A HABER GALERİ
Detaylar belli oluyor! Kısıtlamalar hangi illerde kalkacak? 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı bitecek mi?
Kısıtlamalar hangi illerde kalkacak? Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamaların mart ayında kademeli olarak kaldırılacağı öğrenildi. Bu gelişmelerin ardından uygulamanın ilk olarak hangi illerde başlayacağı merak edilmeye başlandı. Konu hakkında detaylar belli olmaya başladı. Peki, kısıtlamalar hangi illerde kalkacak? 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı bitecek mi? İşte haberin detayları...
65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı bitecek mi? Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koroanvirüs salgını sonrası Türkiye genelinde bazı tedbirler uygulanmaya başlandı. Geçtiğimiz yıl alınan kararlar neticesinde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruplara belirli saatlerde sokağa çıkma izni verilmişti. Hafta içi ve hafta sonu kısıtlamalarının yanı sıra mekanlara yönelik de kısıtlama kararları alınmıştu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan kısıtlamalar ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, kısıtlamalar hangi illerde kalkacak? 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı bitecek mi? İşte son gelişmeler...
KISITLAMALAR HANGİ İLLERDE KALKACAK?
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, yaptığı açıklamada, sosyal yaşam ve iş hayatını direkt etkileyen Kovid-19'la mücadele kapsamındaki kısıtlamaların "yerinde karar" döneminde marttan itibaren illere göre değerlendirileceğine dikkati çekti.
İllerin, durumuna göre "düşük", "orta", "yüksek" veya "çok yüksek" riskli olarak sınıflandırılacağını söyleyen Aydın, bu gruplara göre kısıtlamalardan hangilerinin kaldırılacağı veya sürdürüleceğinin belirleneceğini belirtti.
"TEK BAŞINA 100 BİN KİŞİDE GÖRÜLEN VAKA SAYILARI ÜZERİNDEN ALINMAYACAK"
Şehirlerde salgının yönetilebilir ve hızının düşük olduğunu gösterecek parametrelere göre yerinde kararların belirleneceğini ifade eden Aydın, şunları kaydetti:
"Bu kararlar, tek başına 100 bin kişide görülen vaka sayıları üzerinden alınmayacak. Bunun yanında şehirdeki hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranı, şehirdeki salgının üreme hızı, PCR testlerindeki pozitiflik oranı, şehirdeki 10-14 günlük süredeki salgının trendi, şehrin yaş ve demografik durumu çerçevesindeki aşı durumu gibi 5-6 parametre üzerinden şehirler puanlamaya tabi tutulacak. Bu puanlamanın durumuna göre de 'düşük', 'orta', 'yüksek' veya 'çok yüksek' riskli denilecek."
Şehirlerin yer alacakları risk gruplarına göre hayata geçirilebilecek normalleşme adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aydın, "Durumu iyi olan şehirlerde, belki restoranlar için 'açık alanlarının yüzde 50-60'ını, kapalı alanlarının yüzde 30'unu kullanabilirsin' denilecek. Orta riskli grupta belki restoranların açık alanlarının yüzde 40'ı, kapalı alanlarının yüzde 10'u kullanılacak." diye konuştu.
Aydın, kısıtlamaların kaldırılma sürecinin dinamik şekilde sürdürüleceğine işaret ederek, "Örneğin bir kent düşünün ve verileri çok iyi olsun. O kentte 65 yaş üstündeki nüfusun ikinci doz aşılarını da yaptınız. O zaman belki 65 yaş üstü gruba 'hafta içinde 8 saat, hafta sonları gündüz şu saatlerde dışarı çıkabilirsiniz' denecek, evinin etrafında değil belki kent içinde seyahat izni verilecek." ifadelerini kullandı.
"Yerinde karar" döneminin Kovid-19 ile mücadelede büyük önem taşıyacağının altını çizen Aydın, böylece vatandaşların şehirlerindeki kısıtlamaların kalkması için birbirini uyarmasının, restoran, kafe gibi toplu alanlarda kurallara uyumun artmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.
KOVİD-19'U AĞIR GEÇİREN HASTALARIN NEREDEYSE YARISINDA KALP HASARI TESPİT EDİLDİ
Science Daily'de yer alan ve "European Heart Journal" dergisinden yayımlanan araştırmada, Londra'da çeşitli hastanelerde yattıktan sonra taburcu edilen ve Kovid-19'u ağır geçiren 148 hastanın sağlık verileri incelendi.
Taburcu olduktan bir ay sonra bu kişilerin kalplerinin manyetik rezonans (MR) görüntülemesi yöntemiyle incelendiği belirtilen araştırmada, hastaneye yatırılan ve troponin adı verilen protein seviyesi yükselen hastaların yaklaşık yüzde 50'sinin kalplerinde hasar tespit edildi.
Bu kişilerin yüzde 50'sine yakınında kalp kası iltihaplanması, kalp dokusunda hasar veya kalbe giden sınırlı kan akımı gibi durumlar belirlendi.
Çalışmanın yazarlarından kardiyolog Prof. Marianna Fontana, bu çalışmanın hastalığı hafif atlatanlarla ilgili bilgi vermediğine işaret ederek, "Bu konuyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Kalbe MR taraması yapılması, troponin yüksekliği olan hastaların incelenmesinin ne kadar yararlı olduğunu gösterdi." ifadesini kullandı.
ENGELLİ VE YAŞLI BAKIM KURULUŞLARINDA 2'NCİ DOZ AŞI UYGULANMASINA BAŞLANDI
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında yürütülen aşılama programı kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarında kalanlar ile personele ikinci doz CoronaVac aşısının uygulanmasına başlandı.
Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi"ne göre aşılama çalışmaları devam ediyor.
Bu kapsamda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı resmi ve özel huzurevleri, engelli bakım merkezleri ve korumaevleri gibi kuruluşlarda kalan kişiler ve personele ikinci doz aşı yapılıyor.
Aşılama programı kapsamında Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin yaşlı sakinleri ve çalışanları da ikinci doz aşılarını oldu.
Uzun süredir Kovid-19'a karşı ziyaretçi yasağından "sabit vardiyalı" çalışma sistemine kadar pek çok önlemin uygulandığı huzurevinde aşılama çalışmaları maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun şekilde, kişilerin ateş ölçümlerinin yapılmasının ardından aşılama odasında gerçekleştiriliyor.
Sağlık Bakanlığının belirlediği önlemler çerçevesinde soğuk zincir korunarak kuruluşlara ulaştırılan aşılar, doktor gözetiminde hemşirelerce yapılıyor.
"GEZİLERE İHTİYACIMIZ VAR"
İkinci doz aşısını olan huzurevi sakinlerinden 76 yaşındaki Doğru Er Kubilay, kovid-19 salgını döneminde yetkililerinin tavsiyeleri doğrultusunda hijyen ve mesafe kurallarına uyduklarını belirtti.
Kubilay, 9 aydır huzurevinde olduklarını belirterek, "Gezilere ihtiyacımız var. Refakatçilerle bizi bazı yerlere götürsünler artık, yetkililerden bunu istiyoruz." dedi.
Aşı sonrası kendini çok iyi hissettiğini belirten Kubilay, "Diğer vatandaşlarıma diyorum ki, hiç korkmadan devlete güvensinler, yapılan hizmetten memnun kalsınlar. Hiç bir sorun yok." ifadesini kullandı.
Türk klasiklerinden "Zühtü" türküsünün söz yazarı Burhan Gökalp'in eşi 80 yaşındaki Zehra Gökalp ise huzurevinde kendilerine çok iyi bakıldığını ve hiçbir sorunlarının olmadığını söyledi.
Gökalp, herkesin aşı olması gerektiğini belirterek, çocuklarını ve gezmeyi özlediğini söyledi.
"YAŞLILAR HAFTASINDA, YAŞLILARIMIZIN SEVDİKLERİYLE BULUŞMASINI UMUYORUZ"
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç da yaptığı açıklamada, Türkiye'de Kovid-19 salgınıyla mücadelenin yaklaşık bir yıldır sürdürdüğünü ve ülkede vaka görülmeden tedbirlerin alınmaya başlandığını hatırlattı.
Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından tedbirlerin artırılarak devam ettiğini belirten Koç, bu süreçte engelli ve yaşlı hizmetleri personelinin büyük bir özveriyle çalıştığını dile getirdi.
Sevdikleriyle buluşamamasına rağmen huzurevlerinde kalan yaşlıların da süreci büyük bir özveriyle sürdürdüğünü vurgulayan Koç, aşılamada yaşlılara ve engellilere öncelik verildiğini ve ilk doz aşılarının yapıldığını anımsattı.
Engelli ve yaşlı hizmetlerinde görevli tüm personelin de aşılandığını aktaran Koç, şunları kaydetti:
"Aşılanmadan sonra bugüne kadar herhangi bir sorun yaşanmadı. Birinci aşılamayla ilgili süreçlerimiz tamamlandı. 87 bin engellimiz, yaşlımız ve hizmet veren personelimiz aşılandı. Bugün ise ikinci doz aşımız yapılıyor. Bütün huzurevlerinde kalan yaşlılarımız, engelli bakım merkezlerinde kalan engellilerimiz ile onlara hizmet veren personelimizin tümü aşılanacak. İnşallah ikinci aşımızdan sonra 15-20 günlük bağışıklanmayla ilgili antikor oluşması noktasında bir süreç geçecek. Ondan sonra 18-24 Mart Yaşlılar Haftasında umuyoruz ki Bilim Kurulu üyelerimizle istişareler sonucunda, yaşlılarımız bu yıl sevdikleriyle buluşur. Yaşlılarımızın sevdikleriyle buluşabileceğinin müjdesini Bilim Kurulu ile vermeyi arzu ediyoruz. Yaşlılarımızın sağlıklı, sıhhatli günlere erişmesinin yakın olduğunu ifade etmek istiyorum."