka tarafta branda açıldığını ve bir kişinin atladığını gördüm" ifadelerini kullandı.

    "OTELDE PATRON BABAMDIR"
    Otelde patronun babası Halit Ergül olduğunu ifade eden sanık Hacıbekiroğlu, "Yangının garaja sıçrayacağı ve patlama olabileceği söylendi. Kayak hocası garajın boşaltılması gerektiğini söyledi ve babam da aracını garajın önüne park etmiş ve onun da aracını çekmesi gerekiyordu. Ben çocuklarımla sömestr tatili yapmak için gitmiştim otele. Böyle bir trajedinin yaşanması beni derinden üzdü. Şirkette 5 kişi bulundurma zorunluluğu vardı biz yönetime alındık. Bizim sorumluluğumuz ve yetkimiz olmamasına rağmen babam bizi yönetim kuruluna aldı. Otelde patron babamdır. Benim imza ve talimat verme yetkim de yoktur" diye konuştu. 

    13:31 09 Temmuz 2025

    "YALAN YANLIŞ KONUŞUYORLAR"

    Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangınında torunu Eren Bağcı'yı kaybeden Erdoğan Bağcı da duruşmayı yakından takip ediyor. Duruşma salonu dışında açıklama yapan Erdoğan Bağcı, sanıkların yalan ifade verdiğini söyleyerek, "Duruşma biraz gergin geçiyor. Sanıklar oldukça uzun konuşuyor. Bana göre de yanlış yalan konuşuyorlar. Ama sağ olsun, mahkeme başkanımız çok güzel idare ediyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.

    "CEZA ALMALARINI İSTİYORUZ"
    Bağcı, Turizm Bakanlığı'nın da duruşmaya dahil olması gerektiğini söyleyerek, "Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın, ilgili olan tüm bakanlıkların da davaya müdahil olmasını istiyoruz. Onların da varsa ceza almalarını istiyoruz. Torunum Eren, 78 can. Muhakkak ilgililerin ceza almasını talep ediyoruz. Başka bir şeyimiz yok" diye konuştu. 

    13:22 09 Temmuz 2025

    SALONDA GERGİNLİK

    Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davanın duruşmasında tutuklu sanık otelin müdürü Zeki Yılmaz'ın savunması alındı. Zeki Yılmaz, savunmasına ölenlere başsağlığı dileyerek başladı. Bu sırada yangında ailesinden 8 kişiyi kaybeden avukat Yüksel Gültekin, sanığa tepki gösterdi. Yılmaz'ın avukatı, "Savunmasına müdahale etmeyin" şeklinde cevap verince salonda gerginlik çıktı. Mağdur ve yakınlarını kaybedenler ayağa kalkıp, bağırarak sanık avukatının üzerine yürümesi ile salonda gerginlik arttı. Bu sırada mahkeme başkanı, "Savunmalarını alacağım" diyerek iki tarafı sakinleştirmeye çalıştı. Polis ekipleri de sanık avukatının çevresinde etten duvar örerek tedbir aldı.

    'YANGIN SIRASINDA GENEL ALARMA SİSTEMİ ÇALMADI'
    Zeki Yılmaz, "6 aydır cezaevindeyim. Her gün bu elim olayı düşündüğümde, otelde yangınla ilgili hiçbir şey yaptıramazdım. Kusurumun olmadığını düşünüyorum. Yangında 9'uncu katta, 9050 numaralı odamdaydım. Yangın sırasında genel alarm sistemi çalmadı. Yangın sırasında alarm duymadım. Tarihi hatırlamıyorum ama kısa zaman öncesine kadar yangın tatbikatı da yapılmadı. Denetimle ilgili benim bir sorumluluğum yok. Yangın alarm sistemi sezon başında resepsiyonda çaldı. Kendiliğinden çaldı, teknik elemanı çağırdım. Kontrol yapıldı, odalar gezildi. Sorun olmadığı söylendi. Halit Ergül'ün kızları hafta sonu ve sömestr tatilinde gelirlerdi. Bizim başımızda Emir Aras vardı" diye konuştu.

    'ALARMA BASTIM AMA ÇALMADI'

    Yangın anlarını da anlatan Yılmaz, "Apar topar 4'üncü kata indim. Beni aradılar, paldır küldür indim. 5 kat merdivenden aşağı indim. O sırada elektrik vardı. Dumandan mutfak tarafına gidemedim. Izgaraların olduğu tarafta kapı vardı, onu da açamadım. Resepsiyon katına da çıkamadım. 3'üncü kata indim. Alarma da bastım ama çalmadı" dedi.

    11:55 09 Temmuz 2025

    OTEL MÜDÜRÜ "RESEPSİYONİSTİM" DEDİ

    Savunmasına devam eden Zeki Yılmaz, "Resepsiyon, güvenlik, restoranla ilgili işlere bakarım, başka işlere de bakarım. Müdür olsam da resepsiyonda işlere bakan, odası bile olmayan, bordroda resepsiyon görevlisi olarak geçen biriyim. Grand Kartal Otel, aile otelidir. Emir Aras sezonda tüm çalışanların sayısını ve yapılacakların talimatını verir. Yapılacaklarla ilgili alınacak şeylerle ilgili ne gerekiyorsa patronlar karar verir. Otelin yönetim kadrosunda hiç bulunmadım. Otelde yapılan işlerden, alt kiracıya verilecek, iş yerinde lobide değişecek koltukla ilgili bile bana bilgi vermezler. Kırık koltuğum vardı, değiştiremedim. Kırık koltuğunu bile değiştiremeyen adamdan müdür mü olur? Benim otel müdürü sıfatı altında buna bile karar verme yetkim yoktu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ekipleri denetime geldi, onlara refakat ettim. Birkaç eksiklikler belirlendi. Aynı gün itfaiye denetimi yaptı. Raporun geri çekildiğini bile savcılıkta öğrendim" dedi.

    11:41 09 Temmuz 2025

    "BURADA BULUNMAK BİLE BİZİM İÇİN ZOR"

    Bolu'da Grand Kartal Otel yangınında hayatını kaybeden aşçı Esra Nazik'in babası Süleyman Nazik, duruşma salonu dışında konuştu. Nazik, "Zor, gerçekten zor geçti. Hala da öyle. Burada bulunmak bile bizim için çok zor. Şu an aynı şeyleri yaşıyoruz. İçeride hepsi suçu birbirinin üstüne atıyorlar. Suçlar sabit, belli. Onları duyduk sonra zaten yeterince kötü oluyoruz. İşin açıkçası onları görmek bile istemiyoruz ama iyi ki de gelmişler. Şeffaf bir yargılama olduğunu düşünüyorum gördüğüm kadarıyla" dedi.

    "SUÇU OLUP DA BURADA OLMAYANLAR VAR"
    Nazik, soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini belirterek, "Gerçekten bazı suçu olup da burada olmayanlar var. Onun olduğunu düşünüyorum. Özellikle Turizm Bakanlığı'ndaki yetkililerin asıl suçlu olduğunu düşünüyorum. Oradaki yapılan, verilen ifadelerden bakıldığı zaman. Onların olmasını, genişletilmesini istiyoruz" diye konuştu.

    10:33 09 Temmuz 2025

    "YANGIN TÜPLERİYLE İLGİLİ BU YIL VE GEÇEN YIL MUHASEBEDEN ÖDEME YAPILMADI"

    Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınının duruşmasında otelde muhasebeci olarak çalışan tutuksuz sanık Mehmet S.'nin savunması alındı. Duruşmalarda savunması alınan 18'inci sanık olan Mehmet S., "Otelin cephesine bakan 10'uncu kattaydım. Gözümü açtığımda saat 03.33'tü. Odadan duman nedeniyle çıkamadım. Kapının altına havlu koydum. 1 saat 15 dakika cam kenarında bekledik. Sonrasında itfaiye gelip kurtardı. İtfaiyenin sepetli aracı geldi, arızalı denildi. Önce alt kattakileri kurtardılar, sonra yan odadakileri kurtardılar, sonra gelip bizi kurtardılar. Benim sigortam Gazelle Otel'de. Sezonluk olarak Grand Kartal Otel'e çıkarız. Benim karar alma, eleman alma gibi imza yetkim yoktur. Ön muhasebeye bakarım. Grand Kartal Otel'de elektrikçi Hüseyin Özer'di. Biz Halit Ergül ve Emir Aras'tan emir alırız. Son zamanlarda yangın tatbikatı yapıldığını hatırlamıyorum. İş güvenliği uzmanı olup, olmadığını biliyorum. Alarm sistemi vardı ama spring sistemi yoktu. Yangınla ilgili tespit edilen eksikliklerden bilgim yok. Yangın tüpleriyle ilgili bu yıl ve geçen yıl muhasebeden ödeme yapılmadı" dedi.

    10:00 09 Temmuz 2025

    GRAND KARTAL HOTEL DAVASI'NDA 3. GÜN

    Bolu'da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınına ilişkin 19'u tutuklu 32 sanığı yargılandığı davanın ilk duruşması 3'üncü günde devam ediyor. İlk 2 günde 17 sanık savunma yaparken, bugünkü duruşmada da diğer sanıkların savunma yapması bekleniyor.

    23:48 08 Temmuz 2025

    DURUŞMAYA YARIN DEVAM EDİLECEK

    Kartalkaya’da 78 kişinin öldüğü Grand Kartal Otel yangını duruşmasının 2’nci gününde mahkeme duruşmaya ara verdi. Saat 22.00’de ara verilen duruşma yarın 09.00’da yeniden görülmeye başlayacak. Duruşmaya ara verilmesiyle sanık, tanık ve müştekiler ile avukatlar salondan ayrıldı. 

     

    21:44 08 Temmuz 2025

    SALONDA GERGİN ANLAR! "HALİT GARSON, AKLI ERMEZ. BU HİLELİ DÜZENİ SEN Mİ KURDUN?"

     Saat 18.00 sıralarında Halit Ergül'ün damadı ve aynı zamanda Grand Kartal Otel'in Genel Müdürü tutuklu sanık Emir Aras dinlendi. Emir Aras, yaşanan facia dolayısıyla duyduğu üzüntüyü dile getirdiği sırada salonda gergin anlar yaşandı. Müştekilere ve avukatlara, hakim tarafından gerekli uyarılar yapıldı. Yaklaşık 3 dakika süren gerginliğin ardından Aras'ın yeniden savunmasına başlandı.

    "FİİLEN GENEL MÜDÜRLÜĞÜM, YETKİLERİM YOKTUR"

    Üzgün olduğunu belirten Aras, "Lisansımı bilgisayar yazılımı üzerine yaptım. Evlendikten sonra 2012'de şirkette çalışmaya başladım. Şirket 3 tanedir. Otellerin bilgi işlemiyle uğraşıyordum. İstanbul'da ikamet ettiğim için yarı zamanlı İstanbul, yarı zamanlı Bolu'daydım. Bu nedenle uzaktan yapabileceğim işlemlere odaklandım. Benim resmiyetteki 'genel müdürlük' vasfım 2015'de silah ruhsatı almak için verilmiştir. Verildikten bir ay sonra başvurum olmuştur. Fiilen genel müdürlüğüm, yetkilerim yoktur. Benim görevim network, bilgisayar güvenliği, kamera sistemi, grup satış, otelin satış fiyatlarını belirleme, satış yapılan ürünlerin menüye ekleme çıkarma, kampanyalar, acentalarla görüşme gibi işlemler. Tek başıma karar alma yetkim yoktu. Görevli bulunan konularda da genel müdür onayı alırdım" dedi.

    "HAFTANIN 3-4 GÜNÜ OTELDE DURUYORUM"

    Emir Aras, savunmasına şöyle devam etti:
    "Otelde bulunduğum zamanlarda damat olduğumdan dolayı bana sürekli bu şeyler danışılır, herkes bir şey sorar. Kendi alanım dışında veya farklı konularda. Benim alanımsa cevap veririm, bilmediğim bir şeyse, yapmadığım ya da sormadığım bir şeyse ilgililere sorarım. HTS kayıtlarında da mevcuttur. Ben otelde yarı zamanlı duruyorum. Bazen haftanın 4 günü, bazen de 3 gün. Tatil dönemlerinde uzun süre durduğum oluyordu."

    "HAYATIMDA İLK DEFA İTFAİYE RAPORU İLE KARŞILAŞTIM"
    16 Aralık'ta kayınpederi Halit Ergül'ün kendisine Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan denetime gelineceğini söylediğini anlatan Aras, şu ifadeleri kullandı:
    "Bana 'Senin de bulunman iyi olur' dedi. Ben de bunun üzerine, 'Denetimciler geldiğinde bana da haber verin' dedim. O günün sabahına turizm denetçileri geldi. Normalde bu konulara ben eşlik etmiyorum. Daha önce de etmişliğim olmuştur, yine kayınpederimin isteği üzerine, otelde olduğum için bana, 'Sen de ol' dedi. Zeki Bey ve Mehmet Salun ile ilk önce oturduk, evrak istediklerini söylediler, bazı evraklar verdiler. Bunların bir kısmını Mehmet Salun muhasebeden getirdi. Bazı evrakları beklerken denetime başlandı. 12. kattan aşağı katlara kadar dolaşmak istediklerini söylediler. 12. kattan teker teker tüm odalara, duman dedektörü ve yangın merdiveni de dahil hepsine baktılar. Aşağı teker teker 7. kata kadar beraber indik. Çok uzun bir denetim oldu. Kapalı hiçbir kapı bırakmadılar. Her nerede kapı varsa hepsinin açılmasını istediler. Katlardaki yangın tüplerine de baktılar. 7. kattan sonra ben yanlarından ayrıldım. Mehmet, o sırada zannedersem yoktu. O, 9. katta sanırım evrakları tamamlayamaya gitmişti. Ben de kendilerine 'Denetim bitince hep beraber otururuz' dedim. Ondan sonra onlar yaklaşık sabah 10.00'dan 15.00'e kadar tüm her yeri dolaştılar. En son yemek yiyip, ayrılacaklardı. Bize yapılması gereken işleri söylediler. Çok detaylı baktılar. Bize basit eksikleri söylediler. Bunlar kayınpederim ile de paylaşıldı. Ben de arkadaşlara ilettim. Vedalaştım ve ayrıldım. Saat 16.00 gibi ofise geçtim. Yanıma geldiler ve itfaiyenin denetlemesi olduğunu, eksikler bulunduğunu söylediler. Bana kağıt verdiler. Bende hayatımda ilk defa itfaiye raporu ile karşılaştım. Hiçbir denetim daha önce bulunmadım, bilmiyorum. Hiç vakıf olmadığım konu. Listeye baktım, okudum. Arkadaşlar o sırada konuyu anlattı. Ben de hızlıca yapılabilir olanları yapalım yazdım. Ondan sonra diğer konuyu bilmediğim için fotoğrafını çekip Kadir Bey'e gönderdim. Kadir Bey'i aradım. Ben hiçbir şekilde bu raporun iptal edilip edilmeyeceğiyle ilgili. Çünkü ben bunun nasıl bir denetim olduğunu bilmiyordum. Sadece en altında 15 gün içinde yapılması gerektiği yazıyordu. Bunun üzerine Kadir Özdemir'e, 'Biz bunları 15 gün içinde nasıl tamamlayacağız?' dedim. Çünkü bu konu benim bildiğim bir konu değil. O bana, bu denetimin yanlış yapıldığını, bizim zaten itfaiye raporumuzun olduğunu söyledi. Ona, 'Ben sana döneceğim' dedim ve bunun üzerine kayınpederimi aradım. 'İtfaiye raporunda eksiklikler varmış. Ben basit yapılacak olanlara yapılsın dedim ama geri kalanı için ne yapacağız?' derken kayınpederim, itfaiye raporunun olduğunu söyledi. İtfaiye raporu olmasa hiçbir yere açılış verilmeyeceğini söyledi. Ben de o sırada Kadir Bey'i aradım, var olduğunu söyledim. O da 'var' dedi. 'Çekilsin' o zaman dedim, o da 'Tamam' dedi. Bundan sonraki süreci bilmiyorum."

    "EŞİM BİR ÇOCUĞU KURTARDI"
    Olay gününü de anlatan Aras, "7. katta 727 numaralı odada kalmaktaydım, eşim ve kızım da vardı. Biz uyuyorduk. Saat 03.32'de eşim 'Dışarıdan sesler geliyor' dedi. O sırada telefonum titredi. Koridora giderken telefonu açmadım, kimin aradığını gördüm. Dışarıyı merak ettiğim için kapıyı açtım ve karşıdan dumanlar geliyordu. Sonra telefon bir daha çaldı. O sırada eşime, 'Koş kızı al, yangın var galiba' dedim. Ondan sonra telefonu açtım. Telefondaki kişi, 'Emir Bey yangın var' dedi. 'Nerede?' diye sordum, 4. katta olduğunu söyledi. 'Tamam' dedim ve telefonu kapattım. Ondan sonra kapıdan koşup çıkabilir miyiz diye baktım. O sırada telefonum bir daha çaldı. Oteldeki misafirlerden Nedim Türkmen aradı. 'Abi yangın var, çıkın çabuk' dedim. Kendisini tanıyordum. 1 dakika içinde eşim geldi. Ağzımızı, burnumuzu kapatarak, 'Yangın var' diye bağırıp, koşarak merdivenlere doğru gittik. Bu sırada olayın vahametini bilmiyorduk. Koşarak aşağı indik. Önce 7. kattan 6. kata, o sırada sendeliyorduk, ağır bir duman ve koku vardı. Orada bir çocuk gördük, o çocuğu da eşim kaparak hep birlikte dışarıya çıktık. Onları dışarı bıraktığım an tekrardan koşarak içeri girmeye çalıştım. İçeri giremedim, resepsiyonun oradan gidemedim. 4 kata gitmek istedim ama yoğun duman geliyordu. Sonra dışarı çıktım, Zeki Bey'i gördüm ve 'Alarm neden çalışmıyor?' diye bağırdım. O da bana, 'Bilmiyorum Emir Bey' dedi.

    "KAYINVALİDEMİN YANINA YARDIM İÇİN GİTMEDİM"
    Otelin her yerinde güvenlik kamerası olduğunu, anlattıklarının da bu görüntüler incelendiğinde doğrulanabileceğini kaydeden Aras, saat 03.38'de jandarmaya ihbar bulunduğunu da söyledi. Uzun merdiven aradığını, bir merdiven bulup çatıya çıktığını ve camda olan kayınvalidesini gördüğünü söyleyen Aras, "O odanın içerisindeydi hala. Yardım için gitmedim. 'Acil kişi ben değilim' dedi, refleks olarak gidebilirdim ama gitmedim. Kamera kayıtları da orayı görmektedir. Orada kimi kurtardığımı da göreceksiniz. Arkadaşlar zaten yastık ve çarşafla kurtarmaya başlamıştı. Bende onlara yardım ve eşlik ettim. Yukarılara bağırmaya başladım. 'İtfaiye geliyor, atlamaya çalışmayın' diye uyardım. Çok üzücü bir olay yaşandı, bir kişi atladı. Ben sinir krizi geçirdim" diye konuştu.

    MÜŞTEKİ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ
    Emir Aras'ın savunma sırasında müştekiler bağırmaya devam etti. Sinir krizi geçiren bir kadın, yakınları tarafından sakinleştirildi. Hakim ise, "Herkese söz hakkı vereceğim" uyarısında bulundu.

    "NE BEN ORADA KALIRIM, NE ÇOCUĞUMU, NE DE İNSANLARI KONAKLATIRIM"
    Olay günü birkaç kez sinir krizi geçirdiğini dile getiren Emir Aras, "Üzerime atfedilen, bilerek, isteyerek, olası kast ile suçlamayı kabul etmiyorum çünkü böyle bir şeyin olduğunu bilsem, bilebilsem, aklımın ucundan geçse, ne ben orada kalırım, ne çocuğumu, ne de insanları konaklatırım" şeklinde konuştu.

    "İSPAT EDEBİLİRİM"
    Otelde yaptığı tüm görevleri ispat edebileceğini dile getiren sanık Aras, "Bu otelin bütün fiyatlarını, satış fiyatlarını ben yapıyorum. Otelin menüsündeki fiyatlar, nelerin çıkacağının maliyetine kadar hepsine ben bakarım. Her gün gelen maillerim vardır. Adisyonları kontrolü gibi...Bu maile her gün ben bakarım" ifadelerini kullandı.

    "BELKİ AŞÇIYA BİLE SORSANIZ 'YEMEĞİ YAPARKEN EMİR BEY'E SÖYLÜYORUM' DİYECEK"
    Dinlenen sanıklarının bir çoğunun kendisinden talimat aldığını söylediğini aktaran Emir Aras, "Bunu sizde duydunuz. Gazelle Otel'de de, Grand Kartal Otel'de de muhasebecisinden tekniğine kadar herkes benden talimat aldığını söylüyor. Belki aşçıya bile sorsanız, 'Yemeği yaparken Emir Bey'e söylüyorum' diyecek. Şunu söylemek istiyorum; ben yarı zamanlı geliyorum, benim gelmediğim zamanlarda bu arkadaşlar işlerini nasıl yapıyordu? Kimden talimat alıyorlardı? Suçlamak için demiyorum. Bu otelde herkesin görevi. Bana hayatım boyunca kimse genel müdür demedi. Genel koordinatörümüz ya da damat diye tanıştırıldım. 'Ben yetkisizdim, hiç bir şey değildim' demiyorum. Bana bir çok şey sorulurdu, bende bunu danışırdım. Zaten arkadaşların benden aldıkları talimatlarda bilgi işlem, bilgisayar, network gibi şeylerdir. Bazıları, 'Emir Bey'e sormadan hiçbir şey yapmazdık' demiş. Her şey bana mı soruluyordu? Ben bunu arkadaşlara sormak istiyorum. Ben geldiğimden beri otelin yürüyen bir sistemi var" dedi.

    "KENDİLERİ DE TEK BAŞINA KARAR VEREMEZ, KAYINPEDERİME SORULUR"
    Kendisine sorulan soruları cevaplayan Aras, "Hiçbir kurumda ne talimatım ne de bilgim oldu. Ahmet Bey ve Kadir Bey, 'Emir Bey'den talimat alıyoruz' dedi, diğer arkadaşlar da aynı şekilde. Sadece ben değil; Zeki Bey de, Kadir Bey de, Ahmet Bey de tek başına karar verilemez. Bunu peşinen söylüyorum. Kimseyi töhmet altında bırakmam istemem. Kayınpederime sorulurdu. Sormadan yapamazlardı. Cemal Bey'de yapamazdı" diye konuştu.

    "HALİT GARSON, AKLI ERMEZ. BU HİLELİ DÜZENİ SEN Mİ KURDUN?"
    Yangında ailesinden 8 kişiyi kaybeden avukat Yüksel Gültekin söz alarak, Aras'a, "3 kuruş kazanmak için hileli sistemi kim kurdu? Halit Bey mi kurdu, yoksa sen damat olduktan sonra mı kurdun? Halit garson, bu işlere aklı ermez. Sen damat olduktan sonra mı kurdun bu düzeni?" diye sordu.

    Bunun üzerine Aras, evrak işlerinin takip etmediğini, kendisinin bu işleri bilmediği söyledi. Aras'ın çapraz sorgusu devam ediyor.

    SALONDA GERGİN ANLAR! HALİT GARSON, AKLI ERMEZ. BU HİLELİ DÜZENİ SEN Mİ KURDUN?
    17:51 08 Temmuz 2025

    İŞ GÜVENLİĞİ UZMAN ALIMINA "GEREK YOK" DEMİŞ!

    Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı.

    Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayıt altına alınan duruşmanın ikinci gününde, şirketin muhasebe müdürü tutuklu sanık Kadir Özdemir, verilen aranın ardından çapraz sorguda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

    Mutfak personeli Reşat Bölük'ün, kendisine gönderdiği mailde yeni elektrikli ızgara alınmasını istemesine rağmen neden mevcut ızgaranın tamir edildiğinin sorulması üzerine Özdemir, bununla ilgili kararı şirketin genel müdürü tutuklu sanık Emir Aras'ın verdiğini söyledi.

    İŞ GÜVENLİĞİ UZMAN ALIMINA "GEREK YOK"

    Özdemir, muhasebe biriminde çalışan personelin kış döneminde dönüşümlü, kendi aralarında anlaşarak Grand Kartal Otel'e gittiğini anlatarak, Mehmet Salun'un ön muhasebe elemanı olduğunu, karar alma yetkisinin olmadığını, işlerin Emir Aras'ın talimatıyla yapıldığını kaydetti. İşe alımları kimin yaptığına ilişkin soru üzerine Özdemir, "Personel alımlarına Emir bey karar verir. İşe başlama evraklarını ben imzalarım. Mülakatları Emir bey yapar. Birim amirleri, altlarında çalışacak personeli Emir beyin onayıyla işe alır." ifadelerini kullandı.

    Sanık Özdemir, iş güvenliği uzmanı alımı gündeme geldiğinde otel sahibi tutuklu sanık Halit Ergül'ün, "gerek yok" dediğini söyledi.

     LPG tesisatı bakım görevlileri, çalıştıkları dönemde yaptıkları kontrollerde sorun olmadığını savundu

    Savunmasını yapması için söz verilen LPG tesisatı bakım görevlisi tutuksuz sanık Doğan Aydın, 2014 yılında bir LPG firmasında işe başladığını, 2018 yılından itibaren yanan otele hizmet vermeye başladığını belirtti.

    LPG firmasındaki işinden 2021 yılında ayrıldığını ve bir daha otele hizmet vermediğini dile getiren Aydın, "Benim çalıştığım zamanda tesiste herhangi bir sorun yoktu. Gaz tesisatı standartlara uygundu. Muharrem Şen'i tanıyorum. 2022 yılı itibarıyla otele hizmet vermeye başladığını duydum." diye konuştu.

    Aydın, kendisinin kontrol ettiği dönemde mutfaktaki gaz vanalarının yerinin uygun olduğunu belirterek, "İki vana vardı. Binanın dışarısında da gazın kesilmesini sağlayan bir vana vardı." dedi.

    LPG tesisatı bakım görevlisi tutuklu sanık Muharrem Şen ise aynı LPG firmasında sözleşmeli olarak bakım ve kontrol servis elemanı olarak çalıştığını kaydetti.

    Toplam 13 ilde yüzlerce tesisin bakım ve kontrolünü yaptığını aktaran Şen, sadece LPG firmasının talimatlarıyla çalıştığını, neleri kontrol etmesi gerekiyorsa onları kontrol edip rapor tuttuğunu anlattı. Şen, kendisinin LPG tesisat projesi sorgulama görevinin olmadığını savunarak, "Gittiğim dönemde yetkim ve görevim dahilinde yaptığım kontrollerde herhangi kusur görmedim. Ben sadece bana verilen talimatlarla bakım ve kontrol yapan servisim." dedi.

    "KONTROLLERDE STANDART DŞI BİR ŞEY GÖRMEDİM"

    Grand Kartal Otel'e sadece 2022 yılında gittiğini aktaran Şen, "Tesisata, vanalara, tanka, gaz alarmına ve gaz kaçağı olup olmadığına bakarım. 2022 yılında yaptığım kontrollerde standart dışı bir şey görmedim. Üzerime atılı suçlamaları reddediyorum." ifadesini kullandı.

    Şen, gaz alarmının devreye girmemesinin LPG kaçağı olmadığını gösterdiğini belirterek, bağlantı borularının profesyonellik gerektirmeden değiştirilebilecek borular olduğunu dile getirdi.

    Otel çalışanlarını ve yöneticilerini tanımadığını, sadece LPG firması ile sözleşme yapmış servis elemanı olduğunu söyleyen Şen, "Benim LPG projesi çizme, onaylama, imal etme gibi görevim yoktur. Olaydan çok üzgünüm ama bir kusurlu varsa o ben değilim." savunmasını yaptı. Sanık Şen'in çapraz sorgusunun ardından ara verilen duruşma, sanıkların savunmasının alınmasıyla devam ediyor.

    15:20 08 Temmuz 2025

    'İNŞALLAH ADALET DOĞRU ŞEKİLDE YERİNİ BULUR'

    Bolu Kartalkaya'daki otel yangının davası 2'nci gününde devam ederken, mağdur ve sanık yakınları davanın görüldüğü okulun çevresinde kapatılan sokakta bekleyişlerini sürdürüyor. Aileler, okul çevresinde belediyenin kurduğu gölgeliklerin altında sandalyelerde oturuyor. Polis ekipleri girişlerde önlemlerini sürdürürken, belediyenin hizmet aracından da yiyecek ve içecek ikramı yapılıyor. Başka illerden gelenler otellerde konaklarken; sanık ve mağdur yakınları ile duruşmayı takip eden diğer vatandaşlar, sabah saatlerinde duruşmanın yapıldığı alana geliyor.

    'İNŞALLAH ADALET DOĞRU ŞEKİLDE YERİNİ BULUR'

    Eski İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü, tutuklu sanık Mehmet Özel'in kızı Elif Özel (26), "Bizim için yıpratıcı bir süreç. Bu kadar acısı olan ailelerin karşı tarafında yargılanmak bizim için çok zor. Biz de bu acıyı onlar kadar yaşamasak da onların yanında destek olmaya çalışıyoruz. Bir yandan tabii ki babamın yanındayız. Buradayız, biz de aynı şekilde üzgünüz. İnşallah adalet doğru şekilde yerini bulur, biz de bekliyoruz. Hayata devam etmeye çalışıyoruz. Buradaki insanları görüyoruz, üzgün olduğunu görüyoruz. Acılarına bir nebze şahit olabiliyoruz. Bu bizim için üzücü, yıpratıcı. Bir yandan babamızı çok özlüyoruz, onu görmek istiyoruz ama bu süreçlerde zorlanıyoruz. Öyle arada kalmışlık, bizim için zor. Hayata devam etmeye çalışıyoruz. Bir yandan da hep aklımız buralarda, günümüz böyle geçiyor. İnşallah adalet yerini bulur. Acısı olan insanların acısı dinmeyecektir, kayıplar yerine gelmeyecektir ama umarım içlerine bir damla su serpilir" diye konuştu.

    'YÜZLEŞMEK İSTEMİYORUZ'

    Yangında yeğeni Eren Bağcı'yı kaybeden Özgül Eryaman (60), "Eren'imizi maalesef Bolu'da kaybettik. Ankara'dan geldik. Bugün içeri girebilirdik ama o atmosferi görmeye tahammülümüz yok. Yüzleşmek istemiyoruz. Sabah hemen buraya geliyoruz. Duruşma bitinceye kadar 11-12'ye kadar buradayız. Bütün gün buradayız. 78 canımız için, bir daha olmasın diye. Otelde kalıyoruz, sabah sadece geliyoruz, akşam yatmaya gidiyoruz. Burada Bolu Belediyesi, çevredeki esnaf, bize yardımcı oldu. İhtiyaçlarımızı böyle karşılıyoruz. Bir eksik yok, memnunuz. Sadece Bolu halkından daha doluluk bekliyorduk, bize daha çok destek vermelerini bekliyorduk. Çevre illerden bütün tanıdıklarımız geldi ama hafta içi olduğu için herkes çalışıyor. Bolu halkının destek olmasını isterdik" dedi.

     

    ’İNŞALLAH ADALET DOĞRU ŞEKİLDE YERİNİ BULUR’
    14:02 08 Temmuz 2025

    MUHASEBE MÜDÜRÜ: YÖNETİCİ OLDUĞUMU KABUL ETMİYORUM

    Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel duruşmasında tutuklu sanık Gazelle Otel Muhasebe Müdürü Kadir Özdemir'in savunması alındı. Özdemir, savunmasında yaşananlardan dolayı çok üzgün olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

    "Yönetici değilim, bana yöneticiler tarafından dar kapsamlı vekaletname verildi. Borçlanma yapamam, bankadan para çekemem, araç alıp satamam. Bu nedenle otel yöneticisi değilim. Otel yönetiminden habersiz işlem yapamam. O nedenle yönetici olduğumu kabul etmiyorum. Grand Kartal Otel'e yılda birkaç kez giderim. Otele kafe açılacağı söylendi ve yangın ruhsatı alınması gerektiği söylendi. Ben de Emir Bey'e söyledim ve Bolu Belediyesi'ne müracaat ettim. Kafenin ismi yerine otelin ismini yazdım. Kafenin yabancı dilde bir adı vardı. Emir Aras, 'Bizim 2007 yılından bu yana ruhsatımız var bizi niye denetliyorlar, bunu iptal edin' dedi. Ahmet Demir'e ilettim o da 'yeniden müracaat edilecek' dedi. Emir Aras, 'bizim 2007 yılından bu yana iş yeri açma ruhsatımız var. Biz bu eksiklikleri yapamayız' dedi. Ahmet Demir'e de bu konuyu söyledim bana 'iptal edin' dedi. Bolu Belediyesi'ne tekrar kafe için denetim müracaatı yaptık. Bunu da Emir Aras'ın bilgisi ile yaptım. Benim denetlemeye katılma yetkim yoktu. Ben kendime ait muhasebe işlerini yaparım. 2 otelin maaşları bordrolarını düzenlerim. Çok yoğunum. Halit Ergül, kontrolün Emir Aras'ta olduğunu ve altında da Zeki Yılmaz olduğunu söylemiştir. Benim işim personel ve vergilerdir. Benim idari işim yoktur. Ben işçiyim, yönetim kurulu başkanı Halit Ergül'dür. Benim karar alma, imza atma yetkim yoktur ve imza atma yetkim yoktur. Ben tahliyemi talep ediyorum."

    Mahkeme başkanının sorusu üzerine Özdemir, "Otel çalışanlarına yangın eğitimi verilmedi. Tatbikat yapılmadı. İş güvenliği uzmanı yoktu. Ece Kayacan iş güvenliği uzmanı olarak Gazelle Otel'de çalıştı. Kübra Demir, iş güvenliği uzmanlığı olarak var mı bilmiyorum. Springler var mı yangın söndürme sistemleri var mı bilmiyorum. Yangından sonra havale ve EFT yapılıp hesapların boşaltılmasına ilişkin bilgim yok" diye konuştu.

     

    12:02 08 Temmuz 2025

    "EKSİKLERİ ANLATTIM 'BAŞIMA İŞ AÇTINIZ' DEDİ"

    Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel duruşmasında Grand Kartal Otel muhasebe çalışanı tutuklu sanık Cemal Özer'in savunması alındı. Özer, savunmasında, "Emir Aras, 'itfaiye bugün denetime gelecek refakat edin' dedi. Denetime geldiler, öğle yemeğinden sonra 6'ncı kata çıktık. İtfaiye eri metreyle koridoru ölçtü. Restoran, spa ve 5'inci kata çıktık. Yangın denetlemesi yaptı. Elindeki formu doldurup, rapor haline getirdikten sonra 'bizim müdürler, sizin müdürlerle görüşecek' dediler. Ben de imza attım. Ben de Emir Aras'a gittim konuyu anlatmak için. Orada Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir'i gördük. Emir beye tüm eksiklikleri tek tek anlattık. Emir bey inceledi ve 'ben Kemal Özdemir ile görüşürüm' dedi. 'Benim başıma iş açtınız' diye bize de kızdı Emir Aras. Koridorlar mevzuata uygun değildi. 'Restorandaki davlumbazda sensör yok, spada acil çıkış yok' dediler. Resepsiyonda hazır olan formu doldurdu itfaiye eri İrfan Acar. Elimde eksikleri bilgisayarda temize çekip, Emir Aras'a gösterdim. Denetlemenin olduğu gün Ahmet Demir de Grand Kartal Otel'deydi ve o gün Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetlemesi de vardı. Tüm müdür ve müdür yardımcıları oteldeydi" dedi.

    Yangın sırasında 10'uncu katta Mehmet Salun ile birlikte olduğunu belirten Özer, "Kokuya uyandım ve odadan çıkınca dumandan ilerleyemedim. Odada 1 saat kafamızı pencereden çıkardım. İtfaiye sepeti ile yangından kurtarıldım. Alarm çalmadı. Daha öncesinde yangın tatbikatı yapılmadı" ifadelerini kullandı.

    10:53 08 Temmuz 2025

    "BENİM SORUMLULUĞUM YOK RUHSATLA İLGİLİ"

    Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel duruşmasında tutuklu sanık Seben İlçe Özel İdare Müdürü Mehmet Özel'in ifadesi alındı. 2010-2016 yılları arasında İl Özel İdaresi Ruhsat Denetleme Müdürü olarak çalıştığı için tutuklu olduğunu ifade eden Mehmet Özel, şunları söyledi: "Ruhsat ve Denetleme Müdürü olarak 2010-2016 yılları arasında çalıştım. 2016 yılında görevden ayrıldım. Otelin ruhsat veriliş tarihi 2007 yılıdır. O tarihte ben görevde değildim. Benim sorumluluğum yok ruhsatla ilgili. Grand Kartal Otel turizm alanıdır, 2002 yılında işletme ruhsatını aldı. 2007 yılında Özel İdare'den ruhsatını almıştır. İl Özel İdaresi'nin denetim yetkisi yoktur. Yangınla ilgili denetim yapılacağına ilişkin hüküm yoktur. İtfaiyeden rapor alınmışsa iş yeri ruhsatı düzenlenir. Bir kereye mahsus alınır. Yangın konusunda itfaiye denetimi yapar. İl Özel İdaresi'nin yetkisi yoktur ve yangın için uzman personeli yoktur. Tüm oteller de turizm işletme belgesi alıyor ve Turizm Bakanlığı tarafından denetleniyor. Yönetmelikle ilgili belgeleri denetliyoruz, biz oteli denetlemiyoruz. Otelleri ilgili bakanlıklar denetliyor. Ben eski Ruhsat ve Denetleme Müdürü olduğum için buradayım. Grand Kartal Otel yangını ile ilgili hiçbir suçum yoktur. Burayı Turizm Bakanlığı denetler. Turizm alanı dışındaki tesislere denetim yapılırken buraya da yetki aşımı olarak bakılmıştır. Oteldeki müstecirler var onları denetlemek için çıkılmıştır. Yetkinliklerine göre yapılan denetimlerdir bunlar. Yangın raporu bir kereye mahsus olarak verilir. Yangın raporu dosyada mevcuttu. Yangın raporunda 'tekrar alınmaz' der."

    09:58 08 Temmuz 2025

    'ŞİRKETİN DAMADI DURUŞMA BOYUNCA UYUYOR'

    Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'deki yangında hayatını kaybeden Alp Mercan'ın ablası Avukat Nihan Ece Mercan Hasarpa, DHA'ya açıklamalarda bulundu. Grand Kartal Otel'in Genel Müdürü aynı zamanda da otel sahibi Halit Ergül'ün damadı olan Emir Aras'ın duruşma boyunca uyuduğunu ifade eden Avukat Hasarpa, "Alp Mercan'ın ablasıyım. Yangında kardeşim ve en yakın arkadaşı Yiğit Gencebay, kurtuldukları halde sırf insanları kurtarmak için tekrar içeri girdiler ve biz onlardan kalanlara ancak 10'uncu katta ulaştık. Davaya avukatı olarak katılıyorum ben, her ikisinin de. Bundan büyük bir onur duyuyorum. Bir avukat olarak aslında oldukça gergin bir ortam içerisi. Oldukça duygusal bir ortam. Herkes oldukça usulüne uygun davranmaya çalışıyor. Aile birliği için oldukça zor. Çünkü karşımızda uyuyan bir Emir Aras var. Otel yöneticisi var. Şirketin aynı zamanda damadı var. Duruşma boyunca uyuyor. Gerçekten insanların sinirlerini hoplatan bir durum oluyor" dedi.

    'OTEL SAHİPLERİNİN DİNLENMESİNİ BEKLİYORUZ'

    Avukat Hasarpa, otel sahiplerinin dinlenmesini beklendiğini söyleyerek, "Duruşmada bolca eksiklikler de var ama biz şu anda aslında olaya odaklandık ve bir şekilde çözüm almaya çalışıyoruz. Adalet sürecinin vaktinde ve makul süre içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bağımsız bir şekilde işlemesini istiyoruz ama bununla birlikte bu gece de 1'e kadar süreceğini düşünüyorum. Bugün asıl birazcık zor olacak. Çünkü ailenin dinlenmesini bugün için bekliyoruz. Otel sahipleri ve yönetiminin dinlenmesi bugün gerçekleşecek beklentimiz bu yönde" diye konuştu. 

    04:57 08 Temmuz 2025

    BÜNYAMİN BAL: İL ÖZEL İDARESİNİN YAMGINLA TEŞKİLATI YOKTUR

    Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı.

    Duruşmada savunma yapan Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı tutuklu sanık Bünyamin Bal, yangında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

    Görevini Ekim 2013'ten bu yana sürdürdüğünü aktaran Bal, "Yangınla ilgili 5 ayı geçkin süredir tutukluyum. Tutuklu bulunduğum süre içinde iddianame, bilirkişi raporu, yönetmelikleri okudum. Yaptığım araştırmalara göre il özel idarelerinin yangınla ilgili teşkilatı yoktur." dedi.

    Görev tanımı ve İl Özel İdaresinin yapısıyla ilgili bilgi veren Bal, "Oteli denetleyen personel ben değilim. Otel yangınıyla ilgili şahsıma sunulmuş hiçbir aksaklık, kusur ve talep ile üst makamlardan gelmiş talimat yoktur. Dolayısıyla kusurum yoktur. Otelin hiçbir ruhsat işleminde, denetlemesinde bulunmadım. Ruhsat ve Denetleme Müdürlüğü tarafından tarafıma evrak gelmemiştir. Yangın denetimi yapma görevim söz konusu değildir. Tahliyemi ve beraatimi talep ederim." diye konuştu.

    Sanığın avukatı da müvekkilini suçlayabilecek mevzuat olmadığını öne sürerek, tahliye talebinde bulundu.

    "OTELİN TURİZM İŞLETME BELGESİ VAR"

    Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri tutuklu sanık Sırrı Köstereli de hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

    Görev tanımı ve mevzuatlarla ilgili bilgi veren Köstereli, otelin turizm işletme belgesine sahip olduğunu kaydetti.

    Köstereli, turizm işletme belgeli tesislerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca denetlendiğini söyleyerek, "Arkadaşlarımız 2011, 2016, 2019, 2021 ve 2024 yıllarından denetlemeye gitmişler. 'Denetleme yapıldı mı?' diye sorduğumuzda denetleme yetkilerinin olmadığını söylediler. 'Neden denetleme yaptınız?' diye sorduğumuzda da yakın bölgede denetlemeye gittiklerini, oraya da uğradıklarını aktardılar." ifadelerini kullandı.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünden 27 Mayıs 2021'de İl Özel İdaresine "gereği" olarak bir yazı geldiğini aktaran Köstereli, "Evrakta '2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'na göre turizm işletme belgesini yeniledim. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı açısından bir değişiklik olursa tarafımıza bildirilsin.' yazıyor. Gereği denilen evrakı işlevsiz bırakmakla suçlandım, bunu kabul etmek mümkün değil. Sorumluluğum olmamasına rağmen 5 aydır tutukluyum. Beraatimi ve tutukluluğumun sona ermesini istiyorum." savunmasını yaptı.

    "RUHSAT VERMEDİM"

    İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü tutuklu sanık Yeliz Erdoğan da görevini 2018'den beri yürüttüğünü kaydetti.

    Erdoğan, "Otele ruhsat 2007'de verilmiş, kontrol edilmiş, ben o tarihte yokum. Yapıda değişiklik olmamışsa, belge sahibi değişmemişse iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almasına gerek yok, turizm işletme belgesiyle çalışabilir. Turizm işletme belgesi nihai belgedir. " ifadelerini kullandı.

    Erdoğan, iş yeri açma ve çalışma ruhsatını düzenledikten 1 ay içerisinde kesinleştirme denetimi ile ruhsatsızlık ve şikayet denetimi yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

    "Bir firma otelin içinde lokanta açmak istediğini söyledi, belgeleri istedik. Lokanta otelin içindeyse tüm otel için itfaiye raporu alınması gerektiğini söyledim. Evraklar geldi fakat itfaiye raporu tüm otel için değil, sadece lokanta için alınan rapordu ve ben ruhsatı vermedim. Sorumluluğu kesinlikle kabul etmiyorum.”

    Erdoğan'ın avukatı da müvekkilinin tahliyesini talep etti.

    Tutuklu ve tutuksuz 9 sanığın savunma yaptığı duruşma, sabah sanık savunmalarıyla devam edecek. 

    01:39 08 Temmuz 2025

    KARTALKAYA DURUŞMASININ İLK GÜNÜ BİTTİ 

    Kartalkaya duruşmasının ilk günü tamamlandı. Son olarak İl Özel İdaresi Ruhsat Müdürü tutuklu sanık Yeliz Erdoğan'ın savunması alındı. Dava sabah saat 09.15'te tekrar devam edecek. 

    Bolu'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın duruşmalarının ilk günü bitti. Son olarak savunması alınan 9. sanık İl Özel İdaresi Ruhsat Müdürü tutuklu sanık Yeliz Erdoğan, "Burada olma sebebim Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bizi hedefe oturtması. Bilirkişi raporu, mevzuata ctrl+f (ara) yapıp 'yangın' yazarak bize suç isnat etmeye çalışmaktadır. Biz madde 5'e göre ruhsat veririz. Biz belgenin denetimini yapmayız. Belgeler bana sunulur, biz de belgelere göre ruhsat düzenleriz. Kesinleştirme denetiminde bakılması gereken hususlar da 14'üncü maddede belirtilmiştir. 5'inci maddenin 2'nci fıkrasında der ki bu belgeler daha sonraki denetimlerde kontrol edilir. Umuma açık istirahat alanlarında bu belgeler yerinde kontrol edilir. Otel için ruhsat 2007 yılında düzeltme ruhsatı da 2008'de yapılmıştır. Ben o tarihte görevde yoktum. O ruhsatın itfaiye raporunda uygundur ibaresi bulunmaktadır. Turizm işletme belgesi iş yeri açma ruhsatı yerine geçmiş ve halen aynı belge sahibi varsa, iş yeri açma belgesi almak zorunda değil. Çünkü iş yeri açma ruhsatı bir otelin faaliyete geçmesi için nihai belge değildir. Turizm işletme belgesi nihai belgedir. İş yeri açma ruhsatı aldıktan 6 ay içinde turizm işletme belgesi alınır, belge alınamazsa konaklama faaliyeti yapamaz. Biz 13'üncü maddedeki kesinleştirme denetimini yaparız. Bizim otellerde yaptığımız denetimler, ruhsatsızlık denetimidir. İçeride kayak aleti satan dükkanlar, farklı küçük dükkanlar bulunur. Bu dükkanlar işletme sahibine aitse ayrıca ruhsat aranmaz başkasına aitse yeni işyeri ruhsatı aranır" diye konuştu.

    "KIZIMA VEDA ETMEDEN GÖZALTINA ALINIP TUTUKLANDIM"

    Kızına veda edemeden gözaltına alınıp tutuklandığını ifade eden Erdoğan, "İçkili restoran açılması için başvuruldu. Ben de istenmesi gereken belgeleri istedim. İtfaiye raporunu restoran otel içinde olduğu için Grand Kartal'ın tamamına itfaiye raporu istedim. 15 Ocak'ta bize teslim edilen rapor sadece lokanta içindi. Ben de ruhsat onayı vermedim. Binaların yangından korunması kanununda ruhsat veren sorumlu tutulmamıştır. İşveren iş yeri sahibi, mimar, mühendis, yapı denetim firması kusuru oranında suçludur. Kaçma şüphem mi vardı da çalıştığım yerden, kızıma veda etmeden gözaltına alınıp tutuklandım? Ayrıca benim hiçbir sorumluluğum yoktur. Turizm işletme belgesi kuruluşlar sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından denetlenir" dedi.

    Duruşmaya sabah 09.15'e kadar ara verildi. Davaya katılanlar salondan ayrılarak alanı terk etti.

    23:35 07 Temmuz 2025

    TUTUKLU TEKNİK PERSONEL: YANGIN PANELİNE BAKIM YAPMADIK

    Verilen aranın ardından savunmasını yapan teknik personel tutuksuz sanık Bayram Ütkü, otelin kurucusu Mazhar Murtezaoğlu döneminde 1992'de Kartal AŞ'de işe başladığını, o günden beri aynı firmada çalıştığını, telesiyej ve liftlerin bakımı, arıza ve elektrik kontrolleriyle ilgilendiğini söyledi.

    Ütkü, bağlı olduğu amirinin olmadığını belirterek, "Mazhar Bey'in zamanında olduğu gibi ben işimi takip ederim. Arıza olursa müdahale ederim, yapamazsam servisi çağırırım. Sabah erken kalkarım. Önce teleferik hatlarının kontrollerini yapıyorum. Daha sonra kayak müşterilerimize hizmet veriyorum. Kartal AŞ'nin otelle ilgili hiçbir sorumluluğu yoktur. Sadece teleski ve teleferiklerin işletmesinden sorumludur." diye konuştu.

    Yangın çıktığı sırada otelin 3. katındaki odasında olduğunu, bağrışmaları duyarak uyandığını anlatan Ütkü, "Yangın esnasında ne olduğunu anlamak için mutfağa girmeye çalıştım. Dumandan etkilendim, dışarıya çıkarken yere düştüm. Dışarıya çıktığımda büyük kalabalık vardı. AFAD ve itfaiye ekipleri elektriklerin kesilmesini istediler. Bunun üzerine Murat arkadaşımızı jeneratörü kapatmaya gönderdim. Kendim de gaz vanalarını kapattıktan sonra elektriği kapattım." ifadelerini kullandı.

    "2 KAMERA KAYIT CİHAZININ ŞİFRELERİNİ VERDİM"

    Teknik personel şefi tutuklu sanık Tahsin Pekcan da Grand Kartal Otel'in sorumluluk alanının dışında olduğunu, 2 yıl öncesine kadar Grand Kartal Otel ve Kartal Otel'in teknik işlerinden Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü'nün sorumlu olduğunu ileri sürdü.

    Yangın çıktığında Grand Kartal Otel'de olmadığını söyleyen Pekcan, "Yangın haberini aldıktan sonra saat 05.00 gibi otele gittim. Kartalkaya'daki jandarma karakoluna gittiğimde 2 kamera kayıt cihazı gördüm. Bunların şifreleri bende vardı. Olayın aydınlatılması için şifreleri savcılara verdim." dedi.

    Pekcan, hakkındaki suçlamaları reddederek, tahliyesini talep etti.


    "YANGIN PANELİNE BAKIM YAPMADIK" 

    Teknik personel tutuklu sanık Hüseyin Özer ise 1996'dan beri otelde çeşitli işlerde çalıştığını, liseden mezun olduktan sonra elektrik işlerine kaydırıldığını belirtti.

    Her zaman işçi olarak çalıştığını, hep başında talimat aldığı bir usta veya şef olduğunu ileri süren Özer, "Ben yanan otelin çalışanı değilim, sigortam Gazelle Otel'dedir. Kartal Otel AŞ'den emekli oldum. Evime istirahate çekilmiştim. Emir Bey'in yoğun ısrarı üzerine Gazelle Otel'de işe başladım. Grand Kartal Otel'de hiç çalışmadım." diye konuştu.

    Özer, görevinin aydınlatma sisteminin bakımını yapmak, ethernet kablosu çekmek gibi basit işleri kapsadığını savunarak, şöyle devam etti:

    "Yangının çıktığı ürün, benim sorumluluğumda değildir. Alarm sistemlerine dahlim yoktur. Yangın anında aktif mi pasif mi olduğunu bilmiyorum. Yangının olduğu gece ameliyat olan oğlumun yanındaydım. Yangın haberini aldığımda evimden çıkmasaydım, belki şu an burada olmayabilirdim. Tahsin Pekcan'ın amacı, olayı üzerime yıkmaktır. Hakkımda söylediği tüm ifadeler yalandır."

    Grand Kartal Otel'in sabit bir teknik elemanı olmadığını söyleyen Özer, "Grand Kartal Otel ve Kartal Otel'in teknik departmanı yoktur. Bu sezon ben, Kadir Çelik, Bahadır, Tahsin geldi ara sıra. Kartal Otel AŞ'nin personeli de bize destek oldu. Yangın paneline bakım yapmadık. Tahsin benden muhasebenin panelin videosunu istediğini söyledi. Bunun üzerine panelin videosunu çektik. Bunun dışında bir şey yapmadık." diye konuştu.

    Özer, üzerine atılı suçları kabul etmediğini belirterek, tahliyesini istedi.

    Duruşma, sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediyor. 

    20:44 07 Temmuz 2025

    TUTUKLU SANIK KONUŞTU: EVDEN ÇIKMASAYDIM...

    Bolu'daki Grand Kartal Otel yangınının tutuklu sanıklarından elektrik teknisyeni Hüseyin Özer, "Söndürme çalışmalarına katıldım. Sabah olduğunda jandarma orada bulunanları topladı. O gün bugündür cezaevindeyim. Belki yangın haberini aldığımda evimden dışarı çıkmasaydım şu an cezaevinde olmayabilirdim" dedi. Sanığın savunmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya 4'üncü kez ara verdi.   
     
    Bolu'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davada aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. 4 sanığın ardından otelin elektrik teknisyeni Hüseyin Özer'in savunması alındı. 
       
    "BEN HER ZAMAN İŞÇİLİK YAPTIM"
      
    Maaşının 31 bin TL olduğunu belirten sanık Özer, "Ben her zaman işçilik yaptım. Başımızda her zaman talimat aldığımız bir usta, şef gibi yetkili oldu. Hiçbir zaman inisiyatif alan yetkili kişi olmadık. Adıma ifade verenler olmuş. Ben yanan otelin çalışanı değilim. Benim sigortam da, mesaim de Gazelle Otel'dedir" dedi. 
       
    "TALİMATSIZ YAPMAM"

    Hüseyin Özer, savunmasına şöyle devam etti: 
      
    "Yaptığım işlemler kamera kayıtlarından görülebilir. Yangının çıktığı otel bizim işimiz değil. Benim sorumluluğumda değildir. Sigortalama sistemini ben kurmadım, topraklama işlemlerine karışmadım. Alarm sistemlerinde dahlim yoktur. Sistem bildiğim kadarıyla kuruluydu. Yangın anında aktif mi, pasif mi olduğunu bilmiyorum. Pasif ise pasif hale getiren ben değilim. Ben hiçbir işimi talimatsız yapmam." 
       
    "EVİMDEN DIŞARI ÇIKMASAYDIM ŞU AN CEZAEVİNDE OLMAYABİLİRDİM"
      
    Yangın haberini alır almaz otele geldiğini ifade eden Özer, "Söndürme çalışmalarına katıldım. Sabah olduğunda jandarma orada bulunanları topladı. O gün bugündür cezaevindeyim. Belki yangın haberini aldığımda evimden dışarı çıkmasaydım şu an cezaevinde olmayabilirdim. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Bu yaşanan olayda dahlim yoktur, beraatımı ve tahliyemi istiyorum" ifadelerini kullandı. 
       
    "YANGIN TÜPLERİYLE İLGİLİ BİLGİM YOKTU"
      
    Mahkeme heyeti tarafından "Grill plate'in termostatı bozukmuş, bundan haberin var mıydı?" sorusu yöneltilen Özer, "Termostatın arızalı olduğuna ilişkin bize herhangi bir bilgi verilmedi. Bilgilendirilmiş olsaydık anında müdahale ederdik" şeklinde yanıt verdi. Ayrıca Özer, "Yangın tüpleriyle ilgili bilgim yoktu. Yangın tatbikatıyla ilgili de bilgim yok ama verilmediğini biliyorum. Yangına müdahale ekibi konusunda da bilgim yok" dedi. 
      
    Suçlamaları reddeden Özer, tutukluluğunun kaldırılmasını talep etti. Sanığın savunmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya 4'üncü kez saat 21.00'a kadar ara verdi.

    20:41 07 Temmuz 2025

    “DURUŞMANIN YAKLAŞIK 15 GÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR"

    Bolu Baro Başkanı Sinan Barut, Grand Kartal Otel yangını davasına ilişkin, "Muhtemelen yaklaşık 10-15 gün duruşma devam edecek" dedi.  

    Bolu Baro Başkanı Sinan Barut, Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davanın duruşmasının görüldüğü Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Barut, "Muhtemelen yaklaşık 10-15 gün duruşma devam edecek. İddianamenin kabulünden sonra sanıkların ifadeleri, savunmalar alınmaya başlandı. Şu anda 4'üncü, 5'inci sanığın savunması alınıyor. Tabii ki buna karşı müşteki avukatları ve sanık avukatları bir şekilde soru sorarak, savunmanın şeklini yapmaya çalışıyorlar. Sanırım bu ilk duruşma yaklaşık 10-15 günlük bir süreci içerecek. Çünkü 250 kişilik bir taraf söz konusu. Hepsinin birden fazla avukatını veya yakınlarından saydığınız zaman yaklaşık 500-600 kişilik bir salonda kitle sayısı mevcut" dedi.

    "DURUŞMANIN HER GÜN YAPILMASI BEKLENİYOR"

    Sanık savunmalarının ardından müştekilerin beyanlarının alınacağını söyleyen Barut, "Duruşmanın her gün yapılması ve devam etmesi bekleniyor. Muhtemelen duruşma saati mesai saatinin dışında da akşam saat 22.00-23.00'a kadar devam edecek şekilde ayarlanmış vaziyette" diye konuştu.

    "SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEME KARARININ KALKMASI BEKLENİYOR"

    Sanıkların tahliye talepleri olduğunu ifade eden Baro Başkanı Barut, şöyle konuştu:

    "İlk duruşma ara kararında tahliye talepleri görüşülecek. Kimin tahliye olup olmayacağı tabii heyetin yaklaşık bir hafta, 10 günlük süreç sonuçta ara kararıyla belli olacak. Dosya kapsamında bilirkişi raporunda aynı, birinci derece etkili olan 4 kurum vardı. Belediye, İl Özel İdare, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mevcuttu. Şu anda içeride sanık sandalyesinde olan Bolu Belediyesi'ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü ve Belediye Başkan Yardımcısı var. Aynı zamanda Özel İdare'den sanıklar mevcut ancak soruşturma izni verilmemesi sebebiyle bakanlık tarafından iki tane kurum hakkında şu anda içeride yargılama yapılmıyor. Onlarla ilgili soruşturma izni verilmeme kararının kalkması bekleniyor. O karar kalktıktan sonra da kanaatimce bu davada birleşmesi gerekiyor. Bu dava içerisinde onları da sanık olarak görme imkanımız olacak, kurum yetkililerini. Yoksa bilirkişi raporunda aynı birincilerine yetkili olduğu söylenen 4 tane kurumun 2'sinin yargılanıp, 2'sinin yargılanmaması bizce adalete güven açısından ters düştüğü kanaatindeyiz."

    20:34 07 Temmuz 2025

    YANGINDA VANALARI KAPATAN PERSONEL KONUŞTU

    Bolu'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin davada Kartal A.Ş. çalışanı Bayram U., yangına müdahale amacıyla elektrik, gaz ve mazot tankı vanalarını kapattığını söyledi. Bayram U., "Çok yorgundum, nefes alamıyordum. İnsanlara yardım etmeye çalıştım. Dumanlar ve alevler dışarıya geliyordu. Orası çok kalabalıktı. Bana kapatmam talimatını verenin itfaiye olduğunu hatırlıyorum. Sivil hiç kimseden talimat almadım" dedi.  

    Grand Kartal Otel yangınına ilişkin aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanığın yargılandığı dava, verilen 3. aranın ardından yeniden başladı. Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, salonun havalandırılması amacıyla 15 dakika ara verilmişti. Ara sırasında salonda bulunan acılı ailelerden bazıları sanıklara, "Her şeyimizi elimizden aldınız, çocuklarımızı öldürdünüz. Hepiniz ölün inşallah" diyerek tepki gösterdi. Bu esnada bir müşteki fenalık geçirdi. Fenalaşan vatandaşa, salonda hazır bekleyen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahale yapıldı. Ardından duruşma yeniden başladı ve taraflar salona alındı.

    Bir önceki oturumda Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir, FQC Global Sertifikasyon A.Ş. çalışanı Aleyna Beşinci ve ardından şirketin yetkilisi Ali Ağaoğlu’nun savunmaları dinlenmişti. Bu oturumda ise Kartal A.Ş. çalışanı Bayram U'nin ifadesi alındı.

    "TELESİYEJLERİN BAKIMI VE ARIZALARLA İLGİLENİYORUM"

    1992 yılında Kartal A.Ş.'de işe başladığını söyleyen Bayram U., "Benim patronum aslen Mazhar Murtezaoğlu'dur. Öyle de devam etti. Ben Kartal A.Ş'den başka şirkette çalışmadım. Telesiyejlerin bakımı ve arızalarla ilgileniyorum. Yurt dışından bakım ve servisleri oluyor. Yaz aylarında yurt dışından gelen arkadaşlarla bakımlarını yapıp, kış sezonuna hazır hale getiriyorum" dedi.

    "KARTAL A.Ş.'NİN OTELLERLE İLGİLİ SORUMLULUĞU YOKTUR"

    Teleferik hatlarının kontrollerini yaparak müşterilere sunduğunu anlatan Bayram U., "Ben Kartal A.Ş.'nin elemanıyım. Benim iş kaydım Kartal A.Ş.'dir. Kartal A.Ş.'nin otellerle ilgili sorumluluğu yoktur. Arazide bulunan teleferik hatlarının bakım, çalıştırma hizmetini verir. Bende sabahtan akşama kadar bu işlerin başında dururum. Grand Kartal'ın elektrikçileriyle çalışmıyorum" diye konuştu.

    Grand Kartal'ın çalışanı olmadığı için otel yetkililerinin kendisine talimat vermediğini ifade eden Bayram U., "Grand Kartal'ın hiçbir elektrik işlerinde ben yokum. Buradaki işlerin nasıl ve ne sıklıkla kimler tarafından yapıldığını bilmiyorum. Yanlarında bulunmadım" şeklinde konuştu.

    "BAĞRIŞMALARA UYANDIM”

    Yangın sırasında nerede olduğuna ilişkin soruya Bayram U., şöyle yanıt verdi:

    "Yangın sırasında otelin garaj kısmında bulunan odamdaydım. Yangın gecesi bağrışmaları duydum. Bağrışmalara uyandım. Ondan sonra 'Otel yanıyor, mutfak yanıyor' gibi sesler duymaya başladım. Grand Kartal Otel'de yangına müdahale ekibi kurulup kurulmadığını bilmiyorum. Ben uyandığımda yangın başlamış, her yerde duman içindeydi. Yangın alarm sesi duymadım. Otelde yangın tatbikatı yapılıp yapılmadığını da bilmiyorum. İş güvenliği uzmanı olup olmadığını da bilmiyorum."

    "VANAYI VE GAZ VANASINI BEN KAPATTIM"

    Mahkeme başkanının "Yangın sırasında ana elektrik şalterini sen mi indirdin?" sorusu üzerine sanık şu cevabı verdi:

    "Yangın esnasında ne olduğunu anlamak için odamın bir üst katında bulunan mutfağa girmeye çalıştım ama yangın çok şiddetliydi, yoğun duman vardı. Dumandan etkilendim, dışarıya çıkmak istedim ve merdivenlerden düştüm. Oradan garaja geçtim. Garaja geçtiğim yerde mazot tankını gördüm. Mazot tankının vanasını emniyetli olması amacıyla kapattım. Odamdan da eşofman, atlet ve ayakkabıyla çıktım. Ne olduğunu bilemedim. Daha sonra dışarıya çıkarken, karlı ve buzlu olması sebebiyle tekrar düştüm. Ardından otelin önünde büyük bir kalabalık vardı. Bu kalabalığın içinden geçip, gaz vanasını da kapattım, çünkü yangın çok büyüktü. AFAD ve itfaiye ekipleri geldi. Ekipler otele müdahale ediyorlardı, elektriklerin kesilmesini istediler. Ben de yanımdaki Murat arkadaşımızı jeneratörü kapatmaya gönderdim. Alevleri daha da hızlandıracaktı. O yüzden onu gönderdim, kendim de gaz vanalarını kapattıktan sonra elektriği kapattım."

    "NEDEN SADECE MUTFAĞI KAPATTINIZ?"

    Ardından müşteki avukatı, söz alarak sanığa çeşitli sorular sordu. Avukat, "Uyarı sistemleri bu sebeple çalışmıyor olabilir. Konuyla ilgili Hüseyin Özer isimli olay günü Grand Kartal'da bulunmayan ama oranın elektriğinden sorumlu olduğu belirtilen kişinin dediğine göre, siz kapatmışsınız, Bayram U. ve Murat D. Bilirkişi raporunun 43. sayfasında şöyle deniliyor: 'Otoparklardan alınan kayıtlarda, bağlantı bölgesinin kullanarak yan otelden gelen bir kişinin, sol tarafta bulunan elektrik panosunun olduğu bölgeye gittiği görülmektedir. İfadelerden anlaşıldığı üzere görüntülerde olan kişi, resmi olarak Kartal A.Ş. personeli olan ancak Grand Kartal elektrikçileriyle telesiyejlerde ve diğer alanlarda ortak çalışan Bayram U. adlı elektrik teknisyenidir.' Onun devamında ise yazılı beyanda kendisine verilen direktif doğrultusunda tedbir olarak mutfak cihazlarının bağlı olduğu panodaki elektrikleri kapattığını beyan etmiştir. Doğru mu? Neden sadece mutfağı kapattınız?" sorusunu yöneltti.

    Sanık, bu soruya "Mutfakta çok büyük yangın vardı" yanıtını verdi. Aynı avukat, "Elektriği kesince yangın uyarı sisteminin çalışmayacağını düşündünüz mü?" diye sordu. Bayram U. ise, "Yangın uyarı sistemleri elektrik hattı üzerinden çalışmaz, kendi akışı üzerinden beslenir" cevabını verdi. 

    "KAÇ VANAYI KAPATTINIZ?"

    Başka bir avukat, "Evet, dumanlardan çok yoğun şekilde etkilendiniz. Neredeyse yolunuzu kaybettiniz, evet. Bu sırada ne yaptınız? Şu anda meslektaşlarımın sorduğu soruyla üç büyük işlem yaptığınızı anlıyorum. Kaç vanayı kapattınız?" sorusunu yöneltti.

    Sanık ise bu soruyu şöyle cevapladı:

    "Mazot vanasını kapattım. Dışarıya koşarken tekrar düştüm. Üzerimde hiçbir şey yoktu. Sonra yukarıya çıktım ve otelin önündeki gaz vanalarını kapattım. Çok yorgundum, nefes alamıyordum. İnsanlara yardım etmeye çalıştım. Dumanlar ve alevler dışarıya geliyordu. Orası çok kalabalıktı. Bana kapatmam talimatını verenin itfaiye olduğunu hatırlıyorum. Sivil hiç kimseden talimat almadım. İtfaiyeye de yardım etmeye çalışıyorduk."

    Bir diğer sanık teknik personel Tahsin P. ise elim olayın acısını yaşadığını ifade ederek, Gazze Otel'in çalışanı olduğunu ve Grand Kartal Otel'in sorumluluk alanı olmadığını söyledi. Grand Kartal'a 3 kez müdürünün isteği üzerine gittiğini ifade eden Tahsin P., "Hüseyin Özer ile Bayram U., Grand Kartal Otel'den sorumluydu" dedi.

    Yangın sırasında otelde olmadığını dile getiren Tahsin P., suçlamaları kabul etmediğini aktardı.

    17:48 07 Temmuz 2025

    GAZELLE OTEL MÜDÜRÜNE ÇAPRAZ SORGU

    Verilen aranın ardından duruşma, tutuklu sanık Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir'in çapraz sorgusuyla sürdü.

    Demir, tutuklu sanık Grand Kartal Otel Muhasebe Müdürü Kadir Özdemir'in avukatının, yönetim kurulu kararı olmaksızın müvekkilinin otelde tadilat ve yenilik yapma yetkisinin olup olmadığı sorusuna, "Bu işleri tek başına yapabileceğini düşünmüyorum." cevabını verdi.

    Tutuklu sanık otelin sahibi Halit Ergül'ün avukatının "Sanıklar Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu'nun şirketin işleyişinde bir görevi var mıdır?" sorusunu Demir, "Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu, bana bir emirde bulunmaz. Benim sorumluluk alanımda görevleri yoktu ama başka alanlarda varsa bilmiyorum." şeklinde yanıtladı.

    Demir, tutuklu sanık muhasebe personeli Cemal Özer'in avukatının, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Grand Kartal Otel'e geldiğinde denetime katıldınız mı?" sorusu üzerine, "Bakanlık müfettişleri Gazelle Otel'de kaldı. Müfettişlerin Kartalkaya'ya çıkmasına iştirak ettim. İşlemlerinin bitmesini bekledim." dedi.

    Tutuklu sanık otel müdürü Zeki Yılmaz'ın avukatının, müvekkilinin görevi ile tamirat ve tadilatla ilgili yetkisinin olup olmadığı sorusuna Demir, "Zeki Yılmaz Gazelle Otel'de gece müdürü, Grand Kartal'da ön büro ve satışlardan sorumluydu. Yetkisi olduğunu düşünmüyorum ama eksiklikleri üst yönetime bildirir." şeklinde yanıtladı.

    Sanık Ahmet Demir'in çapraz sorgusunun tamamlanmasından sonra bazı müşteki müdafileri ile Türkiye Barolar Birliği, İstanbul, Ankara, Bolu, Zonguldak, Antalya, Hatay, İzmir, Bartın ve Sakarya baroları, Ankara Diş Hekimleri Odası, Türk Tabipleri Birliği, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatları, duruşmaya katılma talebinde bulundu.

    Mahkeme heyetinin katılma taleplerini görüşmek için duruşmaya ara verdiği sırada bazı müştekiler, sanık ve avukatlarına tepki gösterdi.

    Ara karar kuran heyet, vefat edenlerin yasal mirasçılarının davaya katılma taleplerinin kabulüne, taraf sıfatı taşımadıklarından diğer istemlerin reddine karar verdi.

    FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi çalışanı tutuksuz sanık Aleyna Beşinci ise savunmasında turizm denetçisi olarak görev yaptığını söyledi.

    Beşinci, "otelin sürdürülebilir turizm yetkilisi" ile otelde denetim yaptığını belirterek, "Bilirkişi raporunda yangın kontrol panelinin olduğunu söylediğime dair atıfta bulunulmuş ama benim raporumda böyle bir şey yok. Belgelerin doğruluğunu ve gerçekliğini araştıramıyorum. 

    Sözleşme gereği otel bana doğru beyan vermek zorunda. Yangın tedbirlerine ilişkin denetim yapmıyorum. Sürdürülebilir turizmle alakalı denetim yapıyorum. Yaptığım denetimler belgeler üzerinden sonuçlanıyor. Söz konusu belgelerin fiziki şartlara uyumlu olup olmadığını denetlemiyoruz. 2023 ve 2024'te iki defa denetime gittim. Her iki denetim de 14 maddeye ilişkindi. Suçlamaları kabul etmiyorum. Bu konuda sorumluluğumun olmadığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

    FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi tutuksuz sanık Ali Ağaoğlu da yangında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

    Ağaoğlu, binanın fiziki yapısı ve yangınla ilgili denetim yetkilerinin bulunmadığını söyleyerek, Turizm Geliştirme Ajansının belirlediği kriterler üzerine yetki aldıklarını ve 14 kriter çerçevesinde denetim gerçekleştirdiklerini anlattı.

    Suçlamaları kabul etmeyen Ağaoğlu, yeniden bilirkişi raporu alınmasını ve beraatini talep etti.

    Sanıkların avukatları da suçlamaları kabul etmediklerini belirtti.

    AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Tuba Köksal ile siyasi parti temsilcilerinin de izlediği duruşma, verilen aranın ardından sanık savunmalarıyla sürüyor.

    16:47 07 Temmuz 2025

    SELAMİ ALTINOK: TÜRKİYE İÇİN GERÇEKTEN ÇOK ACI BİR OLAYDI

    78 kişinin hayatını kaybettiği otel faciasının duruşmasına katılan TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, duruşmaya verilen arada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Selami Altınok, otel faciasının Türkiye için çok acı bir olay olduğunu ifade ederek, "Biz komisyon olarak toplantılarımızı tamamladık. 4 ay boyunca yoğun bir şekilde 22 üyemizle beraber dinledik ve değerlendirmeleri aldık. Kurumlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve farklı kesimlerden sayısı bayağı fazla olan insanı dinledik. 20'nin üzerinde toplantı yaptık. Şimdi komisyon olarak biz, bu yangın faciasıyla alakalı raporumuzu hazırlamaya başladık. Mümkün olduğu en kısa sürede de raporumuzu tamamlayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na ve ilgili makamlara tebliğ edeceğiz. Tabii araştırma komisyonu bir yargı merci değil. Biz durum tespit ve bundan sonra bir daha bu gibi acı olaylarının yaşanmaması için neler yapılabilir çalışmalarını yaptık. Raporumuz ortaya çıktığında da eminim sizler de gördüğünüzde gelecekte bu gibi acı olaylar yaşanmaması için alınması lazım gelen önlemlerin boyutunu sizler de görmüş olacaksınız. Ayrıca tabii bugün burada acılı ailelerimiz var. Onların avukatları diğer sanık avukatları bunun için, Türkiye için gerçekten çok acı bir olaydı" dedi.

    ALİ İHSAN YAVUZ: MADDİ GERÇEK ORTAYA ÇIKSIN
    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise çok büyük acıların yaşandığını ifade ederek şöyle konuştu: "Gerçekten çok önemli dosyalardan birisi için bugün biz de duruşma salonunda yerimizi aldık. Duruşma başlamadan 1 saat önce komisyon başkanı ve diğer milletvekili arkadaşlarımızla birlikte gelerek gerçekten o geceyi hepimiz çok canlı bir şekilde, net bir şekilde hatırlıyoruz. Komisyon başkanımızın da dediği gibi 78 can kaybımız var orada. 133 yaralımız var. Ama onun arkasında çok büyük acılar da var. Çok büyük dramatik tablolar, sahneler de var. İşte onların bir tanesine örnek olsun diye ben de telaffuz edeyim. Az önce izlerken muhtemelen siz de müşahede ettiniz. Duruşma başlamadan önce söz alan Yüksel Gültekin adında bir abimiz, 60 yaşlarında. Yani düşünebiliyor musunuz, bir aileden toplam 8 kişi. Yani sayıya baktığınızda bile yürek dayanmıyor. Ama onların her birinin hem hayata dair enteresan hikayeleri hem o geceye dair hikayeler var. Ama diğer her birine ilişkin telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları, WhatsApp vesaire baktığınızda gerçekten hepimizin içi acıyor hala hatırladığımızda. Adeta yanıyoruz biz de. Gönlümüz yanıyor. Ruhumuz hakikaten hırpalanıyor bir anlamda. İşte böyle bir davayı takip etmek üzere biz de geldik. Bu davanın en önemli yanı, yani niye bu dava var? Maddi gerçek ortaya çıksın diye var. İşte onun için bu düzen kuruldu. Onun için herkes burada. Onun için mahkeme heyeti yargılamaya devam ediyor ve gerçekten sadece sanık veya müşteki avukatları değil yani birçok barodan birçok şehirden gelen avukat arkadaşlarımız var. Ha keza başka yine hayatın içinden birçok kesimden birçok aktör var. Dolayısıyla hep birlikte bu işlerin takipçisi olmak durumunda buna bir nişane gösterge olsun diye buradayız hepimiz. O maddi gerçek ortaya çıksın. Kim suçluysa, ne kadar etkisi varsa bu işte dahli varsa, ihmali varsa onlar ortaya çıksın. Ve herkes bunun sonucuna da katlansın. Mahkeme yargılasın ve gerçek durum ortaya çıksın. Komisyonun kurulmasının amacı bizim bu konudaki belki daha titiz bir şekilde bu işleri takip etmemizin amacı hem bu işleri takip etmek hem de bu ve benzeri türden olaylar Türkiye'de bir daha yaşanmasın diye de ne türden önlem alınır, neler yapılabilir? İşte komisyon da onun için çalıştı günlerce ve şimdi rapora bağlamaya çalışıyor. Bu anlamda bu ve benzeri meselelerin takibini yapmaya devam edeceğiz."

    16:11 07 Temmuz 2025

    DENETİM ŞİRKETİ ÇALIŞANI: İLGİM VE YETKİM YOK

    Grand Kartal Otel yangınına ilişkin görülen dava, verilen 2'nci aranın ardından yeniden başladı. Savunması alınan uygunluk değerlendirme şirketi olan FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi'nin çalışanı tutuksuz sanık Aleyna B., otelle ilgili denetim yetkisi olmadığını ifade ederek, "FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi'nde sürdürebilir turizm denetçisiyim. Lise mezunu bile denetçi olabiliyor, bir uzmanlık gerektirmiyor. Ben Grand Kartal Otel'e gittim. Burada sürdürebilir turizm yetkilisi oluyor otelde. Onunla birlikte bu denetimimi yaptım. Denetim genel olarak çevresel konulara, küresel ısınmaya, sürdürülebilirliğe değinen denetim. Sadece bir maddesi, yasal uyum belgesi sebebiyle yargılanıyorum. Çok uzun ve kapsamlı bir madde. Bu yüzden bizim 1 gün denetimimiz var. Yasal uyumda bizden Turizm Geliştirme Ajansı'nın istediği, belirttiği var mı, yok mu denetimi. Ben oraya gittiğimde turizm işletme belgesi var mı, var. Bununla ilgili örnekleme yapıyorum raporuma. Ruhsatı var mı, var. Bununla ilgili detaylar yazıyorum. Bu raporun içeriğiyle ilgili yetkim, bilgim yok. Doğru mu yapmışlar, yanlış mı yapmışlar, bununla ilgili yeterliliğim olmadığı için içeriğini sorgulayamıyorum. Aynı şekilde İSGC'nin de orada çalışmadığı ama varmış gibi yazıldığı söylenmişti, bununla ilgili SGK'dan bir portalım yok. Doğru mu, değil mi diye sorgulayabileceğim, bakabileceğim bir ekran yok. Bu sebeple raporumu bu şekilde yazdım. Yine bilirkişi raporunda, yangın kontrol paneli olduğunu söylediğim fakat bulunamadığıyla ilgili atıf yapılmış fakat benim raporlarımda böyle bir ibare yok. Yangın kontrol panelinde hiç değinilmedi bile" dedi.

    "BEN GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI VERMEDİM"
    Aleyna B., "Benim önüme yasal uyumla ilgili bir dosya geliyor. Bu dosyada gördüklerim sadece, soruşturma yetkim yok. Öyle bir platformum yok. Nereye yazacaktım da araştıracaktım? Benim raporumda, 'Acil durum eylem planı uygundur' diye bir ibare yok, yanlış yazılmış. Yangınla ilgili bir yetkim, bilgim olmadığı için nerede olmalı, çalışıp çalışmadığına nasıl bakmalıyım? Ben sürdürülebilir turizm denetçisiyim. Ben güvenli turizm sertifikası vermedim, sürdürülebilir turizm sertifikası verdim ama güvenli turizm sertifikasını da açıklamam gerekirse, Covid zamanında verilen, sağlık kurallarına bakılarak verilen, bunları içeren bir şeydi" diye konuştu.

    14:58 07 Temmuz 2025

    "BÜTÜN AİLEMİ KAYBETTİM"

    Bolu'daki otel yangınında oğulları Bilal Gültekin, Enes Gültekin, kızı Rümeysa Gültekin, gelini Sena Gültekin ve 4 torunu olmak üzere toplam 8 yakınını kaybeden Avukat Yüksel Gültekin, duruşmadan çıktıktan sonra açıklama yaptı. Yüksel Gültekin, "Yaklaşık 1 saat boyunca devam eden yangında 2-3 kere odalarına çıkan, inen otel sahiplerinin aileleri 13'üncü kattaydı. Benim evladım Rümeysa, Bilal ve Enes 6''cı kattaydı. Netice itibarıyla garajdaki 2 arabayı, örtbas etme derdine düşmeselerdi; şu an burada netice itibarıyla belki bir mal zararıyla kurtulabilecek bir olay maalesef tarihi bir faciaya döndü. 61 yaşındayım, eşim de öyle. Bütün ailemi kaybettim. Yaşadığımız süre boyunca bizim artık hayatta tek gayemiz var. Bu olaya sebep olan, irili ufaklı, resepsiyonistinden tutun da otel sahibinden, müdürüne kadar kim varsa cezalandırılması. Savcıya da çok teşekkür ediyorum. Titiz bir soruşturma yürütüldü. Mesleki olarak da bunun takipçisiyim. Ama maalesef bu olayda en az onlar kadar şu an yargılananlar kadar suçlu; belki daha suçlu olan Turizm Bakanlığı yetkilileri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri. Kanunu koruma kılıfı altında maalesef huzura getirilmediler. Bizim tek görevimiz var. Bu konuda sizlerden de duyarlılık ve destek rica ediyoruz. Adalet Bakanımızın bir sözü var. Adalet Bakanımız diyor ki; 'hiç kimse hukuk ve kanunlar karşısında layüsel değildir.' 35 yıllık bir avukat olarak, aynen katılıyorum" diye konuştu.

    "BU OLAYI UNUTMAYIN, UNUTTURMAYIN"
    Adalete güvendiğini vurgulayan Gültekin, "Bu davanın asla siyasallaşmasını arzu etmiyorum. Netice itibarıyla şu suçun şahsiliği prensibi gereğince ben suçluların kulağından tutup, bu yargılamanın önüne çıkarılmasını istiyorum. Yaşadığım sürece, nefes aldığım sürece tüm çabam ve diğer ailelerin çabası bunun için olacaktır. Sizden ricam şu; bu olayı unutmayın, unutturmayın. Bu güzel evlatlarımın adını yaşatacak hayır müesseseleri kuracağız. Bu hususta bir vakıf da kurduk. Bugün yarın hayata geçecek. İnşallah evlatlarımızın hayır kapılarını kapanmayacak eserler kazandıracağız" dedi.

    "BEN MEZARA İKİ KERE GİDİYORUM"
    Gültekin, "Takdir edersiniz ki sayarken bile insanın yorulduğu 8 tane evlat. Ben mezara iki kere gidiyorum. Bir sabah gidiyorum, bir öğleden sonra gidiyorum. Bu psikolojiyi anlamak mümkün değil. Ben 4 torunuma her gün 3'er tane balon takıyorum. Balon makinesi aldım. Balonlar havada uçtuğu zaman onlar canlı gibi geliyor. İlk günde çok yol alınmayacağını biliyorum ama bu süreci takip edeceğim" diye konuştu.

    14:33 07 Temmuz 2025

    "O GECE 78 CAN GİTTİ 36'SI ÇOCUK..."

    Yangında 18 yaşındaki oğlu Ömür'ü kaybeden Zeynep Kotan, o gece yalnızca yangın çıkmadığını, göz göre göre bir katliam yaşandığını söyledi. Kotan, şunları söyledi: "Otelin sahipleri ve yöneticileri bu binayı avuçlarının içi gibi tanıyordu. Yangın riskini, güvenlik açıklarını, eksik yangın tüplerini, olmayan yangın merdivenlerini, yıllardır bakımı yapılmayan sistemleri biliyorlardı. Bir yangın çıkarsa burada insanlar öleceğini biliyorlardı. Yine de hiçbir önlem almadılar. Onlar arabalarını kurtarmaya giderken, bizim canlarımız içeride dumandan boğuluyordu. Bizim sevdiklerimiz ölümden ölüm beğenirken otel sahipleri çoktan karşı otele geçmiş, meyvelerini yiyorlardı. Bu nasıl bir umursamazlık? Nasıl bir merhametsizlik? Nasıl bir vicdansızlıktır? O gece 78 can yitirdik, 36'sı çocuktu. Ölenlerin yaş ortalaması yalnızca 27,5'tu. Hayatlarının daha başındaydılar. Onlar yeni bir yüzyıla umut atmış bir kuşağın temsilcileriydi. Biz çocuklarımızı, kardeşlerimizi, torunlarımızı geleceğe hazırlıyorduk, mezara değil. Onların öldüğü yer bir savaş alanı değildi, bir tatil oteliydi. Canlarımız için dimdik ayaktayız. Susmayın. Kim susarsa, kim geri durursa bu katliama ortak olur. Bu dava sadece bir adalet arayışı değil, bir insanlık sınavıdır. Kartalkaya'da sadece canlar değil, güven duygusu da yanıp kül oldu ama biz bu türlerden adaletin ateşini yakacağız, evlatlarımız için insanlık için bu ülkenin onuru için.

    "BİZİM EVLATLARIMIZIN ÖLMESİNE NASIL RAZI OLDUNUZ?"

    AK Parti Eski Bolu milletvekili Mehmet Günerin Dünürü Yüksel Gültekin, duruşma başlamadan söz aldı. "Konuşmamı bir avukat olarak yapmayacağım için cübbemi çıkarıyorum destek için gelen herkese teşekkür ediyorum. Bu davanın asla siyasallaşmasını istemiyorum bu olayda şahsi suçlu olanların en ağır şekilde cezalamasını istiyorum. 78 canın 8 canı benimdi. Bu olayda benim 38 yaşındaki Bilal'im de vefat etti. 3 çocuk babasıydı yardım severdi. Gelinim ODTÜ işletme mezunuydu. Öldüğünde masanın üstünde 18 tane öğrenciye verdiği burs çıktı. Merhametsizlere sormak istiyorum. 2 arabayı kurtarırken kapıları açmayıp, o insanların evlatlarının ölmesine nasıl razı oluyorsunuz? Biz bu dünyanın öbür tarafı olduğuna da inanıyoruz bundan sonraki tek çabam bu olayın sorumluların ceza alması. Sahte gözyaşı dökecek bu merhametsiz yüreksizlerin sözlerine tahammül edip kaldıramayacağım diyerek ayrılmak istedim" ifadelerini kullandı.

     

    O GECE 78 CAN GİTTİ 36’SI ÇOCUK...
    13:19 07 Temmuz 2025

    OTEL YANGINI DAVASINDA SANIK SAVUNMALARINA GEÇİLDİ: "SORUMLULUĞUM YOK"

    Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel yangınına ilişkin, aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanığın yargılanması sürüyor. İlk olarak savunması için söz hakkı verilen sanıklardan Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir, "Herkes bilir ki, ben Grand Kartal'ın değil, Gazelle Otel'in satış ve misafir ilişkilerinden sorumlu müdürüyüm. Grand Kartal Otel'in yönetimiyle ilgili resmi sorumluluğum hukuken de bulunmamaktadır" dedi. Öte yandan duruşmaya, yaşanan elektriksel sıkıntı nedeniyle ara verildi. Duruşmanın saat 01.45'te yeniden başlaması bekleniyor.

    Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi yaralanmıştı. Bugün 32 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Salonun içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı, cadde ve sokaklar araç trafiğine kapatıldı. İki ayrı noktada yapılan aramaların ardından katılanlar salona alındı ve saat 10.00 sıralarında otele alındı. Kimlik ibrazının ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

    "YAŞANAN ACI TARİF EDİLEMEZ"

    Savunması için söz hakkı verilen Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir, yaşanılan elim olay sebebiyle çok üzgün olduğunu ifade ederek, "Yitirilen her bir can, benim için çok ama çok büyük bir üzüntü sebebi olmuştur. Bu olaydan duyduğum üzüntü sebebiyle günlerce uykusuz kaldım. Yaşanılan acı aklımdan çıkmıyor. Elbette yaşanan acı tarif edilemez. Hepimizin evladı, ailesi var. Olmasa da hepimiz insanız ve hepimiz vicdan taşıyoruz. Hiçbir şeyin bu acıları telafi edemeyeceği açıktır. Zamanı geri çeviremeyiz, geri getiremeyiz. Bu konuda çok çaresiziz. Duygularımı sizlerle ve tüm kamuoyuyla samimi şekilde paylaşmak istiyorum. Tüm canlarımıza Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet, toprakları bol olsun. Yakınlarına Allah'tan sabır diliyorum. Allah kimseye bir daha böyle felaketler yaşanmasın" dedi. Demir, savunması sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.

    "HERHANGİ BİR CANLININ KILINA ZARAR GELMESİNİ BİLEREK VE İSTEYECEK OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

    Halit Ergül'ün ve ailesinin sahibi olduğu çatı şirketi Gazelle Otel'de yıllardır çalıştığını ifade eden Demir, "Türk turizmine çok hizmetleri dokunmuş olan bu otellerin sahiplerinin yanında yıllarca turizmle ilgili konularda kendilerine bağlı görev almış bir insanım. Ailenin tanıdığım hiç bir ferdinin, hiçbir insanın hatta herhangi bir canlının kılına zarar gelmesini bilerek ve isteyerek göz yumması hiçbir şart ve kayıt altında mümkün değildir. Sayın iddia makamı, bu aileye ait çatı otelcilik şirketinin uhdesinde birkaç turistik otel bulunmaktadır. Bu gibi aile ortaklıklarında sık sık görüldüğü üzere, bu oteller aynı aileye ait olduğu için mesul personel zaman zaman birbirine destek ve yardımcı olabilmektedir. Ancak herkes kendi sorumluluk alanındadır" diye konuştu.

    "GRAND KARTAL OTEL'İN YÖNETİMİYLE İLGİLİ RESMİ SORUMLULUĞUM HUKUKEN DE BULUNMAMAKTADIR"

    Ahmet Demir, yangının çıktığı Grand Kartal Otel'de görevli olmadığını ifade ederek, "Herkes bilir ki, ben Grand Kartal'ın değil, Gazelle Otel'in satış ve misafir ilişkilerinden sorumlu müdürüyüm. Grand Kartal Otel'in yönetimiyle ilgili resmi sorumluluğum hukuken de bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.

    Demir, "Şahsi telefonumun sinyal incelemesinin de, benim bu savunmalarımı doğrulayan içerikte olduğunun ve olacağından eminim. Benim cep telefonumun sürekli olarak görevli olduğum Gazelle Otel'in bulduğu mevkide sinyal verdiği, bu otele 50 kilometre uzaklıktaki Grand Kartal'da sinyal vermediği ya da nadiren ziyarete gittiğimde sinyal verdiği açıkça anlaşılabilmektedir. Grand Kartal Otel ile ilgili sorumluluğum yok" ifadelerini kullandı.

    "YANGININ OLDUĞU GÜN ARANMADIM"

    Yangının olduğu gece kimse tarafından aranmadığından ve olayla ilgili bilgilendirilmediğini aktaran Demir, "Telefonla aranmadım, mesaj da atılmadı. Yangınla ilgili bilgilendirilmedim. Doğal olarak Grand Kartal Otel'in sorumlusu ya da idarecisi olsam bu kadar önemli bir olayda mutlaka anında ulaşılırdı. Bunun aksi düşünülemez. Ancak dosyadaki arama kayıtlarından da anlaşılacağı üzere, böyle bir arama ya da bilgilendirme olmamış, çok uzun zaman sonra elim hadiseden haberimiz olmuştur" dedi.

    "EVRAKIN İÇERİĞİNDEN BAHSEDİLMEDİ"

    Demir, gelen bir soru üzerine şu yanıtı verdi:

    "Grand Kartal Otel adına yetkili arkadaş, 2024 yılının sonlarında beni arayıp, belediyede bekleyen işlemlerinin olduğunu söyledi ve 'İşlemin hızlandırılması mümkün olabilir mi?' dedi. Bende belediye yetkilileriyle görüştüm. Bunların dışında herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. Bekleyen evrakın içeriğinden haberim yoktu. Evrakın içeriğinden bahsedilmedi" yanıtını verdi.

    Ahmet Demir'in avukatı Recep Emre Ertaş ise müvekkilinin Grand Kartal Otel'de sorumluluğu olmadığını ifade ederek, olay günü kendisinin aranmadığını ve yangınla ilgili bilgilendirilmediğini belirtti. Ertaş, "Kimse onu aramıyor çünkü orayla alakası ve görevi yok" dedi.

    Ertaş, müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti.

    Müşteki avukatının, "Grand Kartal Otel ile bağlantılı bir hat kullanıyorsunuz, bunu açıklar mısınız?" sorusuna sanık Demir, "Şirket bana bu hattı tahsis etti ancak hat, Gazelle Otel ile ilgilidir" şeklinde yanıt verdi.

    Demir, Grand Kartal Otel yetkilisinin talebi üzerine Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ile sadece konuştuğunu ve kendisinden evrak işlerinin hızlandırılmasını talep ettiğini kaydederek, Grand Kartal Otel'de hiçbir sorumluluğunun olmadığını yineledi.

    "HAYIR EFENDİM, BİLMİYORUM"

    Söz alan bir müşteki avukatı, "Sanık burada bize, Sedat Gülener ile yaptığı konuşmada takip ettiği evrakın içeriğinden hiçbir bilgisinin olmadığını söylüyor. Buna inanmamızı istiyor. Ancak iddianameye yansıyan kendi ifadesinde, daha önce eksiklik nedeniyle iade edilmiş bir evraktan ve bu evrak için yeniden dilekçe verildiğinden bahsediyor. Ayrıca bu başvurunun hızlandırılmasını talep ettiğini de ifade ediyor. Sanık Ahmet Demir, yıllardır bir aile şirketinde, ailenin fertlerinden aldığı emir ve talimatlarla yöneticilik yaptığını söyleyen biri. Şimdi ise burada, takip ettiği evrakın eksiklik nedeniyle geri gönderildiğini ve yeniden sorduğunda içeriğini bilmediğini söylüyor. Gerçekten hiç mi bilmiyordu?" dedi.

    Sanık Ahmet Demir ise bu soruya, "Hayır efendim, bilmiyorum" yanıtını verdi.

    Duruşmaya, yaşanan elektriksel sıkıntı nedeniyle ara verildi. Duruşmanın saat 01.45'te yeniden başlaması bekleniyor.

    13:07 07 Temmuz 2025

    DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

    Bolu'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel faciasının duruşmasına salondaki elektrik arızası nedeniyle 13.45'e kadar ara verildi. Duruşmaya katılanlar hava almak için dışarıya çıktı.

    10:12 07 Temmuz 2025

    BOLU KARTALKAYA'DAKİ GRAND KARTAL OTEL YANGINI DAVASI BAŞLADI ​

    Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel yangınına ilişkin, aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 32 sanık hakim karşısına çıktı.

    Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı.

    Salonun içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı, yerleşke etrafındaki cadde ve sokaklar araç trafiğine kapatıldı.

    Duruşmaya katılanlar 2 ayrı noktada yapılan aramadan sonra salona alındı.

    Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayıt altına alınan duruşmaya başlandı.

    Bu arada, sanıkların salona getirilmesinden kısa süre sonra bir müşteki fenalık geçirdi. Sağlık görevlilerinin müdahale ettiği müşteki, daha sonra tedavisi için ekipler eşliğinde salondan çıktı.

    Duruşmayı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Anahtar Parti Genel Başkanı Yavuz Ağıralioğlu, TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok ile komisyon üyeleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, milletvekilleri ve siyasi partilerin temsilcileri de izliyor.

    09:56 07 Temmuz 2025

    'DÖKTÜĞÜMÜZ GÖZYAŞLARINI BİZ BİLİRİZ'

    Bolu'da 78 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Kartal Otel yangınında 3 yakınını kaybeden Valeria Prigina, "Burada her yerde acı bir tablo var. Bizim ailemizden 3 kişi gitti. Döktüğümüz gözyaşlarını biz biliriz. Bu kadar ailenin acı yaşaması gerekmiyordu. Bu akılalmaz ve kabul edilmeyecek bir olaydı. Dolayısıyla buradayız. Gelecekte bir daha aynıları yaşanmasın. Tüm ihmalleri bir kenara bıraktım, insanlık diye bir şey var. Bunu her gün düşündükçe nasıl böyle bir şey olur? Neden insanlar uyandırılmadı? Neden insanlara haber verilmedi? Diğer ihmalleri de koyduğumuzda ben anlayamıyorum. Anlamak istemiyorum" dedi.

    '78 KİŞİ ADALET İSTİYORUZ'

    Yangında 2 yakınını kaybeden Sibel Özdemir ise "Hayatını kaybeden 78 kişi için adalet istiyoruz. Bizim canımız yandı. Başkalarının canı yanmasın. Adalete olan güvenimiz sarsılmasın istiyoruz. Suçlular cezalarını çeksin istiyoruz" diye konuştu. 

     

    ’DÖKTÜĞÜMÜZ GÖZYAŞLARINI BİZ BİLİRİZ’
    08:59 07 Temmuz 2025

    AİLELERDEN BASIN AÇIKLAMASI

    Bolu Kartalkaya'da, Grand Kartal Otel'deki yangın faciasına ilişkin bugün görülecek ilk duruşma öncesi hayatını kaybeden kişilerin yakınları, duruşma salonunun önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını yapan 'Başka Canımız Yok Derneği' üyesi Zeynep Kotan şunları söyledi:

    KARTALKAYA DAVASI BAŞLIYOR! 32 SANIK HESAP VERECEK

    "Biz bugün burada evlatlarını, kardeşlerini, eşlerini, annelerini, babalarını, torunlarını, yeğenlerini, en sevdiklerini 21 Ocak 2025 gecesi Grand Kartal Otel'de kaybeden aileler olarak bulunuyoruz. O gece yalnızca bir yangın çıkmadı. O gece göz göre göre gelen, bile bile yapılan ve engellenmeyen bir katliam yaşandı. Bunun adı ihmal değil, bunun adı cinayettir. Grand Kartal Otel, Kartalkaya'daki en büyük ve en bilinen otellerden biri. Otelin sahipleri ve yöneticileri bu binayı avuçlarının içi gibi tanıyordu. Yangın riskini, güvenlik açıklarını, eksik yangın tüplerini, olmayan yangın merdivenlerini, yıllardır bakımı yapılmayan sistemleri biliyorlardı. Ve biliyorlardı ki bir yangın çıkarsa burada insanlar ölecek. Yine de hiçbir önlem almadılar. Ve ne yazık ki yangın sırasında bile Grand Kartal Otel'in sahipleri, yöneticileri ve çalışanları hiçbir şey yapmadı. Ne bir uyarı verdiler ne bir alarm sistemi devreye girdi. Misafirler tek bir kelimeyle bile uyandırılmadı. Onlar arabalarını kurtarmaya giderken bizim canlarımız içeride dumandan boğuluyordu. Bizim sevdiklerimiz ölümden ölüm beğenirken, otel sahipleri çoktan karşı otele geçmiş. Meyvelerini yiyorlardı. Bu nasıl bir umursamazlık, nasıl bir merhametsizlik, nasıl bir vicdansızlıktır? Biz her şeyi takip ettik, ediyoruz. Olaydan yalnızca bir ay önce hazırlanan ve otelde yangın önlemlerinin eksikliğini açıkça ortaya koyan, ancak otel sahiplerinin 'bu önlemler çok masraflı olur' diyerek geri çektirdiği yangın raporunu biliyoruz. Bu ihmale göz yuman yetkilileri, yangının söylenenden daha erken başladığını, yangın anında yalnızca ayrıcalıklı misafirler için yapılan kurtarma operasyonunu, tüm otel yöneticilerinin ve personelinin kurtulduğunu, bilirkişi raporunda da açıkça belirtilen 'altın zamanın', canlarımızı kurtarmak için değil, otel sahiplerinin arabalarını çıkarmak için kullanıldığını, karartılan delilleri, silinen kamera kayıtlarını da biliyoruz. Artık tek bir beklentimiz var. Yargılama süreci şeffaflıkla yürütülsün ve tüm gerçekler gün ışığına çıksın."

    07:47 07 Temmuz 2025

    DAVANIN GÖRÜLECEĞİ ALANA SIKI GÜVENLİK KONTROLLERİYLE GİRİLİYOR

    78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı otel yangınına ilişkin 32 sanığın hakim karşısına çıkacağı duruşma salonu çevresinde ekipler kuş uçurtmuyor. Bir cadde ve 4 sokağın araç trafiğine kapatıldığı alana müşteki ve mağdurlar güvenlik kontrollerinden geçirilerek giriş yapmaya başladı.

    Bolu'nun Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak 2025 tarihinde çıkan ve 78 kişinin hayatını kaybetmesine, 133 kişinin ise yaralanmasına sebep olan yangına ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. Yoğun katılım beklenen duruşma, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi'nin spor salonuna kurulan geçici mahkeme salonunda yapılacak. Güvenliğin sağlanması gayesiyle bin polisin görevlendirildiği bölgede dün saat 21.00'den itibaren, duruşmaların sona ereceği tarihe kadar Karadere Caddesi, Sadıklar Sokak, Kemençe Sokak, 4322. Sokak ve Dedeyanı Sokak taşıt trafiğine kapatılmıştı. 32 sanığın hakim karşısına çıkacağı duruşma salonu çevresinde ise ekipler adeta kuş uçurtmuyor. Duruşma saatinin yaklaşmasıyla bir cadde ve 4 sokağın araç trafiğine kapatıldığı alana müşteki ve mağdurlar güvenlik kontrollerinden geçirilerek giriş yapmaya başladı.

     

    DAVANIN GÖRÜLECEĞİ ALANA SIKI GÜVENLİK KONTROLLERİYLE GİRİLİYOR
    06:05 07 Temmuz 2025

    BOLU'DA HAFIZALARA KAZINAN SÖZLER: ANNE ÖLMEK İSTEMİYORUM

    "ANNE ÖLMEK İSTEMİYORUM"
    Kartalkaya'daki faciada hayatını kaybedenlerin yakınları şimdi gözlerini bugün Bolu'da başlayacak olan davaya çevirmiş durumda.

    Yangında eşi Prof. Dr. Atakan Yalçın ve 10 yaşındaki kızı Derin'i kaybeden Yaprak Yeşilada Yalçın, küçük kızının son sözlerinin "Anne, ölmek istemiyorum" olduğunu söyledi. Alevlerin sardığı otelde hayatta kalmayı başaran anne ile 16 yaşındaki büyük kızı, şimdi hem kayıplarının yasını tutuyor hem de adalet mücadelesi veriyor.

    "DÖRT KİŞİLİK BİR AİLEYDİK, İKİ KİŞİ KALDIK"
    Yangın alarmlarının çalmadığını, acil çıkış ve yangın merdiveninin olmadığını anlatan Yaprak Yeşilada Yalçın, "Dört kişilik bir aileden iki kişilik bir aileye indik. Hâlâ mücadelesini veriyoruz. Kabul edebildiğimiz bir şey değil. O yüzden biz onları yaşatmaya devam ediyoruz. Her zaman, anılarımızda" dedi.

    Yoğun dumanla kaplı otelin koridorlarında eşini ve çocuklarını aradığını söyleyen Yalçın, "Bir halat atıldı ve o halata tutunarak aşağı indik. O anın, küçük kızımı ve eşimi son gördüğüm an olduğunu bilmiyordum." diye konuştu.

    ONLARI SON GÖRÜŞÜM OLDU
    Otel faciasında ailesine kaybeden Rıfat Doğan ise, 20 Ocak günü eşi Ceren ve 16 yaşındaki kızı Lalin'i defalarca gittikleri ve sahiplerini tanıdıkları Grand Kartal Oteline güven içinde bırakarak otelden ayrıldığını ve bunun ailesini gördüğü son gün olduğunu anlattı.

    Baba Doğan, "İşimden dolayı, 'Sizi pazartesinden bırakırım. Çarşamba günü de gelirim alırım.' dedim. Kayaklarını, kasklarını, hepsini ben giydirdim. Sarıldık. Kızımı öptüm, kayak hocasına teslim ettim. Arkasından eşimi öptüm. Birlikte kaydılar, gittiler. Son görüşüm onları...

    Böyle bir yangında 78 tane can ve birçok can verilirken birçok yaralı varken tüm yönetim kurulunun, tüm müdür kadrosunun, tüm personelin birinin burnunun bile kanamadan kurtulmuş olmasının hayatın doğal akışına aykırı olduğunu düşünüyorum. Demek ki önceden herkesin haberi varmış.

    Buradan emsal bir karar çıksın ki kurumlardan işletme sahiplerine kadar herkes attığı her imzanın, bulundukları her konumun yükünü, ağırlığını bilsinler. Ahbap Çavuş ilişkileriyle imza atıp işi basite indirgemesinler." dedi.

    13 KİŞİYE BİN 998'ER YIL HAPİS İSTENİYOR
    İddianamede, otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar'ın meydana gelen olaydan "olası kastları ile sorumlu oldukları" belirtilerek haklarında 78 kez "olası kastla öldürme" suçu ile "olası kastla kasten yaralama" suçlarından toplam bin 998'er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

    19 KİŞİYE DE 22 BUÇUK YIL HAPİS TALEBİ
    Başsavcılıkça hazırlanan iddianamede, otelin teknik personelleri Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ile İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ile çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ile Muharrem Şen, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel'in "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istenilmişti.

     

     

    BOLU’DA HAFIZALARA KAZINAN SÖZLER: ANNE ÖLMEK İSTEMİYORUM

    ahaber.com.tr
    • VİDEO
    • CANLI YAYIN
    • PROGRAMLAR
      • Düşünce Atlası
      • Yaz Boz
      • Kadraj
      • Toplumsal Hafıza
      • Canan Barlas ile Gündem
      • Arka Plan
      • Memleket Meselesi
      • Seyahatname
      • Belgesel Kuşağı
      • Diplomasi
      • Söz Teması
      • Medya Dünyası
      • İş'in sırrı
      • Dijital Çağ
      • Z Raporu
      • 1.Sayfa
    • Üye Girişi
    • Üye Ol
    • A HABER ÖZEL
    • GÜNDEM
    • EKONOMİ
    • SON DAKİKA
    • YAŞAM
    • DÜNYA
    • SPOR
    • MAGAZİN
    • VİRAL
    • TEKNOLOJİ
    • OTOMOBİL
    • DİN
    • TARİH
    • SAĞLIK
    • YAZARLAR
    • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
    • GALERİ
      • En Yeniler
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Ekonomi
      • Magazin
      • Viral
      • Spor
      • Otomobil
      • Teknoloji
    • İNTERNET REKLAM
    • RSS
    • BİZE ULAŞIN
    • KÜNYE/İLETİŞİM
    • VERİ POLİTİKASI
    • KARİYER
    • FREKANSLAR
    • ARŞİV
    • YAYIN AKIŞI
    • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
    Daha Fazla Gör
    • Son dakika video izle
    • Son dakika haberleri
    • A Haber analiz
    • Gündem haberleri
    • Ekonomi haberleri
    • Otomobil haberleri
    • Namaz vakitleri
    • Hava durumu
    • İstanbul Yol durumu
    • Atv canlı yayın izle
    • Spor haberleri
    • Foto galeri
    • Son dakika emekli haberleri
    • Teknoloji haberleri
    • A Haber programlar
    • Sabah – Takvim yazarları oku
    • Kuruluş Osman izle
    • Gazete manşetleri
    • Instagram dondurma
    • MSB 1113 sürekli işçi alımı İŞKUR: Kimler başvurabilir? Meslekler ve iller listesi
    • SSK, Bağ-Kur, 4C’liye TES avantajı: 3600 günle çifte emekli maaş fırsatı
    • Tren makinisti olmak isteyenlere fırsat: İŞKUR 169 kursiyer alıyor! İşte şartları
    • Depresyon tedavisinde yeni dönem: Bu mantar beyindeki döngüleri kırıyor
    • Gümüş zirvede, altın rekor kırdı: 6 bin TL sonrası beklentiler
    • Bilim insanları şaşırdı: Bu gezegenin havası var
    • 2025 Adalet Bakanlığı sınav sonuç tarihi belli oldu mu? ÖSYM duyurusu
    • Yağmur, sis ve kar etkili: Meteoroloji İstanbul ve 39 ili uyardı! Soğuklar artacak
    • ÖTV’siz ilk araç düzenlemesi geliyor: Geniş ailelere büyük fırsat
    • KPSS 2025/2 tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? Merkezi atama takvimi
    • Kedisi olan herkes bilmeli: Veterinerlerden “asla yapmayın” uyarısı
    • Günde 3-4 fincan kahve yaşınızı 5 yıl geri mi alıyor? Yeni araştırma şaşırttı
    • A Haber
    • iPhone iPhone
    • Android Android
    • Facebook
    • X
    • Instagram
    • Flipboard Flipboard
    • Youtube
    • RSS