A HABER GALERİ
Kabızlık şişkinliğine son! Bağırsak tıkanıklığını anında gideren formül! Tek kaşığında...
Kilo verme sürecinde karşılaşılan kabızlık sorunu, birçok kişinin baş belası olabilir. Bu sorunun önüne geçmek ve kilo verme sürecini kolaylaştırmak için uzmanlar süzme yoğurdu öneriyorlar. Süzme yoğurt, tüketildiği anda bağırsakları çalıştırarak kabızlığı gidermeye yardımcı olabilir. Ancak bu faydalı besini ne zaman tüketmeniz gerektiği de önemlidir. İşte detayları...
Kabızlık, dünya genelinde oldukça yaygın bir sağlık sorunu olmasına rağmen pek dile getirilmeyen bir problemdir. Günlük yaşantımızı olumsuz etkileyen ve zamanla kronikleşebilen kabızlık, aslında tükettiğimiz besinlerle doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle, beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmek önemlidir. Kabızlığı kökten çözebilen bazı besinler bulunmaktadır.
SÜZME YOĞURT NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?
Uzman diyetisyenlerin sıklıkla önerdiği süzme yoğurda diyetinizde yer verebilirsiniz. Bağırsak tıkanıklığını giderici etkisiyle birlikte aynı zamanda normal yoğurda göre 2 kat protein içerdiği için uzun süre tok kalmanızı sağlar.
2023 senesinde yapılan bir araştırmaya göre öğleden sonra ara öğün şeklinde tüketilen süzme yoğurdun daha uzun süre tok tuttuğu ve kabızlık problemine de iyi geldiği bilinmektedir.
SÜZME YOĞURT NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Süzme yoğurdu günde 8 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. İster ara öğün isterseniz de yemeğin yanında tüketebilirsiniz.
İşte sindiriminize iyi gelecek bazı besinler:
ELMA
Elmalar, çözünür bir lif olan zengin bir pektin kaynağıdır. Pektin, ince bağırsağınızda sindirimi atlar ve daha sonra kolonunuzdaki dost bakteriler tarafından parçalanır. Dışkı hacmini arttırır ve bu nedenle kabızlık ve ishali gidermek için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca bağırsak enfeksiyonları riskinin yanı sıra kolonda iltihaplanma riskini de azalttığı gösterilmiştir.
REZENE
Soluk soğanlı ve uzun yeşil saplı bir bitki olan rezene, yemeklere lezzet katmak için kullanılır. Bu bitkinin lif içeriği kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve sindirim sistemindeki düzenlilik geliştirir. Rezene ayrıca sindirim sisteminizdeki düz kasları gevşeten bir antispazmodik ajan içerir. Bu eylem şişkinlik, gaz ve kramp gibi olumsuz sindirim semptomlarını azaltabilir.
KEFİR
Kefir, süte kefir "taneleri" eklenerek yapılan kültürlü bir süt ürünüdür. Bu "taneler, maya ve bakterilerin sütle karıştırılmasından kaynaklanır ve sindirime yararları olduğu görülmektedir. Yoğurttaki probiyotikler gibi kefir kültürleri de laktozun sindirilmesine yardımcı olarak şişkinlik, kramp ve gaz gibi laktoz intoleransı ile ilişkili bazı olumsuz yan etkileri azaltır. Birçok çalışmada kefir, sağlıklı, sindirimi iyileştiren bağırsak bakterilerinde artışa ve zararlı bakterilerde eş zamanlı düşüşe neden oldu. Kefir tüketimi aynı zamanda bağırsaklarınızdaki inflamasyonun azalmasıyla da ilişkilendirilmiştir, bu da sindirim sürecini daha da iyileştirir.
CHIA TOHUMLARI
Chia tohumları, tüketildiğinde midenizde jelatin benzeri bir madde oluşturmalarına neden olan mükemmel bir lif kaynağıdır. Prebiyotik gibi çalışırlar, bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini desteklerler ve sağlıklı sindirime katkıda bulunurlar. Lif içeriği ayrıca bağırsak düzenini ve sağlıklı dışkıları geliştirmeye yardımcı olur.
PANCAR
Pancar, iyi bir lif kaynağıdır. Bir fincan (136 gram) pancar 3.4 gram lif içerir. Lif, sindirimi atlar ve sağlıklı bağırsak bakterilerinizi beslediği kolonunuza yönelir; bu da sindirimi iyileştirir. Pancar yemenin birkaç popüler yolu arasında kavrulmuş, salatada karıştırılmış, salamura edilmiş veya bir smoothie'ye karıştırılmış hali yer alır.