Trump Avrupa'ya resmen savaş açtı! Yüksek gümrük vergilerini duyurdu tehditler savurdu: Görüşmeler iptal!
ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ı kabul etmeden önceki gece, Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik sert açıklamalarda bulundu. Birliği'n ABD'yi kazıklamak için kurulduğunu savunan Trump, "Artık ben Başkanım!" diyerek örgüte yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulayacaklarını duyurdu. Bloğun misilleme yapma olasılığı sorularına yanıtı ise tehdit etmek oldu. Diğer taraftan AB ile ABD arasında gerçekleşmesi planlanan üst düzey görüşmeye Washington'dan son dakika iptali geldi. İşte Trump'ın Avrupa'ya açtığı savaşın detayları...
Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği ilk kabine toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Donald Trump dün gece Avrupa Birliği'nden yapılan ithalata yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.
Başkan, büyük vergilendirmeyi duyururken, bloğun yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'ni 'dolandırmak' için kurulduğunu ilan etti.
Bu yorumlar, Washington'da kendisiyle görüşmek üzere yola çıkan İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın, İngiltere'nin ABD ile ticaret açığı olmadığına ve bunun da İngiltere'nin kurtulmuş olabileceği anlamına gelebileceğine dikkat çekmesinin ardından geldi.
"GÜMRÜK VERGİSİ TÜM HER ŞEY İÇİN GEÇERLİ OLACAK"
Beyaz Saray'a döndükten sonraki ilk kabine toplantısında konuşan Trump, gümrük vergilerinin 'çok yakında' AB'yi etkileyeceğini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
Dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Genel olarak yüzde 25 olacak ve bu, otomobiller ve diğer tüm şeyler için geçerli olacak." dedi.
Trump şunu ekledi:
'Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri'ni kazıklamak için kuruldu, amacı bu. Ve bunu iyi başardılar. Ama şimdi ben Başkanım.'
"MİSİLLEMEYİ DENEYEBİLİRLER AMA YAPAMAZLAR"
Trump, AB'nin Amerika'nın otomobillerini veya tarım ürünlerini kabul etmeyerek 'gerçekten Amerika'dan faydalandığını' belirtti, 'Avrupa Birliği ile yaklaşık 300 milyon dolarlık açığımız var ' dedi.
Bloğun misilleme yapıp yapmayacağı sorulduğunda ise, 'Yapamazlar; yani deneyebilirler ama yapamazlar' cevabını verdi.
Trump, AB'nin misillemede başarılı olmayacağını ifade ederek, bu durumda artık oradan ithalat yapmamakla tehdit etti.
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
LİSTEDE ÇİN, KANADA VE MEKSİKA DA VAR
Çin'den gelen mallara da yüzde 10 oranında gümrük vergisi koydu ve ABD'nin en yakın komşularının uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı sınırlarını güçlendirme kararının ardından Kanada ve Meksika'yı beklemeye almasına rağmen, bu ülkeleri yüzde 25'lik oranlarla tehdit etmeye devam ediyor.
STARMER'A MESAJ NİTELİĞİNDE Mİ?
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bugün Trump'la görüşmek üzere Washington'a gitti ve bugün görüşmenin gerçekleşmesi bekleniyor.



