Milli gelirde rekor ! İşte Türk ekonomisinin farkı! 11 çeyrek kesintisiz büyüme
Türkiye Yüzyılı’nın ilk çeyreğinde büyüme yüzde 4 oldu. Kesintisiz büyüme 11 çeyreğe ulaşırken, 970 milyar dolarla milli gelir rekoru kırıldı. Türkiye OECD’de ikinci olurken, ücretlilerin payı da zirveye çıktı.
Türkiye, asrın deprem felaketinin yaşandığı bu yılın ilk çeyreğinde, Avrupa ekonomileri resesyonla sarsılırken, güçlü büyümesini sürdürdü. Türkiye Yüzyılı'na da büyümeyle başlanırken, bir yandan da toplumun geneline yayılan kapsayıcı modelle yaratılan refahtan ücretlilerin aldığı pay tarihi zirveye ulaştı.

MİLLİ GELİR REKOR KIRDI
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, ekonomi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 ile 3.2 olan beklentinin üzerinde büyüdü. Böylece Türkiye ekonomisi Kovid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra üst üste 11 çeyrek büyümüş oldu. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ilk çeyrek itibarıyla 970 milyar dolarla, 2013'teki 958 milyar doları da geçerek tarihi zirveye ulaşırken, kişi başı milli gelir de 11 bin 374 dolarla 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

İNŞAATTA 5 YILIN EN HIZLISI
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak hizmetler yüzde 12.4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 11.2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 8.1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7.8, inşaat yüzde 5.1, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3.6 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 1.4 arttı. Tarım sektörü yüzde 3.8, sanayi ise yüzde 0.7 azaldı. İnşaat sektöründe 5 yılın en hızlı büyümesi yakalandı.






