A HABER GALERİ
KKTC'de Türk askeri ve BM güçleri karşı karşıya geldi! Akif Çağatay Kılıç'tan flaş sözler: Soydaşlarımızın hakkını...
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere tamamen insani nedenlerle Pile-Yiğitler Yolu Projesi hazırladı. Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek üzere tel çekilmesinin üzerine Türk askeri ile BM Barış Gücü askerlerinin arasında gerginlik yaşandı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, katıldığı bir programda konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıç, 'Bu asla askeri bir proje değil. Bu yol. Soydaşlarımın adadaki haklarını korumak konusunda kararlıyız.' dedi. Öte yandan Türk Dışişleri ise 'Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerince, Pile-Yiğitler yolunu engellemek amacıyla gerçekleştirilen fiziki müdahaleyi kabul edilmez buluyor ve şiddetle kınıyoruz.' mesajını paylaştı.
KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu'nun genişletilmesi ve iyileştirilmesi için hazırlanan projenin, Pile halkının, bölgedeki arazilere kolayca ulaşımı, bölge halkının ekonomik açıdan kalkındırılması ve Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgesi'ne muhtaç olmadan geçiş yapmasını sağlamak amacıyla hazırlandığı kaydedildi.
Açıklamada, 25 yıldır Türk tarafının, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'yle ilgili olarak yapıcı tutumu, iyi niyeti ve bu yöndeki çağrılarının karşılık görmediği, Pile'de yaşayan vatandaşların günlük hayatlarını kolaylaştırıcı adımlar atılmadığı vurgulanarak "Kıbrıs Rum tarafının, yol yapımları da dahil olmak üzere ara bölgede (Yeşil Hat) yaptığı çeşitli ihlallere sessiz kalan Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) ile, insani boyutu tarafımızca defaten gündeme getirilen Pile – Yiğitler Yolu konusunda, bugüne kadar yürüttüğümüz istişareler sonuçsuz kalmıştır. Ada'da Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetiyle mevcudiyetini ve faaliyetlerini sürdüren BMBG'den bu hususta yapıcı ve işbirliğine açık bir tutum benimsemesini bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.
BM Barış Gücü askerlerinin Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek üzere tel çekmesi üzerine Türk askeri ile aralarında gerginlik yaşandı.
PROJENİN AMACI NE?
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu konuyla ilgili A Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.
Ertuğruloğlu'nun açıklamalarından derlenenler şu şekilde:
Bu proje Yiğitler Köyü KKTC sınırları içerisinde olan bir köyümüzdür. Sınıra yakın bir köydür. Pile köyü ise ara bölge denilen bölgede bulunan bir köydür. Karma bir köydür. Türk Rum halklarının yaşadığı karma bir köydür. O köyde yaşayan insanlarımızın yıllardır maruz bırakıldığı, engellemeler, Rum'un BM'nin İngiliz üs bölgesi makamlarının insafına terk edilmiş yaşam şekilleri. Bizim yıllarca BM'den Pile Türkü'nün yaşam koşullarını düzeltme iyileştirme yönünde atılması gereken adımları talep etmemize rağmen bunun tam tersine yapılması ve Pile Türkü'nün Rum'un İngiliz'in insafına terk edilmiş zavallı bir toplum durumuna düşürülme politikasına karşı bizlerin uygulayacağı proje. Artık kendi topraklarımızdan İngiliz üs bölgesinden geçmeden rahatlıkla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ulaşmasını sağlamak.
TOPRAK ÇALMA GİBİ NİYETİMİZ YOK
Pile Türkü'nün bugüne kadar kendi ülkesine ulaşımı engelleyen bir uygulama ile karşı karşıya kaldılar. Çok uzun zamandır bu projeyi dile getirdik. Bu yol projesini yapacağımıza son derece kararlı olduğumuza ikna etmeye engel olmamalarına çalıştım. BM bu projeye onay vermeyeceklerini söylediler. Ara bölgenin yetkilerinin kendilerinde olduğunu söylediler. Biz de bu bölgenin büyük bölümünün bizim topraklarımızın olduğunu buradaki söz sahibinin biz olacağımızı, ara bölgede otoritenin onlarda olduğunu kabul etmemize rağmen, ara bölgede Rumlara tanıdıkları ayrımlara onlara her türlü konuda yardımcı olduklarına bakarak bizim de son derece insani bir proje olarak hiçbir askeri hedef içermeden, toprak çalma gibi düşüncemiz olmamasına rağmen bu projeye engel olmamalarını talep ettik.
GERİ ADIM ATARSAK HAKLARIMIZI KAYBEDERİZ
Fiziki engellemeye kalkarsanız fiziki karşılık göreceklerini konusunda da uyardık. Bugün uyarılara rağmen engellemeye çalıştılar. Biz Pile – Yiğitler yolu bölgesinde geri adım attığımız takdirde tüm ara bölge üzerinde her hakkımızı kaybetmiş, Rum'un insafına terk edilmiş bir varlık durumuna düşürülecektik. O kadar önemli bir proje. Kim itiraz ederse etsin bu yol bizim hakkımızdır. Bizim insanımızı kurtarma bakımından insani bir projedir. Bunu engelleme yetkisini kimseye tanımıyoruz. Engellemeye çalışanları engellemek de bizim görevimizdir.
RUM TARAFINDAN KIŞKIRTMA VAR
Bölgede Rum tarafının da kışkırtması söz konusu. İşin başından her konuda BM yetkilileri Rum tarafını kollamaya, her türlü kolaylığı sağlamaya hazır. Bize de her türlü zorluğu çıkarmaya hazır. Böyle bir konumda gidiyoruz. Yol projesini ayrı bir konu olarak görmemek lazım. BM'nin adadaki varlığının bütün konularda bizlere yarattığı problemlerden birisidir.
Biz o yolu yapacağız. Onu kabul ettiler zaten. O güzergahın küçük bir bölümünde onlarla mutabakat sağlayarak yapacağımız bir bölüm var. O bölümün dışında bizler serbest şekilde yapacağız. BM aradan çekilmiştir. Kararlı olduğumuzu zor oldu ama anladılar. Pile Türkü kurtulmuş olacak. Bundan sonra adada itilip kalkılan bir halk olmadığımızı göstermiş olacağız.
"PİLE-YİĞİTLER YOLU PROJESİ'NDEN GERİ DÖNÜŞ OLMAYACAK"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere uygulamaya konulan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını bildirdi.
Ertuğruloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek "Rum'un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır." ifadesini kullandı.
KKTC'nin bir yerden toprak çalma niyeti olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, "Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Bu proje tamamen insani bir projedir ve hiçbir art niyet içermemektedir. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Ertuğruloğlu, BM Barış Gücü'nün Türk dostu bir örgüt olmadığını vurgulayarak KKTC olarak oyuna gelmeyeceklerini belirtti.
BM BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİNİN GERİ ÇEKİLMESİNİN ARDINDAN PROJE BAŞLADI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Birleşmiş Milletler (BM) tarafından engellenmeye çalışılan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ne, BM Barış Gücü askerlerinin geri çekilmesiyle başlandığı bildirildi.
KKTC'nin BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne kolay ulaşımı sağlamak üzere uygulamaya konulan yol projesi, sabah saatlerinden itibaren BM Barış Gücü askerlerince engellenmeye çalışıldı.
KKTC güvenlik güçlerinin, BM Barış Gücü askerlerini KKTC topraklarından Yeşil Hat'ta geri itmesi sonucu yaşanan gerginlik son buldu.
KKTC'li yetkililer, Barış Gücü askerlerinin bölgeden ayrıldığını ve yol yapım çalışmalarına başlandığını bildirdi.
Yetkililer, yol yapım çalışmalarının güvenliğinin polis tarafından sağlanacağını, yolun geçeceği güzergaha BM personeli ve araçlarının girişine izin verilmeyeceğini belirtti.
KKTC'DEN BM BARIŞ GÜCÜ'NÜN PİLE – YİĞİTLER YOLU YAPIMINA MÜDAHALESİ HAKKINDA AÇIKLAMA
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından, Pile-Yiğitler Projesi yolunda bu sabah Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) askerlerine ve araçlarına saldırı düzenlendiği yönündeki iddiaların asılsız olduğu belirterek, "BMBG'nin bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı taraflı ve kabul edilemez tavır, BMBG'nin ülkemizdeki varlığını sorgulatmakla kalmayıp BM'nin itibarını ve inandırıcılığını da zedelemektedir." denildi.
Bu yol yapım projesinin tamamen insani amaç taşıdığının altı çizilen açıklamada, "Hal böyle olmasına rağmen bugün BMBG askerleri tarafından bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan polisimize ve yol inşaat ekibine KKTC toprakları içinde fiziksel müdahalede bulunulmuş, yol yapımı engellenmeye çalışılmıştır. BMBG'nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir." ifadesine yer verildi.
"GERGİNLİĞE BM ASKERLERİ VE PERSONELİNİN TUTUMU NEDEN OLDU"
Açıklamada, KKTC güvenlik güçlerinin BMBG askerlerine ve Birleşmiş Milletler (BM) araçlarına saldırıda bulunduğu yönündeki iddialar hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: "BMBG'nin açıklaması ve bazı ülkelerin benzer açıklamalarında, yaşanan durum çarpıtılmakta BM askerine ve araçlarına saldırıda bulunulduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar asılsızdır. Sahada sadece polisimiz bulunmaktadır ve KKTC topraklarında bulunan polisimizin görevi yol çalışmalarını gerçekleştiren sivil ekibin güvenliğini sağlamaktır. Bölgede meydana gelen gerginlik BM askerleri ve personelinin tutumu ve yol yapımını sürdüren ekibimiz ve bu ekibin güvenliğini sağlayan polisimize yaptığı fiziksel müdahale ve engellemelerden kaynaklanmıştır."
Pile-Yiğitler yolu projesinin 25 yıllık bir geçmişi olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Pile – Yiğitler yolu projesi hususunda Kıbrıs Türk tarafının yapıcı tutumu ve bu yönde yaptığı tüm çağrılara rağmen bugüne kadar Pile'de yaşayan vatandaşlarımızın günlük hayatlarını kolaylaştırıcı adımlar atılmamış ve iyi niyetimiz karşılık görmemiştir. Bu nedenle Ada'nın eşit ortağı olan Kıbrıs Türk tarafı Pile – Yiğitler Yolu'nun tamamlanması için gerekli çalışmaları, BMBG'yi bilgilendirmek suretiyle başlatmıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.
BMBG'NİN TAVRI BM'NİN İTİBARINI VE İNANDIRICILIĞINI DA ZEDELEMEKTEDİR"
Açıklamada, "Öte yandan 1996 yılında, Rumlar tarafından bilinçli bir şekilde Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yol yapımı ve yine 2004 yılında Rum tarafınca inşa edilen Pile-Voroklini yol yapımına Kıbrıs Türk tarafının tüm itirazları ve protestolarına rağmen sessiz kalarak izin vermiştir. BMBG'nin bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı taraflı ve kabul edilemez tavır BMBG'nin ülkemizdeki varlığını sorgulatmakla kalmayıp Birleşmiş Milletlerin itibarını ve inandırıcılığını da zedelemektedir." ifadelerine yer verildi.
BMBG'den Kıbrıs Türkleri ve Rumlara eşit mesafede bir tutum sergilenmesi çağrısı yapılan açıklamada, "KKTC'de Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetinden bilistifade mevcudiyetini ve faaliyetlerini sürdüren BMBG'den beklentimiz bu taraflı tavrını gözden geçirerek, Pile-Yiğitler yol yapımı çalışmalarımıza fiziksel müdahale ve engelleme çabalarına derhal son vermesi, söylem ve eylemlerinde Kıbrıs Türkleri ve Rumlara eşit mesafede bir tutum benimsemesi yönündedir." denildi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, katıldığı bir canlı yayında soruları yanıtladı. KKTC'deki yol gerilimiyle ilgili açıklama yapan Kılıç, "KKTC vatandaşlarının temel ihtiyaçları var. Suyun ulaşımı, sağlık hizmetlerinin ulaşımın engellenmesi söz konusu. Bu askeri değil, insani bir proje, Rumlar aksini diyor. BM'ye bunun bildirimi yapılmıştı. Rum kesiminin tutumu sonrası karşı karşıya gelindi. Bu asla askeri bir proje değil. Bu yol. Soydaşlarımın adadaki haklarını korumak konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı. Kılıç, "Uluslararası alandaki haklarımızı çiğnetmeyiz" diye konuştu.
İşte Kılıç'ın açıklamalarından satır başları:
Rum Kesimi'ni destekler yaklaşımlar görüyoruz. Kıbrıs adasındaki anlaşmazlık uzun yıllardır devam ediyor. AB açısından baktığımızda tarihi süreci hepimiz biliyoruz. Rum kesiminin AB'ye üye olması da hataydı. AB'nin dış politikayla ilgili birliktelik yaklaşımı birtakım olumsuzların yaşanmasına neden oluyor.