Muhalefetin algı operasyonu çöktü! İşte belediyelerin prim borcundaki gerçekler
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK'ya toplam 96 milyar liralık borcu olduğunu söyledi. Bakan Işıkhan, bu borcun bir an önce tahsil edilmesi gerektiğini belirtirken en borçlu 5 belediyeyi açıkladı. SGK’ya 96 milyar lirayı bulan borç yükünde başı çeken CHP’li belediyeler gerçekleri saptırarak kamuoyunu yanıltıyor. İşte 100 milyara dayanan borç yükünde iddialar ve gerçekler...
Belediyeler, bağlı kuruluşlar ve belediye şirketlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçları konusunda CHP başta olmak üzere muhalefet partilerinin oluşturmaya çalıştığı algı operasyonları "SGK borçları konusunda gerçekler ne?" sorusunu tartışmaya açtı.

Sabah Gazetesi'nden Önder Yılmaz'ın haberine göre Bu algı operasyonlarını sonlandırma ve tartışmalara ışık tutacak "iddialar ve gerçekler" şöyle:
İDDİA: CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 25 Temmuz günü partisinin Balıkesir Halk Buluşması programında "Diyorlar ki SGK'ya en borçlu 5 belediye CHP'nin. Oysa ki söylediği belediyelerden birisi olan İBB'nin bir kuruş SGK borcu yok. İştiraklerinin var" ifadelerini kullandı.
GERÇEK: "Belediyenin borcu yok, iştirak şirketlerinin borcu var" demek halkı yanıltmaktır. Zaten SGK'ya olan belediye borçlarının yüzde 80'inden fazlasının belediye şirketlerinin borcu. Belediye şirketleri, belediyeden ayrı bir kurum değildir, genel müdürünü ve yönetimini belediye başkanının atadığı, belediye başkanından habersiz adım atmayan kuruluşlar.

İDDİA: CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 26 Temmuz günü Bursa'da yaptığı açıklamada "AK Parti'den aldığımız Bursa Belediyesi'nin toplam borcu 30 milyar" ifadeleri ve gerçekler.
GERÇEK: Türkiye genelinde bütün belediyelerin iştirakleri ile birlikte SGK borcu 96 milyar lira. En fazla SGK borcu olan belediye 5,7 Milyar lira ile Ankara Büyükşehir Belediyesi. Ardından sırasıyla İzmir, İstanbul, Adana ve Şişli belediyeleri geliyor. Bu belediyeler 2024 yerel seçimlerinden önce de CHP'nin elinde bulunan belediyelerdir. Dolayısıyla Özgür Özel'in açıklamalarının gerçekle bir alakası yok.





