Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor

Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Gürcan, koronavirüs aşısı olmayanlara uyarılarda bulundu. Koronavirüs aşısının salgına karşı en büyük korunma etkeni olduğunu belirten Gürcan, "Kovid-19 bugünlerde aşısız olanlar arasında yayılan ve onları hastanelere yatıran bir hastalık haline dönüştü" dedi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Gürcan, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) aşısız olanlar arasında yayılan ve onları hastanelere yatıran bir hastalık haline dönüştüğünü söyledi.

Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor - 1

Prof. Dr. Gürcan Kovid-19 salgınıyla mücadelede, aşı olanların belli bir güvenli ortama geçtiğini, bundan dolayı herkesin aşı yaptırması gerektiğini belirtti.

Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor - 2

Gürcan, mevcut mutasyonların yayılmasını ve vaka sayılarının artmasını önlemek için aşının en önemli koruyucu faktörlerin başında geldiğini vurguladı.

Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor - 3

Salgının aşısız kişilerde görülme sıklığının arttığını anlatan Gürcan, "Kovid-19 bugünlerde aşısız olanlar arasında yayılan ve onları hastanelere yatıran bir hastalık haline dönüştü. Sağlık Bakanlığı verileri ve diğer bilim insanlarının değerlendirmelerinde de hastaneye yatanların yüzde 90-95'inin aşısız kişilerden oluştuğu, aşılı kişilerin çok az hastaneye yatma ihtiyacı duyduğu, yoğun bakımlara yatışta yine aynı şekilde aşısızların fazla olduğu görülüyor." ifadelerini kullandı.

Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor - 4

Gürcan, Kovid-19 salgınıyla mücadelede en büyük silahın aşı olduğunu anımsattı.

Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor - 5

Vaka sayılarındaki artışın, aşılamada henüz istenilen oranlara ulaşılamamasından da kaynaklandığını anlatan Gürcan, şunları kaydetti:

Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor - 6

"Sağlık Bakanı'nın açıkladığı verilerde 1. dozunu olan kişilerin aşılanma oranı yüzde 66, aslında bu oran iyi. Ama maalesef birinci dozdan sonra antikor oluşturma oranı, bizim Edirne'de yaptığımız araştırmada da gösterdiği gibi yüzde 10 civarında. Esas koruyucu antikorlar ikinci aşılamadan sonra ortaya çıkıyor. Nitekim bizim araştırmamızda da bu koruyuculuk oranının ikinci aşıdan sonra yüzde 95'e çıktığını göstermiş olduk. İkinci dozu yaptırdıktan sonra insanlar kendilerini aşılanmış kabul etmeliler. Koruyucu konuma ancak o zaman ulaşabiliyorlar."

Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor - 7

Gürcan, salgınla mücadelede toplumsal bağışıklığın sağlanması için aşılama oranının yüzde 70'lere çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Koronavirüs aşısı için flaş çağrı! Hastalık aşı olmayanlar arasında geziyor - 8

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin