Deprem üzerinden yalanlara doymadılar! Devleti karalama çabaları tek tek çürütüldü
Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, çok sayıda binada da ağır yıkımlar yaşandı. Depremin acısı henüz tazeliğini korurken, sarsıntının yaşandığı ilk andan itibaren özellikle muhalif kesim tarafından ortaya atılan yalanlar büyük bir dezenformasyona neden oldu. Devleti karalamaya çalışan isim ve kurumların iddiaları tek tek çürütüldü. İşte detaylar...

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 11 ili sarsan depremlerin ardından dezenformasyon gerçeği bir kez daha gözler önüne serildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bilgi kirliliğine neden olan iddialara tek tek yanıt verdi.
1. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale: "Kamu Bankaları güçlükle ayakta duruyorlar. Bu kadar deprem yardımı yapabilmeleri mümkün değil."
19 Şubat
İDDİA
İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, deprem bağışlarıyla gündeme gelen kamu bankalarının bu kadar paralarının olmasının imkansız olduğunu, zira güçlükle ayakta durduklarını iddia etti.
GERÇEK
Bahse konu olan kamu bankalarından Ziraat Bankası 2022 yılında 41,1 milyar lira net kar elde etmiştir. Vakıfbank 24 milyar lira ve Halkbank ise 14,7 milyar lira net kar etmiştir.

2. Ümit Özlale: "AFAD, Sayıştay denetimine açık değil."
19 Şubat
İDDİA
Ümit Özlale, AFAD'ın Sayıştay denetimine tabi olmadığını iddia etti.
GERÇEK
AFAD, İçişleri Bakanlığına bağlı bir kamu kurumu olup faaliyetleri Sayıştay denetimine açıktır.

3. Muharrem İnce: "Askere çık emrini geç verdiniz."
20 Şubat
İDDİA
Muharrem İnce, sosyal medya hesabından, askerin depremin ardından sokakta olmadığını ve askere "çık" emrinin geç verildiğini iddia etti.
GERÇEK
6 Şubat 04.17'de gerçekleşen depremin hemen ardından MSB, 04.30'da Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinden rapor isteyerek, TSK İnsani Yardım Tugayına "hazır ol" emri vermiştir.
06.00 itibariyle de 2. Ordu Komutanlığı birlikleri deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır.

4. Haluk Levent: "Daha önce hiç böyle bir yıkım görmedim."
20 Şubat
İDDİA
Haluk Levent, 20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen 6,4 ve 5,8 şiddetindeki depremlerin ardından 60 binanın çöktüğünü ve daha önce hiç böyle bir yıkım görmediği iddiasında bulundu.
GERÇEK
Halkı endişe ve paniğe sevk eden bu paylaşım, yanlış olduğunun ortaya çıkmasının ardından Haluk Levent tarafından silinmiştir.





















