Müjdeli haber Ağrı’dan geldi! Yeni altın rezervi keşfedildi tesis kurulacak
Son dakika haberine göre… Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Muhiddin Gülal, Koza Altın'ın Ağrı Diyadin'deki Mollakara madeninde rezerv bulduğunu söyledi. Muhiddin Gülal "Rezervin büyüklüğü ile ilgili raporu bekliyoruz. Orada tesis kurmaya değecek bir rezerv var. Fizibilitesini yaptık. Asgari 300 milyon dolarlık bir tesis yatırımımız olacak. Yaklaşık 1.000 kişiye istihdam sağlayacağız.” dedi.
2.6 milyar lira aktif büyüklükle devralınan Koza Altın'ın bu rakamı yüzde 218 artırarak 8.4 milyara çıkardığını bildiren Gülal, "Özkaynakları yüzde 222 artarak 7.5 milyar TL'ye, cirosu yüzde 212 artarak 3.2 milyar TL'ye, net kârı ise yüzde 358 artarak 1.8 milyar TL'ye yükseldi" açıklamasını yaptı. FETÖ'nün finansörü Akın İpek ve şirketle ilgili davaların devam ettiğini anlatan Gülal, "Koza Altın'ın kasasında devraldığımızda 1 milyar TL nakit vardı. Şimdi 6.5 milyar TL nakit var. Şu anda Koza Altın'da müsadere kararı çıktı. Dosya istinaf aşamasında" diye konuştu.

Gazetecilerle bir araya gelen Gülal, TMSF'nin bünyesinde kâr eden şirketleri hukuki süreç bitene kadar satamadığını anlatarak, şöyle konuştu:
"Erciyes Anadolu Holding, Koza Altın gibi büyüyen, kâr eden şirketlerin hukuki süreci tamamlanmadan satışının hukuki açıdan mümkünatı yok. Davalar sonuçlandığında Koza Altın'ı Varlık Fonu'na devredebiliriz. Erciyes Anadolu Holding'te de halka arz olabilir. Naksan ve Royal Halı'yı ihaleye çıkarmıştık. Gelen teklif yeterli olmadığı için iptal ettik. Gelecek dönemde tekrar ihaleye çıkaracağız."

Başkan Gülal'ın verdiği bilgiye göre, TMSF'ye devredildiğinden bu yana aktif büyüklüğünü Erciyes Anadolu Holding yüzde 87 artırarak 15.8 milyara, Aydınlı Grubu yüzde 102 artırarak 4.9 milyar TL'ye, Sürat Kargo yüzde 120 artırarak 201.2 milyon TL'ye yükseltti. Gülal, "Erciyes Anadolu Holding ile ciddi bir enerji yatırımı yaptık. Şu an elimizde 504 megavatlık yenilenebilir enerji yapısı oluştu. Sürat Kargo tarihinde ilk kez kâr açıkladı" dedi. Gülal, TMSF bünyesindeki şirketlerin geçen yıl kârlılıkta yüzde 36, ciroda yüzde 12, aktif büyüklükte yüzde 19 artış yakaladığını söyledi.



