A HABER GALERİ
Girişimcilikte zirve! Rüyasında gördü üretmeye başladı! Kazancı ise dudak uçuklattı...
Amasya-Suluova yolu üzerindeki çiftliğinin bulunduğu mevkide uzun yıllardır başta elma olmak üzere çeşitli meyvelerden yetiştirmesine rağmen istediği geliri elde edemeyip meyvecilikten ümidini kestiği sırada rüyasındaki 'Daha ne duruyorsun, hünnap dik' sesiyle irkilmesi sonrası bu meyveyi yetiştirmek için araştırmalar yapıp harekete geçen Siyasal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Ahmet Karan, çiftliğini Türkiye'nin en büyük hünnap üretim merkezlerinden biri haline getirip elmasıyla anılan şehri adeta bu yıl ortalama kilosunu 5 liradan sattığı hünnabın başkentine dönüştürdü.
Girişimcilikte zirve! Rüyasında gördü üretmeye başladı! Kazancı ise dudak uçuklattı. Amasya'da yaşayan çiftlik sahibi Ahmet Karan, Çinlilerin 'ölümsüzlük meyvesi', Avrupalıların ise 'süper meyve' dedikleri hünnap ağacından rüyasına girmesi üzerine 8 yılda 13 bin adet dikerek yaklaşık 600 ton sattı. Şimdi de pekmez, püre ve lokumunu üretmek için kolları sıvadı. Hünnap meyvesi; anavatanı Çin olan ve uzun zamandır Çin'de bitkisel ilaç olarak kullanılan bir meyvedir. Tadı açısından da oldukça önemli bir tada sahip olması ve yararları sayesinde verdiği iyileştirme özelliği bu meyvenin tercih edilmesinde en önemli etkendir.
52 yaşındaki Karan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bizim evden hünnap hiç eksik olmaz" dediği şifa kaynağı bu meyvenin pekmez, püre ve lokumunu üreterek satmayı hedefliyor.
Çinlilerin milyonlarca ton üretip bitkisel ilaç yapımı başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullandıkları bu meyvenin Türkiye'de yaygınlaşmasını sağlamak ve katma değerini artırmak amacıyla girişimlerini sürdüren Karan, hiç şeker içermeyen püresi ile içindeki bütün şifayı barındıran pekmezinden üretmeye başladıklarına ayrıca lokumu içinde deneme yaptıklarını anlattı.
Hünnabın faydaları:
Hünnap pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva ediyor. Hünnap, reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç olarak da kullanılıyor. Hünnabın, astım ve solunum sistemi hastalarına çok faydalı olduğu, balgam sökücü ve öksürük kesici özelliği olduğu biliniyor. Kanı temizleyip bağırsakları çalıştıran hünnap, streste vücudun kendini tekrar inşa etmesini hızlandırıyor. Nezle ve soğuk algınlığına karşı direnci artıyor. Şekeri dengeliyor. Zihni ve bedeni yorgunluk, zafiyet, ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında insana güç veriyor ve ateşi de düşürüyor. Uzmanlar her sabah 3 hünnap yemeyi tavsiye ediyor.
Kan basıncının düzenlenmesinde fayda sağlayan hünnap; yüksek oranda potasyum içermesi ile bu durumu sağlar. Ayrıca düşük sodyum içermesi ile de diyet ya da tansiyon hastaları için oldukça faydalı olan bir besindir.
Kas dokusunu güçlendiren magnezyum içeriği ve kemiklerin güçlenmesinde ve gelişmesinde etkili olan kalsiyum içermesi sayesinde faydalı olmaktadır.
Çin tıp dünyası; Hünnabı ayrıca kanser tedavisi için de kullanmaktadır. Kanser hücrelerini azaltan etkisi ile oldukça fayda sağlamaktadır.
Hünnap meyvesi; antiflamatuar, antibakteriyel, anti ülser ve antifungal özelliği taşıması ile birçok hastalıkta etkili bir fayda oluşturduğu Çin tıp adamlarınca dile getirilmektedir.
Hünnap Meyvesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Hünnap meyvesinin büyük bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar ile etkileşim sağlaması ya da yan etki olasılığı taşıması nedeniyle mutlaka hekiminize danışmanızda fayda vardır. Bunun yanında sürekli olarak tüketmek de bazı bünyeler için zararlı olabilir. Tüm gıdalarda olduğu gibi Hünnap meyvesi de dozunda tüketilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır.
