A HABER GALERİ
Sözleşmeli personele kadroda KRİTİK GÜN! 4B'li sözleşmeli personel 4A'lı olacak! Sosyal ve mali haklar değişiyor
Sözleşmeli personele kadroda son viraja girildi. Kamudaki sözleşmeli personelle ilgili çalışma tamamlandı. Bugün gerçekleşecek Kabine Toplantısı'na ele alınacak kadro düzenlemesinin ne zaman yürürlüğe gireceği merak ediliyor. Yeni düzenleme ile birlikte 4B'li sözleşmeli personel 4A'lı olacak. Sözleşmeliye kadro konusunda taslak metin hazır. Peki, 4B'li sözleşmeli personel ne zaman kadroya geçecek? Taslak metin içeriği neler? İşte haberin detayları...
Son olarak 12 Temmuz 2013 tarihinde çıkartılan 6495 sayılı Kanun'un 9. Maddesi ile 4B'li personel 4A'lı kadrolara geçirilmişti. Kamuda görev yapan 550 bine yakın sözleşmeli personelin 4A kadrosuna geçmesi ile ilgili çalışma tamamlandı. Taslak metin hazırlanırken gözler Kabine Toplantısı'na çevrildi. Peki, 4B'li sözleşmeli personel ne zaman kadroya geçecek? Taslak metin içeriği neler? İşte son gelişmeler...
4B'Lİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL NE ZAMAN KADROYA GEÇECEK?
4B'li sözleşmeli personelin 4A kadrolarına geçirilmesiyle ilgili taslak metin bugün Kabine Toplantısı'nda görüşülecek. Tasarı Başkan Erdoğan'a sunulacak ve son karar verilerek Meclis'e getirilecek.
SOSYAL VE MALİ HAKLAR DEĞİŞİYOR
4B kadrolarında KPSS puanına göre istihdam edilen ancak sözleşmeli statüsünde bulunan memurlar görev yapıyor. Bu sözleşmeli memurlar değişiklik ile 4A kadrolarına yani memur kadrolarına geçmiş olacak. Bu geçiş ile birlikte sosyal ve mali haklar da değişecek.
İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde sözleşmeli olarak çalışanlar da kadro düzenlemesinden yararlanacak.
5393 sayılı yasanın söz konusu maddesi belediyedeki sözleşmelileri şöyle tarif ediyor: "Söz konusu Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz.
Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır." Böylece belediyede sözleşmeli olarak istihdam edilen memurlar bu çerçevede değerlendirilecek.
SENE SONU VE 30 GÜNE DİKKAT
Düzenleme ile 31 Aralık 2022 tarihine kadar kamu kurumlarında 4B'li olanların kadroya alınması bekleniyor. Böyle bir düzenleme olursa, 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilenler ile sözleşmeli personel pozisyonuna atanmaya hak kazananların yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat etmeleri halinde ihraz ettikleri kadrolara atanmış sayılacak.
3 yıllık sürenin sonunda memur kadrolarına geçmek istemeyen personelin sözleşmeleri 3 yıl daha uzatılmış sayılacak. Daha önceki taslaklarda ise 3 yılı dolduran sözleşmelilerin kadroya geçmeleri öngörülmüştü. Buna göre 3 yıldan az süresi olanların 3 yılı tamamladıklarında kadroya geçmeleri taslakta yer almıştı. Böylece 3 yılı dolmuş olanların otomatik olarak kadroya geçmeleri öngörülmüştü.
2023'TE 3 YIL KURALI OLACAK
31 Aralık 2022 tarihinden sonra sözleşmeli kadrolarına geçecek personel ise 4A'lı olabilmek için 3 yıl beklemek durumunda kalacak.
01.01.2023 tarihinden sonra kamuda sözleşmeli personel olarak istihdam edilecekler 3 yıl süre atandıkları il ve pozisyonlarda fiilen görev yapacaklar, 3 yıllık sürenin sonunda 30 gün içinde başvurmaları halinde ihraz ettikleri memur unvanlı kadrolara atanacaklar.
Yine taslak metinlere göre; memur kadrolarına atanacakların, sözleşmeli pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.
Sözleşmeli pozisyonlarda geçen toplam hizmet süreleri, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınacak.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN SÖZLEŞMELİ KADRO AÇIKLAMASI!
Başkan Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonra bugün, sözleşmeli kadro ile ilgili detayları açıkladı. Başkan Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde:
"Kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi hususunu değerlendirdik. Bu çalışmayla, mevzuat karmaşasını giderek sözleşmeli personel statütüsünü yeniden belirledik.Mevzuat karmaşasını gidermek suratiyle sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Mali idareler dahil olmak üzere sözleşmelerin 3 yıl bu statüde çalışma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl da aday memurluk süresi olacaktır. Sözleşmeliden kadroluya geçiş 3+1 yıl sonunda gerçekleşecektir."
KAMUDA SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO
Sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik.
Mahalli idareler dahil sözleşmeli personelin kadroya geçişlerinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak.
3 yılı dolmuş sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir.
Sözleşmeliden kadroya geçiş 3+1 yıl gibi bir süreç sonunda gerçekleşecektir.
Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yılın sonunda kavuşacak.