A HABER GALERİ
Kahramanmaraş depremleri İstanbul depremini tetikler mi? Prof. Dr. Fadime Sertçelik canlı yayında cevapladı
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremler sonrası, özellikle İstanbul'da yaşayan vatandaşlar olası deprem söylentilerinden tedirgin oldu. A Haber canlı yayınında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Fadime Sertçelik, merak edilen soruya yanıt verdi. Sertçelik, asrın afeti sonrası hazırlanan artçı depremler haritasıyla vatandaşları uyarıp, 'Bundan sonra her bir fay kendi özelinde çalışacak.' diye konuştu. Kahramanmaraş depreminin 7 metrelik bir kaymaya neden olduğunu da söyleyen Sertçelik, olası deprem için o ilimizi de uyardı.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen 7.7 ve 7.6'lık depremler 10 ilde büyük bir yıkıma neden oldu.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremler sonrası, özellikle İstanbul'da yaşayan vatandaşlar olası deprem söylentilerinden tedirgin oldu.
A Haber canlı yayınında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Fadime Sertçelik, merak edilen soruya yanıt verdi. Sertçelik, asrın afeti sonrası hazırlanan artçı depremler haritasıyla vatandaşları uyarıp, "Bundan sonra her bir fay kendi özelinde çalışacak." diye konuştu.
Kahramanmaraş depreminin 7 metrelik bir kaymaya neden olduğunu da söyleyen Sertçelik, olası deprem için o ilimizi de uyardı.
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Fadime Sertçelik'in A Haber'de yaptığı açıklamalar şöyle:
"İlk depremin oluşum mekanizmasının animasyonunu hazırlamışlar. 7.7 olarak tanımladığımız ilk depremin lokasyonu. Biz depremde normalde şunu bekleriz, fay uzunlukları vardır, 'Şu kadar büyüklükte şu kadar yırtılacak' deriz. İlk deprem sonrası biz ikilemde kaldık nerede olduğuna dair. 'Ölüdeniz mi yoksa Doğu Anadolu fayında mı oldu?' diye.
Türkiye'deki büyük üç fayın da deprem üretme potansiyeli yüksek. Öyle bir yerde oldu ki birbirine yakın olan faylar arasında ikilemde kaldık.
Büyük depremlerde tam doğru büyüklük ölçülemiyor. 7.4 olarak tanımlanan deprem 7.7'ye çekildi. Kandilli, ABD, Japonya kim olursa olsun bilgiler revize edildi. Bunlar son derece normal.
BÜYÜK ARTÇI DEPREMLER SÜRECEK Mİ?
Her iki fayda da deprem olmuş. Faydaki ilk kırılma Pazarcık'ta oldu. Kırılma kuzey doğuya doğru devam etti. Bir kırılma meydana geldi ve tek parça değil birçok fay aynı anda çalıştı.
Sadece tek fay çalışsaydı bu kadar büyük sonuçlar beklenmezdi. Ben açıkçası 7.7'den sonra küçük artçısını bekliyordum. 6.5 büyüklüğünden fazla artçı beklemiyorum. 6.6'lık bir deprem oldu ama başka bir deprem, tetikleme ile oldu artçı değil.
"7 METRE İLERİYE GİDEN YERLER VAR"
7 metre ileriye giden yerler var. 5 ila 7 metre arasında tespit edilen yerler var. Yatay yönde 7 metre hareket etti. Kuzey Anadolu fayında da yanal yönde hareketler oluyor.
Hem Doğu Anadolu hem de Kuzey Anadolu yanal yönde hareket ediyor. Hareketle birlikte enerji aktarımı oluyor. Kırmızı bölgelerde hareket olabilir. 9 saat sonra olan da sarı olarak gösterilen yerde oldu.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?
7.7 ve 7.6 oldu İstanbul'da etkiler mi diye sorduk. Etkileme alanının sivas ya da Orta Anadolu alanına kadar olduğunu söylüyoruz. Enerji transferi oraya kadar gitmiyor dolayısıyla bu deprem İstanbul'u etkilemez diyoruz.
Kırmızı ve siyahların üzerinde artçı depremler birikti. Bugün 16.00'da hazırladık bu haritayı 3 bin 497 artçı deprem oldu. Daha çok depremler devam eder. Ortam stabil haline gelene kadar devam eder. Yeni kırıklar da olur.
İLK DEPREM İKİNCİ DEPREMİN OLUŞMASINI YÜZDE 5 ETKİLEDİ: "BELKİ DE 9 SENE SONRA OLACAKTI"
Elazığ'a doğru devam etmeye başladı. İrili ufaklı faylar harekete geçti. Araştırma sonucunda birinci depremden sonra ikinci deprem tetiklendi ama bu fayın deprem üretme zamanı geldiği için yüzde 5 etkiledi deniliyor. Bu fay hareket edecekti ama belki de 9 yıl sonra olacaktı. Yüzde 5 ile 9 saat sonra oldu.