Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Tüm binalar periyodik muayenelere tabi olacak
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli 3'üncü toplantısının kapanış konuşmasını yaptı. Kurum, "Türkiye'de tüm binalar periyodik muayenelere tabi olacaklar. Tüm yapılarımızda; mimar, mühendis ve şehir plancılarından oluşturacağımız yeni bir birim tarafından muayene işlemi yerinde, gidilerek düzenli olarak yapılacaktır. Özel ve nitelikli yapılarda; çok katlı ve özel mimari yapılar, otel ve AVM'ler 20 kat üstü yapılar, termik santraller, büyük baraj yapılarımızı izlemek için Yapı İzleme Sistemlerini kuracağız. Türkiye Bina Envanterini bu anlamda hazırlayacağız" dedi.
Türkiye'de şehirlerin deprem, sel, kuraklık ve diğer tüm afetlere hazır hale getirilmesi kapsamında oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin 3'üncü toplantısı Beşiktaş'ta bulunan Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirildi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un başkanlığında yapılan toplantıya akademisyenler ve kurullarda yer alan uzmanlar da katıldı. Toplantının sonunda Bakan Kurum kapanış konuşması yaptı.

"ZEMİN ETÜDÜYLE İLGİLİ KAMUSAL BİR DENETİMİ ZORUNLU HALE GETİRECEK DÜZENLEMEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"
"Sayın Cumhurbaşkanımız, 6 Şubat itibariyle depremlerin ve afetlerin süreci noktasında yeni bir miladın, afetlerle kesintisiz bir mücadelenin başlangıcı olacağını aziz milletimize duyurdular. Üniversitelerimizin, birbirinden kıymetli hocalarımızın katkılarıyla; Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modelini tüm Türkiye'ye ilan ettiler." diyen Bakan Kurum, toplantı sonrasında alınan kararları açıkladı. Kurum, "Son derece kritik bir çalışma olan; tüm afet türlerine dair erken uyarı gözlem istasyonlarını 81 ilimizde yaygınlaştıracağız. Tüm millet bahçelerimizi afet toplanma alanı ve geçici barınma bölgesi konseptlerine uygun hale getireceğiz. Bunun için olası afetlerde ihtiyaç duyulan; tüm ekipmanlar ve teknolojileri süratle bu alanlara yerleştiriyor olacağız. Ortaöğretim, lisans ve lisansüstü eğitim statülerinde 'Afet Bilgisi Derslerini'n yaygınlaştırılmasını hayata geçiriyor olacağız. İnşaat faaliyetlerinin olmazsa olmazı mikrobölgeleme etütlerini ülkemizin en ücra köşesinde yapılan inşaat faaliyetlerine kadar 81 ilimizde ayrıntılı jeolojik etüt çalışmasını yaygınlaştıracağız. Jeolojik etütle ilgili nasıl yapı denetim sistemiyle bir denetim söz konusuysa, zemin etüdüyle ilgili de kamusal bir denetimin yapılmasını zorunlu hale getirecek düzenlemeyi de hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.


