A HABER GALERİ
Hemen e-Devlet'ten sigorta dökümünüzü kontrol edin! EYT'de K, Ş, S harfleri varsa emekliliğiniz iptal olabilir!
EYT düzenlemesinde artık son viraja girildi. Aralık ayında Meclis'e gelecek olan EYT ile emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaşın dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Sigorta dökümünde yer alan bazı harfler dikkat çekiyor. Uzmanlar, sigorta dökümünde bu harfler varsa EYT düzenlemesi kapsamında dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. EYT yasası çıkmadan e-Devlet üzerinden hemen kontrol edebilirsiniz. İşte habere ilişkin detaylar...
EYT'de süreç hızla sona doğru yaklaşıyor. EYT kapsamında emeklilik için bekleyişte olan çalışanların sigorta dökümlerini kontrol ettirmeleri gerekiyor. e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilen hizmet dökümlerinin baş kısmında sol tarafında K, Ş, S harfleri varsa emekliliğiniz tehlikeye girebilir. Uzmanlar EYT yasası çıkmadan sigorta dökümünüzü kontrol etmeniz konusunda uyarılarda bulunuyor.
EYT'DE BU HARFLERE DİKKAT!
EYT düzenlemesi Aralık ayında Meclis'e gelecek ve Ocak 2023 itibarıyla yasalaşacak. Bu kapsamda ilk etapta 1,5 milyon vatandaş emekli olacak. EYT için geri sayım başlarken, milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemli bir uyarı yapıldı.
e-Devlet sistemi üzerinden kontrol edebileceğiniz sigorta hizmet dökümüne baktığınızda sigorta prim listenizde K, Ş, S harfleri bulunuyorsa bu harfler emekliliğinizi ya da sigortanızı iptal ettirebilir.
EYT'DE K, Ş, S HARFLERİ NE ANLAMA GELİYOR?
"S" harfi: Sahte işyeri
"Ş" harfi: Şüpheli işyeri
"K" harfi: Kontrollü işyeri
harfleri ile kodlanıyor.
SİGORTA DÖKÜMÜNDE "K" HARFİ NE ANLAMA GELİYOR?
"Kontrollü işyeri" olarak adlandırılan "K" harfi, denetim elemanları tarafından işyeri ile ilgili bir takım sıkıntıların olabilme ihtimali söz konusu olduğu takdirde ekleniyor. Kısaca "K" harfi var ise bu işyeri denetim elemanının gözetiminde iş yapıyor.
SİGORTA DÖKÜMÜNDE "Ş" HARFİ NE ANLAMA GELİYOR?
"Şüpheli işyeri" olarak adlandırılan "Ş" harfi, bir iş yeri açılmış fakat bu iş yerinde fiili olarak faaliyetlerin devam edip etmediği, primlerin ödenip ödenmediği şüphe uyandırdığında "Ş" harfi kodu yer alır.
SİGORTA DÖKÜMÜNDE "S" HARFİ NE ANLAMA GELİYOR?
En riskli grup olarak bilinen "S" harfinin açılımı ise "Sahte işyeri"dir. Sigorta primi toplamak ya da usulsüzlük yapmak için tescil edilen işyerleridir.
'Ş' harfi, işyerinin şüpheli işyeri kapsamında olduğu ve hakkında denetim/ inceleme yapılacağı anlamı taşıyor. Denetim, bu işyerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunulup bulunulmadığının tespiti amacıyla yapılıyor.
Denetim sonucuna göre sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse 'Ş' kodu 'S' (sahte işyeri) olarak değiştiriliyor ve bu işyerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor. Herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu tamamen kaldırılıyor.
Denetim sonuçlanmadan da hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunanlar emeklilik talebinde bulunabiliyor, aylıkları da bağlanıyor. Ancak denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olması nedeniyle iptal edilmesi sonucu emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesiliyor ve yersiz ödenmiş olan aylıklar geri isteniyor.
EMEKLİLİK İPTAL EDİLEBİLİR
Yapılan denetim ve işlemler sonucunda EYT'lilerin sigortalı gösterildiği iş yerinin tamamen sahte veya EYT'linin çalışmasının fiilî ve gerçek olmadığı tespit edilirse sahte sigortalı sayılarak belirtilen iş yerlerindeki çalışmaları iptal ediliyor. Yapılan iptaller neticesinde emeklilik şartlarının eksik kalması hâlinde ise emeklilik riske girmiş oluyor.
SGK AÇISINDAN SAHTE İŞ YERİ OLARAK KABUL EDİLEN İŞ YERLERİ
Sahte iş yeri; "tabela iş yeri" olarak da adlandırılan gerçekte hiçbir ticari ve mesleki faaliyeti olmadığı ve somut bir varlığı bulunmadığı hâlde, iş yeri dosyasından sahte sigortalılık bildirimi yapmak amacıyla, çoğu kez gerçekte var olmayan adresler beyan edilerek (boş arazi, boş dükkân vb.) sadece sahte sigortalı bildirmek amacıyla iş yeri dosyası tescil edilen yerlerdir.
Ayrıca sahte iş yeri; yeni iş yeri dosyası tescil edilmeksizin SGK'da tescilli bulunan ve gerçekte var olan faal veya gayri faal bir iş yerini devralmak ya da bu iş yeri işvereni olan şirketin hisselerini satın almak veya gayri faal olan iş yerlerinin e-Bildirge şifrelerini usulsüzce kullanmak suretiyle bu iş yeri dosyaları üzerinden gerçekte hiçbir ticari ve mesleki faaliyette bulunmadan sahte sigortalılık bildirimi yapmak amacıyla da kendini gösterebilmektedir. Söz konusu nitelikteki iş yerleri hakkında sosyal güvenlik denetmenleri tarafından yapılan tespitlere istinaden düzenlenen raporlarda;
İş yerinin Kanun kapsamına alındığı tarihten itibaren bildirimi yapılan tüm sigortalıların sahte olduğunun tespit edilmesi hâlinde "Sahte İş yeri/1-Kanun Kapsamına Alındığı Tarihten İtibaren Sahte İş yeri",
Belirli bir tarihten sonra sigortalı bildirilen kimselerin çalışmalarının gerçek ve eylemli olmadığının, bir başka ifade ile belirli bir tarihten sonra iş yerinin gerçekte var olmadığının tespit edilmesi hâlinde ise "Sahte İş yeri/2-Belirli Bir Tarihten Sonra Sahte İş yeri",
Seçeneği seçilmek suretiyle, denetim raporunun "tarih ve sayısı", ile raporu düzenleyen Denetmen(D)/Müfettiş(M) bilgisi, işverene hizmet veren sözleşmeli meslek mensubunun TCKN/VKN bilgileri ile varsa kusur durumunu belirten "Kusuru Var" bilgisi "Tescil Değişiklik" ekranları vasıtasıyla sisteme girilerek iş yerinin tescil durumu kontrollüden/şüpheliden/normalden sahteye çevrilmek üzere gerekli tanımlama yapılmaktadır.