A HABER GALERİ
Unutkanlığa karşı en güçlü silah! Sabahları 1 kaşık yemek hayatınızı değiştirecek
Çağımızın en büyük problemlerinden olan unutkanlıkla savaşmanın yolu mutfağımızdan geçiyor. Yiyeceklere lezzet katan bazı bitki ve baharatlar, hafızayı güçlendirmeye yardımcı oluyor. İşte hafızayı güçlendiren 9 bitki ve baharat...
Unutkanlık sorunuyla karşılaşıyorsanız, çözüm belki de mutfak dolaplarınızdaki bitki ve baharatlarda gizli olabilir. Yiyeceklere lezzet katan yaygın bitki ve baharatların bazıları, hafıza kaybıyla savaşmada etkili oluyor.
Uluslararası Önleyici Tıp Dergisi'ne göre, nörodejeneratif bozukluklar gibi yaşlanmaya bağlı rahatsızlıkları önleme veya durdurma potansiyeli taşıyan baharatlarla ilgili kanıtlar giderek artıyor.
İşte sağlam bilimsel dayanaklara sahip uzmanlar tarafından önerilen, nöroprotektif ve hafızayı güçlendirici özelliklere sahip olan 9 şifalı bitki ve baharat. Bir sonraki market alışverişinizde bu listeyi göz önünde bulundurarak stok yapabilir ve aşağıdaki beyin sağlığına yönelik önerileri deneyebilirsiniz.
Kullanımı: Sabahları sağlıklı bir beyinle güne başlamak isterseniz, kahvaltı smoothienize 1 çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.
ZERDEÇAL
Zerdeçal kökünden elde edilen kurkumin, Alzheimer hastalığındaki beta-amiloid plaklarını azaltabileceği bilinen bir polifenol karışımıdır.
Özellikle emilimi artırılmış bir kurkumin özütünün (Longvida) hafızayı ve dikkati kısa sürede iyileştirebildiği gösterilmiştir.
4 hafta süren bir çalışmada, kurkumin takviyesinin işleyen belleği, enerji seviyelerini, sakinliği ve hatta psikolojik stresin neden olduğu yorgunluğu anlamlı şekilde düzeltebildiği görülmüştür.
Kullanımı: Zerdeçal baharatını çorba, güveç veya körilere ekleyerek yemeklerinize tat katabilirsiniz.
ZENCEFİL
Anti-enflamatuar özelliklere sahip olan zencefil, nörodejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlayabilir ve oksidatif stresi azaltarak beyin hücrelerinin yaşlanmasını ve ölümünü engelleyebilir. Ayrıca doğal bir antiemetik olarak bilinen zencefil, bulantı ve kusmayı azaltmada da yardımcı olabilir.
Ancak unutmayın ki zencefil, doğal antikoagülan özelliklere sahip olduğundan kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız dikkatli olmanız gerekebilir.
Kullanımı: Taze zencefil kökünü rendeleyerek yapacağınız çayı deneyebilirsiniz. Bir bardak kaynar suya 3 çay kaşığı rendelenmiş zencefil kökü ekleyip 10-15 dakika demleyin, ardından süzerek tüketebilirsiniz.
NANE
Nane genellikle diş macunu, sakız veya nefes tazeliğiyle anılırken, nane yapraklarının hafızayı ve odaklanmayı geliştirdiği gösterilmiştir.
HİNDİSTAN CEVİZİ
Hindistan cevizi, içerdiği miristikin sayesinde beta-amiloid plaklarının oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Ayrıca öjenol içeren hindistan cevizi, kalp sağlığına olumlu etkisi olduğu düşünülen bir bileşiktir.
BİBERİYE
Biberiye, Alzheimer hastalığı gibi bilişsel düşüşe karşı koruma sağlayabilir ve hafızayı destekleyebilir. Sadece biberiye kokusu bile hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilir.
ADAÇAYI
Adaçayı, hafıza sorunlarına karşı koruma sağlayabilir ve bilişsel gerilemeyi engelleyebilir. Özellikle beyindeki nörotransmitter asetilkolini parçalayan bir enzimi inhibe ederek çalışır.
Kullanımı: Adaçayını çorbalara veya yemeklere katmanız mümkün.
KEKİK
Kekik, beyindeki nöronları koruyarak yaşlanmaya karşı savunma sağlayabilir. Aynı zamanda beyindeki omega-3 DHA miktarını artırabilir, çalışma belleğini güçlendirebilir ve beyin atrofisini azaltabilir.
