A HABER GALERİ
Bilim Kurulu Toplantısı son dakika: Kafe, lokanta ve restoranlar ne zaman açılacak? HES kodu ve saat sınırı olacak mı?
Son dakika... Kafe ve lokantalar ne zaman açılacak? Koronavirüsle mücadele kapsamında normalleşme süreci için hazırlıklar başladı. Normalleşme için kararların verileceği Bilim Kurulu Toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Kritik toplantı öncesinde gözler kafe ve lokantalar ile ilgili alınacak kararlara çevrildi. Yeme-içme mekanlarının açılması için bazı öneriler gelirken, açılışın hangi tarihte yapılacağı da merak ediliyor. Peki, kafe, lokanta ve restoranlar ne zaman açılacak? HES kodu ve saat sınırı olacak mı? İşte son gelişmeler...
Son dakika... Kafe ve lokantalar ne zaman açılacak? Koronavirüs salgınının önüne geçmek adına yurt genelinde bazı tedbirler alındı. Geçtiğimiz sene yurt genelinde kafe, kıraathane, lokanta ve restoran gibi mekanlara yönelik kısıtlamalar uygulanmaya başladı. Bu mekanlara yönelik uygulanan kısıtlamaların hangi tarihte sona ereceği konusunda araştırmalar sürüyor. Normalleşme sürecine yönelik adımlar atılırken, kafe ve lokanta ile ilgili hangi kararların alınacağı merak ediliyor. Peki, kafe, lokanta ve restoranlar ne zaman açılacak? HES kodu ve saat sınırı olacak mı? İşte haberin detayları...
KAFE, LOKANTA VE RESTORANLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
Hemen şunu belirtelim ki, kıraathane, kafe, lokanta ve restoranlar gibi mekanlara yönelik uygulanan kısıtlamaların hangi tarihte normale döneceği henüz belli olmadı. Mart ayı itibarıyla il bazında normalleşme sürecine geçileceği öğrenildi. İlerleyen günlerde gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı'nın ardından detaylar belli olacak. Konu hakkında resmi açıklama geldiğinde ahaber.com.tr'den öğrenebilirsiniz.
HES KODU VE SAAT SINIRI OLACAK MI?
Kafe ve restoranların açılışında HES kodu ile giriş yapılması görüşülüyor. Öte yandan kulislerde dolaşan bilgiye göre, saat sınırı yerine kapasite sınırı getirilmesi planlanıyor. Ancak konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Söz konusu kısıtlamalar ile ilgili detaylar belli olduğunda haberimizin içeriğinde yer alacak.
RESTORANLARDA HES KODU, PCR TESTİ İSTENEBİLİR
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, normalleşme süreci ile birlikte açılması beklenen restoran ve kafelerde içeriye girişte HES kodu, çalışanlardan PCR testi istenebileceğini, süre kısıtlaması uygulanabileceğini söyledi. İlhan, bu arada kapıda yemek için sıra oluşturulmaması gerektiğini kaydetti.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır" dedi. Koronavirüs salgınında 'yerinde karar' dönemiyle illerde salgının seyrine göre faaliyet gösterecek restoran ve kafelerde, Sağlık Bakanlığı'nın belirleyeceği kriterler uygulanacak. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sokağa çıkma kısıtlamasının peyderpey azaltılabileceğine dikkat çekerek, "Örneğin; önce hafta sonu bir gün açık olabilir, ilerleyen zamanlarda buna pazar eklenebilir. Hafta içi kısıtlamalar kaldırılarak, hafta sonu sadece akşam devam edebilir ve sonrasında da sokağa çıkma ile ilgili tüm kısıtlamalar kaldırılabilir" dedi.
'RESTORANLARDA HES KODU, PCR TARAMASI İSTENEBİLİR'
Prof. Dr. İlhan, kafe ve restoranlarda uygulanacak kriterlere ilişkin, "Restoranların açılması söz konusu olduğunda içeriye girildiğinde HES kodu istenebilir, çalışanlardan belli aralıklar ile PCR testi istenebilir. Vatandaşlarımızdan mesafeli oturması istenebilir, sırt sırta, çarpmaz olacak şekilde 1,5 metre mesafe ile oturması söz konusu olabilir. İç mekanda diyelim ki kapasitenin belli yüzdesi kadar insan girişine izin veriliyorsa, dış mekanda ondan biraz daha fazla; ama çok yan yana, dip dibe olmamak koşulunda izin verilebilir.
Sosyal alanlarda, restoranlarda, kafelerde de zaman kısıtlamasına gidilebilir. İçeride bulunma zamanına kısıtlama getirilebilir. Vatandaşlarımızın da bunu anlayışla karşılaması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin denebilir ki, 'yemek yenecek yerlerde 1 saate kadar, 45 dakikaya kadar oturulabilir'. Olabildiğince sade, hızlı bir şekilde yemeğin yenilip başka insanlara da fırsat tanınması gerekiyor. Şu da olmamalı, kapıda insanlar yemek için sıra yapmamalı, beklememeli, içeride çok fazla oturup virüse maruz kalınmamalı. Yemek yerken maske çıkarılmalı, yemek yedikten sonra maske takılmalı, mekanda işi bitince kalkılmalı" diye konuştu.
Kovid-19 sürecinde illere verilecek puanlar normalleşme adımlarının kapsamını belirleyecek
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, marttan itibaren hayata geçirilecek normalleşme süreci adımlarının, Kovid-19 vaka sayısı, yoğun bakım doluluk oranı, PCR testlerindeki pozitiflik oranı, 10-14 günlük süredeki salgının trendi ve aşılanan kişi sayısı gibi parametreler çerçevesinde illere verilecek puanlara göre belirleneceğini bildirdi.
Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal yaşam ve iş hayatını direkt etkileyen Kovid-19'la mücadele kapsamındaki kısıtlamaların "yerinde karar" döneminde marttan itibaren illere göre değerlendirileceğine dikkati çekti.
İllerin, durumuna göre "düşük", "orta", "yüksek" veya "çok yüksek" riskli olarak sınıflandırılacağını söyleyen Aydın, bu gruplara göre kısıtlamalardan hangilerinin kaldırılacağı veya sürdürüleceğinin belirleneceğini belirtti.
"TEK BAŞINA 100 BİN KİŞİDE GÖRÜLEN VAKA SAYILARI ÜZERİNDEN ALINMAYACAK"
Şehirlerde salgının yönetilebilir ve hızının düşük olduğunu gösterecek parametrelere göre yerinde kararların belirleneceğini ifade eden Aydın, şunları kaydetti:
"Bu kararlar, tek başına 100 bin kişide görülen vaka sayıları üzerinden alınmayacak. Bunun yanında şehirdeki hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranı, şehirdeki salgının üreme hızı, PCR testlerindeki pozitiflik oranı, şehirdeki 10-14 günlük süredeki salgının trendi, şehrin yaş ve demografik durumu çerçevesindeki aşı durumu gibi 5-6 parametre üzerinden şehirler puanlamaya tabi tutulacak. Bu puanlamanın durumuna göre de 'düşük', 'orta', 'yüksek' veya 'çok yüksek' riskli denilecek."
Şehirlerin yer alacakları risk gruplarına göre hayata geçirilebilecek normalleşme adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aydın, "Durumu iyi olan şehirlerde, belki restoranlar için 'açık alanlarının yüzde 50-60'ını, kapalı alanlarının yüzde 30'unu kullanabilirsin' denilecek. Orta riskli grupta belki restoranların açık alanlarının yüzde 40'ı, kapalı alanlarının yüzde 10'u kullanılacak." diye konuştu.
Aydın, kısıtlamaların kaldırılma sürecinin dinamik şekilde sürdürüleceğine işaret ederek, "Örneğin bir kent düşünün ve verileri çok iyi olsun. O kentte 65 yaş üstündeki nüfusun ikinci doz aşılarını da yaptınız. O zaman belki 65 yaş üstü gruba 'hafta içinde 8 saat, hafta sonları gündüz şu saatlerde dışarı çıkabilirsiniz' denecek, evinin etrafında değil belki kent içinde seyahat izni verilecek." ifadelerini kullandı.
"Yerinde karar" döneminin Kovid-19 ile mücadelede büyük önem taşıyacağının altını çizen Aydın, böylece vatandaşların şehirlerindeki kısıtlamaların kalkması için birbirini uyarmasının, restoran, kafe gibi toplu alanlarda kurallara uyumun artmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.