Milli Eğitim Bakanlığı, LGS başvuru ve uygulama kılavuzunu yayınladı! Kazanma şansı arttı
LGS ile öğrenci alacak liselerin kontenjanı, geçen yıla göre yüzde 18.6 azaldı. Ancak aday sayısının yüzde 26.8 oranında düşmesi bekleniyor. Bu durumda adayların LGS’yi kazanarak yerleşme şansı geçen yıla göre yüzde 7 daha fazla olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 6 Haziran'da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı'yla ilgili (LGS) başvuru ve uygulama kılavuzunu yayımladı. Bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 60 liseye LGS puanıyla öğrenci yerleştirilecek. 2012'de başlatılan 4+4+4 sistemi kapsamında 60 aylıkken okula başlayanlarla birlikte geçen yıl liseye başlayacak öğrenci sayısı 700 bin artmıştı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIKLADI
MEB de bu artışa paralel olarak geçen yılki kontenjanları 213 bin 128 olarak belirlemişti. Ancak bu yıl liseye başlayacak öğrenci sayısının normale dönmesiyle kontenjanlar da buna göre düzenlendi ve geçen yıla göre yüzde 18.6'lık daraltılmaya gidildi. Sınavla öğrenci alacak Anadolu, fen, imam hatip ile mesleki ve teknik liselerin toplam kontenjanı 174 bin 160 olarak açıklandı.
Aday sayısı ise geçen yıla göre yüzde 26.8 azaldı. Bu yıl sınava 1 milyon 285 bin civarında adayın başvurusu bekleniyor. Bu durumda adayların LGS'yi kazanarak yerleşme şansı yüzde 7 artmış oldu. Geçen yıl LGS'de neler yaşanmıştı? Hafta başında yayımlanan kılavuz ile bu yılın nasıl geçmesi bekleniyor?

1 milyondan fazla öğrenciyi ilgilendiren tüm bu soruları ve daha fazlasını Eğitim Uzmanı Salim Ünsal şöyle değerlendirdi:
60 AYLIKLAR TRAFİĞİ ARTIRDI: 2012'de ilkokula başlama yaşında yapılan bir düzenleme sonucu 60 aylıkların da 1'inci sınıfa kaydının önünün açılması ile birlikte 1 milyon 400 bin düzeyinde seyreden yıllık yeni kayıt bir anda 1 milyon 756 bin 618'e kadar çıktı. İşte 2011'den 2012'ye yaşanan bu yüzde 25'lik kayıt artışı senkronize bir biçimde 2020 yılının sınavına kadar geldi ve aradan geçen 8 yılın ardından bu öğrencilerden 1 milyon 671 bin 337'si ilk kez 2020 yılında LGS adayı oldu ve bunlardan da 1 milyon 472 bin 88'i sınava girdi. Geçen yıl yaşanan trafik yoğunluğunun ana sebebi buydu.





