Son dakika: BAE Libya'dan kovuldu! Türkiye düşmanlığı başlarına dert oldu
Giriş Tarihi:
PAYLAŞ
ABONE OL
YAZI
Son dakika haberi... Son dönemlerde Türkiye karşıtlığı politikaları ile öne çıkan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) büyük şok. Türkiye'nin attığı her adımın karşısında dikilen BAE'nin Libya'da işi bitti. ABD'nin yeni yönetimi BAE güçlerinin Libya'da çekilmesini istedi.
Doğu Akdeniz'den Suriye ve Libya'ya her yerde Türkiye'nin karşısına çıkan, Yunanistan'a destek için Girit Adası'na savaş uçakları gönderen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için, yolun sonu göründü.
BAE Libya'da Türkiye'nin desteklediği ve uluslararası toplum tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaş ağası Halife Hafter'in yanında saf tuttu, ülkeye binlerce paralı asker gönderdi.
Haziran 2020'de Trablus kuşatmasının kırılmasıyla Hafter güçleri Sirte-Cufra hattına çekilmek zorunda kalırken, ilan edilen ateşkesin ardından taraflar BM öncülüğünde 24 Aralık 2021'de başkanlık seçimleri ve anayasa referandumuna gitmek üzere anlaştı.
Amerikan Bloomberg yayın organı, 'Biden Ortadoğu'da rolüne ağırlığını koyarken Birleşik Arap Emirlikleri savaşlardan geri çekiliyor' başlığıyla, Washington'da 20 Ocak'ta yaşanan değişimin Ortadoğu'ya yansımasını haberleştirdi.
Bloomberg, BAE'nin 2011 Arap Baharı'yla başlayan yabancı topraklardaki karışıklıklardaki rolünün değişmesinde ABD'de başlayan Joe Biden döneminin kilit unsur olduğunu yazdı. Bloomberg'e göre, Libya'nın doğusunu kontrol eden General Halife Hafter'e şimdiye kadar silah ve paralı asker gönderen BAE aynı zamanda Yemen'den Eritre'ye kadar birçok noktada etkiliydi.
BAE ve diğer Körfez ülkelerinin kurdukları yakın ilişki sayesinde Donald Trump döneminin keyfini sürdüğünü yazan Amerikan yayın organı, Abu Dabi'de gerçekleşen bir istifaya da vurgu yaptı: BAE'nin Dışişleri Bakanı Enver Gargaş'ın koltuğunu kaybetmesi.
RİSK HESAPLAMASI DEĞİŞTİ! Bloomberg'e konuşan King's College London'dan David Roberts, Abu Dabi için risk hesaplamasının değiştiğini söyledi. BAE'nin Libya'daki askeri denklemin tamamen dışında kaldığı yorumuna yer veren Bloomberg, Kuzey Afrika ülkesinde halihazırda Rus Wagner Grubu'na bağlı paralı askerlerin kaldığını aktarıyor.
Libya'da 75 temsilciden oluşan heyet, Birleşmiş Milletler öncülüğünde Şubat ayı başında yaptığı seçimde, 24 Aralık'taki seçimlere kadar ülkeyi yönetecek dört kişilik geçiş konseyini seçti. Başkanlık Konseyi'nin yeni lideri Muhammed Yunus el Menfi, Başbakan da Abdulhamid Muhammed Dibeybe olacak. Konsey'de yer alacak diğer iki isim ise eski Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el Koni ve Abdullah Hüseyin el Lafi.
Mısratalı bir iş insanı olan Abdulhamid Muhammed Dibeybe, Kanada'danın Toronto kentinde mühendislik yüksek lisansı yaptı.
Libya Gelişim ve Yatırım Şirketi'nin başında olan Dibeybe, aynı zamanda Gelecek Akımı Partisi'nin de lideri. Libyalı diplomat Muhammed Menfi de Trablus hükümetinin Yunanistan'a atadığı büyükelçiydi. Ancak 2019'da Trablus hükümeti ve Türkiye arasında deniz yetki alanları anlaşması imzalandığında Atina, Menfi'yi sınır dışı etmişti.
TÜRKİYE İLE YAPILAN ANLAŞMA DEVAM EDECEK Şubat ayı sonunda hükümet listesini Temsilciler Meclisi'ne sunan Başbakan Dibeybe, "Türkiye ile yapılan deniz (yetki alanlarının sınırlandırılması) anlaşması Libya ve Türk halkları için çok önemli bir anlaşma ve bu anlaşmaya sorunsuz şekilde devam edeceğiz" dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler, Libya'da meşru yönetimi devirmeye çalışan ve Trablus'u kuşatan savaş ağası Hafter'e askeri veya siyasi destek veriyor.