Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette

Takvimler 24 Temmuz 2020'yi gösterdiğinde Ayasofya'nın minarelerinden yükselen ezan sesleriyle yıllar süren hasret sona erdi. A Haber Muhabiri Merve İzci Özmen'in aktardığı bilgilere göre, Cuma namazıyla birlikte safların dolup taştığı o tarihi günün üzerinden tam 6 yıl geçti. Ayasofya'nın zincirlerini kırarak yeniden ibadete açılmasına dair vatandaşlar, yaşadıkları büyük gururu, mutluluğu ve o tarihi ana dair hislerini A Haber mikrofonlarına paylaştı.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 1

Ayasofya-i Kebir Camii'nin yeniden ibadete açılışının 6. yılında A Haber mikrofonlarına konuşan vatandaşlar tarihi kararı gurur, mutluluk ve manevi duygularla dile getirdi.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 2

GURUR VE MANEVİYATIN BULUŞMA NOKTASI

Ayasofya'nın açılış haberini aldığında büyük bir sevinç yaşadığını belirten vatandaş, "Ayasofya'nın açılışını duyduğumda Almanya'da doğma büyümeydim. 6 sene önce açıldı sanırım, bu konuda çok mutlu ve gururluyum. Benim ailem de aynı hisleri paylaşıyor. Almanlar ve özellikle Hristiyanlar burayı kendilerine ait gördükleri için mutsuzlar ama biz gururluyuz" ifadelerini kullandı.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 3

Fransa'dan geldiğini ifade eden bir diğer vatandaş, "Burada ibadet edebilmek çok güzel bir duygu. Fransa'da bu maneviyata ulaşamadığımız için, tarihini de okumuş biri olarak gerçekten çok etkilendim ve büyülendim. Bir Türk ve Müslüman olarak kendimi ilk defa buraya ait hissettim" sözleriyle aktardı.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 4

İçerideki atmosferden etkilenen bir başka vatandaş ise yaşadığı maneviyatı, "İçeri girince daha önce Kâbe'ye gittiğimde yaşadığım o değişik atmosferi burada da hissettim" şeklinde dile getirdi.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 5

AYASOFYA AÇILDI ZİNCİRLER KIRILDI

Duygularına hakim olamadığını belirten bir vatandaş, "Haberi aldığımda ağladım. Çocuklarım için dua ettim. O hissi ancak yaşayan bilir; herkes gelsin, görsün ve bu güzelliği yaşasın" dedi.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 6

O tarihi günün bir neslin hayali olduğunu vurgulayan vatandaş, "Cuma namazıyla açıldığı günü hatırlıyoruz. O gün çok kalabalıktı, içeri giremeyince namazımızı Aksaray'da kılmıştık. 'Ayasofya açılsın, zincirler kırılsın' bizim 60'lı, 70'li yıllardan beri dedelerimizin, babalarımızın sloganıydı. Rahmetliler göremedi ama bize nasip oldu. İnşallah bizden sonraki nesiller de burayı hiçbir zaman kapalı görmeyecek. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Videolarda sokaklarda 'Ayasofya açıldı' diye bağıranları görünce tıpkı eski gazete haberlerindeki o heyecanı yaşadık, çok duygulandık" ifadelerini kullandı.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 7

DUALARIMIZ KABUL OLDU

Açılışı büyük bir memnuniyetle karşılayan bir diğer vatandaş, "Dualarımızın kabul olmasıyla buranın tekrar ibadete açılması çok büyük bir mutluluk verici" dedi.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 8

Yurt dışından gelen bir gurbetçi vatandaş ise, "Çok sevindik, imkanım olsa açılış günü gelmeyi çok isterdim. Arkadaşlarımdan özel davetle gelenler oldu. Biz Almanya'dan arabayla geldik; otele yerleşir yerleşmez kızıma özellikle Ayasofya, Sultanahmet, Eyüpsultan gibi İstanbul'un manevi değerlerini göstermek ve bu maneviyatı yaşatmak istedik" açıklamasında bulundu.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 9

Batman'dan sadece Ayasofya'yı görmek için geldiğini söyleyen vatandaş, "2-3 gün önce geldik. İnsanın ruhen tüyleri diken diken oluyor. Dünyanın her yerinden insanlar gelip burada duasını ediyor, fotoğraf çekiyor ve bu duyguyu paylaşıyor" sözleriyle hislerini paylaştı.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 10

"KILIÇ HAKKI" VE ECDADIN MİRASI

Ecdadın mirasına sahip çıkılmasının önemine değinen bir vatandaş, "Atalarımız burayı kılıç hakkıyla almışlar. Uzun süre müze olarak kullanıldıktan sonra cami olarak girip ibadet etmek ayrı bir duygu, kalbimizin çarpıntısını hissettik" ifadelerini kullandı.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 11

Açılışın kendilerini motive ettiğini belirten bir başka vatandaş, "Büyük bir tarih yeniden doğdu. Bir Müslüman olarak bu his anlatılmaz, gurur duyuyorum. Daha önce açılması gerekirdi ama Reisimizden Allah razı olsun, onun sayesinde açıldı. İslamiyet açısından burası çok büyük bir mabet" dedi.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 12

Tarihi sürece değinen vatandaş ise, "Fatih Sultan Mehmet Han'ın fetihten sonraki o ilk Cuma namazını kıldırmasını hatırlayınca, buranın ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Burası Fatih'in tapulu şahsi yeridir. Çeşitli oyunlarla kapalı tutulmuştu ama nihayet o zincirleri kırdık. Böyle bir zatın eserinin kapalı kalması zaten doğru değildi" şeklinde konuştu.

Zincirler kırıldı hasret sona erdi: Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasının 6. Yılı: Vatandaşlar ne diyor? Söz millette 13

MÜZEDEN CAMİYE RUHANİ DÖNÜŞÜM

Şanlıurfa Viranşehir'den gelen vatandaş, caminin manevi havasından etkilenerek, "20 yıl önce üniversite yıllarımda müze halindeyken gelmiştim, o zaman soğuk bir duruşu vardı. Şimdi cami olarak içeri girdiğimde inanın tüyleri diken diken oldu. Ruhani havası inanılmaz güzel, emeği geçenlerin ellerine sağlık" ifadelerini kullandı.

Yıllar sonra çocuklarıyla gelen bir anne, "Daha önce gelmiştim ama şimdi çocuklarımla ilk defa bu kadar ayrıntılı geziyorum. 10 yıl öncesine göre çok farklı, ibadete açılmış olması ve turistlerin de bizim ibadetimize saygı duyarak başlarını kapatıp girmeleri onore edici, gurur verici bir durum" dedi.

Son olarak Tokat'tan ziyarete gelen vatandaş ise, "Ayasofya'yı bizlere hizmete sundukları için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burada namaz kılmak nasip oldu, yarın memleketime döneceğim" sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin