A HABER GALERİ
Doğu Karadeniz'de akılalmaz olay! Üfürükçü kadın 136 kişiye virüs bulaştırdı
Son dönemde koronavirüs vaka sayılarında artış devam ederken, filyasyon ekiplerinin tespit ettikleri bazı koronavirüs vakaları, salgınının yayılışındaki bilinçsizliği gözler önüne serdi. Doğu Karadeniz'de salgından korunmak için yatalak bir hastaya dua okumaya gelen üfürükçü kadının, üç köyde 136 kişiye virüs bulaştırdığı belirlendi.
Son dakika haberine göre, koronavirüs vakaları ülkemizde son dönemde büyük bir tırmanışa geçerken, evlere ziyaretçi kabul edilmemesi ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gibi önlemler her fırsatta dile getiriliyor.
Ancak en çok bulaş hala evlerde yaşanıyor. Filyasyon ekiplerinin tespit ettikleri bazı koronavirüs vakaları salgınının yayılışındaki bilinçsizliği bir kez daha gözler önüne serdi.
Buna tanık olan filyasyon ekipleri ise ilginç vaka örneklerini sosyal medyada paylaşıyor. Doğu Karadeniz'de 3 ailenin turşu buluşmasında çok sayıda kişinin koronavirüse yakalandığını twitter hesabından paylaşan doktor, şahit olduklarını Milliyet'e anlattı:
İçlerinde kamu kurumunda müdür, banka çalışanı da vardı. 'Eğitimli insanlarsınız neden bu dönemde toplandınız' diye sorduğumda, "Turşu bağışıklığı güçlendiriyor o da koronavirüsü yenmemizi sağlıyor, o yüzden toplandık" dediler.
3 KÖYÜ ÜFÜRDÜ
Bir de 80 yaşında kör ve yatalak bir amcanın hastaneye kaldırılmasıyla ilginç bir vaka yaşandı. Yaşlı amca pozitif çıkınca herkes şaşırdı. Çünkü hiç evden çıkmamıştı ve yanına da kimse gitmemişti.
Öğrendik ki amcanın durumu kötüye gidince köye üfürükçü şifacı yaşlı bir teyze çağırılıyor. O teyzenin yaklaşık 120 temaslısını tespit ettik. Bu kişilerden test sonuçları pozitif çıkanların temaslılarıyla birlikte toplamda 136 pozitif vaka çıktı.
Vaka kaynağını araştırdığımızda ise normalde İç Anadolu'da bir ilde evinde izole olması gereken pozitif bir vakanın, yakınlarına ayıp olmasın diye kimseye haber vermeden kendi özel aracıyla düğüne geldiğini belirledik.
İki farklı akrabasında gece konaklayan, düğün öncesi ve sonrası toplu yemeklere katılan pozitif vaka, ilk başta saklanmıştı. Ancak yaptığımız çalışmada düğün fotoğraflarından edindiğimiz bilgilerle temaslıları eklerken kişiyi listeye ekleyemediğimizi fark ettik.
Düğünden iki gün önce PCR testi pozitif çıkmış ama düğün yeğeninin olduğu için gelmiş. Tutanaklar tutuldu, cezai işlem uyguladık.
Tabii semptomları başlayınca hastaneye başvuruyor ve pozitif. Diğerlerinden 2-3 gün sonra tespit edebildiğimiz bu dördüncü kişi, biz tespit edene kadar yaklaşık 16 çalışanı ve onların da aile içi temaslarıyla birlikte 27 kişinin pozitif olmasına sebep olmuştu."
EV İÇLERİ KALABALIK
Ayrıca salgının başından beri filyasyon ekibinde yer alan doktor, vakalarla ilgili de şunları söyledi:
"Karadeniz büyükşehirlere aşırı göç vermiş bir bölge ve insanlar covid çıktığından beri hem yurt dışından hem de İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi yerlerdeki evlerinden çıkıp geldikleri için mevcut hane nüfusunun sayısı artıyor.
5-6 günlük çocuk amcasından covid kapıyor, ev içi kalabalık yaşam var. Üzerine bir de tanıdığımızdan bulaşmaz 'Bak onun şikayeti yok' algısı var" ifadelerini kullandı.
VİRÜSE RASTGELE
Öte yandan vaka patlaması yaşanan İstanbul'da sosyal mesafe ve maske kuralının ihmal edildiği yerler arasında Galata Köprüsü ve Boğaz hattı kıyıları dikkat çekiyor. Amatör balıkçıların saatlerce iç içe balık mesaisi endişe yaratıyor. Vaka sayılarının zirve yaptığı megakentte, Kovid-19 ile mücadele kapsamında İstanbul İstiklal Caddesi'ne girişler bile aynı anda 7 bin kişi şartına bağlanırken, amatör balıkçıların oluşturduğu görüntüler eleştiri konusu olacak türde. Sosyal mesafe kuralının neredeyse hiçe sayıldığı yerlerin başında ise Galata Köprüsü ile Arnavutköy sahili geliyor.
Yan yana dizilen onlarca amatör balıkçının zaman zaman maske kuralını da ihmal ettikleri dikkatlerden kaçmazken, özellikle Galata Köprüsü'ndeki yoğunluk, Kovid-19 riski açısından endişe yaratıyor. Beşiktaş'a bağlı Arnavutköy sahilinde de benzer görüntüler oluşurken, amatör balıkçıların sosyal mesafe kuralını ihlal etmeleri vatandaşların da tepkilerine neden oluyor.
Zaman zaman dört, beş kişilik gruplar halinde koyu sohbete dalan olta balıkçıları, Kovid-19'a davetiye çıkartırken, yaya yolunda yürüyenleri de tehlikeye atıyorlar. Sabahın erken saatlerinden hava kararana dek balık tutan amatör balıkçılara, Nisan, Mayıs döneminde kısıtlama getirilmiş, bu kısıtlama ancak 1 Haziran'dan itibaren serbest bırakılmıştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 6 Haziran'da twitter hesabından, "Galata Köprüsü'nde bugün çekilen fotoğraftan anladığımıza göre, balıkçılar arasında 1,5 metre mesafe kuralına uyulmamış. Kovalar dolmuş mu, bilmiyoruz ama virüs köprüye uğramışsa eli boş dönmemiştir. Özellikle kronik hastalığı olanlar maskesiz, mesafesiz risk altındadır. Rast gelmesin" uyarısında bulunmuştu.