CANLI | Katil İsrail bin 189 Lübnanlıyı katletti

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısının 1189'a, yaralı sayısının ise 3 bin 427'ye ulaştığını duyurdu. A Haber Muhabiri Ata Gündüz Kurşun, Lübnan'dan aktarıyor.
İsrail, Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürüyor.
İŞTE LÜBNAN'DAN DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR
CANLI ANLATIM
GECEYİ SARSAN PATLAMALAR, SINIRDA SICAK TEMAS VE BÜYÜYEN İNSANİ KRİZ
İran savaşının birinci ayına girilirken Orta Doğu’da ateş hattı genişliyor. A Haber ekipleri Lübnan’dan dehşetin izlerini aktardı. Başkent Beyrut’ta geceyi sarsan sonik patlamalar korku dolu anlara sahne olurken, güneyde kara harekâtı, yoğun bombardıman ve Hizbullah direnişi dikkat çekiyor. Ülkenin doğusunda da yıkım derinleşirken, yüz binlerce insan evini terk etmek zorunda kaldı.
A HABER EKİPLERİ SICAK NOKTADA: LÜBNAN’DAN CANLI TANIKLIK
A Haber ekranlarında Merve’nin bağlantısıyla söz alan muhabir Atagündüz Kurşun, Lübnan’daki son durumu aktararak, “Katil İsrail ordusunun ateş çemberine çevirdiği ülkelerden biri de Lübnan” sözleriyle sahadaki tabloya dikkat çekti.
Kurşun, yalnızca güneyin değil, başkent Beyrut ve ülkenin doğusunun da saldırıların hedefinde olduğunu belirterek, “Başkent Beyrut başta olmak üzere ülkenin güneyi ve doğusu bombardıman altında” ifadelerini kullandı.
BEYRUT’TA GECEYİ SARSAN PATLAMALAR: SONİK BOOM PANİĞİ
Beyrut’ta dün gün içinde sakin bir atmosferin hâkim olduğunu ancak gece saatlerinde tabloyun tamamen değiştiğini aktaran Kurşun, “Dün 24 saat boyunca Beyrut’ta bir şey olmuyor demiştik ancak gece dört ayrı patlama sesi duyuldu” dedi.
İlk etapta bu patlamaların saldırı kaynaklı olduğu düşünülse de kısa sürede gerçeğin ortaya çıktığını belirten Kurşun, “İsrail savaş uçakları ses bariyerini aşarak sonik patlama oluşturdu” sözleriyle yaşananları aktardı.
Bu patlamaların etkisinin oldukça şiddetli olduğunu vurgulayan Kurşun, “Camlar ve kapılar sallandı, adeta deprem olur gibi bir etki oluşturdu. İnanılmaz bir korku ve panik havası hâkimdi” ifadelerini kullandı.
SINIRDA SICAK TEMAS: KARA HAREKÂTI GENİŞLİYOR
Lübnan’ın güneyinde ise savaşın en sıcak yüzü yaşanıyor. Kurşun, İsrail’in kara harekâtını genişletmeye çalıştığını belirterek, “İlerlemeye çalışıyorlar ancak Hizbullah’ın çok ciddi bir direnişi var” dedi.
İsrail tarafından yapılan açıklamalara da değinen Kurşun, “İleri savunma noktalarına konuşlandıklarını söylüyorlar. Bu da aslında sınır hattını işaret ediyor” sözleriyle sahadaki askeri konumlanmayı aktardı.
TAMPON BÖLGE PLANI: 15 KİLOMETREDEN 8 KİLOMETREYE
İsrail’in bölgede oluşturmak istediği tampon bölge planına da dikkat çeken Kurşun, bu planın zaman içinde değiştiğini vurguladı. Kurşun, “Önce 15 kilometrelik tampon bölgeden bahsediliyordu, ardından bu mesafe 8 kilometreye düşürüldü” dedi.
Bununla da sınırlı kalınmadığını belirten Kurşun, “Litani Nehri’nin güneyinin tamamen boşaltılması istendiğinde bu mesafe 30 kilometreye kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.
“GAZZE MODELİ” UYGULANIYOR: KÖYLER HEDEFTE
Sahadaki askeri stratejiye dikkat çeken Kurşun, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde uyguladığı yöntemin Gazze’ye benzetildiğini söyledi. Kurşun, “Gazze benzetmesi yapılmıştı zaten. Yakıp yıkarak, buldozerlerle köyleri ele geçirmeye çalışıyorlar” dedi.
Bu süreçte hem topçu atışlarının hem de hava bombardımanının yoğun şekilde sürdüğünü belirten Kurşun, “Sınır köyleri acımasızca bombalanıyor” sözleriyle saldırıların boyutunu aktardı.
İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR: YÜZ BİNLERCE KİŞİ GÖÇTE
Savaşın en ağır sonuçlarından biri ise insani kriz. Kurşun, Lübnan’ın güneyinde birçok bölgenin boşaltıldığını belirterek, “Birçok yerleşim yeri tahliye edildi, insanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı” dedi.
DOĞU LÜBNAN DA HEDEFTE: BEKA VE BAALBEK’TE YIKIM
Sadece güneyin değil, ülkenin doğusunun da saldırılardan etkilendiğini belirten Kurşun, önceki gün Beka Vadisi ve Baalbek bölgesinde olduklarını söyledi. Kurşun, “Beka Vadisi ve Baalbek’te de büyük bir yıkım var. Güney kadar yoğun olmasa da insanlar evlerini terk etmiş durumda” ifadelerini kullandı.
DİPLOMASİ ÇAĞRISI: “SESİMİZİ DUYAN YOK”
Lübnan yönetiminin uluslararası topluma çağrıda bulunduğunu belirten Kurşun, Cumhurbaşkanı Joseph Aoun’un açıklamasına dikkat çekti. Kurşun, “Joseph Aoun tüm uluslararası kurumlara çağrı yaparak ‘Topraklarımızda yaşananları durdurun’ dedi” sözlerini aktardı.
Ancak bu çağrıların karşılık bulmadığını vurgulayan Kurşun, “2 Mart’tan bu yana Lübnanlı yöneticilerin sesini duyan yok. Batı kulaklarını tıkamış durumda” dedi.
HİZBULLAH’TAN SERT MİSİLLEME: PUSU VE SALDIRILAR
Sahada yalnızca tek taraflı bir ilerleyiş olmadığını belirten Kurşun, Hizbullah’ın da güçlü bir karşılık verdiğini söyledi. Kurşun, “Hizbullah’ın çok ciddi bir misillemesi var” ifadelerini kullandı.
Son gelişmelere dair bilgi veren Kurşun, “Dün İsrail askerleri pusuya düşürüldü, iki asker öldü, 20 kişi yaralandı” dedi.
Gece saatlerinde de çatışmaların sürdüğünü belirten Kurşun, “Bir İsrail askeri öldürüldü, üç asker de Hizbullah’ın roket ve füze atışları sonucu yaralandı” sözleriyle sıcak temasın devam ettiğini aktardı.
ATEŞ HATTI GENİŞLİYOR: BELİRSİZLİK DERİNLEŞİYOR
Lübnan sahasındaki gelişmelerin hız kesmeden sürdüğünü belirten Kurşun, İsrail’in ne kadar ilerleyeceğinin belirsiz olduğunu ifade etti. Kurşun, “İsrail nereye kadar gidecek kestirmek mümkün değil” dedi.
BİR SİYONİST HAYATINI KAYBETTİ
İsrail işgal güçleri, Pazar günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, güney Lübnan’da yaşanan çatışmalar sırasında bir askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
LÜBNAN: İSRAİL SALDIRILARINDA HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 1189'A YÜKSELDİ
Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısının 1189'a, yaralı sayısının ise 3 bin 427'ye ulaştığını duyurdu.
Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 2 Mart'tan itibaren ülkeye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 1189'a yaralı sayısının ise 3 bin 427'ye yükseldiği bildirildi. Hayatını kaybedenlerin 124'ünün çocuk, 86'sının kadın olduğu belirtildi. Açıklamada, İsrail saldırılarında 51 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği, 126 sağlık çalışanının yaralandığı ifade edildi.

