A HABER GALERİ
Bir avucu bile yetiyor! Kalp damarlarını tertemiz yapıyor
İnsan sağlığı için sayısız yararı olan kabak çekirdeği, kalp sağlığından karaciğerin düzenli çalışmasına kadar pek çok derde deva oluyor. Mutluluk hormonunun artışında da olumlu etkisi bulunan kabak çekirdeği, bağırsak hareketlerinin hızlanmasını da sağlıyor. İşte kabak çekirdeğinin faydaları...
Suda çözünmeyen lifler arasında bulunan polisakkarit türevleri, safra oluşumu arttırmaya ve bağırsaklarda yararlı bakterilerin korunmasına yardımcı olur. Bu lifin en büyük özelliği probiyotik etki göstermesidir. Ayrıca, tok tutmaya da yardımcıdır.
Kabak çekirdeği; çinko, selenyum ve magnezyum minarellerine sahip olması sebebiyle, vücutta enfeksiyon oluşumunu engellemeye ve artrit gibi eklem hastalıklarını önlemeye katkı sağlar.
Kabak çekirdeği, triptofan içeriği ve nöro koruyucu özelliği ile mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin hormon seviyesini arttırır ve böylece depresyon belirtilerini azaltır.
Diyet sırasında belli bir miktarda alındığında besleyici ve tok tutucu özelliği nedeniyle tüketilmesi önerilir. Bununla beraber, gerektiğinden fazla tüketilmesi kalori değerleri göz önüne alındığında kilo aldırabilir.
Omega 3, çinko ve fitosteroller içermesi erkeklerde testosteron üretimini dengeler. Sperm kalitesini arttıran içeriği üreme organlarının sağlığını düzenler.
Afrodizyak etkiyle beraber cinsel sağlık üzerinde önemli rol oynayan hormon benzeri kimyasalların vücutta salınımını kontrol eder. Lsoflovan ve lignan gibi fitoöstrojen kaynağı olan bileşenler kadınlarda libidoyu ve doğurganlığı arttırır.
Sterollerin, E vitamini ve çoklu doymamış yağ asidini içermesi yara iyileştirme gücünü meydana getirir. Bu durum, mide mukozasını aside karşı koruyarak mide hastalıklarının iyileşmesine destek sağlar.
Diüretik etkisi ile idrar torbasının boşaltılmasına yardımcı olurken idrarın böbreklerden atılmasını normal seyrinde gerçekleştirir.
Kabak çekirdeği, zengin bileşenleri içermesi ve vücutta serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Az miktarda doymuş yağ asidi ile beraber çok yoğun miktarda doymamış yağ asitlerini içinde bulunduran kabak çekirdeği, fazla tüketildiğinde ciltte yağ oranını arttırabilir, akne oluşumuna ortam hazırlayabilir.
Protein, karbonhidrat, yağ asitleri, vitamin, mineral ve bitki türevlerini içeren kabak çekirdeği; diyabet, kolesterol, prostat büyümesi, kronik enfeksiyonel hastalıklar, üreme sistemi bozuklukları, depresyon ve anksiyete riskini azaltır.
Yüksek kalori değerleri göz önüne alındığında günlük tüketim miktarının 1 avuç olması uygunluğunu korur. 1 avuç kabak çekirdeği ortalama 112 kalori olarak ifade edilebilir.
