Son dakika: Tarihin en yüksek seviyesine çıktı! Yerli yatırımcının finansal varlıkları 5.8 trilyonu geçti

Son dakika haberine göre yerli yatırımcının finansal varlıkları temmuz sonu itibarıyla son 1 yılda, 1 trilyon lira artarak 5.8 trilyonu geçti. Artışın 500 milyarı mart sonundan bu yana geçen 4 ayda gerçekleşti. Bu dönemde TL mevduattaki artış 200 milyarın üzerine çıktı.
Pandeminin gölgesinde geçirilen son 1.5 yılda, ekonomide yaşanan hızlı toparlanma, küresel gelişmeler ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler, yurtiçi yerleşiklerin yatırım tercihlerinde önemli değişiklere neden oldu. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin finansal varlıkları, temmuz sonu itibarıyla son 1 yılda, 1 trilyon lira artarak 5 trilyon 831 milyar lira ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

3 AYDA 500 MİLYAR TL ARTTI
Yurtiçi yerleşiklerin finansal varlıklarında hem büyüme, hem de TL'ye geçişin hız kazandığı dönem, yılın ikinci çeyreği oldu. 1 Eylül günü açıklanacak olan ve yüzde 25-30 arasında gelmesi beklenen ekonomik büyüme, yatırımcıların yılın ikinci çeyreğine ilişkin tercihlerine de yansıdı. TSPB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin finansal varlıkları, yılın ikinci çeyreğinde 500 milyar liradan fazla arttı. Başka bir ifade ile son 1 yıldaki 1 trilyon liralık artışın yarısı bu yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşti.

TL'YE GEÇİŞ HIZLANDI
Sabah'ın haberine göre finansal varlıkların hızlı bir büyüme sergilediği yılın ikinci çeyreğinde, TL'ye geçişin de hızlandığı dikkat çekti. Verilere göre bu yılın mart sonunda 1 trilyon 515 milyar TL olan TL mevduat hacmi, temmuz sonunda 1 trilyon 716 milyar liraya çıktı. Bu dönemde TL mevduatta yaşanan artış 201 milyar TL oldu. Faizlerdeki artış, stopaj indirimleri ve önümüzdeki döneme ilişkin iyimser beklentiler yerli yatırımcıların TL'ye dönmesini sağladı. TL mevduatın toplamdaki payı yüzde 29.5'e çıktı. Döviz mevduatlarının mart sonunda yüzde 34.6 payı ise temmuzda yüzde 33.7'ye düştü.






