Bakan Uraloğlu'ndan Yerli ve Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti'ne ilk kaynak: Avrupa standartlarında üretim yapıyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 225 kilometre hıza sahip Yerli ve Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti'nin ilk gövde kaynağını gerçekleştirdi. Uraloğlu, Türkiye'nin son 23 yılda yerli ve milli ürünlerin ciddi düzeyde artışına dikkat çekerek demiryolu üretiminde "Avrupa’nın 6'ncı, dünyanın 8'nci yüksek hızlı tren işletmecisi" olduklarını belirtti. Uraloğlu, ayrıca Milli Elektrikli Hızlı Tren setlerinin toplam 584 yolcu kapasiteli olacağını açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, saatte 225 kilometre hıza sahip Yerli ve Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti'nin ilk gövde kaynağını yaptı. Bakan Uraloğlu, "Yüzde 65 yerlilik oranı ile alüminyum gövdeli 8 araçtan oluşacak milli elektrikli hızlı tren setlerimiz toplam 584 yolcu kapasiteli olacak." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 225 Kilometre Hıza Sahip Yerli ve Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Gövde Kaynak Töreni'nde konuştu. Bakan Uraloğlu, "Son 23 yılda yerli sanayimizi geliştirerek; birçok stratejik alanda yüksek teknolojiye sahip milli ürünlerimizle dünya çapında bir ihracat ülkesi olduk. Kendi otomobilimizi, haberleşme ve gözlem uydularımızı, savaş uçaklarımızı, helikopterlerimizi, gemilerimizi ve milli elektrikli trenlerimizi üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Abdulkadir Uraloğlu Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi’nin açılışına katıldı. ( A Haber)
DÜNYANIN EN STRATEJİK TEKNOLOJİLERİNİ TÜRKİYE ÜRETİYOR
Sürecin Türk milletinin kendi gücüyle yükselişinin, öz güveninin ve aydınlık geleceğinin simgesi olduğunu söyleyen Uraloğlu, "Bir zamanlar bayrak ipi üretemeyen, toplu iğneyi dahi ithal eden Türkiye bugün dünyanın en önemli ve stratejik teknolojilerini üretiyor. Bir zamanlar bizlere üretilmesi imkânsız gelenler, hayal ürünü denilenler, bugün gerçeğe dönüştü." açıklamasında bulundu.
TÜRASAŞ ORTADOĞU'NUN EN BÜYÜK RAYLI SİSTEM ÜRETİCİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde demiryollarını 2002 yılından itibaren devlet politikası olarak ele aldıklarını ve öncelikli sektör olarak belirlediklerini dile getiren Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
"2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuzu 2 bin 251 kilometresi YHT ve Hızlı Tren Hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre artırarak 13 bin 919 kilometreye yükselttik. Türkiye'yi Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın 8'nci yüksek hızlı tren işletmecisi yaptık."
Demiryolu ulaşım ağını geliştirirken bir diğer hedefin ise yerli ve milli demiryolu ve raylı ulaşım sistemleri sanayisinin geliştirilmesi olduğunu anlatan Uraloğlu, "Bu hususta yapılabilecek her yasal düzenlemeyi yapıp özel sektörümüzün önünü açtık. Şu anda bizleri bir araya getiren TÜRASAŞ'ı, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birine dönüştürdük." açıklamasında bulundu.
YERLİ VE MİLLİ ELEKTRİKLİ TRENLERDEN 19 SET DAHA ÜRETİLECEK
Bugüne kadarki süreçte uluslararası standartlarda; yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, yolcu ve yük vagonları, cer konvertörü ve motoru, Tren Kontrol Yönetim Sistemi gibi ana, kritik ve alt ürünleri ürettiklerini belirten Uraloğlu, "2023 yılında saatte 160 kilometre hıza sahip ilk milli ve yerli elektrikli tren setlerimizi hizmete aldık. Yeni Sakarya ismini verdiğimiz 3 setimiz şu an Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşımacılığı yapıyor. 2025 yılında 10 set, 2026 yılında 9 set olmak üzere toplamda 19 set daha üreteceğiz." dedi.
Yerli ve milli sürücüsüz metro aracını da raylara indirdiklerini anımsatan Uraloğlu, "İlk yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerimizi kullanmaya başladık. 'Eskişehir 5000' Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi ile yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek, saatte 140 kilometre hıza sahip yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotifimizi yerli ve milli imkanlar ile ürettik. Seri üretime geçtiğimiz projemiz kapsamında; 20 adedi bu yıl olmak üzere 2027 yılına kadar 95 lokomotif üreterek TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğümüze teslim edeceğiz." açıklamasında bulundu.
Milli Banliyö Tren Seti Projesi kapsamında da ilk setin üretimini tamamladıklarını ve bu yıl 8 set daha üretmeyi planladıklarını belirten Uraloğlu, bu setleri Gaziantep'teki Gaziray'da kullanacaklarını da kaydetti.
Abdulkadir Uraloğlu Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi’nin açılışına katıldı. (A Haber)
584 YOLCU KAPASİTELİ HIZLI TREN SETİ
Bakan Uraloğlu, saatte 225 kilometre hıza sahip Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi'nin ilk kaynağını yaparak üretimine başlamanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Uraloğlu, "Yüzde 65 yerlilik oranı ile alüminyum gövdeli 8 araçtan oluşacak Milli Elektrikli Hızlı Tren setlerimiz toplam 584 yolcu kapasiteli olacak. Seti oluşturan araçlarımız; yolcu konforunu ve güvenliğini sağlayan tren kontrol ve izleme sistemi, otomatik tren durdurma sistemi, elektromekanik yolcu giriş kapıları, tam otomatik iklimlendirme, yangın ihbar, işitsel ve görsel yolcu bilgilendirme ve kamera sistemleri ile donatılacak." dedi.
SEYAHAT EDENLERE KONFORLU ULAŞIM
Uraloğlu, trende yolcular için seyahat esnasında rahatlıkla kullanabilecekleri Wi-Fi erişimi, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilecekleri otomatlar ve mutfak bölümü olacağını söyleyerek "Ayrıca bu aracımızda engelli yolcular için iki adet yolcu bölmesi ve tekerlekli sandalyeleriyle platformdan araca ve araçtan platforma indirilip bindirilmesini sağlayan asansörler de yer alacak. Özetle trenlerimizi, yüksek konfor ve inovasyon ile mevcut ve gelecekte var olacak ihtiyaçları karşılamak üzere tasarladık. Proje kapsamında 2026-2028 yılları arasında toplam 14 set üretmeyi planlıyoruz. Şu anda YHT hatlarımızda 31 setin hizmet verdiğini düşünürsek neredeyse yarısı kadar milli trenlerimizi de üretmiş olacağız." açıklamasında bulundu.

