A HABER GALERİ
Ne susuzluk kalacak ne de açlık: Bu resmen 850 yıllık mucize... İbn-i Sina'nın "Ramazan" reçetesi ortaya çıktı!
Ramazan ayında oruç ibadetinin en zorlayıcı tarafı açlıktan ziyade susuzlukla başa çıkmaktır. Tıp dünyasının pirlerinden kabul edilen İbn-i Sina asırlar öncesinden yazdığı reçetelerle hala insanlığa ışık olup yardımcı olmaktadır. 850 yıllık Ramazan reçetesi ile sahurlarda eksik edilmemesi gereken 3 besini sıraladı. Sahurda bunları tüketenler ne susuzluk kalacak ne de açlık. İşte detaylar...
İbn-i Sina'nın 850 yıl önce verdiği Ramazan reçetesi oruç tutanlara şifa oluyor. Birçok kişi arama motorlarında "Oruç tutarken susuzluk nasıl giderilir?" sorusunun cevabını araştırıyor. İbn-i Sina asırlar öncesinde yazdığı reçetesiyle bu sorunun cevabını verdi. İşte sahurda tükettiğinizde sizi susatmayacak besinler...
Ramazan'da "Susuzluk için ne tüketeyim?" diye araştırma yapıyorsanız İbn-i Sina'nın binlerce yıl önce yazdığı eserine kulak verin. El-Kanun Fi't Tıbb adlı eserinde susuzluk için demirhindiyi öneren İbn-i Sina'nın bu notları modern tıbba da öncülük ediyor.
KAYISININ FAYDALARI NELER?
*Kayısı, retinol olarak adlandırılan A vitamini açısından çok zengin bir besindir. Bu özelliği sayesinde göz sağlığı açısından çok faydalıdır. Görmeyi arttırır. Ayrıca göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
*Kayısı çekirdeklerinin en bilinen özelliklerinden biri vücutta iltihap oluşmasına karşı sağladığı etkilerdir. Beta-kriptoksin içeren kayısı, vücutta oluşabilecek inflamatuarlara karşı etkilidir.
*Kayısı, kemik gelişimi açısından vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerden olan kalsiyum, magnezyum gibi maddeler açısından zengindir. Bu sayede kemiklerinizin güçlenmesini ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önlenmesini sağlar.
*İçerdiği E vitamini sayesinde cildinizi besler ve nemlendirir. Kayısı çekirdeği kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Cildin ölü deriden arınmasını ve daha parlak görünmesini sağlayan bir özelliği vardır. Ayrıca ciltteki yaşlanma belirtileri ile savaşır ve kırışıklıkları önler.
*Kayısı, anti inflamatuar özelliği ile vücudunuzdaki cilt hastalıklarına karşı da oldukça etkilidir. Egzama, dermatit gibi cilt rahatsızlıkları için kayısı yağı kullanabilirsiniz. Ciltteki kızarıklık ve hassasiyeti önleyici etkisi vardır. Herhangi bir yan etki oluşumuna karşı doktorunuza danışarak kullanmanız tavsiye edilmektedir.
*Kuru kayısının faydaları arasında antioksidan özelliğinden de bahsetmemek olmaz. Antioksidanlar vücuttaki hücreler için sorun teşkil eden serbest radikalleri öldürür. Bu özelliği sayesinde düzenli kayısı tüketmek vücuttaki toksinlerin atılmasına da katkı sağlamaktadır.
*Kayısı tam bir potasyum kaynağıdır. Vücutta görülen potasyum eksikliği baş ağrısı gibi semptomlara sebep olabilmektedir. Kayısı bu gibi durumları ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
*Ağız kokusunun birçok farklı sebebi olabilmektedir. Bazı kokuların sebebi diş çürümeleri, bazısı ise mideden kaynaklı olabilir. *Kayısı tüketmek mideden kaynaklanan ağız kokularını önler. Ayrıca ağız içi yaralarını ( aft ) iyileştirici bir etkisi de vardır.
KAYISI HOŞAFI TARİFİ:
MALZEMELER
1 kilo kayısı
2 su bardağı şeker
10 su bardağı su
1 adet karanfil
1 çubuk tarçın
YAPILIŞI
Derin bir tencereye kayısıları bütün ya da bölerek atın. Eğer kayısılarınız sertse doğramanız daha iyi olacaktır.
Üzerine 2 su bardağı şekeri dökün ve yaklaşık yarım saat bekletin. Ardından suyu tarçını ve karanfili ekleyip ocağa alın.
Orta ateşte kaynayana kadar bekleyin. Kaynama sonraki yaklaşık 5 dakika kadar daha kısık ateşte bekleyin.
Kayısı hoşafınız hazır, sadece soğumasını beklemelisiniz.
Bu sırada tarçın ve karanfilleri çıkarın. Hoşaf soğuyunca süzerek şişelere doldurun.
Şişelerin dibine birkaç tane kayısı atmak iştah açıcı bir görünüm yakalamanızı sağlar.
Ardından buzdolabında en az 1 saat beklettikten sonra günlerce içebileceğiniz kayısı hoşafınız olur.
ARMUTUN FAYDALARI NELERDİR?
Bu denli zengin bir meyve olan armut, doktorlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. Bebekler, diyabet hastaları ve kilo vermek isteyenlere önerilen bu meyve, vücut sağlığına yarar sağlar. Peki, armutun faydaları nelerdir?
*Kilo kaybı sağlar, zayıflatır. Zengin bir lif kaynağ olan armut, içerdikleri ile uzun süre tok kalmanızı; böylelikle kalori açığı oluşturarak zayıflamanıza olanak tanır.
*Kanseri önler. Anti kanserojen özellikleri ile olası kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
*Bağışıklığı güçlendirir. Yapısında bulunan antioksidanlar sayesinde soğuk algınlığı, grip ve nezle benzeri hastalıklara karşı bağışıklığı güçlü tutar.
*Sindirim sistemini düzenler.
*Kalp sağlığına iyi gelir, kan akışını arttırır. Potasyum açısından zengin olmasından dolayı kalp sağlığına iyi gelir. Öte yandan, vücut genelinde kan akışını da arttırır.
*Kemikleri güçlendirir. Armutun içerisinde bulunan mineraller, kemiklerin desteklenerek güçlü kalmasını sağlar.
*Diyabet hastalara önerilir. Genellik doktorlar tarafından diyabet hastalarının öğünleri arasında bulunması tavsiye edilir.
*Yüksek tansiyonu engeller.
*Nefes darlığına iyi gelir.
*Ateş düşürücü etkisi vardır.
DEMİRHİNDİ NASIL TÜKETİLİR?
Demirhindi meyvesi yeterince olgunlaştığında, etli kısmı hurma gibi tüketilebilir. Demirhindi, baharat olarak yemeklere, salatalara ve soslara koyulabileceği gibi şerbet yapımında da kullanılabilir. Önceleri Osmanlı saraylarında, şimdilerde evlerimizde şerbet olarak kullanımı oldukça yaygındır.
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ NASIL YAPILIR?
Saymakla bitmeyen faydaları ve serinletici özelliğiyle demirhindi şerbeti, Osmanlı zamanından bu yana kullanılmaktadır. Yaz mevsimin başlaması ve sıcakların da iyice kendini hissettirmesiyle birlikte bu hem faydalı hem serinletici şerbet tekrardan mutfaklarımızda yerini almaya başladı. Yapımı da oldukça kolay olan şerbetin tarifi ise şu şekilde:
Malzemeler:
100 gr. demirhindi
1 litre su (5 su bardağı)
2 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
Yarım su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı bal
2 dal adaçayı
1 tutam ıhlamur
1 baş zencefil
Hazırlanışı:
Demirhindinin kabuklarını temizleyin ve bir tencereye koyun.
Üzerine 1 litre su ekleyin ve bir gece bekletin.
Sabah, tencerenize adaçayı, bal, çubuk tarçın, ıhlamur, karanfil, zencefil ve yarım su bardağı toz şeker ekleyip kaynatmaya başlayın.
1 saat sonra, şerbetinizi ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Şerbet soğuyup posası dibe çöktükten sonra süzün ve buzdolabında 3-4 saat bekletin
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ FAYDALARI
*Boğaz ağrısını dindirerek öksürüğü keser.
*Karaciğer yağlanmasını önler.
*Ferahlatıcı özelliğiyle yaz sıcaklarında susuzluğu giderir.
*Antioksidan özelliği sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Sık sık idrara çıkarması sayesinde vücuttaki ödemi atmaya yardımcı olur.
*Yemek sonrası içildiğinde hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur.
*Kan şekerini dengeler.
*Mide asitlerini dengeleyerek mide yanmasını önler.
*Müshil özelliği sayesinde bağırsaklarda oluşan iltihabı ve kabızlık problemlerini ortadan kaldırır.
*İçerdiği bolca vitamin sayesinde vücut direncini güçlendirir ve tam bir bağışıklık dostudur.
*'Serbest radikal' olarak nitelendirilen, vücutta kansere yol açabilen zararlı bileşenlerin vücuttan atılmasını sağlar.