A HABER GALERİ
Canan Karatay "en eski ilaç" dedi! Yüzyıllık şifa... Sofranızda o olmadan sahur yapmayın!
Ramazan ayının en önemli öğünü olan sahurda tüketilmesi tavsiye edilen yiyecekler sıklıkla araştırılıyor. Oruç ibadeti sağlığımıza daha çok dikkat etmemiz gerekmekte. Kısıtlı olarak beslendiğimiz bu vakitlerde günlük almamız gereken vitaminlere özen göstermeli ve sağlıklı beslenmeliyiz. Prof. Dr. Canan Karatay oruç esnasında vücut direncinizi arttıracak besini açıkladı. İşte yüzyıllık şifa...
Canan Karatay doğal kan takviyesi olarak görülen andız pekmezinin sahurda tüketilmesi noktasının altını çizdi. Oruç sırasında hem ibadetimizi kolaylaştıracak hem de vücut direncimizi arttıracak bir takım besinler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesini Prof. Dr. Canan Karatay açıkladı. Peki sahurda nasıl beslenmeliyiz? Oruç sırasında tok tutacak besinler neler? İşte detaylar...
Prof. Dr. Canan Karatay, andız pekmezini Ramazan ayında kan takviyesi olarak betimledi. Güçlü bir ilaç olan andız pekmezini özellikle sahurda öneren Canan Karatay, oruçta vücut direncine dikkat çekti.
Vücudun yapısını güçlendiren andız pekmezinin en eski ilaç olduğunu hatırlatan Canan Karatay, andız pekmezini özellikle sahurda tüketilmesinin altını çizdi.
ANDIZ PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Kanda azalan kan yapıcı hücreleri artırmanın en faydalı yolu demir yolu eksikliğini ortadan kaldırmaktır. Andız pekmezi kan içindeki demir sayımını artırarak bu durumu anında çözen doğal ilaçtır. Yüzyıllardır kan değerlerini artırmak için ek takviye olarak tavsiye edilir.
Andız pekmezi bağırsakların enzimleme işlemini geliştirerek vitaminlerin daha orijinal vücuda yayılmasını sağlar. Bu sayede vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller kaybolmadna vücuda işlenir.
En büyük faydası ise karaciğerdeki toksinlenmeyi azaltan andız pekmezi hücrelerin yapısını koruyarak vücutta ödem oluşumunu engeller. Karaciğerin fonksiyonel değerini artırır.
İdrar yolu enfeksiyonun hazımsızlık kabızlık ve böbrek ağrılarına neden olur. Andız pekmezi bu iki riskli hastalığı anında önler.
Vücudun bağışıklık sistemini virüs ve bakterilere karşı güçlendirerek ihtiyaç olan proteini sağlar.
Yapılan araştırmalarda sahurda tüketilen andız pekmezi oruç süresinde kan değerlerinin düşmesini engeller. Uzun süre tokluk hissi verir. Damarlardaki kan yapısının akışını normalleştirir.
SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER!
Zeytin
Zeytin sahurda yenmesi gereken yiyecekler arasında. Sindirim sistemine yardımcı olan zeytin, tok tutması ile de sahur sofralarının en gözde besinleri arasında bulunuyor. Sahurda birkaç tane zeytin tüketmeyi unutmayın.
Çorba
Tokluk hissinizi hemen sağlayacak, yaz sebzeleri ile hazırlanmış mercimek çorbası veya soğuk ayran aşı çorbası tavsiye edilen seçimler.
Yumurta
Sahur zamanında vazgeçilmez besinlerden olan yumurta, tok tutan besinlerin başında geliyor. İster rafadan ister sahanda olsun ama sahurda mutlaka yumurta yemeye özen gösterin.
Muz
Muz, tok tutan meyveler arasında başı çekiyor. Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz, sahurda yemekten sonra bir porsiyon tüketilebilir.
Peynir
Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar. Sahurda iki dilim peynir yiyerek açlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Çörekotu
Sağlıklı yağlar açısından zengin olan çörekotu, salata veya yoğurtla birlikte tok tutucu özelliğini gösteriyor. Çörekotu ayrıca mide sorunlarına da birebir.
Çavdar ekmeği
Çavdar ekmeği hem bağırsak dostu olması ile hem de tok tutması ile sahurda tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Süt
Çay ve kahve yerine sahurda süt içmek hem rahat uyumanızı sağlar hem de size gerekli proteinleri sağlayarak, gün boyu tok hissetmenize de yardımcı olur.