Venezuela'da zamana karşı umut yarışı! Depremin 4. gününde mucize kurtuluşlar sürüyor
Venezuela'nın La Guaira eyaletini sarsan iki büyük depremin ardından arama kurtarma çalışmaları dördüncü gününde de tüm hızıyla sürüyor. Resmi verilere göre can kaybı 1.450'ye yükselirken, binlerce kişiden hâlâ haber alınamıyor. Enkaz altından sağ çıkarılan her kişi, yakınlarını bekleyen aileler için umut ışığı olmaya devam ediyor.
Venezuela, çarşamba günü meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki yıkıcı depremin ardından artçı sarsıntılarla mücadele etmeye devam ediyor. Son olarak 4,7 büyüklüğünde bir artçı deprem daha kaydedilirken, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) önümüzdeki günlerde daha güçlü artçı sarsıntıların yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez,depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 1450'ye ulaştığını, 3 bin 150'den fazla kişinin ise yaralandığını belirtti. Enkaz altında hâlâ binlerce kişiye ulaşılmaya çalışılırken, uluslararası arama kurtarma ekipleri bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. Bu canlı anlatımda Venezuela'daki deprem felaketine ilişkin tüm son gelişmeleri anbean aktarıyoruz.
BU CANLI ANLATIM SONA ERDİ
İŞTE VENEZUELA'DAKİ DEPREM FELAKETİ SONRASI 27-29 HAZİRAN TARİHLERİNDE BÖLGEDEN ANBEAN YAŞANANLAR
CANLI ANLATIM
VENEZUELA'DA UMUT NÖBETİ! ENKAZ ALTINDA YAŞAM MÜCADELESİ SÜRÜYOR
Venezuela hükümeti, çarşamba günü meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki depremin ardından hayatını kaybedenlerin sayısının 1.450'ye yükseldiğini açıkladı.
Yetkililer, binlerce kişinin ise hâlâ kayıp olduğunu bildirirken, hükümet arama kurtarma çalışmalarındaki yetersizlik nedeniyle vatandaşların eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. Özellikle enkaz altındaki kişilere ulaşmada sivil gönüllülerin çabalarının öne çıkması dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 30 milyon nüfuslu Venezuela'da 6,8 milyon kişinin depremlerden etkilenmiş olabileceğini duyurdu.

UMUT HER SAAT AZALIYOR AMA ARAMALAR SÜRÜYOR
Uzmanlara göre doğal afetlerin ardından ilk 48 ila 72 saat, enkaz altındaki kişilerin sağ kurtarılması açısından kritik önem taşıyor. Ancak su ve gıdaya ulaşabilen kişilerin daha uzun süre hayatta kalabileceği belirtiliyor.
Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodríguez, kritik sürenin aşılmış olmasına rağmen arama kurtarma çalışmalarının durdurulmayacağını açıkladı.
Rodríguez, "Bugün de enkaz altından sağ insanları çıkardık. Umudumuzu her zaman koruyoruz." ifadelerini kullandı.
Hükümet, dünyanın farklı ülkelerinden gelen 2 bin 600'den fazla arama kurtarma personeli, eğitimli arama köpekleri ve ağır iş makinelerinin bölgede görev yaptığını bildirdi.
ENKAZ ALTINDAN GELEN MUCİZE HABERLER
La Guaira'da umut veren kurtarma anları yaşanmaya devam ediyor.
ABD, Fransa ve Venezuela'dan gelen ekipler, beton blokların arasındaki dar bir boşluktan bir baba ile oğlunu sağ olarak çıkarmayı başardı.
Toz içinde ve bilinci yarı kapalı halde kurtarılan baba ve oğul, siyah bir sedye üzerine alınarak ambulansa taşındı ve serum tedavisine başlandı.

Kurtarma anını takip eden yüzlerce kişi alkışlarla ekiplere destek verirken, ekipler vakit kaybetmeden başka noktalardaki çalışmalara yöneldi.
"BABAMI ORADAN ÇIKARACAĞIZ"
La Guaira'da yaşayan Helen Guedez ise günlerdir babası Jesús'u kurtarmaya çalıştıklarını anlattı.
ABD'li kurtarma ekiplerinin yaptığı incelemelerde babasının hâlâ enkaz altında sağ olduğunun tespit edildiğini söyleyen Guedez, binanın çökme riski nedeniyle ekiplerin içeri giremediğini ifade etti.
Resmi ekiplerin bölgeden ayrılmasının ardından sivil gönüllüler ve yerel madencilerle çalışmaları sürdürdüklerini belirten Guedez, "Vazgeçmeyeceğiz. Başka bir yol olduğunu biliyorlar ve son ana kadar çalışacaklarını söylediler." dedi.

770'TEN FAZLA BİNA YIKILDI VEYA HASAR GÖRDÜ
Yetkililer, depremler nedeniyle 770'ten fazla binanın tamamen ya da kısmen çöktüğünü açıkladı.
Bu sayı cuma günü açıklanan hasar bilançosunun yaklaşık iki katına ulaştı.
Öte yandan artçı sarsıntılar da sürüyor.
Pazar sabahı 4,2 ve 4,5 büyüklüğünde iki artçı deprem daha meydana gelirken, yeni yıkımlar yaşanabileceği uyarısı yapıldı.
LA GUAIRA'DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI
Hükümet, La Guaira eyaletinde 14 binden fazla asker ve polis görevlendirildiğini duyurdu.
Bölgeye girişlerin özel izinle gerçekleştirildiği belirtilirken, arama kurtarma faaliyetlerinin daha koordineli yürütülebilmesi amacıyla güvenlik önlemleri artırıldı.
İlk günlerde yetersiz bulunduğu belirtilen kurtarma çalışmalarının, uluslararası ekiplerin bölgeye ulaşmasıyla daha organize hale geldiği ifade edildi.

50 BİNDEN FAZLA KAYIP BAŞVURUSU
Cep telefonu hatlarında yaşanan kesintiler ve bölgede devam eden kaos nedeniyle çok sayıda Venezuelalı, yakınlarını bulabilmek için sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu dijital kayıp platformlarına başvurmaya başladı.
Bu platformlardan birinde 50 binden fazla kayıp başvurusu yapıldığı belirtilirken, bu kişilerin kaçına ulaşıldığının henüz netleşmediği kaydedildi.
HASTANELER BAĞIŞLARLA AYAKTA DURUYOR
Artan yaralı sayısı sağlık sistemini de zorlamaya başladı.
Başkent Caracas'taki Domingo Luciani Hastanesi'nde görev yapan anestezi uzmanı Leomery Pérez, yoğun hasta akınına rağmen vatandaşlardan gelen yardımlar sayesinde hizmet vermeye devam ettiklerini söyledi.
Pérez, "Çok fazla hastamız var ancak halk büyük miktarda tıbbi malzeme getirerek bize destek oluyor." dedi.
Yetkililer, şimdiye kadar 3 bin 100'den fazla yaralının tedavi altına alındığını, bunların önemli bölümünün ezilme yaralanmaları yaşadığını açıkladı.
SİYASİ KRİZİN GÖLGESİNDE YENİ BİR FELAKET
Deprem felaketi, ocak ayında göreve gelen Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodríguez yönetimi için de büyük bir sınav olarak görülüyor.
Ülke, uzun yıllardır ekonomik kriz ve siyasi istikrarsızlıkla mücadele ederken, uzmanlar depremin mevcut insani krizi daha da derinleştireceği görüşünde.
Rosario Üniversitesi Venezuela Gözlemevi Araştırmacısı Ronal Rodríguez, "ABD'nin siyasi etkisi, hükümetin operasyonel yetersizlikleri ve yıllardır süren insani kriz sürerken, şimdi de gerekli insan kaynağı ve imkânlardan yoksun bir bölgede büyük bir deprem yaşandı." değerlendirmesinde bulundu.

YENİ GÖÇ DALGASI UYARISI
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Amy Pope ise depremin ardından ülkeden ayrılmak isteyenlerin sayısında artış yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Son on yılda yaşanan ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle yaklaşık 8 milyon Venezuelalının ülkesini terk ettiği hatırlatılırken, deprem felaketinin yeni bir göç dalgasını tetikleyebileceği ifade edildi.
HASAR TESPİT KOMİSYONU KURULUYOR
Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodríguez, evlerde oluşan hasarın güvenli şekilde değerlendirilebilmesi amacıyla özel bir komisyon kurulduğunu açıkladı.
Komisyonun, sokaklarda geceleyen vatandaşların evlerine dönüp dönemeyeceğini belirleyeceği, altyapıdaki hasarın da ayrıntılı şekilde inceleneceği bildirildi.
Rodríguez, "Enkazın altında yaşam aramaya devam edeceğiz." diyerek arama kurtarma çalışmalarının süreceğini vurguladı.
VENEZUELA'DA CAN KAYBI 1450'YE YÜKSELDİ
Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, 7,2 ve 7,5'lik iki depremin ardından arama-kurtarma ve yardım çalışmalarının devam ettiği ülkede ölü ve yaralı sayılarıyla ilgili güncel bilgileri paylaştı.
1450 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 3 BİN 150'DEN FAZLA KİŞİ YARALANDI
Rodriguez, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 1450'ye ulaştığını, 3 bin 150'den fazla kişinin ise yaralandığını belirtti.
Bugün itibarıyla 12 bin 721 kişinin deprem nedeniyle yerinden edildiğini kaydeden Rodriguez, 774 binanın da deprem nedeniyle çöktüğünü açıkladı.
Rodriguez, ülkede 25 binden fazla görevlinin arama-kurtarma çalışmaları için seferber olduğunu bildirdi.
Venezuela'da on binlerce kişinin hala kayıp olduğu tahmin ediliyor.
AFAD VE TSK DAK TİMİ CAN KURTARMAK İÇİN GÖREV BAŞINDA
Venezuela'da 25 Haziran'da meydana gelen 7.2 ve 7.5 büyüklüğündeki depremlerin ardından Milli Savunma Bakanlığı'na ait 2 adet uçak Türkiye'den yola çıkarken, bölgeye giden personel arama kurtarma çalışmalarına başladı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada çalışmaların hızla yürütüldüğü belirtilerek; "Mesafeler ne kadar uzak olursa olsun, yardım gerekiyorsa AFAD personeli ve Türk askeri oradadır. Depremin etkilediği Venezuela’da AFAD ekipleri ile birlikte TSK DAK Timi, arama kurtarma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor" ifadeleri kullanıldı.







