A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
18 Aralık 2025, Perşembe
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri Yıllarca boşuna uğraşmışız! Uzun yaşamın sırrı bambaşkaymış: Ne diyet ne spor… Selena’nın Nazlı’sıydı! Dilara Kurtulmuş’tan mutluluk pozu geldi: Evlilik yolunda ilk adım Icardi’den ortalığı karıştıracak paylaşım: Kendi sonlarını imzaladılar Kuruluş Orhan’ın Boran’ı Yiğit Uçan kimdir, kaç yaşında? Hangi projelerde yer aldı? Arabeskin ünlü sanatçısı Cansever’den sevenlerini üzen haber: Dualarınızı bekliyorum İlçe ilçe duyuruldu! İstanbul’da 10 saatlik elektrik kesintisi: BEDAŞ-AYEDAŞ listesi Kocaeli’de film gibi olay! Kendini bıçakla yaraladı: Tutuklandı Şendul Şaban nerede, ne zaman çekildi? Filmin konusu ve oyuncuları
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Ekonomi Haberleri Son dakika: İhracata corona virüs etkisi! Nisan ayı rakamları açıklandı

Son dakika: İhracata corona virüs etkisi! Nisan ayı rakamları açıklandı

Giriş: 04.05.2020 11:26 Güncelleme: 04.05.2020 11:57
Son dakika: İhracata corona virüs etkisi! Nisan ayı rakamları açıklandı

Son dakika haberine göre Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Nisan ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 41,38 oranında, ithalat ise % 28,31 oranında azaldı." denildi.

Ticaret Bakanlığı Nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 41,38 oranında azalan ihracat 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracattaki düşüşün ana nedeni salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerinde pazar ve talep daralmaları ile sınırlardaki karantina önlemleri olarak görüldü.

Ticaret Bakanlığı 2020 yılı Nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 41,38 oranında azalan ihracat 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının ekonomik yansımalarının Nisan ayında çok daha sert ve keskin görülmeye başlanması, ihracatımızı negatif yönde etkilemeye devam etti.

Nitekim salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde görülen eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri Nisan ayı ihracatımızda görülen düşüşün de ana nedeni oldu.

AB ülkelerinin GSYİH'sı ilk çeyrekte yüzde 3,5 oranında daralmış olup, bu rakam çeyreklik bazda verinin açıklandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek oranlı küçülmeye tekabül ediyor. Benzer şekilde ABD ekonomisinin de aynı dönemde beklentilerin de ötesinde yüzde 4,8 oranında daraldığı açıklandı.

Mart ve Nisan aylarında görülen bu düşüş, yılın ilk 2 ayında yüzde 4,0 oranında artış gösteren ihracat da 4 aylık dönem itibariyle negatif büyüme göstermesine neden oldu.

Nisan ayında ithalatımız da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,31 azalarak 12 milyar 957 milyon dolar oldu.

DIŞ TİCARET AÇIĞI NİSAN AYINDA 3,9 MİLYAR DOLAR OLDU
Nisan ayında dış ticaret açığı 3 milyar 965 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,31 azalarak 21 milyar 950 milyon dolar oldu.

2020 yılı Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 69,4; Ocak-Nisan döneminde ise yüzde 75,4 olarak gerçekleşti.

EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLEN FASIL 'KAZANLAR VE MAKİNELER' OLDU
'Kazanlar ve Makineler' faslında ihracat Nisan ayında yüzde 39,28 azalışla 918 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında en fazla ihracat yapılan diğer fasıllar ise sırasıyla 'Demir ve Çelik' (654 milyon dolar) ve 'Elektrikli makina ve cihazlar' (531 milyon dolar) oldu.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE ALMANYA
Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, ABD ve Irak olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Almanya ve Rusya almıştır. Nisan ayında ihracatçılarımız 205 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başardı.

Ancak salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde görülen eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri nedeniyle Nisan ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre;

Fransa'ya yüzde 66; İspanya'ya yüzde 59; İngiltere'ye yüzde 57,7; İtalya'ya yüzde 51; Belçika'ya yüzde 48,8; Almanya'ya yüzde 35,9; Irak'a yüzde 34,4 ve ABD'ye yüzde 25,1 oranında azalış gösterdi.

EN BÜYÜK İLK 3 İHRACAT PAZARIMIZ TOPLAM İHRACATIN YÜZDE 22,6'SINI OLUŞTURDU
GTS'ye göre en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke Nisan ayı itibarıyla toplam ihracatın yüzde 22,6'sını oluştururken, en fazla ithalat yapılan ilk üç ülkenin toplam ithalattan aldığı pay ise yüzde 30,5 olarak gerçekleşti.

Diğer taraftan, Covid-19 salgını nedeniyle bir önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında Nisan ayında ihracatında en fazla düşüş gösteren ilk 5 ülke İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya oldu. Bu ülkelerin toplam ihracat içindeki payı 2019 yılı Nisan ayında yüzde 29,05 iken, 2020 yılı Nisan ayında 5,0 puan düşerek yüzde 24,07'ye geriledi. Diğer taraftan, bu ülkelere yönelik ihracatta görülen azalış, Nisan ayında ihracatında değer bazında görülen 6 milyar 348 milyon dolarlık toplam düşüşün yüzde 36,10'una tekabül ediyor.

Benzer şekilde Nisan ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49 azalışla 3 milyar 739 milyon dolar olurken söz konusu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat toplam ihracatımızın yüzde 41,9'unu oluşturdu.
2020 yılı Nisan ayında görülen Azerbaycan'a yüzde 7,88'lik, Hong Kong'a yüzde 28,8'lik ve Güney Kore'ye yüzde 51,0'lık ihracat artışları ise dikkat çekti.

DIŞ TİCARETTE EN ÇOK KULLANILAN TAŞIMA ŞEKLİ DENİZ YOLU TAŞIMACILIĞI OLDU
2020 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen ihracatın taşıma şekillerine bakıldığında en çok ihracat 5 milyar 689 milyon dolar ile 'Deniz Yolu'ndan yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla 2 milyar 662 milyon dolar ile "Kara Yolu" ve 489 milyon dolar ile "Hava Yolu" izledi.

İthalatın taşıma şekillerine bakıldığında ise, en çok ithalat 8 milyar 703 milyon dolar ile "Deniz Yolu"ndan yapılırken, bu taşıma şeklini sırasıyla ulaşımı 2 milyar 263 milyon dolar ile "Kara Yolu" ve 1 milyar 791 milyon dolar ile "Hava Yolu" takip etti.

İHRACATTA EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÖDEME ŞEKLİ MAL MUKABİLİ OLDU
2020 yılı Nisan ayında ihracatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında; en çok ihracat 5 milyar 424 milyon dolar ile "Mal Mukabili Ödeme"yle apılırken, bu ödeme şeklini 1 milyar 536 milyon dolar "Peşin Ödeme" ve 736 milyon dolar "Vesaik Mukabili Ödeme" takip etti.
İthalatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında; en çok ithalat 7 milyar 330 milyon dolar "Mal Mukabili Ödeme" ile yapılırken, bu ödeme şeklini 2 milyar 918 milyon dolar "Peşin Ödeme" ve 823 milyon dolar "Vadeli Akreditif" izledi.

"TİCARETİN EN KOLAY VE GÜVENLİ YAPILDIĞI ÜLKE OLMA YOLUNDA ÇALIŞMALARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ"
Bakanlığın açıklamasında "Bakanlık olarak ülkemizin en kolay ve en güvenli ticaretin yapıldığı ülke olma amacı doğrultusunda geliştirmiş olduğumuz "Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması" başarıyla devam ediyor" denilerek "Söz konusu uygulama kapsamında birçok kolaylıktan faydalanarak rekabet güçlerini artırmayı başaran 501 firma, 2020 yılı Nisan ayında toplam ihracatımızın yüzde 22,57'sini, toplam ithalatımızın ise yüzde 29,42'sini oluşturmuştur.
Bakanlığımızın sunduğu kolaylaştırıcı dış ticaret uygulamalarından faydalanan firmalarımızın toplam dış ticaret hacmi 2020 yılında 5 milyar 841 milyon Dolar olarak gerçekleşti. (2 milyar 29 milyon dolar ihracat, 3 milyar 812 milyon dolar ithalat)" şeklinde bilgiler verildi.

"DIŞ TİCARETİMİZİ MİLLİ PARA BİRİMİMİZLE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"
Açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla yerli ve milli para birimimizin dış ticaretteki kullanımını artırmaya devam ediyoruz. Nisan ayında milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 168 olurken aynı dönemde 103 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirilmiştir.

2020 yılının Nisan ayında Türk Lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 8 milyar 922 milyon TL olarak gerçekleşmiş olup, bunun 2 milyar 952 milyon TL'lik kısmı ihracat, 5 milyar 970 milyon TL'lik kısmı ithalat oldu.

HKS BİLDİRİM SAYISI 12.8 MİLYONA ULAŞTI
Ülkemizde faaliyet gösteren aktif firma sayısı 2020 yılı Nisan ayı itibariyle bir önceki aya göre sadece 146 azalışla 1 milyon 936 bin 554 olurken, limited şirketler toplam aktif firmaların yüzde 44,5'ini oluşturmuştur. Bakanlık olarak tüketici fiyatlarındaki istikrarı sağlamak ve tüketicilerimize güven sağlamak için geliştirdiğimiz ve başarıyla uyguladığımız Hal Kayıt Sistemi'ne kayıtlı kişi sayısında bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,64 yükseliş kaydedilirken sistemdeki bildirim sayısı ise 12 milyon 776 bin olarak gerçekleşti.

GÜMRÜK İDARELERİNCE TAHSİL EDİLEN VERGİLERİN TOPLAM İÇERİSİNDEKİ PAYI YÜZDE 22,41
Gümrük idareleri tarafından tahsil edilen vergi tutarı Nisan ayında 10 milyar 690 milyon TL oldu. 2020 yılı Ocak-Mart döneminde ülkemiz vergi gelirleri toplamı 176 milyar 100 milyon TL iken Gümrük İdarelerince tahsil edilen vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı ise yüzde 22,41 olarak gerçekleşti. 2020 yılında Gümrük İdarelerince tahsil edilen vergiler toplamı ise 50 milyar 149 milyon TL olarak gerçekleşti.

KADIN ESNAF SAYISI ARTTI
Nisan ayı sonunda ülkemizde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr sayısı işyeri sayısı 2 milyon 20 bin 150 oldu. 2020 yılının başından beri esnaf ve sanatkâr sayımızda yaklaşık 79 binlik artış kaydedilmiştir. Kadınlarımızın ekonomideki yerlerinin çok daha güçlenmesi için adımlarımızı atmaya devam ediyoruz.

Nisan ayı sonu itibarıyla kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 309 bin 810'a yükselirken kadın esnaf sayımız son bir yılda yaklaşık 18 bin artmıştır." İfadeleri yer aldı.

Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
Futbolcu Uğurcan Bekçi silahlı kavgada ağır yaralandı
Uyuşturucu testi pozitif çıkmıştı! Spiker Ela Rümeysa Cebeci tutuklandı
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • Yıllarca boşuna uğraşmışız! Uzun yaşamın sırrı bambaşkaymış: Ne diyet ne spor…
  • Selena’nın Nazlı’sıydı! Dilara Kurtulmuş’tan mutluluk pozu geldi: Evlilik yolunda ilk adım
  • Kuruluş Orhan’ın Boran’ı Yiğit Uçan kimdir, kaç yaşında? Hangi projelerde yer aldı?
  • İlçe ilçe duyuruldu! İstanbul’da 10 saatlik elektrik kesintisi: BEDAŞ-AYEDAŞ güncel liste
  • Şendul Şaban nerede, ne zaman çekildi? Filmin konusu ve oyuncuları
  • SGK 1000 personel alımı! Başvurular başladı mı, ne zaman? Başvuru şartları neler?
  • Sahte Kabadayı filmi ne zaman, nerede çekildi? Sahte Kabadayı konusu ve oyuncuları
  • EuroLeague takvimi | Zalgiris-Anadolu Efes basketbol maçı ne zaman, hangi kanalda?
  • Zeka testi: Kış manzarasında saklı tüm ren geyiklerini 9 saniyede bulabilir misin?
  • Gece sakın böyle uyumayın! Uzmanlar açıkladı: En kötü ve en iyi uyku pozisyonları
  • Kaygının nedeni zihnimiz değil, soframızda gizli! Yedikleriniz ruh halinizi bozuyor olabilir
  • Türkiye Uzay Ajansı ne zaman kuruldu? TUA görevleri ve hedefleri neler?
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS