GİB'den "pişmanlık" açıklaması! Başvurana ceza yok | Bakan Mehmet Şimşek duyurdu: 400 binden fazla mükellef...
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), gelir beyannamesi vermeyen yüz binlerce mükellef için açıklama yaptı. Cezai işlem uygulanmadan "pişmanlık" hükmünden yararlanarak vergi borçlarını ödeme imkanı bulunduğunu ifade eden GİB, pişmanlıkla beyanname verildiğinde, vergi cezası kesilmeden vergilerin ödenebildiğini bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Şimşek, "Gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit ettik." dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira, ücret ve değer artış kazancı gibi gelirlerini beyan etmeyen yüz binlerce mükellef tespit ederken bunların cezai işlem uygulanmadan "pişmanlık" hükmünden yararlanıp vergi borçlarını ödeme imkanı bulunuyor.
AA muhabirinin GİB'den edindiği bilgiye göre, geçen yıl elde edilen gelirlere ilişkin 1 Mart'ta başlayan gelir vergisi beyan dönemi 5 Nisan'da sona erdi.

Bu dönemde kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi. Beyannamelerle 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan edildi.
Bu kapsamda geçen yıla oranla beyanname sayısında yüzde 27, matrah miktarında yüzde 107 ve hesaplanan vergide yüzde 101 artış sağlandı.

DÜZENLİ ÖDEYENE TEŞEKKÜR
Başkanlık, kira ve ücret gibi gelirleri için beyanname veren 1,8 milyon mükellefin yanı sıra ticari, zirai ya da serbest meslek kazancı açısından bildirimde bulunan 2,6 milyon mükellefe SMS göndererek, beyannamelerini zamanında verdiği için teşekkür etti.
GİB, beyan döneminin sona ermesinin ardından kira, ücret ve değer artış kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefleri de saptadı.
Bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idaresi başta olmak üzere çok sayıda kurumdan elde edilen bilgiler kullanılarak yapılan analizler neticesinde, kiraya verdiği konutlar aracılığıyla gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 362 bin mükellef belirlendi.




