Eskişehir’de 60 senelik usta taş bulamadığı için eleman yetiştiremiyor! Avrupa’dan talep yağıyor
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde ikamet eden 75 yaşındaki Lületaşı Ustası Zeynel Kılıç, yeteri kadar lületaşı bulunmadığı için çırak yetiştiremediklerini söyledi. Ürünlerini Avrupa ülkelerine gönderdiğini belirten Kılıç, bir taşın 200 TL olduğunu ifade etti.

Eskişehir Seyitgazi'deki Seyyid Battal Gazi Külliyesi'nin yanına tezgah açan 75 yaşındaki Lületaşı Ustası Zeynel Kılıç, 60 senedir lületaşını şekillendirerek pek çok ürün hazırlıyor.

Kılıç'ın lületaşı ile tasarladığı ürünler arasında teşbih, pipo, tespih ve takı gibi malzemeler bulunuyor.

DÜNYANIN PEK ÇOK YERİNE GÖNDERİLİYOR
Türbeye ziyarete gelen turistler tarafından yoğun ilgi gören tasarımlar, başta Avrupa ülkeler olmak üzere dünyanın farklı yerlerine gönderiliyor.

TAŞ OLMADIĞI İÇİN ÇIRAK YETİŞTİREMİYOR
Lületaşının eski zamanlardaki kadar çıkarılmadığı için taş bulmakta zorlandığını iddia eden Kılıç, taş olmadığı için çırak yetiştiremediğini söylüyor.

Mevcut taşların da pahalı olduğu için çırağa veremediğini dile getiren Lületaşı Ustası Kılıç, sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyor.



