Irak'taki çatışmalar alarma geçirdi! İş dünyası teyakkuzda
Irak'ın başkenti Bağdat'ta başlayan çatışmalar, Türk iş dünyasını alarma geçirdi. Ülkede büyük yatırımları olan iş insanları, "Irak en büyük ticari ortaklarımızdan biri. Ürünlerimizin pazarda büyük bir hakimiyeti var. Çatışmaların bir an önce son bulmasını umuyoruz" dedi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta önceki gün Mukteda es-Sadr'ın destekçilerinin sokağa dökülmesiyle başlayan olaylar, gözleri Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden biri konumundaki ülkeye çevirdi. Irak'taki tüm bölgelerde önemli bir ekonomik ağırlığa sahip olan Türk iş insanları, ülkedeki olayları yakın takibe almış durumda.

Irak, hemen bütün sektörlerde Türkiye'nin en önemli ihracat pazarları arasında yer alıyor. Ülkeye bu yılın ilk 7 ayında 7 milyar 364 milyon dolarlık ihracat yaptık. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 5.1'ini oluşturan Irak, en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında 4'üncü sırada yer aldı. Ülkeye bu yıl hedeflenen ihracat ise 12 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

15-20 GÜNDÜR SIKINTI VARDI
Irak, özellikle gıdada Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı konumunda. Başta un ve makarna olmak üzere birçok temel gıda ürününde ihtiyacının önemli bir kısmını Türkiye'den karşılayan Irak'taki gelişmeler gıda üreticilerini yakından ilgilendiriyor. Körfez Savaşı'ndan bu yana ülkeye ihracat yapan firmalardan biri olan Gaziantep merkezli Beşler Un'un Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çakmak, "Gözümüz, kulağımız ülkeden gelecek iyi haberlerde" dedi.

Ülkeye yıllık ihracatlarının 100 milyon doları bulduğu bilgisini veren Çakmak, şunları kaydetti: "Zaho'da 25 bin metrekare kapalı alana sahip dağıtım depomuz var. Hem Kürt hem de Arap bölgesinde oldukça etkiniz. Olayların şiddeti arttıkça çarşı-pazar kapanıyor. Ancak biz gıda sattığımız için bir anlamda daha avantajlıyız. Yollarda kamyonları yakıyorlar. Bu da navlun maliyetlerini artırıyor. Bir an önce ülkenin huzura kavuşmasını diliyoruz."

YAPILACAK ÇOK İŞ VAR
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Öncelikli pazar olarak belirlediğimiz Irak'ı yakından izliyoruz" diye konuştu. Ticaret Bakanlığı'nın Bağdat ve Erbil'e seyahat düzenlediğini hatırlatan Eren, şu bilgileri verdi: "Başbakan Kazımi, Türk firmalarına çok güvendiğini, büyük altyapı projelerinde bize öncelik verileceğini söylemişti. Basra Valisi de benzer düşünceleri dile getirmişti. Ukrayna-Rusya savaşının ardından oluşan iş kayıplarını oradan telafi edeceğimize dair beklentilerimiz yüksekti. Yapılacak çok iş var." Ülkede başta hastane olmak üzere çok sayıda Türk firmasının proje üstlendiği bilgisini veren Erdal Eren, şimdilik sıkıntının Bağdat ile sınırlı olduğunu kaydetti.








