Elektrikte yeni dönem! Birlikten güç doğacak

Elektrik sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Artık şirketler birleşerek güneş toplayacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından daha verimli bir şekilde yararlanılacak.

Elektrikte yeni dönem! Birlikten güç doğacak 1

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), toplayıcılık faaliyetleriyle elektrik sektöründe başlayacak yeni dönemde lisanssız elektrik üreten santrallerin üretimlerinin birleştirilerek büyük üretim tesisi gibi faaliyette bulunmalarının önünün açıldığını belirtti.

Elektrikte yeni dönem! Birlikten güç doğacak 2

EPDK'dan yapılan açıklamada, toplayıcılık lisansı alan yatırımcılara anlaşma yaptığı şebeke kullanıcıları ile tüketim ya da üretim programı yapma, arz ve sistem güvenliği için küçük güçlü tüketici ve üreticileri kullanılabilir hale getirme, şebeke dengesinde rol alma ve bu kullanıcılar adına elektrik enerjisi alıp satabilme olanağı tanınacağı belirtildi.

Elektrikte yeni dönem! Birlikten güç doğacak 3

Böylece sistem dahilinde toplayıcılar, devreye girerek, portföylerinde yer alan ve esnekliklerini piyasalarda satmak isteyen tüketicilere, daha düşük birim işlem maliyeti, azaltılmış günlük operasyon yükü ve mali risk yönetimi gibi çok sayıda avantaj sağlayarak daha fazla sayıda tüketicinin esnekliğinden faydalanma imkanı sunacak.

Elektrikte yeni dönem! Birlikten güç doğacak 4

Toplayıcılar belli bir kilovatsaatin üzerinde çok sayıda tüketici ile anlaşarak hem bu tüketicilerin enerjiyi verimli kullanmasını hem de gelir elde etmesini sağlayabilecek.

Elektrikte yeni dönem! Birlikten güç doğacak 5

BİRLİKTEN GÜÇ DOĞACAK

Türkiye'de 14 bin 500 megavat seviyesinde lisanssız elektrik üretimi olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere ver verildi:

Elektrikte yeni dönem! Birlikten güç doğacak 6

"Öz tüketimlerini karşılamak için kurulmuş büyük çoğunluğu GES olan bu tesislerin sahipleri birleşerek, örneğin 50 megavat, 100 megavat, 300 megavat gibi büyüklüklerde tek bir üretim santraliymiş gibi hareket edebilecek. Bu sayede tek başına dengeleme güç piyasası gibi piyasalarda faaliyette bulunamayacak olan küçük güçteki üretim tesisleri bir araya gelerek büyük üretim tesisleri gibi piyasa oyuncusu olabilecek ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan daha verimli şekilde yararlanılabilmesinin önünü açacak."

Elektrikte yeni dönem! Birlikten güç doğacak 7
A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin