A HABER GALERİ
Buzdolabına koymadan önce bir kez daha düşünün! Korumak yerine zehre dönüşmesine sebep oluyorsunuz
Besinleri korumak için genelde buzdolabını tercih edersiniz fakat her besin için buzdolabı doğru bir seçim değil! Bazıları yalnızca raflarda muhafaza edilmelidir. Besinler içeriğinde barındırdığı vitamin ve mineraller sebebiyle sağlığımız bakımından oldukça önemlidir. Yararları saymakla tükenmeyen bu gıdaları doğru yerde korumak oldukça önemlidir. Çünkü bir takım besinler oda sıcaklığında korunması gerekirken bir takım besinlerin de buzdolabında saklanması gerekiyor. Bazı yiyeceklerinizi saklama biçiminiz noktasında ciddi oranda yanıldığınızı öğrenince çok şaşıracaksınız. Peki buzdolabında saklanmaması gereken besinler nelerdir? Yiyecekleri nasıl saklamak gerekir? Buzdolabında hangi yiyecekler neden bozulur?
İnsan hayatı için oldukça önem taşıyan olan vitamin ve mineralleri içeren gıdaları tüketmek kadar saklamak da önemli. Bir takım besinler oda sıcaklığında tutulması gerekirken bir takım besinlerin de buzdolabı gibi soğuk yerlerde korunması gerekiyor. Aldığımız her şeyi buzdolabında saklamak bir alışkanlık haline geldi. Fakat dışarıdan satın alınan sebze ve meyvelerin çoğunun yeri aslında buzdolabı değildir. Peki buzdolabına koyulmaması gereken besinler nelerdir? Hangi besinleri buzdolabına koyunca bozulur? Sizler için derledik. İşte ayrıntılar…
DOMATES
Yıllardır herkesin yanlış bildiği bilgilerden biri domatesin bozulmaması için buzdolabına konulması gerektiğidir. Aslında domates buzdolabına konulunca organik yapısı soğuk havadan dolayı bozulur.
Kabukları kırışan domates bakteri oluşturmaya başlar ve tüketilen bu domatesler sindirim hastalıklarına neden olur.
TAZE YEŞİLLİKLER
Oksijen otlar için kötüdür çünkü onların kahverengiye veya siyaha dönüşmesine neden olabilirler. Taze gıdalar olarak sınıflandırılmaları, onları buzdolabına uygun hale getirmez. Bitkilerin çok fazla oksijene maruz kalmadan nemlerini muhafaza etmeleri gerekir. Bunları doğru bir şekilde saklamak için gevşek bir çuvala konmaları gerekir. Buzdolabına konmaları gerekiyorsa, tamamen nemli kâğıt havlularla kaplanmalıdır. Kuru otlar, oksijeni dışarıda tutmak için en iyi şekilde hava geçirmez bir kapta, kilitli torbada veya sıkı bir kavanozda saklanır.
AVAKADO
Avakado meyvesinin daha hızlı olgunlaşmasını ve lezzetini kaybetmemesini istiyorsanız buzdolabına koymayın.
KAYISI
Şimdiye kadar bilmeniz gerektiği gibi, tüm meyveler buzdolabı dostu değildir. Kayısı da diğer çekirdekli meyveler gibi oda sıcaklığında daha çabuk olgunlaşır. Ancak olgunlaştıktan sonra buzdolabında daha uzun süre saklanabilirler. Dahası, buzdolabında lezzetlerini ve dokularını kaybedebilirler.
Tercihen mutfak tezgahında, yemek masasında, meyve sepetinde, kilerde veya kuru ve havadar bir yerde muhafaza edilmelidir.
KARPUZ
Karpuzlar toplanır toplanmaz olgunlaşmayı bırakırlar. Bu nedenle soğutma veya oda sıcaklığının olgunlaşma süreci üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Bununla birlikte, araştırmalar karpuzun buzdolabında saklanmasının besin değerini olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. 55 derecede, karpuzlar 14-21 gün boyunca daha fazla antioksidan tutacaktır. Kesildikten sonra kilitli bir torbaya konup buzdolabında saklanabilirler. Bununla birlikte, 2 ila 3 gün arasında tüketilmelidirler.
SOĞAN
Soğanlar ister kesilmiş ister kesilmemiş olsun, buzdolabına kesinlikle girmez. Soğanların kuru ve taze kalması için havaya ihtiyacı vardır. Kilerde veya tezgâhta saklanmalıdırlar. Nem ve gaz soğan için iyi değildir. Yaşlanma sürecini hızlandıracak ve hızla kötüleşmelerine neden olacaktır. Kesildikten sonra, bozulmadan önce birkaç saat sürebilirler. Ancak buzdolabında saklanmamalıdırlar yoksa buzdolabının nemini emerler ve tüm lezzetlerini kaybederler.
EKMEK
Ekmeği evde çok uzun süre tutmak ekmeğin bayatlamasına ve koyulaşmasına neden olur. Peki ekmek başka nasıl korunabilir? Buzdolabı bir seçenek değil çünkü ekmek buzdolabında tutulursa daha hızlı bayatlar ve lezzetini kaybeder. Ancak ekmek dondurularak saklanabilir. Ancak, çözülmeye bırakmak yerine, kızartma veya mikrodalgada pişirme daha iyi bir seçenek olacaktır.
BAL
Bir koruyucuyu korumanın amacı nedir? Bal, rafta sonsuza kadar sorunsuz kalabilir. Buzdolabında saklandığında kristalleşir ve neredeyse yenmez hale gelir. Balın güzel dokusunun tadını çıkarmak için doğru şekilde saklanmalı ve buzdolabından uzak tutulmalıdır.
TATLILAR
Bal, reçel ve çikolata gibi tatlı besinler buzdolabında organik özelliklerini yitirerek tatlarının yanı sıra reçel ve balın akışkanlığı da bozulur.
PATATES
Emilimi yüksek bir besin olan patates durduğu ortamın kokusu ile tadı değişir. Buzdolabında bir günde fazla kalan patates bozulur fakat görüntüsü aynı kaldığında fark edemeyiz. Ancak pişirilen patates bağırsak hastalıklarının yaşanmasına sebebiyet verebilir.