Tarihi Trump Putin zirvesi sona erdi | Liderler ne dedi? İşte ilk açıklamalar...
Tüm dünyanın gözü Alaska’da! Yaklaşık 3 saat süren Putin-Trump görüşmesi sona erdi. Toplantı sonrası Putin, görüşmelerin "olağanüstü iyi geçtiğini" belirtirken, Trump'ın savaşı bitirmek için uğraştığını söyledi. Trump ise toplantının verimli geçtiği açıklamasında bulunarak Putin'le yeniden görüşeceğini, ikinci zirvenin ise Moskova'da olacağını bildirdi. Zirvenin ardından Beyaz Saray ve Rusya Dışişleri Bakanlğı'nın paylaşımları dikkat çekti. Zelenskiy ise Washington'a gideceğini açıkladı.
Alaska zirevesinin ardından 7 yıl sonra bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık 3 saat süren görüşmede Rusya-Ukrayna savaşını masaya yatırdı. Toplantı sonrası liderler, görüşmelerin verimli geçtiğini ve diplomatik adımların süreceğini duyurdu.
CANLI ANLATIM
PUTİN, TRUMP İLE ALASKA’DAKİ GÖRÜŞME SONRASI RUS YETKİLİLERLE TOPLANTI YAPTI
Kremlin’den yapılan açıklamada, toplantıya Rusya Devlet Başkanlığı temsilcileri, hükümet üyeleri ve parlamentonun alt kanadı Devlet Duması yönetiminin katıldığı belirtildi.
Toplantının başında konuşan Putin, Trump ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgi vererek, Alaska ziyaretinin zamanında ve faydalı olduğunu vurguladı.
Putin, "Etkileşimimizin neredeyse tüm alanlarını ele aldık, ancak öncelikli olarak Ukrayna krizinin adil bir şekilde olası çözümünü görüştük. Krizin kökleri ve nedenleri hakkında da konuşma fırsatımız oldu. Temel nedenlerin ortadan kaldırılması, çözümün temelini oluşturmalı" ifadelerini kullandı.
Uzun zamandır bu düzeyde doğrudan müzakerelerin yapılmadığına dikkati çeken Putin, şunları kaydetti:
"Yaklaşımımızı sakin ve ayrıntılı bir şekilde tekrar ifade etme fırsatımız oldu. Elbette, çatışmaların hızla sona erdirilmesi gerektiği görüşüne sahip Amerikan yönetiminin yaklaşımına saygı duyuyoruz. Biz de bunu isteriz ve tüm konuların barışçıl yollarla çözülmesine doğru ilerlemek istiyoruz. Görüşme çok açık ve kapsamlıydı, bence bizi gerekli kararlara yaklaştırıyor."
Putin ile Trump, dün Alaska’nın Anchorage kentindeki Elmendorf–Richardson Üssü’nde bir araya geldi. İki lider, yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi
TRUMP: SAVAŞI BİTİRMENİN EN İYİ YOLU...
Zelenskiy ile yapılan telefon görüşmesinin ardından Avrupa liderleriyle konuşan Trump, Ukrayna savaşını bitirmenin ‘en iyi yolunun doğrudan bir Barış Anlaşmasına gitmek olduğunun’ herkes tarafından kabul edildiğini söyledi.
AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN İLK AÇIKLAMA
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, X platformunda yaptığı paylaşımda, Ukrayna’daki savaşı sona erdirecek herhangi bir barış anlaşmasında Ukrayna ve Avrupa için güçlü güvenlik garantilerinin “olmazsa olmaz” olduğunu söyledi.
Von der Leyen Cumartesi günü yaptığı paylaşımda “AB, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için Zelenskiy ve Amerika Birleşik Devletleri ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. Ukrayna ve Avrupa’nın hayati güvenlik çıkarlarını koruyacak güçlü güvenlik garantileri esastır.” ifadelerini kullandı.
