'Tuz Gölü için korkutan uyarı! ‘Eğer önlem alınmazsa…’
Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, küresel ısınıma ile bilinçsiz tarımsal sulama sebebiyle % 30 küçüldü. Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, gereken tedbirler alınmazsa 30 seneye kadar gölün kaybedileceğini söyledi.
Ankara, Konya ve Aksaray sınırları içinde bulunan ve kapalı göl olma özelliğine sahip Tuz Gölü, başta flamingolar olmak üzere yüzlerce kuşa ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'nin tuz gereksinin de %50'sinden fazlasını karşılayan göl, turizm açısında da kritik bir yere sahip. 1600 kilometrekare yüzölçümüne sahip göl, Şereflikoçhisar'dan gelen Peçen Çayı ile Aksaray'dan gelen Melendiz Çayı ve çevresindeki diğer derelerden besleniyor.

İklim değişikliği ve bölgedeki bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle Tuz Gölü her geçen gün kuruyup, küçülüyor.




