ABD'de yönetiminde kriz! Bondi'nin ardından Kara Kuvvetleri Komutanı görevden alındı
ABD Başkanı Donald Trump'ın Adalet Bakanı Pam Bondi'yi görevden almasının ardından Savaş Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanı Randy George'u görevinde azletti. Pentagon Sözcüsü Parnell'in X hesabından yaptığı açıklamada George'un emekliye ayrıldığı bildirilirken, ABD basınında ise Savunma Bakanı Pete Hegseth'in George'tan istifa ederek emekliye ayrılmasını istediği iddiaları yer aldı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Adalet Bakanı Pam Bondi'yi görevden almasının yankıları sürerken bir başka gelişme ise Savaş Bakanlığı'ndan geldi. Pentagon tarafından Kara Kuvvetleri Komutanı Randy George'un "derhal emekli olacağını" bildirdi.
Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan Kara Kuvvetleri Komutanı Randy George'un görevinden ayrılacağı bilgisini paylaştı. Parnell'in açıklamasında, "General Randy George, Ordu'nun 41. Kara Kuvvetleri Komutanı olarak yürüttüğü görevinden derhal emekliye ayrılacaktır." ifadelerine yer verdi.
Açıklamanın devamında Parnell, Savunma Bakanlığının, Amerikan ulusuna sunduğu "onlarca yıllık hizmetten dolayı" George'a "minnettar" olduğunu belirterek emeklilik yaşamında kendisine esenlikler diledi.
ABD basınında yer alan haberlere göre Savaş Bakanı Pete Hegseth'in George'tan istifa etmesini istediği iddia edildi. (Foto: Reuters)
HEGSETH'TEN İSTİFA ET BASKISI MI?
Pentagon'dan gelen resmi açıklamanın öncesinde ABD basını, Savunma Bakanı Pete Hegseth'in George'tan "istifa ederek emekliye ayrılmasını istediği" yönünde iddialara yer vermişti. İsmini vermeyen kaynaklara göre Hegseth, bu göreve, Başkan Donald Trump'ın orduya ilişkin vizyonunu hayata geçirecek birini getirmek istediğini dile getirmişti.
Foto: Reuters
Görevini 2023'ten bu yana sürdüren George, eski ABD Başkanı Joe Biden yönetimi sırasında 2021-2022 yıllarında dönemin Savunma Bakanı Lloyd Austin'in kıdemli askeri danışmanı olarak görev yapmıştı.
ABD Adalet Bakanı Bondi'nin görevine Todd Blanche'in Bakan vekili olarak atandı. (Foto: Reuters)
BONDİ'NİN YERİNE BLANCHE GETİRİLDİ
Başkan Donald Trump'ın, Adalet Bakanı Pam Bondi'yi görevden alması ABD kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Trump sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasının Bondi'nin yerine Adalet Bakan Yardımcısı Todd Blanche'in Bakan Vekili olarak atandığını duyurdu. Yaşanan peş peşe görevden alma kararı ise dikkat çekti.
A Haber'de ABD'de yaşanan görevden alma depremi ele alınırken Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Oktay, değerlendirmelerde bulundu.
"İRAN SAVAŞINDAKİ GÖRÜŞLERİ NEDENİYLE GÖREVDEN ALINDI"
ABD Kara Kuvvetleri Komutanı George'un savaş tecrübesine dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Oktay, "Genelkurmay Başkanı, Afganistan ve Irak'ta görev yapmış, oradaki zorlukları bizzat görmüş bir isim. Bu tecrübesi nedeniyle İran ile ilgili olası bir kara harekatının çok daha büyük bir imkan gerektireceğini ve savaşın tahmin edilenden çok daha uzun süreceğini açıkça ifade etti" sözleriyle komuta kademesindeki derin endişeyi aktardı. Oktay, bu rasyonel uyarıların Trump yönetimi ve Savaş Bakanlığı'nda hoş karşılanmadığını belirtti.
İSRAİL VE ABD KABİNESİYLE FİKİR AYRILIĞI
Hasan Oktay, askeri kanat ile siyasi kanat arasındaki gerilime değinerek, Prof. Dr. Hasan Oktay, "Komutan, İran operasyonunun risklerini dile getirdiği için Savaş Bakanı ve Trump'ın bu savaşı destekleyen kabinesiyle ciddi sıkıntılar yaşadı. Bu fikir ayrılıklarının gün yüzüne çıkması, aslında ABD'nin İran stratejisindeki çatlağın en büyük kanıtı oldu" ifadelerini kullandı. Oktay'a göre, Genelkurmay Başkanı'nın bir yıl sonra emekli olması gerekirken bu sürecin erkene çekilmesi, Washington'un sabrının taştığını gösteriyor.
İRAN COĞRAFYASI VE KARA HAREKATI ÇIKMAZI
İran topraklarının işgal edilmesinin askeri açıdan zorluklarını vurgulayan Prof. Dr. Hasan Oktay, "Tecrübeli bir komutanın İran coğrafyasını ve orada yapılacak bir kara harekatının zorluğunu ifade etmesi, ABD yönetimi tarafından kabul edilebilir bir durum olmadı. İran'ın coğrafi yapısı, ABD'nin daha önceki operasyonlarından çok daha farklı ve tehlikeli bir süreci beraberinde getiriyor" şeklinde konuştu. Oktay, bu risklerin dile getirilmesinin operasyonel motivasyonu kırdığını savundu.
HAVA SALDIRILARI YETMEDİ: YENİ KOMUTANLA YENİ STRATEJİ
ABD'nin yaklaşık bir aydır devam eden hava saldırılarından istediği sonucu alamadığını belirten Hasan Oktay, "Hava saldırılarıyla arzu edilen hedeflere ulaşılamayınca, ABD yönetimi kara harekatını masaya yatırdı. Ancak bu harekatın boyutları, amaçları ve süresi konusunda komuta merkezi içinde bir ittifak sağlanamadı. Bu ihtilaftan dolayı da operasyonu yeni, daha 'uyumlu' bir komutanla planlamak için acil bir emeklilik süreci devreye sokuldu" sözleriyle Pentagon'daki değişim operasyonunu anlattı.
TRUMP'IN BASKI POLİTİKASI VE BELİRSİZ GELECEK
Beyaz Saray'ın savaşı tırmandırma niyetinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Oktay, "Trump baştan beri İran'a yönelik bu savaşı baskı politikasıyla gündeme getirmek zorunda kaldı. Şimdi ise sahada sorumlu olan komutanların değişimiyle, önümüzdeki günlerdeki süreci kendi planları doğrultusunda yönetmek istiyorlar" diyerek ABD'nin Orta Doğu'da çok daha sert bir döneme hazırlandığının sinyallerini verdi.

